Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 29/06/2021

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

Ολοκληρωμένος ενισχυτής/DAC/Streamer

Arcam SA30

Arcam SA30

Το μεγαλύτερο μέρος της ακουστικής αξιολόγησης του SA30 έγινε σε ρυθμό streaming, με ακροάσεις μικρότερης διάρκειας μέσω των αναλογικών εισόδων (line και phono/MC). Ο ενισχυτής αντικατέστησε ολόκληρο το σύστημα αναφοράς (εκτός των ηχείων) και ανέλαβε να “τραβήξει” κομμάτια από το σχετικό NAS, εκτελώντας χρέη media renderer, ελεγχόμενου από εφαρμογή μέσω smartphone. Στην αναλογική είσοδο συνδέθηκε o μετατροπέας αναφοράς (Teac Esoteric D70) ενώ το Linn LP12/Ittok/Karma συνδέθηκε στην είσοδο phono.
Η εγκατάσταση του ενισχυτή είναι απλή υπόθεση καθώς οι συμβατικές του διαστάσεις επιτρέπουν την τοποθέτησή του πρακτικώς σε οποιοδήποτε ράφι με ένα λογικό διάκενο που θα επιτρέψει ήπιο αερισμό. Ο χειρισμός είναι, επίσης, απλός και δεν θα προβληματίσει καθόλου ακόμη και κάποιον που δεν είναι ιδιαίτερα έμπειρος.
Η χρήση του Dirac, ωστόσο, απαιτεί να διαβάσει κάποιος τις σχετικές οδηγίες, να εγκαταστήσει το λογισμικό σε έναν υπολογιστή (σε κοινό δίκτυο με τον ενισχυτή) και να ακολουθήσει τις υποδείξεις του ίδιου του Dirac κατά την φάση των μετρήσεων. Απαιτεί λίγο χρόνο, αλλά κατά την άποψή μου αξίζει τον κόπο, ιδιαίτερα από την στιγμή που η διόρθωση μπορεί να τεθεί εκτός με τρόπο άμεσο, ώστε να είναι δυνατή η δοκιμή Α/Β, που επιτρέπει την αξιολόγηση του αποτελέσματος. Σχετικά με τις εντυπώσεις μας, μπορείτε να διαβάσετε στην τελευταία παράγραφο.

Η πρώτη εντύπωση που αποκομίζεις ακούγοντας τον SA30 είναι ότι έχεις να κάνεις με έναν αρκετά δυνατό, ικανό σε θέματα οδήγησης ενισχυτή, ο οποίος έχει σοβαρές δυνατότητες απόδοσης του μακροδυναμικού προφίλ του προγράμματος, χωρίς να εμφανίζει φαινόμενα συμπίεσης. Με ηχεία τυπικής ευαισθησίας (περί τα 90dBSPL/W/1m) θα μπορέσει να καλύψει τις ανάγκες ενός συστήματος σε μεσαίο χώρο, με λογικές αποστάσεις ακρόασης, χωρίς πρόβλημα. Το συνολικό άκουσμα είναι ουδέτερο, ευχάριστο, με αίσθηση ομοιογένειας και φάνηκε να διαθέτει την ικανότητα να δημιουργεί μια πολύ καλή, ανάγλυφη εικόνα.

Arcam SA30 Arcam SA30

Αναλυτικά, το σύστημα με τον SA30 στην θέση του ενισχυτή κατέβηκε με άνεση πολύ χαμηλά, φάνηκε να αποκλίνει ελάχιστα προς το αυστηρό και το ανεπιτήδευτο, χωρίς να τονίζει την περιοχή προσπαθώντας να εντυπωσιάσει, αλλά περιέγραψε με άνεση τον όγκο και τον παλμό, δημιουργώντας -όπου χρειάστηκε- μια συνεπή, επιβλητική ατμόσφαιρα. Κομμάτια με σημαντικό περιεχόμενο σε πολύ χαμηλές συχνότητες ξεδιπλώθηκαν με άνεση στον χώρο και ο ενισχυτής ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις στάθμης χωρίς να δείχνει ότι πλησιάζει στα όριά του, ακόμη και αν ζητήσεις το “κάτι παραπάνω”.
Τα μεγάλα ακουστικά όργανα και οι μεγάλες ορχήστρες αποδίδονται με σωστή κλίμακα, πολύ καλή άρθρωση και λεπτομέρειες, χωρίς να λασπώνουν το τελικό αποτέλεσμα. Τα ρυθμικά μέρη είναι γεμάτα, γρήγορα στις περιγραφές τους και έχουν πολύ καλή αίσθηση ροής που σε παρασύρει εύκολα μέσα στην σύνθεση και δίνουν στο συνολικό άκουσμα έναν υψηλό συντελεστή... foot-tapping.
Η μεσαία περιοχή χαρακτηρίζεται από μια καλά ζυγισμένη αίσθηση εγγύτητας και το συνολικό άκουσμα ακούγεται πολύ οργανωμένο ως προς τις λεπτομέρειές του, όσο πρέπει φωτεινό και ευχάριστο και ιδιαίτερα διαυγές και ξεκούραστο. Ο ακροατής έχει όλες τα στοιχεία της ηχογράφησης μπροστά του, δεν θα νοιώσει ποτέ ότι καταπιέζεται και τα όργανα της περιοχής αποδίδονται με φυσικότητα, ιδιαίτερα οι φωνές, χορωδία και σολίστ, οι οποίες προβάλλονται πολύ ρεαλιστικά στον χώρο, με τη σωστή δόση αέρα και πολύ καλή περιγραφή της κίνησης.
Γενικά σε ό,τι αφορά την στερεοφωνική εικόνα ο ενισχυτής κινείται σε υψηλά επίπεδα, υποβοηθούμενος από τον χαμηλό θόρυβο και την πολύ καλή ομοιότητα μεταξύ των καναλιών, δημιουργώντας μια πολύ πειστική σκηνή με σαφές βάθος και πλευρικά όρια. Το συνολικό αποτέλεσμα, με μια καλή παραγωγή, είναι ιδιαίτερα ελκυστικό και αποδίδεται αβίαστα, με πολλές λεπτομέρειες και καλή απόδοση των μικροδυναμικών.
Ψηλά, το σύστημα φάνηκε να αποκλίνει ελάχιστα προς την μαλακή, ευχάριστη πλευρά και ακούστηκε ιδιαίτερα ξεκούραστο και φιλικό στο αυτί, χωρίς να κρύβει λεπτομέρειες και ιδιαιτερότητες της ηχογράφησης σε σημείο που να μπορείς να θεωρήσεις ότι επεμβαίνει σε θέματα ακρίβειας. Συνολικά, είχαμε απέναντί μας έναν γρήγορο ενισχυτή, με καλή αίσθηση της έκτασης και το συνολικό αποτέλεσμα ήταν διαφανές, ομοιογενές και με σωστή απόδοση του αέρα.

