Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 15/01/2008


english abstract

Πρωτοσέλιδο Aρχείο Νέων Αρθρα Τεχνολογία HowTo Δίσκοι Αναφοράς Links Contact About

LOCATION BAR►REVIEWS: ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΣ ΕΝΙΣΧΥΤΗΣ RCM BONASUS...

AV BLOG 

SITE MAP


REVIEW

ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΣ ΕΝΙΣΧΥΤΗΣ

RCM Bonasus

ENTYΠΩΣΕΙΣ-ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ...

ΓΕΝΙΚΩΣ...

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ, ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ...

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ...

 

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►

O ενισχυτής αντικατέστησε το σύστημα προ/τελικού αναφοράς (Melos Plus Series/Parasound HCA3500) και κλήθηκε να οδηγήσει το γνωστό σύστημα δορυφόρων/παθητικού υπογούφερ Eros της Audio Spectrum. Το τελευταίο, με τυπική ευαισθησία 90dBSPL βρίσκεται μέσα στις “προδιαγραφές” της RCM η οποία αναφέρει ότι ο Bonasus μπορεί να συνεργαστεί άνετα με ηχεία από 88dB και άνω.
Με την συγκεκριμένη τοπολογία εξόδου και τις συγκεκριμένες λυχνίες, θα περίμενε κανείς ότι ο Bonasus θα εκκινείτο, από πλευράς ισχύος, στην περιοχή των μερικών δεκάδων βατ, αλλά οι Πολωνοί είχαν, εδώ, διαφορετική άποψη. Το στάδιο εξόδου του ολοκληρωμένου αποδίδει, σύμφωνα με τις προδιαγραφές, 16W ανά κανάλι σε φορτία 8Ω και 26W σε φορτία 4Ω. O λόγος για αυτή την πολύ “σεμνή” απόδοση είναι, κατά την RCM, το γεγονός ότι τα σημεία λειτουργίας των λυχνιών εξόδου έχουν επιλεγεί με κριτήριο την ηχητική απόδοση, μέσα από ακροάσεις και με βάση το σκεπτικό αυτό είναι τα βέλτιστα για την συγκεκριμένη υλοποίηση.
Η διαδικασία του “On” είναι λίγο πιο σύνθετη από ότι στους συνηθισμένους λαμπάτους ενισχυτές, με τον Bonasus να έχει δύο στάδια stand-by, ένα κατα το οποίο το μόνο που λειτουργεί είναι τα κυκλώματα ελέγχου και ένα όπου τροφοδοτούνται και τα νήματα θέρμανσης των λυχνιών. Στο τελικό στάδιο, εφαρμόζεται και η υψηλή τάση και μετά από μια χρονική καθυστέρηση ώστε να υπάρξει πλήρης σταθεροποίηση, ο ενισχυτής είναι έτοιμος προς χρήσιν.
Οι μετασχηματιστές είναι πολωνικής προέλευσης και κατασκευάζονται ειδικά για την RCM. Είναι, κατά πάσαν πιθανότητα υπεύθυνοι για το σχεδόν απίστευτο βάρος του!

ΓΕΝΙΚΩΣ...

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ, ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ...

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ...

