Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 04/09/2012

avmentor.eu
Go to
avmentor.eu

CD PLAYER/ΠΡΟΕΝΙΣΧΥΤΗΣ/ΤΕΛΙΚΟΣ ΕΝΙΣΧΥΤΗΣ

Copland CDA825/CTA305/CTA506

Thumbnail_φωτο

Αντιπαρέρχομαι την προβοκατόρικη δήλωση της Copland (“real audiophiles know computers belong at the office”) ως απλό διαφημιστικό μότο επειδή, όπως ήδη είπα, την συμπαθώ και δεν θα ήθελα να μπω στη διαδικασία να θυμίσω ότι εκτός του “office” οι υπολογιστές ανήκουν, επίσης, και στα στούντιο ηχογράφησης και μάστερινγκ, εδώ και δεκαετίες και μάλιστα με θετικά αποτελέσματα... Το θέμα μας, όμως, δεν είναι αυτό. Είναι προφανές ότι η εταιρία έχει προσπαθήσει να σχεδιάσει ένα πολύ καλό player βασισμένο σε μηχανισμό CD-Pro2LF, ελαστικά αναρτημένο, ακολουθούμενο από έναν απομονωτή με χωρητικότητα δύο δευτερολέπτων, μέσω του οποίου το σήμα οδηγείται στο κύκλωμα ψηφιακής επεξεργασίας. Αυτό, περιλαμβάνει έναν επεξεργαστή ψηφιακού σήματος της οικογένειας Blackfin της Analog Devices, ένα ασύγχρονο sampler rate converter της Burr Brown και ένα μετατροπέα d/a της Wolfson ανά κανάλι (WM8741) σε διαφορική σύνδεση. Το upsampling πραγματοποιείται με φίλτρο που μειώνει το pre-ringing (χωρίς να δίνονται λεπτομέρειες, η εταιρία αναφέρει ότι πρόκειται για φίλτρο αποδισμού) και ο χρονισμός του κυκλώματος γίνεται από clock με ξεχωριστή σταθεροποιημένη τροφοδοσία. Στο αναλογικό στάδιο είδαμε συνδυασμό σταδίων με διακριτά εξαρτήματα και τελεστικούς ενισχυτές και, όπως θα περίμενε κανείς, προσεγμένη τροφοδοσία με έξι σταθεροποιημένα τροφοδοτικά και 18 συνολικά πυκνωτές των 2.200μF.
Ο χρήστης έχει στη διάθεσή του single ended και balanced εξόδους καθώς και μια ψηφιακή ομοαξονική έξοδο, όλες υλοποιημένες με βύσματα καλής ποιότητας. Όλα αυτά είναι τοποθετημένα σε ένα φροντισμένο ως προς τις λεπτομέρειές του σασί με το χαρακτηριστικό περιστρεφόμενο κάλυμμα του τρανσπόρτ στο επάνω μέρος (με πολύ καλή αίσθηση κατά τον χειρισμό), έντονο κόκκινο display και τα βασικά πλήκτρα κίνησης. Το player συνοδεύεται και από τηλεχειριστήριο.

Φωτογραφία

Ο μηχανισμός ανάγνωσης του CDA 825 έχει, πραγματικά, ξεχωριστή αισθητική και πολύ καλή αίσθηση κατά την χρήση του.

Φωτογραφία

Καλοσχεδιασμένο ρυθμιστικό στάθμης στον προενισχυτή με καλή ακρίβεια στην μεσαία περιοχή εξασθένησης.

O προενισχυτής του συστήματος είναι μια λαμπάτη σχεδίαση βασισμένη σε διπλοτριόδους 12ΑΧ7 και 6922. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει η ίδια η εταιρία, η αντίσταση εξόδου της συσκευής είναι χαμηλή, έτσι ώστε να μην επηρεάζεται από καλώδια με μεγάλα μήκη ή περίεργα χαρακτηριστικά (προς τον τελικό ενισχυτή). Το κύκλωμα χρησιμοποιεί ποιοτικά υλικά με πυκνωτές πολυπροπυλενίου και πολυστερίνης στο δρόμο του σήματος. Η Copland έχει επιλέξει σταθεροποιημένη τροφοδοσία τόσο στις ανόδους όσο και στα νήματα και η ρύθμιση της στάθμης γίνεται μέσω ενός ποτενσιόμετρου της Alps. O CTA305 είναι ένας αρκούντως ευέλικτος προενισχυτής σε ο,τι αφορά τις δυνατότητες σύνδεσης. Προσφέρει πέντε εισόδους στάθμης line και μια είσοδο για φωνογραφικές κεφαλές κινητού μαγνήτη ή κινητού πηνίου υψηλής εξόδου καθώς επίσης και βρόχο εγγραφής με δυνατότητα μόνιτορ. Η ποιότητα των βυσμάτων εισόδου είναι τυπική, ενώ τα βύσματα εξόδου είναι καλύτερης ποιότητας. Μιλώντας για τις δυνατότητες σύνδεσης, με δεδομένο ότι τόσο το cd player της σειράς όσο και ο τελικός ενισχυτής διαθέτουν γραμμές balanced, είναι άξιο απορίας το γεγονός ότι ο προενισχυτής δεν διαθέτει είσοδο ή έξοδο αυτής της μορφής. Ο χρήστης έχει στη διάθεσή του ένα ακόμη ζεύγος εξόδων για την περίπτωση που θέλει να οδηγήσει ένα δεύτερο τελικό ενισχυτή ή κάποιο ενεργό sub.
Η αισθητική του CTA305 ακολουθεί (όπως είναι φυσικό) τη λογική που είδαμε και στο cd player με τον επιλογέα εισόδου και το ρυθμιστικό στάθμης να έχουν καλή αίσθηση και την οθόνη να είναι ευδιάκριτη. Το τηλεχειριστήριο που συνοδεύει το cd player μπορεί να χρησιμοποιηθεί κι εδώ, για την ρύθμιση της στάθμης.

