Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 30/05/2006


english abstract

Πρωτοσέλιδο Aρχείο Νέων Αρθρα Τεχνολογία HowTo Δίσκοι Αναφοράς Links Contact About

LOCATION BAR►REVIEWS: ESOTERIC X-01 CD/SACD PLAYER...

AV BLOG 

SITE MAP


REVIEW

CD/SACD PLAYER

Esoteric X-01

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ...

ΓΕΝΙΚΩΣ...

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ, ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ...

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ...

 

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►

H Εsoteric δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το νέο της transport. Οι άφθονες φωτογραφίες, και το γεγονός ότι παρουσιάζεται "γυμνό" σε κάθε ευκαιρία (συμπεριλαμβανόμενου και του Athens Ηigh End Show) δεν είναι βεβαίως τυχαίες επιλογές. Με την τεράστια πείρα που έχει η μητρική εταιρία στoυς οδηγούς δίσκων γενικώς, η σχεδίαση ενός απόλυτου μηχανισμού ανάγνωσης δεν είναι απλώς μία πρόκληση αλλά μία πρόκληση που μπορεί να αντιμετωπιστεί με επιτυχία.  Το Neo είναι ένα κομψοτέχνημα από πλευράς κατασκευής, ξεκινώντας από το ορατό του τμήμα, δηλαδή το tray από αλουμίνιο, σε τέτοιο σημείο που κάνει το παλαιότερο, θορυβώδες σύστημα να μοιάζει απαρχαιωμένο. Ενας νέος τριφασικός κινητήρας χωρίς ψήκτρες έχει αναλάβει την περιστροφή του δίσκου o οποίος παραμένει εντελώς σταθερός (και επίπεδος) από ένα πλατό μαγνησίου. Το ερώτημα του αναγνώστη είναι βεβαίως αναμενόμενο: Τι πλεονεκτήματα έχει ο συγκεκριμένος κινητήρας; Η απάντηση είναι: ελάχιστοι θόρυβοι και κραδασμοί και πολύ καλύτερος (αν και μεγαλύτερου κόστους) έλεγχος στροφών. Οι κινητήρες χωρίς ψήκτρες έχουν δρομέα (κινούμενο μέρος δηλαδή) χωρίς περιελίξεις οι οποίες είναι σταθερές. Αυτό σημαίνει ότι είναι ελαφρύτεροι και χωρίς τους κραδασμούς που προκαλεί η αναπόφευκτη τριβή μεταξύ ψήκτρας και συλλέκτη, όπως συμβαίνει στις συμβατικές σχεδιάσεις. Θυμηθείτε ότι η ταχύτητα περιστροφής ενός CD/SACD αλλάζει καθώς η ανάγνωση εξελίσσεται, προσθέστε σε αυτό ότι το ρουλμάν που χρησιμοποιεί η Esoteric είναι (κατά τα λεγόμενά της) κορυφαίο και έχετε στα χέρια σας έναν από τους βασικούς λόγους για τους οποίους το X-01 μπορεί να είναι μία κορυφαία πηγή.
Το εσωτερικό της συσκευής είναι χωρισμένο σε τρία διαμερίσματα με το transport να καταλαμβάνει το κεντρικό.  Η ποιότητα κατασκευής είναι κορυφαία αλλά χωρίς υπερβολές προς χάριν εντυπωσιασμού. Ο νέος μηχανισμός ανάγνωσης VRDS ονομάζεται Neo. Χρησιμοποιεί ένα συρτάρι από χυτό αλουμίνιο και ένα clamp στην διάμετρο του δίσκου, από μαγνήσιο. Είναι σαφώς πιο "πολιτισμένος"  από τον προηγούμενο.