ΚΟΡΥΦΗ

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►

Οι εκπλήξεις άρχισαν από την πρώτη στιγμή των ακροάσεων. Ο Bonasus “ακούγεται” ως ένας πολύ ισχυρότερος ενισχυτής με σημαντικές δυνατότητες οδήγησης και πολύ ήπιο ψαλιδισμό στο όριο, ο οποίος είναι ιδιαίτερα χαρακτηριστικός και προειδοποιεί ακόμη και τον απρόσεκτο ότι υπερβάλει. Αυτό το όριο, τώρα, εξαρτάται κατά κύριο λόγο από την στάθμη εξόδου της πηγής ή/και το περιεχόμενο επειδή, σε έναν μέτριο χώρο και με τα συγκεκριμένα ηχεία, το ρυθμιστικό στάθμης βρισκόταν σε πολλές περιπτώσεις στην ελάχιστη εξασθένηση (κοινώς, τέρμα δεξιά)! Είναι σαφής εδώ η επιλογή της RCM να τοποθετήσει ένα πολύ “ήπιο” ποτενσιόμετρο είτε για να προσφέρει μεγάλη ανάλυση στην ρύθμιση, είτε επειδή το συγκεκριμένο εξάρτημα ήταν για διάφορους άλλους λόγους η καλύτερη επιλογή, είτε τέλος για ψυχολογικούς λόγους. Το τελευταίο επιχείρημα μάλιστα, αναφέρεται, ρητώς από την ίδια την εταιρία, η οποία περιγράφει την τάση των ακροατών να τοποθετούν αυθαιρέτως το ρυθμιστικό σε μια συγκεκριμένη θέση ως “Syndrome of 11 hour”.
Καλής ποιότητας βύσματα χρησιμοποιούνται τόσο για τις έξι εισόδους line όσο και για τις υποδοχές σύνδεσης των ηχείων.
Εχοντας πλέον ως δεδομένο ότι οι στάθμες που μπορούσε ο Bonasus να επιτύχει στον συγκεκριμένο χώρο ήταν άκρως αποδεκτές και ότι τα περισσότερα βατ θα μου έλλειπαν μόνο σε ιδιαίτερες περιπτώσεις αντικοινωνικής συμπεριφοράς, σειρά είχαν οι υπόλοιπες συνιστώσες της ηχητικής ταυτότητας του ενισχυτή. Εδώ τα πράγματα αποδείχθηκαν, επίσης, άκρως ενδιαφέροντα: Ο Bonasus εμφανίσθηκε να διαθέτει έναν από τους πλέον “ανοικτούς” και ξεκούραστους ήχους που έχω ακούσει τελευταίως (ανεξαρτήτως τιμής), με ιδιαίτερα σεβαστή και ευχάριστη παρουσία, εξαιρετικά χαμηλό θόρυβο, μια πραγματικά υπέροχη στερεοφωνική εικόνα με άφθονο αέρα ανάμεσα στα όργανα και καλό βάθος. Είναι σαφές ότι οι Πολωνοί σχεδίασαν έναν ενισχυτή που δεν θα περάσει απαρατήρητος από κανέναν ακροατή έστω και αν αυτός έχει μια τάση να προτιμά τους θηριώδεις τελικούς (όπως ο υποφαινόμενος).  Η περιοχή των χαμηλών συχνοτήτων εμφανίσθηκε με σωστό όγκο και είχε σημαντικές δυνατότητες περιγραφής των λεπτομερειών, αλλά περιορίστηκε -βεβαίως- από την ισχύ: Αν το παρακάνεις και μπει το συνθ ξαφνικά, τα 16W αρχίζουν να φαίνονται ολίγα. Επομένως, η απάντηση στο ερώτημα “κάνει για τρελά πάρτυ;” είναι “όχι” αλλά ούτως ή άλλως δεν είναι αυτός ένας ρόλος που του ταιριάζει. Ωστόσο, το μουσικό υλικό με ακραίο περιεχόμενο χαμηλά είναι και ο μόνος τρόπος να φτάσεις τον ενισχυτή στα όριά του. Από την άλλη, η μεσαία περιοχή και οι φωνές αποδόθηκαν εξαιρετικά, τοποθετώντας τον ακροατή λίγο πίσω αλλά παρέχοντας του όλες τις απαραίτητες πληροφορίες, ενώ οι υψηλές συχνότητες διακρίθηκαν για την διαύγειά τους, παραμένοντας μάλλον στην πλευρά του υπερελέγχου με γρήγορα σβησίματα στα μεταλλικά κρουστά. Τα γρήγορα, καθαρά και λεπτομερή πρίμα είναι, προφανώς, μια επιλογή της RCM. O Bonasus δεν ακούγεται καθόλου ως “λαμπάτος” (με την γνωστή έννοια που προσωπικώς δεν συμπαθώ ιδιαίτερα) και δεν στρογγυλεύει το πρόγραμμα σε μια προσπάθεια να επιβάλλει έναν δικό του χαρακτήρα, τουλάχιστον όσο λειτουργεί μέσα στα όριά του.
Τελικώς...
... τo γεγονός ότι έχουμε να κάνουμε με έναν ολοκληρωμένο ενισχυτή, δεν πρέπει να μας αποπροσανατολίζει: Ο Bonasus στοιχίζει κάτι λιγότερο από 6000 ευρώ, είναι δηλαδή ένας πραγματικά “μεγάλος” και ακριβός ενισχυτής και όχι μια απλή, φθηνή εναλλακτική λύση από τις πολλές που υπάρχουν αυτή την στιγμή διαθέσιμες. Η ουσία, βεβαίως, είναι το ότι δεν έχουμε να κάνουμε με έναν κατ΄όνομα  (και βάρος) μεγάλο ενισχυτή αλλά πραγματικά με μια ιδιαίτερα φροντισμένη, χωρίς ακρότητες, συσκευή η οποία ακούγεται πραγματικά υπέροχα. Αυτά.
Α! Και, στην επόμενη έκδοση, βάλτε του κάπου δύο χειρολαβές για να τον σηκώνουμε...

Δημήτρης Σταματάκος

Συζητείστε το στα forums του avmentor...                                                    

ΓΕΝΙΚΩΣ...

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ, ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ...

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ...

ΚΟΡΥΦΗ

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►


Πρωτοσέλιδο | Αρχείο Νέων | Αρθρα | Τεχνολογία | HowTo | Δίσκοι | Links | Contact | Αbout


©Δημήτρης Σταματάκος/Ακραίες Εκδόσεις 2008
Σχετικά με το avmentor.gr (προβλήματα, παρατηρήσεις κ.λπ): webmaster@avmentor.gr Eπαφή με την σύνταξη (ύλη, σχόλια, ερωτήσεις κ.λπ): contact@avmentor.gr