Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 19/04/2011

flag
english
abstract

ΠΡΟΕΝΙΣΧΥΤΗΣ/ΤΕΛΙΚΟΣ ΕΝΙΣΧΥΤΗΣ

Audio Exklusiv P7/P11

Thumbnail_φωτο

H αισθητική των δύο συσκευών είναι η γνωστή της Audio Exclusiv. Αυτό σημαίνει ότι βρέθηκα απέναντι από δύο κλασικού μεγέθους σασί, με τους χαρακτηριστικούς στρογγυλούς διακόπτες σε χρυσό χρώμα και την, επίσης χαρακτηριστική, πρόσοψη με αυτό το ιδιαίτερο φινίρισμα το οποίο, έχω την εντύπωση, δεν θα έχει παντού μόνο φίλους. Αυτά, φυσικά είναι εξόχως υποκειμενικά πράγματα. Από την άλλη, δεν μπορείς παρά να χαρείς όταν διαπιστώσεις ότι ο προενισχυτής είναι αυτό που θα λέγαμε της “παλιάς σχολής”, περιλαμβάνει δηλαδή όλα τα απαραίτητα και μάλιστα δίνει πρόσβαση και σε πρόσθετες δυνατότητες, όπως η ρύθμιση της ευαισθησίας των εισόδων (ή πιο σωστά η ρύθμιση του συνολικού κέρδους σε τρεις τιμές) και η ρύθμιση της στάθμης της αρνητικής ανάδρασης (επίσης σε τρεις τιμές). Όσοι έχουν κάποια συσκευή με δυνατότητα εγγραφής θα βρουν στην πρόσοψη τον κλασικό διακόπτη tape/source ο οποίος αποκτά ακόμη μεγαλύτερη αξία καθώς από εκεί μπορεί να ελεγχθεί και κάποιος εξωτερικός επεξεργαστής που μπαίνει στο tape loop του προενισχυτή. Όλοι οι διακόπτες και τα ρυθμιστικά έχουν πολύ καλή αίσθηση στη χρήση τους και το σωστό μέγεθος. Ένας απλός διακόπτης (παρόμοιας αισθητικής) υπάρχει και στον τελικό ενισχυτή, για το on/off.

Φωτογραφία

Οι Audio Exklusiv σαφώς ξεχωρίζουν με την αισθητική τους. Πάντως, ειδικά ο προενισχυτής, είναι εύχρηστος και με πολύ καλή αίσθηση στους διάφορους διακόπτες.

Φωτογραφία

Ο χρήστης έχει στη διάθεσή του όλα τα απαραίτητα. Υπάρχει δυνατότητα για αρθρώματα phono, δύο έξοδοι προς τελικό ενισχυτή καθώς και βρόχος εγγραφής. Ο τελικός ενισχυτής διαθέτει βύσματα Eichmann για τη σύνδεση των ηχείων. Αριστερά από τους ρευματολήπτες φαίνονται τα LED που δείχνουν την ορθότητα της φάσης.

O προενισχυτής προσφέρει πέντε συνολικά εισόδους, από τις οποίες η μια μπορεί να γίνει είσοδος για φωνογραφικές κεφαλές με τα κατάλληλα αρθρώματα (υπάρχουν διαφορετικά για κεφαλές κινητού πηνίου και κινητού μαγνήτη) ενώ η δεύτερη είναι -όπως ήδη αναφέρθηκε- ένας βρόχος για συσκευή εγγραφής. Ο χρήστης έχει στη διάθεσή του δύο εξόδους προς τον τελικό ενισχυτή. Όλα τα βύσματα είναι πολύ καλής ποιότητας. Ο εξοπλισμός της πίσω πλευράς συμπληρώνεται από ένα κόκκινο LED, το οποίο ενημερώνει τον χρήστη για την σωστή τοποθέτηση του ρευματολήπτη (σε σχέση με την φάση και τον ουδέτερο). O τελικός ενισχυτής είναι, φυσικά, πολύ πιο λιτός: Προσφέρει ένα ζεύγος ακροδεκτών σύνδεσης ηχείων για κάθε κανάλι, με βύσματα Eichmann, καθώς και τα αντίστοιχα βύσματα για το σήμα εισόδου, με RCA πολύ καλής ποιότητας ενώ κι εδώ συνάντησα το LED για την ορθότητα της φάσης.

Φωτογραφία

Ο προενισχυτής επιδέχεται ρύθμιση του κέρδους και ρύθμιση της στάθμης της αρνητικής ανάδρασης. Ενδιαφέρουσες δυνατότητες με τις οποίες αξίζει να πειραματιστεί κανείς.

Φωτογραφία

O τελικός ενισχυτής βασίζεται σε dual mono αρχιτεκτονική, είναι υβριδικός με λυχνίες στο πρώτο στάδιο και FET στο στάδιο ισχύος και διαθέτει εσωτερική ψύκτρα.

