Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 20/04/2010


english abstract

Πρωτοσέλιδο Aρχείο Νέων Αρθρα Τεχνολογία HowTo Δίσκοι Αναφοράς Links Contact About

LOCATION BAR►REVIEWS: ΠΡΟΕΝΙΣΧΥΤΗΣ LAMM LL2.1 / ΠΡΟΕΝΙΣΧΥΤΗΣ PHONO LAMM LP2...

SITE MAP


REVIEW

ΠΡΟΕΝΙΣΧΥΤΗΣ LINE / ΠΡΟΕΝΙΣΧΥΤΗΣ PHONO

Lamm LL2.1 DL / LP2

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ...

ΓΕΝΙΚΩΣ...

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ

ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ, ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ...

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ...

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►

Όποιος έχει δει έναν προενισχυτή Lamm τους έχει δει όλους, τουλάχιστον από την πλευρά της αισθητικής και της λειτουργικότητας. Η εταιρία (η οποία -σημειωτέον- δεν φαίνεται να αρέσκεται καθόλου στις αλλαγές, κάτι που δίνει διαχρονική αξία στα προϊόντα της) έχει διατηρήσει το κλασικό μαύρο σασί με τις χειρολαβές, τους απλούς, πολύ καλούς σε αίσθηση διακόπτες και την χρήση δύο ρυθμιστικών στάθμης, ένα για κάθε κανάλι, τα οποία απλώς έχουν αλλάξει λίγο εμφάνιση και έχουν γίνει πιο... lifestylίστικα, αν μου επιτρέπετε τον όρο.
Ο χρήστης έχει στη διάθεσή του διακόπτη Mute, διακόπτη tape/source (αυτό πάντα με συγκινεί, όπως και κάθε λογικό χρήστη ο οποίος θα ήθελε να αξιοποιεί τις δυνατότητες κάποιων συστημάτων εγγραφής), διακόπτη μείωσης του κέρδους κατά 15dB καθώς και τον κάπως ιδιόμορφο επιλογέα εισόδων από δύο διαδοχικούς διακόπτες On-On από τους οποίους ο πρώτος στέλνει το σήμα της πρώτης εισόδου κατευθείαν στο ρυθμιστικό στάθμης (το οποίο προηγείται όλου του κυκλώματος) και οδηγεί το σήμα των δύο άλλων εισόδων σε έναν δεύτερο ίδιο διακόπτη. Η λογική εδώ είναι, προφανώς, να αποφευχθεί ο περιστροφικός επιλογέας και να “κερδίσει” σε διαδρομή σήματος τουλάχιστον η μια είσοδος (όπου θα μπει η καλύτερη πηγή). Από πλευράς δυνατοτήτων σύνδεσης, ο χρήστης έχει στη διάθεσή του τέσσερις συνολικά εισόδους στάθμης line (3+1 βρόχο εγγραφής μαζί με την αντίστοιχη έξοδο), δύο ζεύγη εξόδων προς τελικούς ενισχυτές καθώς και μια έξοδο για τον τηλεχειρισμό τελικών της Lamm.
Μαύρο σασί με τις χαρακτηριστικές χειρολαβές, απλοί αλλά με θετική αίσθηση διακόπτες και ελαφρώς αλλαγμένα ρυθμιστικά στάθμης. Ο LL2.1 είναι λιτός και ευχάριστος στην χρήση του.
Ο χρήστης έχει στη διάθεσή του τέσσερις εισόδους line από τις οποίες η μια αντιστοιχεί σε βρόχο εγγραφής και δύο ζεύγη εξόδων προς τελικούς ενισχυτές.
Ο LP2 δεν έχει και πολλά πράγματα να σχολιάσει κανείς: Ένα απλό LED στην πρόσοψη δείχνει ότι ο προενισχυτής βρίσκεται σε λειτουργία, ένας διακόπτης στην πίσω πλευρά τον ενεργοποιεί και τα απαραίτητα βύσματα για την σύνδεση είναι όλα όσα θα βρει κανείς επάνω του. Ο χρήστης έχει στη διάθεσή του μια είσοδο για κεφαλή κινητού πηνίου και μια για κεφαλή κινητού μαγνήτη, επιλεγόμενες μέσω μικρών διακοπτών ακριβώς δίπλα στα βύσματα, καθώς και μια έξοδο προς τον προενισχυτή. Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι, εκτός της ρύθμισης του κέρδους, ο LP2 δεν προσφέρει καμία δυνατότητα ρύθμισης του φορτίου που βλέπουν οι κεφαλές. Προσωπικά, σε συσκευή τέτοιας τιμής, αυτός ο συμβιβασμός δε μου πολυαρέσει και αν και κατά τις ακροάσεις δεν μπορώ να πω ότι συνάντησα κάποιο πρόβλημα, είμαι σίγουρος ότι κάποιοι θα ήθελαν λίγη ευελιξία παραπάνω (έστω με επέμβαση στο εσωτερικό), πιθανότατα μόνο για ψυχολογικούς λόγους.
Και οι δύο συσκευές κινούνται σε πολύ υψηλά επίπεδα ποιότητας από πλευράς κατασκευής και  υλικών και -κατά τα γνωστά- ο Lamm δεν έχει κάνει οικονομία: Αντιστάσεις χαμηλού θορύβου Dale, πυκνωτές της Electrocube, της Roederstein και της Cornell/Dubilier βρίσκονται παντού. Ο LL2.1 χρησιμοποιεί δύο βηματικά ποτενσιόμετρα της Noble. Τα βύσματα σύνδεσης είναι πολύ καλής ποιότητας.