Φωτογραφία

Οι πολύ θερμές λυχνίες ΚΤ120 βρίσκονται προστατευμένες πίσω από το σασί αλλά η παρουσία τους είναι ιδιαίτερα αισθητή, ακόμη και έτσι. Ο χρήστης μπορεί να ενεργοποιήσει και εσωτερικό φωτισμό, αν θέλει το κάτι παραπάνω.

Οι πραγματικοί φίλοι των ενισχυτικών με λυχνίες θα τις γνωρίζουν σίγουρα, οι υπόλοιποι είναι καιρός να τις μάθουν. Οι λυχνίες που χρησιμοποιεί ο CTA506 στο στάδιο ισχύος είναι οι καινούριες τέτροδοι KT120 της Tung-Sol οι οποίες είναι -σύμφωνα με τις φήμες- οι ισχυρότερες λυχνίες ισχύος για εφαρμογές ήχου που έχουμε σήμερα στη διάθεσή μας. Η KT120 μπορεί να τοποθετηθεί σε κυκλώματα σχεδιασμένα για KT88 και μοιάζει αρκετά με αυτήν, όντας -πάντως- αισθητά μεγαλύτερη, με ισχύ απωλειών ανόδου που μπορεί να φτάσει τα 60W. H Copland επέλεξε να σχεδιάσει τον 506 γύρω από ένα ζεύγος KT120 ανά κανάλι, σε συνδεσμολογία push/pull Ultralinear, επιλογή που οδηγεί σε ένα στάδιο εξόδου με ισχύ (σύμφωνα με τα δημοσιευμένα χαρακτηριστικά) 90W ανά κανάλι, με παραμόρφωση μικρότερη του 1%. O παρατηρητικός θα αισθανθεί -προς στιγμήν- κάπως μπερδεμένος καθώς ο ενισχυτής φαίνεται να περιλαμβάνει δύο ακόμη λυχνίες ισχύος, 6550 της Electro-Harmonix. Αυτές δεν χρησιμοποιούνται στο δρόμο του σήματος αλλά ως σταθεροποιητές τάσης, η μια για τα κυκλώματα οδήγησης (αποτελούμενα από 12ΒΗ7 και ECC81) και η μια για το στάδιο ισχύος. Με δεδομένη την προσέγγιση που υπάρχει και στον προενισχυτή (όλα σταθεροποιημένα) μπορεί κανείς να διατυπώσει, με σχετική ασφάλεια, την υπόθεση ότι η Copland αρέσκεται στη σταθεροποίηση γενικώς, είτε το κύκλωμα που την πραγματοποιεί είναι στερεάς κατάστασης είτε χρησιμοποιεί λυχνίες κενού.

Φωτογραφία

Το CD player προσφέρει single ended και balanced εξόδους καθώς επίσης και ψηφιακή έξοδο με βύσματα καλής ποιότητας. O προενισχυτής είναι πλήρης από πλευράς δυνατοτήτων σύνδεσης με εξαίρεση την απουσία μιας balanced εισόδου και εξόδου, η οποία γίνεται αντιληπτή λόγω των αντίστοιχων δυνατοτήτων του player και του τελικού.

Φωτογραφία

Οι ακροδέκτες σύνδεσης των ηχείων στον CTA 506 είναι πολύ υψηλής ποιότητας, της WBT.

Ο τελικός διαθέτει single ended και balanced εισόδους και πολύ καλής ποιότητας ακροδέκτες σύνδεσης των ηχείων της WBT με ξεχωριστή λήψη για φορτία 8Ω και 4Ω. To σασί είναι, όπως θα περίμενε κανείς, σχεδιασμένο γύρω από την ξεχωριστή εμφάνιση των λυχνιών ισχύος και, παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει τρόπος να τις αποκαλύψει κανείς πλήρως (η Tung-Sol δίνει 250 βαθμούς μέγιστη θερμοκρασία περιβλήματος για τις KT120, επομένως αυτό είναι μια καλή ιδέα), ο χρήστης θα έχει σαφή αίσθηση της λαμπάτης φύσης της συσκευής. Όσοι δεν αρκούνται στο... φυσικό φωτισμό των νημάτων μπορούν, μέσω ενός διακόπτη στο πίσω μέρος, να ενεργοποιήσουν και τεχνητό φωτισμό στο εσωτερικό του ενισχυτή.

Φωτογραφία

Αυτό είναι το αναλογικό στάδιο του CDA825. Στο άκρο δεξιό τμήμα της φωτογραφίας διακρίνονται οι δύο μετατροπείς της Wolfson, ένας ανά κανάλι.

Φωτογραφία

Το εσωτερικό του προενισχυτή. Στο επάνω μέρος της φωτογραφίας φαίνεται το στάδιο προενίσχυσης της φωνογραφικής κεφαλής ενώ ακριβώς από κάτω το στάδιο line. Δεξιά, διακρίνεται το ρυθμιστικό στάθμης.

Φωτογραφία

Ο τελικός βασίζεται σε δύο KT120 ανά κανάλι και χρησιμοποιεί σταθεροποίηση, επίσης με λυχνίες. Η οδήγηση γίνεται μέσω 12ΒΗ7/ECC81. Στο κάτω μέρος της φωτογραφίας φαίνονται οι μετασχηματιστές εξόδου και ο μετασχηματιστής τροφοδοσίας.