Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 27/02/2024

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net


Gen 2 για τον Erco DAC της Ferrum.

Gen 2 για τον Erco DAC της Ferrum.
2024/02/08, [δ.τ.]

Είχαμε γράψει για τον Erco πριν από δύο περίπου χρόνια, όταν η Ferrum βρισκόταν στα πρώτα της βήματα, αφού ήταν, μόλις, η τρίτη της συσκευή. Προσφάτως, η εταιρία από την Πολωνία ανακοίνωσε την δεύτερη έκδοση του Έρτσο (όπως προφέρεται) με πολύ σημαντικές αλλαγές αλλά και την δυνατότητα αναβάθμισης των παλιών μοντέλων.
Αν και η εξωτερική εμφάνιση της συσκευής δεν φαίνεται να έχει υποστεί διαφοροποιήσεις, με βάση τις φωτογραφίες, η εταιρία περιγράφει στο σχετικό δελτίο τύπου πολύ σοβαρές αλλαγές στο firmware το οποίο, πλέον βασίζεται στην πλατφόρμα SERCE που έχει αναπτύξει η ίδια η εταιρία γύρω από επεξεργαστή ARM, γεγονός που ανεβάζει την νέα έκδοση στο επίπεδο του μεγάλου Wandla, σε ό,τι αφορά το DSP. Αυτό σημαίνει ότι η νέα συσκευή υποστηρίζει sample rates 768kHz και DSD512 και ότι διαθέτει τα ψηφιακά φίλτρα του Wandla, αυτά που έχει προσαρμόσει ο Jussi Laako. Με την ευκαιρία, η Ferrum κάνει έρευνα μεταξύ των χρηστών της για το ποιά φίλτρα προτιμούν και πράττει αναλόγως -ενδιαφέρον.
Στο κομμάτι του DAC, το Gen 2 βασίζεται στο ES9028PRO, ένα εξάρτημα “μικρότερο” από αυτό που χρησιμοποιεί ο Wandla και έχει αλλάξει και το στάδιο μετατροπής ρεύματος σε τάση σε σχέση με αυτό που είχε η πρώτη έκδοση. Άλλες αλλαγές περιλαμβάνουν ρυθμίσεις στην στάθμη εξόδου (η οποία είναι πλέον τυποποιημένη με βάση τις απαιτήσεις του Κόκκινου Βιβλίου) και στην ισχύ της εξόδου των ακουστικών. Με άλλα λόγια, εκτός από το σασί, δεν άφησαν και πολλά πράγματα ίδια...
Εδώ έρχεται και το θέμα της αναβάθμισης, στο οποίο οι Πολωνοί παίρνουν άριστα. Είναι προφανές από τις περιγραφές, ότι εδώ δεν μιλάμε για μικροαλλαγές, επομένως, λογικά, η αναβάθμιση των Erco Gen 1 πρέπει να γίνει από τεχνικούς πιστοποιημένους από την Ferrum. Συσκευές Gen 1 αγορασμένες μετά από την 1η Ιουλίου 2023 θα αναβαθμίζονται δωρεάν (με εξαίρεση την αρχική αποστολή στην Πολωνία -η επιστροφή θα βαρύνει την εταιρία). Η αναβάθμιση συσκευών αγορασμένων προ της ημερομηνίας αυτή θα στοιχίζει €195,-, τιμή που μας φαίνεται εντελώς λογική.

info: Chameleon Audio, τηλ.: 213-027.7796, https://www.chameleonracks.com/, https://ferrum.audio/