Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 06/07/2021

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

Πλατό/Βραχίονας/Κεφαλή

Dual CS 600 MKII/Skyanalog G1

Dual CS 600 MKII/Skyanalog G1

Η ποιότητα περιστροφής του CS 600 MKII είναι πολύ καλή και, συγκριτικά, σημαντικά βελτιωμένη σε σχέση με το αρχικό μοντέλο, σε όλες τις παραμέτρους. Σε ό,τι αφορά το wow & flutter, μετρήσαμε αισθητά χαμηλότερες τιμές (0,060 και 0,034% ζυγισμένες κατά IEC και NAB αντιστοίχως) και τον αρχικό ενθουσιασμό ανέκοψε κάπως η μάλλον μέτρια ακρίβεια περιστροφής η οποία υπολογίστηκε στο 1,89%. Η επικοινωνία μας με την ελληνική αντιπροσωπεία, ωστόσο, έφερε στην επιφάνεια την δυνατότητα μικρομετρικής ρύθμισης των στροφών (η οποία δεν είναι άμεσα προσβάσιμη για τον χρήστη, όμως), επομένως η συγκεκριμένη επίδοση δεν θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν και, άλλωστε, το original CS 600 βρισκόταν στην περιοχή του 0,5%, χωρίς να έχουν γίνει αλλαγές στην οδήγηση στο νέο μοντέλο.
Η ανάλυση του W&F στο πεδίο του χρόνου δείχνει σαφώς μια βελτιωμένη κατασκευή, πιθανώς λόγω της μεγαλύτερης αδράνειας του πλατό. Οι στιγμιαίες διακυμάνσεις βρέθηκαν μέσα στο διάστημα [+2,3Hz -1,1Ηz] επίδοση που βρίσκεται στο 50% περίπου σε σχέση με το αρχικό μοντέλο και είναι από τις καλύτερες που έχουμε μετρήσει τον τελευταίο καιρό (συγκρινόμενες με αυτές του κορυφαίου Dual Primus Maximus).
Στο πεδίο της συχνότητας, το W&F του MKII έχει την ίδια κατατομή με αυτήν του αρχικού μοντέλου, με ευρήματα που επικεντρώνονται στην περιοχή του Wow (3Hz, 4Hz και 6Hz και πολύ καλή συμπεριφορά στις ανώτερες πολύ χαμηλές συχνότητες (Flutter, λίγο πάνω από τα 20 και τα 30Hz). Γενικά, το CS 600 MKII ακολούθησε την παράδοση της Dual και αποδείχθηκε ιδιαίτερα ήσυχο στην περιοχή όπου οι χαμηλές συχνότητες αρχίζουν να γίνονται άμεσα ακουστές.

Thumbnail Thumbnail

Ανάλυση Wow & Flutter (συχνότητα σε συνάρτηση με τον χρόνο, παράθυρο 2.5s), αναπαραγωγή σήματος 3.15kHz/-20dB.

Ανάλυση Wow & Flutter στο πεδίο της συχνότητας, αναπαραγωγή σήματος 3.15kHz/-20dB.

Το φάσμα του rumble δείχνει ένα συντονισμό λίγο πάνω από τα 10Hz, ο οποίος είναι, κατά πάσα πιθανότητα ο συντονισμός του συστήματος βραχίονας/κεφαλή καθώς και έναν συντονισμό λίγο πριν τα 20Hz, πανομοιότυπο με αυτόν του πρώτου CS 600, ο οποίος μπορεί να αποδοθεί στα μηχανικά μέρη του συστήματος (τα οποία δεν έχουν αλλάξει από την μια έκδοση στην άλλη). Ο θόρυβος από την τροφοδοσία φάνηκε να βρίσκεται σε τυπικά, ικανοποιητικά, επίπεδα, στα -45dBr.
Η ενδοδιαμόρφωση του σήματος από το rumble φαίνεται να είναι χαμηλή, με συνιστώσες στην περιοχή των -55dBr και γενικά πολύ ομαλή συμπεριφορά στις ανώτερες συχνότητες. Όπως και το πρώτο CS 600 έτσι και το ΜΚΙΙ υπόσχεται μια ήσυχη αναπαραγωγή χωρίς σημαντικά, ακουστά προβλήματα.

Thumbnail Thumbnail

Ανάλυση θορύβου πολύ χαμηλών συχνοτήτων (rumble). Στάθμη αναφοράς: 315Hz/-6dB, αναπαραγωγή silent groove.

Φάσμα ενδοδιαμόρφωσης από το rumble, αναπαραγωγή σήματος 3.15kHz/-20dB.

Η απόκριση συχνότητας του συστήματος είναι ομαλή, με μια έμφαση στην περιοχή των πολύ χαμηλών συχνοτήτων αλλά καλή ομοιογένεια στις μεσαίες και υψηλές συχνότητες (μέχρι τα 3kHz περίπου) και καλή έκταση που φθάνει τα 25kHz.
Η αναγνωστικότητα του συστήματος φάνηκε να είναι πολύ καλή, με την δεύτερη αρμονική να βρίσκεται στην περιοχή των -50dBr και τις υπόλοιπες αρμονικές να βρίσκονται κάτω από τα -70dBr. Η συνιστώσες ενδοδιαμόρφωσης, επίσης, είναι αρκετά χαμηλές σε στάθμη, κοντά στα -70dBr και αυτές.

Thumbnail Thumbnail

Φάσμα αναπαραγωγής σήματος 1kHz/0dB.

Απόκριση συχνότητας και διαφορές μεταξύ των καναλιών. Ροζ θόρυβος, στάθμη αναφοράς -20dB.

Ένα από τα σημεία όπου έχει επέλθει σημαντική βελτίωση στο ΜΚΙΙ σε σχέση με το αρχικό μοντέλο είναι η αντοχή στην ακουστική ανάδραση. Το σύστημα φαίνεται να είναι ευαίσθητο στις ίδιες περιοχές (20-100Hz και 300Hz-1kHz) αλλά αυτή η ευαισθησία έχει μειωθεί σε εξαιρετικά μεγάλο βαθμό ενώ έχει εξαφανιστεί η ευαισθησία του πρώτου CS 600, λίγο πάνω από τα 100Hz, δικαιώνοντας πλήρως την επιλογή του νέου πλατό. Αν και πάντα η τοποθέτηση του πρέπει να γίνεται με την δέουσα προσοχή, το ΜΚΙΙ δεν έχει πλέον αυξημένες ανάγκες και μπορεί να τοποθετηθεί άνετα σε κάθε “λογική” θέση.
Τέλος η μεταβατική συμπεριφορά του συστήματος βραχίονας/κεφαλή είναι πολύ καλή με ελάχιστα μεταβατικά φαινόμενα κατά την απόσβεση. Είναι, παρόλα αυτά, αξιοπερίεργο το γεγονός ότι -από μηχανικής άποψης- το καλύτερο ταίριασμα των βραχιόνων της Dual το έχουμε δει με την Ortofon OM-10!

Thumbnail Thumbnail

Ακουστική ανάδραση. Στάθμη αναφοράς: 315Hz/-6dB. Μέτρηση θορύβου ηρεμίας (πράσινη καμπύλη), μέτρηση υπό διέγερση με σήμα ροζ θόρυβο στάθμης 93dBSPL(A) σε απόσταση 1m (κόκκινη καμπύλη), αναπαραγωγή silent groove

Κρουστική απόκριση του συστήματος βραχίονα/κεφαλής. Οριζόντιος άξονας: 50ms/div.