Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 07/12/2010

flag
english
abstract

ΗΧΕΙΟ

Atlantic Technology AT-1

Thumbnail_φωτο

Το ΑΤ-1 αντικατέστησε το ηχείο αναφοράς (ATC SCM-50PSL) και οδηγήθηκε από τον τελικό ενισχυτή Parasound HCA3500. Το υπόλοιπο σύστημα ήταν το γνωστό, περιλαμβάνοντας το Teac Esoteric P70/D70 και το dCS Puccini U-Clock στον ρόλο των ψηφιακών πηγών και τον προενισχυτή Melos Plus Series Line στη θέση του προενισχυτή. Το AT-1 είναι ένα αρκετά μεγάλο ηχείο δαπέδου και απαιτεί την δέουσα προσοχή όσον αφορά την τοποθέτησή του στο χώρο. Χρειάζεται μια σχετικά απόσταση από τους πίσω τοίχους, αν και το γεγονός ότι η οπή εκτόνωσης βρίσκεται μπροστά κάνει τα πράγματα απλούστερα. Από την άλλη, η στενή του μπάφλα και το φινίρισμά του το κάνουν να χάνεται στον χώρο με μεγαλύτερη άνεση. Αν το δάπεδο δεν είναι απολύτως επίπεδο, η ύπαρξη τεσσάρων (και όχι τριών) ακίδων θα κάνει την οριζοντίωση του ηχείου λίγο πιο δύσκολη και η αλήθεια είναι ότι το μέγεθος και η θέση των ακίδων δεν διευκολύνουν ιδιαίτερα την δουλειά αυτή. Σε κάθε περίπτωση, με λίγη προσπάθεια, δεν θα σας πάρει περισσότερο από 15 λεπτά να στήσετε σωστά το ΑΤ-1 και να είστε έτοιμοι για την πρώτη ακρόαση.