Ο επόμενως λόγος, είναι βεβαίως το ψηφιακό τμήμα.  Αν θέλει να είναι κανείς ρεαλιστής θα πρέπει να ομολογήσει ότι στην περασμένη γενιά Esoteric, ό,τι είχε να αποδείξει η εταιρία το απέδειξε: Το απόλυτα custom ψηφιακό μέρος βασισμένο σε FPGA, με δυνατότητες συνδυασμού ψηφιακών φίλτρων και upsampling του D70 πήγε την βαλίτσα του Κόκκινου Βιβλίου των CD όσο μακρυά ήταν δυνατόν.  Θα ήταν δύσκολο να παρουσιαστεί κάτι νέο και εξ' ίσου τολμηρό στην περίπτωση του X-01 (που, θυμίζω, δεν είναι η κορυφαία ψηφιακή πηγή της εταιρίας) και πράγματι, έτσι έχουν τα πράγματα.  Βεβαίως, μην περιμένετε τίποτε "φτηνές" ή ετοιματζίδικες επιλογές: Ενα CPLD (Complex Programmable Logic Device) της Xylinx που έχει αναλάβει την ψηφιακή επεξεργασία του σήματος η οποία περιλαμβάνει upsampling 8x και το γνωστό (κατά τα φαινόμενα) ψηφιακό φίλτρο FIR αποτελούν τον πυρήνα του DSP που χρησιμοποιεί το X-01, με μία συστοιχία από PCM1704 της Burr-Brown να ακολουθούν στο κομμάτι του DAC. Eδώ εμφανίζεται και η ανάγκη για ορισμένες εξηγήσεις: Οι προχωρημένοι στα των DACs θα παρατήρησαν ήδη ότι ο 1704 (o οποίος δουλεύει στα 96kHz/24bit) δεν υποστηρίζει απ' ευθείας streams DSD, οπότε προκύπτει το ερώτημα: Τί κάνει η Esoteric με τα SACDs; Aπάντηση: Μετατροπή σε PCM! Θέλετε λίγο κρύο νερό να συνέλθετε; Ενας εκ των κορυφαίων κατασκευαστών χρησιμοποιεί ένα από τα παλαιότερα (και ενοχοποιημένα...)  τεχνάσματα, μετατρέποντας το DSD σε PCM 24bit/88. 2kHz! (επιλογή που σημαίνει ότι το ψηφιακό φίλτρο του upsampling 8x ανεβάζει την συχνότητα στα 705kHz) Η Esoteric έχει επιχειρήματα για την επιλογή της αυτή: Το κορυφαίο transport (που εξασφαλίζει την καλύτερη δυνατή ανάγνωση του DSD, βάση για μία καλή μετατροπή) και το ότι ο PCM1704 είναι ένας εξαιρετικός DAC τον οποίο, προφανώς, οι σχεδιαστές δεν ήθελαν να αποχωριστούν.  Το αντίθετο μάλιστα: Το X-01χρησιμοποιεί τέσσερεις DACs ανα κανάλι, σε διαφορική τοπολογία, με προφανή σκοπό να ελαχιστοποιήσει τις στατιστικά υπαρκτές διαφορές μεταξύ των ολοκληρωμένων, οι οποίες προκύπτουν κατά την παραγωγή τους. Ωστόσο, και το κορυφαίο engineering έχει τα -οικονομικά- όριά του: Η δομή αυτή αφορά τα δύο κυρίως κανάλια (που χρησιμοποιούνται και στην δικαναλική αναπαραγωγή). Τα υπόλοιπα 4 είναι υλοποιημένα με πεερισσότερο συμβατικό τρόπο. Ενδιαφέρουσα είναι και η παρατήρηση ότι το ψηφιακό φίλτρο για το oversampling έχει ανατεθεί σε ένα ειδικό ολοκληρωμένο (το οποίο μάλιστα αρχικώς αναπτύχθηκε από την NPC σε συνεργασία με την Pioneer για εφαρμογές DVD-Audio και θεωρείται από τις πλέον audiophile επιλογές), αλλά η Esoteric δεν αφήνει πλέον στα χέρια του χρήστη την επιλογή του είδους των φίλτρων όπως γινόταν στο DV-50 (για παράδειγμα) μεταξύ FIR, RDOT ή συνδυασμού τους.  Κι εδώ, το επιχείρημα είναι ότι η συνολική ποιότητα του συστήματος δεν απαιτεί τέτοιου είδους ευελιξία.

