Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 02/11/2004


english abstract

Πρωτοσέλιδο Aρχείο Νέων Αρθρα Τεχνολογία HowTo Δίσκοι Αναφοράς Links Contact About

LOCATION BAR►REVIEWS: ΕΝΙΣΧΥΤΗΣ ΑΚΟΥΣΤΙΚΩΝ LEHMANN BLACK CUBE LINEAR...

AV BLOG 

SITE MAP


REVIEW
ENIΣΧΥΤΗΣ ΑΚΟΥΣΤΙΚΩΝ ΣΕ ΤΑΞΗ "Α"
Lehmann Audio Black Cube Linear

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ...

ΓΕΝΙΚΩΣ...

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ, ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ...

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ...

 

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►

Aκριβώς επειδή δεν μιλούμε για ισχείς της τάξης του W, αλλά της τάξης του 0.1W, ένας καλός ενισχυτής ακουστικών δεν είναι κατ' ανάγκην κάτι ιδιαίτερα πολύπλοκο.  Ωστόσο ο Norbert Lehmann δεν έπεσε στην παγίδα της υπεραπλούστεσης, και αντιμετώπισε την πρόκληση σχεδιάζοντας ένα κύκλωμα δύο σταδίων με μεταβλητό κέρδος που υποστηρίζονται από μία στοιβαρή τροφοδοτική διάταξη.  Το Black Cube Linear χρησιμοποιεί έναν εξασθενητή στην είσοδο, υλοποιημένο με ένα "μπλέ" ποτενσιόμετρο της Alps το οποίο ακολουθείται από ένα ενισχυτικό στάδιο του οποίου η απολαβή ρυθμίζεται.  Ο χρήστης μπορεί να διαλέξει μέσω διακοπτών dip στο κάτω μέρος της συσκευής τρείς τιμές  (0dB, 10dB και 20dB) ανάλογα με τα ακουστικά που χρησιμοποιεί καθώς και το υπόλοιπο σύστημά του.  Οι τιμές αυτές είναι, ουσιαστικά και το κέρδος του ενισχυτή αν το ρυθμιστικό στάθμης βρίσκεται στο τέλος της διαδρομής του, δηλαδή εντελώς δεξιά.  Μία καλή στρατηγική εδώ είναι η επιλογή να γίνει έτσι, ώστε με το ρυθμιστικό στο μέγιστο η στάθμη να είναι ελάχιστα πάνω από την μέγιστη επιθυμητή, έτσι ώστε προσφέρεται μεγάλο εύρος ρύθμισης και παράλληλα να προστατεύονται τα ακουστικά από υπερβολές και ατυχήματα.
Στο κάτω μέρος της εικόνας φαίνεται το πρώτο στάδιο του ενισχυτή υλοποιημένο γύρω από το ΟΡΑ2604.  Αριστερά στην φωτογραφία φαίνεται ο εξασθενητής με το ποτενσιόμετρο της Alps. To τελικό στάδιο χρησιμοποιεί διπολικά τρανζίστορς ΒD139/BD140 σε τάξη λειτουργίας "Α".  Ολόκληρο το κύκλωμα χρησιμοποιεί μόνο τοπική ανάδραση.

ΓΕΝΙΚΩΣ...

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ, ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ...

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ...

ΚΟΡΥΦΗ

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►

Το στάδιο που ακολουθεί το ποτενσιόμετρο (και προσφέρει την δυνατότητα ρύθμισης του κέρδους) είναι σχεδιασμένο γύρω από έναν τελεστικό ενισχυτή ΟPA2604 της Burr-Brown ένα ολοκληρωμένο κύκλωμα με στάδιο εισόδου υλοποιημένο με FET και πολύ καλές επιδόσεις σε θέματα παραμόρφωσης και θορύβου.  Ο τελεστικός οδηγεί το στάδιο ισχύος που είναι μία απλή τοπολογία διπολικών ημιαγωγών με τα συμπληρωματικά BD139/BD140 στην έξοδο.  Τα εν λόγω τρανζίστορς είναι κλασικές επιλογές σε σχεδιάσεις ενισχυτών ακουστικών και το ρεύμα που μπορούν ελέγξουν (1.5Α) είναι υπεραρκετό.  Το τροφοδοτικό του ενισχυτή αποτελείται από έναν δακτυλιοειδή μετασχηματιστή, δύο πυκνωτές των 4000μF και ένα στάδιο σταθεροποίησης με ρυθμιζόμενα regulators 317/337. Η εντύπωση που μας δημιουργήθηκε είναι πως η σταθεροποίηση αφορά και το τελικό στάδιο.  Η έξοδος της συσκευής υλοποιήται με "καρφιά" των 6.3 χιλιοστών της Neutrik με επίχρυσες επαφές.  Το Black Cube μπορεί να υποστηρίξει δύο σετ ακουστικών και το ένα από τα δύο βύσματα διακόπτει την έξοδο line (όπως παραδοσιακά συμβαίνει με τις εξόδους ακουστικών). Η αντίσταση εισόδου είναι η τυπική των 47kΩ και η αντίσταση εξόδου είναι 60Ω για την έξοδο line και 10Ω για τις εξόδους των ακουστικών.
Τα βύσματα εξόδου για τα ακουστικά είναι της Neutrik με επίχρυσες επαφές.  Το πρώτο βύσμα επιτρέπει την φίμωση της εξόδου line. Στην τροφοδοσία του ενισχυτή περιλαμβάνουνται δύο πυκνωτές των 4.000μF καθώς και σταθεροποίηση με τα ολοκληρωμένα 317/337.

ΓΕΝΙΚΩΣ...

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ, ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ...

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ...

ΚΟΡΥΦΗ

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►


Πρωτοσέλιδο | Αρχείο Νέων | Αρθρα | Τεχνολογία | HowTo | Δίσκοι | Links | Contact | Αbout


©Δημήτρης Σταματάκος/Ακραίες Εκδόσεις 2004
Σχετικά με το avmentor.gr (προβλήματα, παρατηρήσεις κ.λπ): webmaster@avmentor.gr Eπαφή με την σύνταξη (ύλη, σχόλια, ερωτήσεις κ.λπ): contact@avmentor.gr