Το εσωτερικό του προενισχυτή αποκαλύπτει μια dual mono σχεδίαση σε επίπεδο μετασχηματιστών τροφοδοσίας. Τα τροφοδοτικά που ακολουθούν βασίζονται στις ανορθώτριες EZ90, φίλτρα για την καταστολή του θορύβου και γενναία εξομάλυνση με 2x1760μF/400V στην υψηλή τάση και 2x20000μF στα νήματα. Ο ενισχυτής βασίζεται σε μια διπλοτρίοδο ECC 803 S ανά κανάλι για την ενίσχυση του σήματος και τα περιφερειακά/παθητικά υλικά που χρησιμοποιεί είναι πολύ καλής ποιότητας με custom πυκνωτές και ένα ποτενσιόμετρο της Ιαπωνικής TKD για την ρύθμιση της στάθμης. H δρομολόγηση του σήματος καθώς και οι διάφορες επιλογές (του κέρδους και της ανάδρασης) γίνονται από μικρούς ηλεκτρονόμους οι οποίοι περιέχουν αδρανές αέριο (που εξασφαλίζει την μακροζωία και την ελάχιστη φθορά των επαφών τους). H εταιρία αναφέρει ότι οι λυχνίες που χρησιμοποιούνται στο κύκλωμα είναι επιλεγμένες με βάση τα χαρακτηριστικά τους. Το μάτι του παρατηρητικού θα πέσει αμέσως επάνω σε δύο μπλοκ τα οποία καταλαμβάνουν ένα σημαντικό μέρος της πλακέτας. Η εταιρία τα ονομάζει Χ-Modules και στην πραγματικότητα είναι μια σειρά παραλληλισμένων πυκνωτών οι οποίοι αποτελούν, όλοι μαζί, τον μοναδικό πυκνωτή σύζευξης του κυκλώματος. Η συνολική ποιότητα είναι πολύ καλή με ελάχιστες καλωδιώσεις (καλής ποιότητας).

Φωτογραφία Φωτογραφία

Το στάδιο ενίσχυσης τάσης περιλαμβάνει δύο λυχνίες, μια Ε88CC και μια 6N6 ανά κανάλι. Παρατηρήστε τους ελαστικούς αποσβεστήρες κραδασμών σε κάθε μια από αυτές.

Κάθε τροφοδοτικό περιλαμβάνει 60.000μF ανά κανάλι.

O τελικός ενισχυτής χρησιμοποιεί την αγαπημένη αρχιτεκτονική της Audio Exklusiv, όντας υβριδικός, με το πρώτο στάδιο (κέρδος τάσης) να υλοποιείται με λυχνίες και το στάδιο ισχύος με ημιαγωγούς. Όπως και ο προενισχυτής, είναι dual mono με δύο μετασχηματιστές των 500VA και συνολική χωρητικότητα 60.000μF ανά κανάλι. Το κύκλωμα χρησιμοποιεί δύο λυχνίες στο πρώτο στάδιο, μια Ε88CC και μια 6N6, οι οποίες οδηγούν ένα στάδιο ισχύος με τρία ζεύγη FETs ανά κανάλι, επιλογή την οποία η εταιρία δικαιολογεί τόσο με βάση την ηχητική υπογραφή των συγκεκριμένων εξαρτημάτων (τα οποία θεωρεί ότι βρίσκονται πιο κοντά στις λυχνίες) όσο και με βάση την αξιοπιστία τους. Η ψύξη των ημιαγωγών ισχύος γίνεται με μια μεγάλη αλλά εσωτερικά τοποθετημένη ψύκτρα. Όπως και στην περίπτωση του προενισχυτή, η Audio Exklusiv δεν έχει κάνει οικονομίες στα παθητικά εξαρτήματα, χρησιμοποιώντας ποιοτικούς πυκνωτές και αντιστάσεις σε κρίσιμα σημεία του κυκλώματος, χωρίς ωστόσο περιττές υπερβολές. Η τροφοδοσία περιλαμβάνει και εδώ φίλτρα ενώ το κύκλωμα δεν έχει βρόχο ολικής αρνητικής ανάδρασης παρά μόνο τοπική ανάδραση στο κύκλωμα οδήγησης. Και οι δύο συσκευές χρησιμοποιούν αποσβεστήρες ταλαντώσεων σε όλες τις λυχνίες και έχουν σασί σχεδιασμένα με έμφαση στην απορρόφηση των κραδασμών.

Φωτογραφία

Dual mono τροφοδοσία και για τον προενισχυτή ο οποίος χρησιμοποιεί λυχνίες και για τις ανορθώσεις. Το ποτενσιόμετρο συνδέεται με αγωγούς οι οποίοι, όμως, είναι καλής ποιότητας.

Φωτογραφία

Μια διπλοτρίοδος ανά κανάλι και custom πυκνωτές. Στο κάτω μέρος της φωτογραφίας διακρίνονται οι ηλεκτρονόμοι που περιέχουν αδρανές αέριο ώστε να διατηρούνται οι επαφές τους σε καλή κατάσταση.

Φωτογραφία

Σε αντίθεση με την πεπατημένη, οι άνθρωποι της Audio Exklusiv δεν “ντρέπονται” να περιγράψουν τι περιλαμβάνει το άρθρωμα Χ-Module. Μια σειρά παραλληλισμένων πυκνωτών οι οποίοι αποτελούν, όλοι μαζί, τον μοναδικό πυκνωτή σύζευξης του κυκλώματος.