ΓΕΝΙΚΩΣ...

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ

ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ, ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ...

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ...

ΚΟΡΥΦΗ

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►

Ο LP2 προσφέρει είσοδο για κεφαλές κινητού πηνίου και κινητού μαγνήτη που επιλέγονται μέσω  μικρών διακοπτών και μια έξοδο προς τον προενισχυτή. Τα βύσματα είναι πολύ καλής ποιότητας.
Όπως συμβαίνει συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις το εσωτερικό των συσκευών είναι πολύ πιο ενδιαφέρον από την εμφάνιση και τις δυνατότητές τους.
Ο προενισχυτής είναι σχεδιασμένος γύρο από ένα ζευγάρι διπλοτριόδων ανά κανάλι. Το πρώτο στάδιο περιλαμβάνει μια 12ΑU7A/6189 της οποίας τα δύο μέρη είναι συνδεσμολογημένα παράλληλα, μια επιλογή που έχει γίνει, υποθέτω, για να μειωθεί ο θόρυβος (θεωρητικά κατά 3dB). Το δεύτερο στάδιο είναι ακόμη πιο ενδιαφέρον. Εδώ, φαίνεται ότι ο Lamm έχει χρησιμοποιήσει τοπολογία SRPP (Series Regulated Push-Pull) η οποία προβλέπει την συνδεσμολογία των δύο τριόδων μιας 6DJ8/6H23 σε push-pull για μεγαλύτερες δυνατότητες παροχής ρεύματος. Αξίζει να σημειωθεί, εδώ, ότι το SRPP λειτουργεί σε τάξη A (εξ' ορισμού) και ότι συνολικά το κύκλωμα του προενισχυτή είναι, όπως αναφέρει και η εταιρία, single ended, μη σας παρασύρει η “εσωτερική” συνδεσμολογία της 6DJ8. Η επιλογή της βαθμίδας SRPP αξίζει, πάντως, σχολιασμού: Προσφέρει δυνατότητες ρεύματος από την μια, αλλά από την άλλη είναι αρκετοί αυτοί που δεν την συμπαθούν. Το κύριο μειονέκτημά της είναι ότι μπορεί να βελτιστοποιηθεί μόνο για φορτία συγκεκριμένης αντίστασης και αυτό σε έναν προενισχυτή (όπου δεν είναι γνωστό τι θα συνδεθεί στην έξοδο) δεν είναι ιδανικό, τουλάχιστον στα χαρτιά. Στην πράξη, βεβαίως, υπάρχει το τέχνασμα της προφόρτισης, όπου μια αντίσταση που τη βλέπει το στάδιο ως φορτίο μειώνει την επίδραση που έχει η αντίσταση εισόδου της συσκευής που έπεται τέχνασμα που υποθέτω ότι έχει εφαρμοσθεί και στην περίπτωση του LL2.1. Η θέση των ρυθμιστικών στάθμης είναι, επίσης, αξιοσημείωτη: βρίσκονται -από ό,τι κατάλαβα- τοποθετημένα στην είσοδο κάτι που δείχνει ότι ο Lamm έχει μεγάλη εμπιστοσύνη στις επιδόσεις θορύβου του κυκλώματός του. Αυτή η επιλογή, ίσως κάνει τον προενισχυτή λίγο ευαίσθητο στην συμπεριφορά των πηγών και των καλωδίων σύνδεσης. Η τροφοδοσία του προενισχυτή βασίζεται σε έναν custom δακτυλιοειδή μετασχηματιστή, ανόρθωση βασισμένη σε λυχνία 6X4 και φίλτρο που χρησιμοποιεί αποπνικτικό πηνίο της Hammond. H τάση θέρμανσης των νημάτων είναι σταθεροποιημένη μέσω ενός LM317 /ΤΟ-3.
Το κύκλωμα του LL2.1 περιλαμβάνει δύο διπλοτριόδους από τις οποίες η δεύτερη είναι συνδεσμολογημένη σε τοπολογία SRPP. Τα υλικά είναι κορυφαίας ποιότητας.
Η τροφοδοσία περιλαμβάνει custom μετασχηματιστή, ανορθώτρια (επάνω αριστερά) και ημιαγωγική σταθεροποίηση για τις τάσεις των νημάτων.
Το κύκλωμα του LP2 περιλαμβάνει δύο στάδια μεταξύ των οποίων έχει τοποθετηθεί το παθητικό δικτύωμα αποέμφασης RIAA. Σημειώστε τους κλασικούς αποσβεστήρες κραδασμών των λυχνιών.
