Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 20/09/2011

flag
english
abstract

USB DAC / ΕΝΙΣΧΥΤΗΣ ΑΚΟΥΣΤΙΚΩΝ

Grace Design m903

Thumbnail_φωτο

O μετατροπέας αντικατέστησε κατ' αρχήν τον μετατροπέα αναφοράς (Teac Esoteric D70) και οδηγήθηκε για ένα μεγάλο μέρος των ακροάσεων από το Teac Esoteric P70, ρυθμισμένο για upsampling στα 88.2kHz, ενώ στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκε και ως USB/DAC αντικαθιστώντας το Puccini U-Clock της dCS το οποίο χρησιμοποιώ σε μόνιμη βάση για την μετατροπή του stream της θύρας USB σε S/PDIF. Το προς ακρόαση υλικό περιέλαβε συμβατικά cd και αρχεία 44.1kHz αλλά και ένα σεβαστό αριθμό αρχείων υψηλής ανάλυσης, στα 96kHz και άνω. Το υπόλοιπο σύστημα ήταν το γνωστό (Melos Plus Series Line, Parasound HCA3500, ATC SCM-50PSL). Η εγκατάσταση του m903 ώστε να μπορεί να λειτουργήσει σε Class 2 και να διαχειριστεί αρχεία μέχρι 24/192 περιελάμβανε την συνήθη διαδικασία και δεν εμφάνισε καμία δυσκολία. Το driver της Thesycon φαίνεται να είναι καλογραμμένο και σε περιβάλλον Windows 7/foobar2000 λειτούργησε χωρίς προβλήματα.
Ξεκινώντας με υλικό συμβατικής ανάλυσης, το πρώτο πράγμα που αντιλαμβάνεται κανείς είναι ότι ο m903 είναι ουδέτερος, διαυγής και ξεκούραστος, μια πρακτικώς διαφανής συσκευή που δεν διαθέτει ηχητική υπογραφή ή “άποψη”. Είναι προφανές ότι η Grace διατήρησε την λογική του συστήματος μόνιτορ η οποία χαρακτήριζε και το προηγούμενο μοντέλο και οι ομοιότητες του 903 με τον 902 είναι περισσότερες από ότι οι διαφορές τους. Ο νέος DAC δημιουργεί μια αίσθηση εγγύτητας, φέρνοντας τον ακροατή κοντά στα τεκταινόμενα και προσφέροντας πολύ καλή ανάλυση τόσο στο οριζόντιο επίπεδο όσο και στον άξονα του βάθους. Αν η παραγωγή το επιτρέπει μπορείς να διακρίνεις με άνεση τις λεπτομέρειες του soundstage και να εστιάσεις σε μεμονωμένες πηγές. Έργα με λίγα όργανα περιγράφονται με πολύ καλό αέρα και λεπτομέρεια, ενώ η μεγάλη συμφωνική ορχήστρα είναι επιβλητική σε κίνηση και όγκο. Χαμηλά, πήρα καλή έκταση, χωρίς υπερβολές και το σύστημα διατήρησε την δυνατότητα να εντυπωσιάζει σε συγκεκριμένα έργα με την παρουσία και τον παλμό του. Η μεσαία περιοχή κινήθηκε σε ανάλογο επίπεδο: Ο μετατροπέας φάνηκε να τηρεί πλήρως τις αναλογίες, να μεταφέρει τις μικρολεπτομέρειες που χαρακτηρίζουν τις φωνές και να παραμένει ξεκούραστος χωρίς να γίνεται ευφωνικός ή κολακευτικός για το πρόγραμμα. Η περιοχή των υψηλών συχνοτήτων χαρακτηρίστηκε από έκταση, και ταχύτητα, ίσως λίγο μεγαλύτερη από όσο θα θέλαμε στις αποσβέσεις, χωρίς να έχει το παραμικρό ίχνος σκληρότητας πάντως, διατηρώντας την φωτεινή και ευχάριστη αίσθηση που είχαμε αποκομίσει ακούγοντας το παλαιότερο μοντέλο. Κάνοντας, αναπόφευκτα, την σύγκριση αυτή (και με δεδομένο ότι η ακουστική μνήμη είναι αδύναμη -ευτυχώς υπάρχουν τα ηχογραφημένα listening sessions) μπορεί κανείς να πει ότι ο m903 είναι καλύτερος στα σημεία, δημιουργώντας μια εντύπωση πληρότητας ενώ παράλληλα διατηρεί τα βασικά γνωρίσματα του m902 και, εν τέλει, τα γνωρίσματα της ίδιας της Grace.