Τα περισσότερα από τα παραπάνω χαρακτηριστικά διατηρήθηκαν όταν χρησιμοποιήσαμε μόνο την αναλογική πλευρά του ενισχυτή, συνδέοντας σε μια από τις αναλογικές εισόδους την ψηφιακή πηγή αναφοράς. Το αναλογικό path του SA30 αποδείχθηκε, ωστόσο, αρκούντως ακριβές, ώστε να μας επιτρέψει να ακούσουμε διαφορές μεταξύ του δικού του ψηφιακού μέρους και της αναφοράς, όπου το κύριο χαρακτηριστικό ήταν οι καλύτερες δυνατότητες απόδοσης των λεπτομερειών και η καλύτερη παρουσία στο κατώτερο μέρος του φάσματος, υπέρ της τελευταίας. Σε αυτή την πολύ καλή συμπεριφορά στον αναλογικό ρυθμό λειτουργίας, θα πρέπει να προσθέσει κανείς και την καλή είσοδο phono της συσκευής η οποία φάνηκε να έχει αρκούντως χαμηλό θόρυβο και να μεταφέρει όλες τις λεπτομέρειες που ανασύρει η κεφαλή από το βινύλιο χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα αποδεικνύοντας ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ακροάσεις αξιώσεων.
Όπως θα περίμενε κανείς, η διόρθωση με τον αλγόριθμο Dirac επιφέρει βελτιώσεις στην συνολική απόδοση. Το πρώτο που παρατηρεί κανείς είναι ότι ο ενισχυτής μπορεί να φέρει εις πέρας την αντιστάθμιση που υπολογίζει ο αλγόριθμος (αυτό εξαρτάται, κυρίως, από τα ηχεία, βεβαίως, αλλά με την δεδομένη ικανότητα του ATC SCM-50PSL, αν υπήρχε κάποια αδυναμία από την πλευρά του SA30 αυτή θα είχε κάνει την εμφάνισή της). Το τελικό αποτέλεσμα ήταν καλύτερη απόδοση πολύ χαμηλά, μεγαλύτερη αίσθηση πειθαρχίας και πιο σφιχτή εικόνας με καλύτερες περιγραφές του χώρου. Συγκριτικά, η διόρθωση μέσω του Dirac φάνηκε ελαφρώς αλλά ξεκάθαρα καλύτερη από αυτήν που προσφέρει στον ίδιο χώρο το Copland DRC205 (το οποίο, φυσικά, ανήκει σχεδιαστικά σε... άλλες εποχές). Η εντύπωση που σχηματίσαμε ήταν ότι η βελτίωση λόγω διόρθωσης της ακουστικής ήταν σημαντικότερη από τα όποια προβλήματα μπορεί να εισάγει η μετατροπή a/d που απαιτείται για τις αναλογικές πηγές.

Τελικώς...

...οφείλουμε να αναγνωρίσουμε στην Arcam το γεγονός ότι μας εντυπωσίασε. O SA30 δεν είναι απλώς ένας πλήρης δυνατοτήτων ενισχυτής, προορισμένος να καλύψει τις απαιτήσεις ενός σύγχρονου συστήματος αλλά ένας πραγματικά καλός ενισχυτής με όλο το βάρος που μπορεί να έχει αυτός ο χαρακτηρισμός, σήμερα. Έχει καλές δυνατότητες οδήγησης, ευχάριστο και ακριβή ήχο και υποστηριζόμενος από τον αλγόριθμο Dirac κάνει το παραπάνω βήμα που απαιτείται για να ξεχωρίσει. Προτείνεται ανεπιφύλακτα!