ΓΕΝΙΚΩΣ...

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ, ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ...

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ...

ΚΟΡΥΦΗ

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►

Εδώ φαίνονται μερικές λεπτομέρειες του VRDS Neo: Σε αντίθεση με τα περισσότερα transport ο κινητήρας βρίσκεται πάνω από τον δίσκο τον οποίο πιέζει με ένα clamp από μαγνήσιο.  Ο ίδιος ο κινητήρας είναι τριφασικός, χωρίς ψήκτρες και με καλής ποιότητας ρουλμάν ώστε να εξασφαλίζεται ομαλή και άριστα ελεγχόμενη περιστροφή. Ολη η κατασκευή είναι συναρμολογημένη σε μία χαλύβδινη δοκό ώστε να υπάρχει απόλυτη ακρίβεια και σταθερότητα στην γεωμετρία.

Οσον αφορά το αναλογικό κομμάτι, αυτό χρησιμοποιεί τους OPA627 (πολύ χαμηλού θορύβου) για να υλοποιήσει ένα φίλτρο διέλευσης χαμηλών δεύτερης τάξης Butterworth με τοπολογία GIM (General Impedance Convereter) η οποία προτείνεται και από την ίδια την Burr Brown για τους μετατροπείς της σε σχετικό bulletin, και εξασφαλίζει πολύ καλές επιδόσεις σε θέματα παραμόρφωσης και θορύβου. Τα κυκλώματα για τα δύο κυρίως κανάλια διαθέτουν επίσης τα απαραίτητα υλικά προκειμένου να υλοποιηθεί και η balanced έξοδος. Οπως μπορείτε να δείτε και από τις σχετικές φωτογραφίες, η ποιότητα κατασκευής του X-01 δικαιώνει πλήρως την φήμη της Esoteric: Χωρισμένα μεταξύ τους τμήματα μεταξύ των οποίων μεσολαβούν θωρακίσεις, ξεχωριστά τροφοδοτικά και ένα αρκούντως βαρύ σασί του οποίου τα 25 κιλά στηρίζονται σε τρείς βάσεις με ενσωματωμένες (αλλά μη εμφανείς) ακίδες συμπληρώνουν την εικόνα μιας πολύ φροντισμένης συσκευής χωρίς ακραίες επιλογές με στόχο τον εντυπωσιασμό.
Τα απαραίτητα κυκλώματα για τα κυρίως κανάλια είναι μοιρασμένα σε δύο πλακέτες ενώ τα υπόλοιπα τέσσερεα κανάλια (που απαιτούνται για την πολυκαναλική αναπαραγωγή) είναι συναρμολογημένα σε μία τρίτη. 
Το ψηφιακό τμήμα του X-01 ξεκινά από ένα CPLD και ένα ειδικό ψηφιακό φίλτρο FIR για το oversampling (αριστερά)...

...και συνεχίζεται από τέσσερα DACs PCM1704 της Burr Brown σε διαφορική τοπολογία. Το αναλογικό φίτλρο εξόδου είναι 2ης τάξης Butterworth.

ΓΕΝΙΚΩΣ...

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ, ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ...

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ...

ΚΟΡΥΦΗ

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►


Πρωτοσέλιδο | Αρχείο Νέων | Αρθρα | Τεχνολογία | HowTo | Δίσκοι | Links | Contact | Αbout


©Δημήτρης Σταματάκος/Ακραίες Εκδόσεις 2006
Σχετικά με το avmentor.gr (προβλήματα, παρατηρήσεις κ.λπ): webmaster@avmentor.gr Eπαφή με την σύνταξη (ύλη, σχόλια, ερωτήσεις κ.λπ): contact@avmentor.gr