Το στάδιο αρχικής ενίσχυσης του σήματος από κεφαλές κινητού πηνίου χρησιμοποιεί stepup μετασχηματιστές της Jensen (στο επάνω μέρος της φωτό, πίσω από τις λυχνίες). Προσέξτε το βύσμα Camac και το ομοαξονικό καλώδια για την μεταφορά του σήματος (πίσω δεξιά).
Ο προενισχυτής phono χρησιμοποιεί δύο στάδια με 417Α/5842 και μεταξύ τους βρίσκεται τοποθετημένο το παθητικό δικτύωμα υλοποίησης της καμπύλης αποέμφασης phono η οποία φαίνεται να είναι η κλασική, χωρίς δηλαδή την προσθήκη της χρονικής σταθεράς που έχει προτείνει η IEC για την μείωση των υπόηχων που προέρχονται από την παραμόρφωση των δίσκων. Τα δύο αυτά στάδια αναλαμβάνουν να δώσουν το απαραίτητο κέρδος για την είσοδο κεφαλών κινητού μαγνήτη. Το πρόσθετο κέρδος (10x) που απαιτείται για την είσοδο κεφαλών κινητού πηνίου προέρχεται από την χρήση μετασχηματιστών step-up της Jensen. Στην επίσημη περιγραφή της, η Lamm αναφέρει ότι ο LP2 είναι “dual monaural” αλλά αυτό είναι μερικώς αληθές, καθώς υπάρχει κοινός μετασχηματιστής, κοινή ανόρθωση μέσω μιας ανορθώτριας 6X4 και κοινή σταθεροποίηση των τάσεων θέρμανσης των νημάτων (μέσω ενός LM317). Ο χωρισμός του τροφοδοτικού γίνεται στο επίπεδο της εξομάλυνσης και του φίλτρου, όπου, πράγματι, χρησιμοποιούνται διαφορετικοί ζυγοί με ένα τσοκ της Hammond ανά κανάλι.
Ως έχει, το κύκλωμα προσφέρει αντίσταση εισόδου 47kΩ/220pF στην είσοδο για κεφαλές κινητού μαγνήτη και 400Ω στην είσοδο για κεφαλές κινητού πηνίου.
Όπως και στην περίπτωση του LL2.1 η κατασκευή του LP2 είναι ιδιαίτερα ποιοτική με εξαρτήματα ακριβείας παντού (και όχι μόνο στο δικτύωμα της αποέμφασης!), αποσβεστικά ταλαντώσεων σε όλες τις λυχνίες (σημαντικό σημείο, επειδή χειρίζονται πολύ χαμηλής στάθμης σήματα και ο μικροφωνισμός παραμονεύει) και εσωτερική θωράκιση μεταξύ τροφοδοτικού και κυκλώματος. Τα βύσματα, κατά τα γνωστά, είναι πολύ καλής ποιότητας.
Και οι δύο συσκευές της δοκιμής ήταν η έκδοση DL (Deluxe Line) κάτι που σημαίνει αυξημένες χωρητικότητες τροφοδοσίας και χρήση πυκνωτών πολυστυρενίου ως bypass όλων των πυκνωτών που βρίσκονται στο δρόμο του σήματος και, εκτός αυτών, στην περίπτωση του LP2 μια πρόσθετη πλάκα μεγάλης μάζας στην βάση της συσκευής η οποία αυξάνει την αδράνειά της (και μαζί το συνολικό της βάρος που είναι αισθητά μεγαλύτερο από αυτό του LL2.1!). Η διαφορά τιμής μεταξύ των απλών και των μοντέλων DL είναι πολύ μικρή (300 ευρώ για τον LL2.1 και 400 ευρώ για τον LP2) και, όπως μας είπε ο αντιπρόσωπος στην Ελλάδα δεν έχουν εισαχθεί/πωληθεί ποτέ τα απλά μοντέλα.

ΓΕΝΙΚΩΣ...

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ

ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ, ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ...

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ...

ΚΟΡΥΦΗ

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►


Πρωτοσέλιδο | Αρχείο Νέων | Αρθρα | Τεχνολογία | HowTo | Δίσκοι | Links | Contact | Αbout


©Δημήτρης Σταματάκος/Ακραίες Εκδόσεις 2010
Σχετικά με το avmentor.gr (προβλήματα, παρατηρήσεις κ.λπ): webmaster@avmentor.gr Eπαφή με την σύνταξη (ύλη, σχόλια, ερωτήσεις κ.λπ): contact@avmentor.gr