Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 01/06/2021

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

Ενισχυτής Ακουστικών

Rupert Neve Designs RNHP

Rupert Neve Designs RNHP

Για την ακουστική αξιολόγηση του RNHP χρησιμοποιήθηκε ένα ζευγάρι Sennheiser HD800 (300Ω) και ο ενισχυτής οδηγήθηκε, μέσω της single ended (RCA) εισόδου του. Ως πηγές χρησιμοποιήθηκαν οι συνήθεις, δηλαδή το σύστημα P70/D70 της Teac Esoteric καθώς και streaming μέσω foobar2000/Win10/dCS Puccini U-Clock. Το πρόγραμμα ακρόασης περιέλαβε, επίσης, το σύνηθες υλικό αλλά και ειδικό υλικό για ακρόαση μέσω ακουστικών (binaural).
Η εγκατάσταση του ενισχυτή είναι εύκολη (μπαίνει παντού και δεν ζεσταίνεται) και η χρήση του πολύ απλή. Περιέργως, ο επιλογέας εισόδου δεν “θυμάται” την τελευταία επιλογή του χρήστη και, μετά το off, επιστρέφει πάντα στην είσοδο “Α”, κάτι που δεν είναι πολύ κομψό σχεδιαστικά αλλά, πάντως, το συνηθίζεις, χωρίς πρόβλημα.
Η πρώτη εντύπωση που αποκομίζεις ακούγοντας τον ενισχυτή της Neve Designs είναι αυτή της απόλυτης ησυχίας και -ως επακόλουθο- μιας ιδιαίτερα καλής συμπεριφοράς σε θέματα δυναμικών. Κομμάτια με μακροδυναμικό προφίλ που περιλαμβάνει έντονες διακυμάνσεις, αποδόθηκαν σωστά τόσο στα χαμηλά περάσματα, όπου ήταν καλά διακριτές οι λεπτομέρειες όσο και στις κορυφώσεις τους, όπου ο ενισχυτής φάνηκε ικανός να οδηγήσει τα ακουστικά αναφοράς χωρίς προβλήματα στις απαραίτητες στάθμες. Η συμπεριφορά αυτή συμπληρώνεται από μια αίσθηση ομοιογένειας στο φάσμα και το τελικό αποτέλεσμα είναι ότι ακούς κυρίως τα ακουστικά και, δευτερευόντως, τις πηγές σου, σίγουρα πάντως όχι τον ίδιο τον ενισχυτή, ο οποίος δεν φαίνεται να συμμετέχει στο τελικό αποτέλεσμα με τρόπο ακουστό, όσο δεν ξεπερνάς τις δυνατότητές του. Αλλά και κοντά στο όριό του (που στην περίπτωση των HD800 ήταν, μάλλον, έξω από την συνιστώμενη για την υγεία των αυτιών στάθμη μακρόχρονων ακροάσεων) ο RNHP συμπιέζει με χάρη, χωρίς να γίνεται ιδιαίτερα δυσάρεστος, προειδοποιώντας απλώς ότι το παρακάνεις.

Rupert Neve Designs RNHP Rupert Neve Designs RNHP

Στις λεπτομέρειες, το ηχητικό αποτέλεσμα φάνηκε να έχει πολύ καλή έκταση στην περιοχή των κατώτερων χαμηλών συχνοτήτων και να προσφέρει μια αίσθηση ισορροπίας μεταξύ όγκου και δυνατότητας περιγραφής του παλμού και των λεπτομερειών. Αυτό που εισπράττεις είναι επιβλητικός ήχος, αν η ηχογράφηση περιλαμβάνει κάτι τέτοιο, χωρίς υπερβολές που κουράζουν.
Οι ανώτερες χαμηλές και τα ρυθμικά μέρη αποδόθηκαν με καλή ταχύτητα αίσθηση ροής, γεμάτα και με σωστή κλίμακα, χωρίς να μεγεθύνονται και η μεσαία περιοχή έρχεται ως η φυσική τους συνέχεια, ξεκούραστη, ευχάριστα φωτεινή και με πολύ καλές δυνατότητες περιγραφής των μικροδυναμικών. Βεβαίως, θεωρείστε δεδομένο ότι όλα αυτά τα προσφέρουν τα ακουστικά αναφοράς, ούτως ή άλλως. Ο ενισχυτής απλώς τους επιτρέπει να αναδείξουν τις δυνατότητές τους, κάτι που είναι και το ζητούμενο.
Ψηλά, το σύστημα φάνηκε να διαθέτει πολύ καλή έκταση και ακούστηκε φωτεινό και ευχάριστο, ποτέ τραχύ ή υπερβολικά αιχμηρό, με πολύ καλές δυνατότητες περιγραφής του αέρα και των χαρακτηριστικών ταχύτητας στην περιοχή. Ο αρμονικός πλούτος των οργάνων αποδόθηκε απροβλημάτιστα, και το αποτέλεσμα είχε αίσθηση ισορροπίας και παρέμεινε ξεκούραστο και ισορροπημένο ακόμη και σε ακροάσεις μεγάλης διάρκειας.
Η εικόνα που δημιουργεί ο RNHP είναι αυτή που θα περίμενες από έναν ενισχυτή με πολύ καλή ομοιότητα μεταξύ των καναλιών. Σε συμβατικές στερεοφωνικές ηχογραφήσεις το αποτέλεσμα είναι πολύ καλό, ειδικά στον οριζόντιο εστιασμό, με πολύ καλή περιγραφή της κίνησης, της θέσης και του αέρα μεταξύ μεμονωμένων πηγών, ενώ, σε ρυθμό binaural, το ζευγάρι RNHP/Sennheiser περιέγραψε με ιδιαίτερα πειστικό τρόπο το ακουστικό περιβάλλον (soundscape), την αίσθηση του χώρου και την θέση των πηγών. Επί του προκειμένου, πάντως, εντοπίζονται και τα δύο “παράπονα” που μπορούμε να διατυπώσουμε, δηλαδή το τυπικό crosstalk και η απουσία κάποιου, απλού έστω, κυκλώματος cross-feed.

Τελικώς...

... είναι σαφές ότι έχουμε να κάνουμε με μια απολύτως ορθολογική, με έμφαση στα σημαντικά, σχεδίαση που επικεντρώνεται σε ένα και μόνο στόχο: Την σωστή οδήγηση ενός μεγάλου εύρους ακουστικών με τρόπο που δεν επιδρά στον χαρακτήρα τους και στο τελικό ηχητικό αποτέλεσμα. Ο RNHP είναι ένα εργαλείο που σχεδιάστηκε έχοντας στο μυαλό τον μηχανικό ήχου, πιθανώς, αλλά οι απαιτήσεις στο οικιακό περιβάλλον δεν είναι διαφορετικές. Αν ψάχνετε έναν καθαρόαιμο ενισχυτή ακουστικών, σε λογική για τα προσφερόμενα τιμή, ο RNHP είναι μια πολύ καλή επιλογή, η οποία συστήνεται.