Φωτογραφία Φωτογραφία

Είτε επειδή είχα διαβάσει ήδη αρκετά πράγματα γύρω από το H-PAS, επομένως ήμουν επηρεασμένος είτε επειδή -πράγματι- το ηχείο ξεχωρίζει, το πρώτο πράγμα που μου έκανε εντύπωση στο AT-1 ήταν, όντως το χαμηλό του. Ανήκει στην κατηγορία εκείνη που αρχικώς δεν σου γεμίζει το μάτι (ή μάλλον δεν εντυπωσιάζει το αυτί) αλλά ύστερα από λίγη ώρα συνειδητοποιείς ότι έχεις απέναντι σου ένα ηχείο με πραγματικά υψηλές δυνατότητες στον τομέα. Χωρίς ίχνος υπερβολής, με παραδειγματική ουδετερότητα και έμφαση στις λεπτομέρειες, το χαμηλό του ΑΤ-1 όχι απλώς ικανοποιεί πλήρως αλλά, ενίοτε, ενθουσιάζει. Είναι πάντοτε παρόν, επιβλητικό όταν το απαιτεί η ηχογράφηση με παλμό και ανάλυση και χωρίς να “τελειώνει” εύκολα και αποτελεί, πραγματικά, μια επιτυχημένη άσκηση με στόχο μια απόδοση που θα ικανοποιήσει όλα τα είδη των ακροατών. Ο λάτρης των ηλεκτρικών ακουσμάτων θα μπορέσει να παρακολουθήσει τον ρυθμό, οι φίλοι της συμφωνικής μουσικής θα βρεθούν απέναντι από μεγάλα έγχορδα που αποδίδονται θαυμάσια και όσοι αναζητούν την λεπτομέρεια, τις υπερβολές και τον όγκο των ηλεκτρονικών ήχων θα ανακαλύψουν ότι το AT-1 ανταποκρίνεται πλήρως, αποδίδοντας μάλιστα με λεπτό τρόπο αποχρώσεις που συχνά χάνεις (όπως τον ιδιαίτερο χαρακτήρα των αναλογικών συνθεσάιζερ που αποτελεί χαρακτηριστικό γνώρισμα μιας συγκεκριμένης εποχής).
Η πολύ καλά δομημένη περιοχή των χαμηλών επιτρέπει στο μεσαίο του ηχείου να αποδοθεί με χάρη και φυσικότητα. Η υποκειμενική μου εντύπωση είναι ότι η σκηνή εστιάζεται λίγο πίσω από τον οριζόντιο άξονα και ότι το ηχείο τηρεί μια σχετική απόσταση από τον ακροατή, ο οποίος έχει μια πιο γενική άποψη των πραγμάτων σε σχέση -ας πούμε- με το ηχείο αναφοράς που δημιουργεί μια πιο κοντινή αίσθηση. Η άρθρωση των φωνών και η περιγραφή των οργάνων της περιοχής είναι πολύ καλή και το ηχείο δεν κουράσει ποτέ ακόμη και σε υψηλές στάθμες. Οι υψηλές συχνότητες αποδόθηκαν με άνεση και μια αίσθηση φυσικότητας, είχαν σωστά χρονικά χαρακτηριστικά (μέτωπα και απόσβεση) και θα μπορούσε να τις χαρακτηρίσει κανείς φωτεινές και ευχάριστες.
Ο διακόπτης ελέγχου της περιοχής προσφέρει μια μικρή ενίσχυση η οποία, στη δική μου περίπτωση οδήγησε σε μια πιο σκληρή, ακατέργαστη θα έλεγα, απόδοση ενώ η επιλογή της αποκοπής, πολύ πιο δραστική στην πράξη, κόβει, κατά τη γνώμη μου υπερβολικά στερώντας λεπτομέρεια και θα πρέπει να χρησιμοποιήται με σύνεση και μόνο σε περιπτώσεις σοβαρών προβλημάτων. Η στερεοφωνική εικόνα του ΑΤ-1 κινείται σε πολύ καλά επίπεδα. Η αίσθηση που είχα στη μεσαία περιοχή, ότι δηλαδή το ηχείο εστιάζει λίγο πιο πίσω από τον οριζόντιο άξονα διατηρήθηκε συνολικά και το αποτέλεσμα ήταν ιδιαίτερα ελκυστικό και κοντά στην αίσθηση που έχεις σε μια πραγματική αίθουσα, όπου τα περισσότερα ηχητικά αντικείμενα βρίσκονται μακρυά σου, ενώ έργα με μικρά σύνολα χαρακτηρίστηκαν από λεπτομέρεια και πολύ καλό αέρα μεταξύ των οργάνων. Με έναν δυνατό ενισχυτή, το ηχείο δεν θα απογοητεύσει αυτόν που θέλει υψηλές στάθμες για να απολαύσει τη μουσική του, ειδικά σε έναν μέτριο ή μικρό χώρο. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η φύση τελικώς επικρατεί: Οι μονάδες των χαμηλών έχουν πεπερασμένες διαδρομές και η αλήθεια είναι ότι ο πολύ καλός έλεγχος και ο όγκος του ηχείου εύκολα μπορεί να σε παρασύρουν σε υπερβολές. Στον χώρο μου, πάντως, ξεπέρασα τα 100dB σε θέση ακρόασης χωρίς ιδιαίτερο πρόβλημα.

Τελικώς...

... το ΑΤ-1 είναι ένα εντυπωσιακό ηχείο με έναν... μη εντυπωσιακό τρόπο. Κατεβαίνει πολύ χαμηλά και προσφέρει ακρίβεια και έλεγχο που δεν συναντάς συχνά σε αυτή την κατηγορία τιμής και με μονάδες αυτής της διαμέτρου. Κάποιοι δεν θα εντυπωσιαστούν επειδή δεν υπερβάλει, αλλά η αλήθεια είναι ότι το αγαθό σε ανεπάρκεια είναι η πιστότητα και όχι η υπερβολή και από αυτή την πλευρά το H-PAS φαίνεται να λειτουργεί και να λειτουργεί σωστά. Προσθέστε σε αυτό και την συνολική ουδετερότητα που προσφέρεται, θα έλεγα αφειδώς, και θα έχετε στα χέρια σας την απόδειξη ότι πρόκειται για ένα ηχείο το οποίο θα πρέπει οπωσδήποτε να δείτε και να ακούσετε, επειδή -πραγματικά- ξεχωρίζει.