Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 04/07/2023

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net


LS 3/5A από την Musical Fidelity.

LS 3/5A από την Musical Fidelity.
2023/05/31, [δ.τ.]

Οι Βρετανοί επιστρέφουν στον χώρο του ηχείου μετά από χρόνια και διάλεξαν κάτι σημαδιακό: την δική τους εκδοχή του θρυλικού BBC μόνιτορ LS 3/5A, ενός από τα σημαντικότερα ηχεία, ever!
Η έννοια του “BBC Monitor” είναι μια από τις πλέον κλασικές στον χώρο του audio και όχι άδικα. Ο ραδιοφωνικός (και στη συνέχεια ραδιοτηλεοπτικός) οργανισμός ξεκίνησε την έρευνα γύρω από τις προδιαγραφές που πρέπει να έχει ένα ηχείο προκειμένου να θεωρηθεί κατάλληλο για “μόνιτορ” (μια έννοια που κακοποιείται συστηματικά...) στις αρχές του περασμένου αιώνα και συνέχισε συστηματικά για πολλές δεκαετίες. Το αποτέλεσμα ήταν μια σειρά δημοσιεύσεων που παρέμειναν κλασικές (όπως το “Aspects of high-quality monitoring loudspeakers” και το“The Design of the miniature monitoring loudspeaker type LS3/5A”) αλλά και η δημιουργία ενός πακέτου προδιαγραφών και κριτηρίων ποιότητας τα οποία σημάδεψαν την Βρετανική βιομηχανία ηχείων για πολλά χρόνια (εν πολλοίς, μέχρι σήμερα). Το BBC δεν κατασκεύαζε, φυσικά, ηχεία, απλώς όποια εταιρία ήθελε να δοκιμάσει την τύχη της και να γίνει προμηθευτής του έπρεπε να υποβάλλει το προϊόν της προς έλεγχο με βάση τις συγκεκριμένες προδιαγραφές. Μεγάλα ονόματα, από την Rogers και την Spendor μέχρι την Harbeth και την Kef συνδέθηκαν με την ιδέα του BBC Monitor και αυτό πέρασε στον χώρο των οικιακών συστημάτων χωρίς δυσκολία. Τώρα, φαίνεται ότι έφτασε και η σειρά της Musical Fidelity.
Η MF δεν σκοπεύει, εννοείται, να δώσει μόνιτορ στο BBC, αλλά, περισσότερο, να ερεθίσει τα ρετρό αντανακλαστικά ενός κοινού, το οποίο, όλο και περισσότερο, δείχνει να χαίρεται με τις αναφορές στο παρελθόν. Σε κάθε περίπτωση, έχουμε να κάνουμε με ένα καθαρόαιμο BBC μόνιτορ, με καμπίνα κλειστού τύπου, η οποία προσφέρει σφιχτό χαμηλό και εύκολη τοποθέτηση σε μικρούς χώρους, κατασκευασμένη από σχετικό λεπτό, 12άρι MDF, με εσωτερικές ενισχύσεις, μια συνταγή που δείχνει να δουλεύει σε όλα τα LS 3/5A, διαχρονικά, αφού δίνει έναν συγκεκριμένο χαρακτήρα χαμηλά. Ο σχεδιασμός του ηχείου έχει γίνει λαμβάνοντας υπόψιν το προστατευτικό πλέγμα, οπότε, αυτό, δεν χρειάζεται να αφαιρεθεί και το φινίρισμα είναι προσεγμένο, από φυσικό ξύλο.
Επειδή όλοι κάνουν την ίδια ερώτηση (για κάθε LS 3/5A), τα μεγάφωνα δεν είναι φυσικά αυτά των 70s (ευτυχώς), αλλά η Musical Fidelity έχει χρησιμοποιήσει αυτά που πρέπει, με βάση την σχετική δημοσίευση του BBC, η οποία δεν ασχολείται με μονάδες αλλά με συγκεκριμένες προδιαγραφές απόκρισης, ευαισθησίας και αντίστασης. Τα αντίστοιχα νούμερα είναι 80Hz-20kHz (±3dB), 15Ω και (άουτς!) 82.5dB SPL/W/1m.

info: The Maestros by Εxclusive Audio, τηλ.: 210-671.0851, https://www.exclusiveaudio.gr/, https://www.musicalfidelity.com/