Φωτογραφία

Χρησιμοποιώντας υλικό υψηλής ανάλυσης, όπως θα περίμενε κανείς, τα αποτελέσματα βελτιώθηκαν περισσότερο. Είναι, σχεδόν, αναμενόμενο το ότι μια ηχογράφηση με περισσότερα δείγματα θα ακούγεται πληρέστερη αλλά η δυνατότητα του μετατροπέα να ακολουθήσει τις υψηλότερες απαιτήσεις που αυτή θέτει είναι από την μια πλευρά προαπαιτούμενο και από την άλλη δεν μπορεί να θεωρηθεί και ως δεδομένο. Πρέπει να αποδειχθεί στην πράξη. Εν προκειμένω, ο χαμηλός θόρυβος και η μεγάλη ομοιότητα μεταξύ των καναλιών πρέπει να παίζουν τον ρόλο τους: Ο ακροατής βρίσκεται απέναντι από μια εξαιρετική ηχητική σκηνή με πλήθος μικρολεπτομερειών και μια ιδιαίτερα ζωντανή εικόνα ενώ, επιπροσθέτως, το άκουσμα αποκτά μια διαφορετική, μεγαλύτερη δυναμική με ξεκάθαρο διαχωρισμό μεταξύ της σιωπής και του ελάχιστου ήχου, περισσότερη ομοιογένεια και γίνεται ακόμη πιο ξεκούραστο. Οι ακροάσεις υψηλής ανάλυσης με τον m903 οδήγησαν σε σημαντικά υψηλότερες στάθμες από ότι οι ακροάσεις με συμβατικό υλικό και ήταν όλες ξεκούραστες, με πολύ καλή αίσθηση του αέρα της ηχογράφησης και της ακουστικής, όπως την είχε επιλέξει ο μηχανικός ήχου.
Άφησα τελευταία την έξοδο ακουστικών. Η ιστορική ακρίβεια επιβάλλει να θυμίσω ότι ο Grace m903 είναι ο τελευταίος απόγονος ενός ενισχυτή ακουστικών για απαιτητικές εφαρμογές, αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε και σίγουρα δεν το έχει ξεχάσει ούτε η Grace. Χρησιμοποιώντας ένα ζευγάρι Grado Reference RS2 πήρα πολύ καλή έκταση χαμηλά, αίσθηση άνεσης στις υψηλές συχνότητες και αρκετά καλή ανάλυση όσον αφορά την θέση των πηγών στην στερεοφωνική εικόνα (το αδύναμο σημείο της ακρόασης με ακουστικά). Ο m903 οδήγησε άνετα τα Grado και η δυνατότητα να επικεντρωθείς σε λεπτομέρειες όταν φοράς ακουστικά είναι πολύ καλύτερη από ότι αν χρησιμοποιείς ηχεία λόγω της απομόνωσης που σου επιβάλλεται. Αυτό είναι κάτι που εκτιμάς μόνο αν τα ακουστικά δεν κουράζουν και η αλήθεια είναι ότι με τον συγκεκριμένο ενισχυτή δεν θα κουραστείτε ποτέ. Η χρήση του xFeed όπως και στην περίπτωση του m902 βελτιώνει στις περισσότερες περιπτώσεις τα πράγματα αλλά επιδρά ήπια και με περίσκεψη (μην ξεχνάτε ότι η χρήση του ενισχυτή είναι για monitoring κι όχι για το... γλεντάς με διάφορα εφέ στα αυτιά σου!), επομένως παραμένει ένα σημαντικό εργαλείο στη διάθεση του ακροατή, όταν αυτός το κρίνει απαραίτητο.

Τελικώς...

... αν και νομίζω ότι η Grace καθυστέρησε λίγο να παρουσιάσει τον m903 χάνοντας έδαφος στην αγορά των USB DACs με δυνατότητα 24/192, πιστεύω ότι η αναμονή άξιζε τον κόπο. Αντί να περιοριστούν σε μια απλή αναβάθμιση (το άρθρωμα της XMOS θα αρκούσε για τον σκοπό αυτό) οι Αμερικανοί έδειξαν ότι ξανασκέφθηκαν την συσκευή από την αρχή, καθώς υπάρχουν πολλές και ενδιαφέρουσες αλλαγές σε όλα σχεδόν τα σημεία. Το αποτέλεσμα είναι μια πραγματικά τίμια συσκευή, πλήρης δυνατοτήτων (δεν αφήνει τίποτε απ΄ έξω με διάφορα τεχνικά προσχήματα -μπράβο τους!) με πολύ καλό ήχο η οποία στέκεται επάξια απέναντι στις προκλήσεις της υψηλής ανάλυσης. Κατά την άποψη μου πρόκειται για το καλύτερο πακέτο απόδοσης και δυνατοτήτων στην κατηγορία τιμής του με βάση ο,τι έχω δοκιμάσει μέχρι σήμερα.

LISTENING SESSIONS

Η ηχογράφηση έγινε με το master recorder DV-RA1000 της Tascam σε 24bit/192kHz και τα αρχεία που προέκυψαν βρίσκονται στο διαδίκτυο ώστε να μπορούν να αξιοποιηθούν από τους αναγνώστες. Η διαδικασία απαιτεί την εγκατάσταση του media player foobar2000 μαζί με το σχετικό plug in για την δυνατότητα εκτέλεσης δοκιμής double blind ΑΒΧ. Μετά την εγκατάσταση του λογισμικού, το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να κατεβάσετε τα αρχεία (θα τα βρείτε σε μορφή .zip με μέγεθος περίπου 600MB συνολικά), να τα αποσυμπιέσετε, να το φορτώσετε στο foobar2000 και είτε απλώς να το ακούσετε, είτε, επιλέγοντας το μαζί με κάποιο άλλο (shift click), να ενεργοποίησετε την δοκιμή ABX.

TRACK LIST:

  1. Grace Design m903 16bit 44.1kHz
  2. Grace Design m903 24bit 96kHz
  3. Σύστημα αναφοράς (Teac Esoteric P70/D70)