Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 20/09/2005


english abstract

Πρωτοσέλιδο Aρχείο Νέων Αρθρα Τεχνολογία HowTo Δίσκοι Αναφοράς Links Contact About

LOCATION BAR►REVIEWS: SONY PSP (PLAYSTATION PORTABLE)...

AV BLOG 

SITE MAP


REVIEW

ΦΟΡΗΤΗ ΚΟΝΣΟΛΑ/MEDIA PLAYER

Sony PSP (PlayStation Portable)

ENTYΠΩΣΕΙΣ-ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ...

ΓΕΝΙΚΩΣ...

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ, ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ...

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ...

 

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►

Παρά τα 260 γραμμάρια του βάρους του, το PSP είναι άριστα ζυγισμένο (ιδιαίτερα αν αναλογιστεί κανείς ότι η μπαταρία βρίσκεται αριστερά) και κάθεται στα χέρια με φυσικό τρόπο.  Υπάρχουν όλα τα γνωστά χειριστήρια (D-buttons αριστερά, η κλασική τετράδα των συμβόλων δεξιά και δύο σκανδάλες στην δεξιά και την αριστερή πλευρά, διαφανείς σε μία επίδειξη αισθητικής ευαισθησίας) καθώς και τα πλήκτρα Start και Select.  Ο χρήστης έχει επίσης στην διάθεσή του ένα μικρό αναλογικό joystick, στην αριστερή πλευρά (που θα πρέπει να το συνηθίσει καθώς έχει μικρή διαδρομή) και μία σειρά από άλλους διακόπτες για την ρύθμιση της στάθμης του ήχου, της φωτεινότητας της οθόνης (σε συγκεκριμένα βήματα) και της ενεργοποίησης της ασύρματης ζεύξης, ώστε να γίνεται οικονομία στην ενέργεια όταν το WLAN δεν χρειάζεται. Ολοι οι διακόπτες είναι μικροί αλλά γενικώς εύχρηστοι και τους συνηθίσαμε σχετικώς γρήγορα. Ο διακόπτης hold/on-off βρίσκεται, πάντως, σε μία μάλλον επικίνδυνη θέση και μπορεί κανείς να τον ενεργοποιήσει εκ λάθους την ώρα που παίζει. Το ατύχημα ανέδειξε μία ακόμη θετική πλευρά του μηχανήματος: Το boot γίνεται σε χρόνο μηδέν και ξεκινάς εκεί όπου περίπου σταμάτησες. Η πλοήγηση στις δυνατότητες του PSP είναι ιδιαίτερα απλή -σχεδόν προφανής.  Δεν απαιτούνται ιδιαίτερες ρυθμίσεις στην αρχή (εκτός από κάποιες στοιχειώδεις όπως η ώρα, η ημερομηνία και ένα id για την περίπτωση δικτυακών παιχνιδιών) ενώ και οι περισσότερο προχωρημένες επιλογές όπως αυτές που αφορούν το Wi-Fi γίνονται είτε αυτόματα είτε μέσω ενός πολύ απλού wizard. Το gui είναι καλοσχεδιασμένο και απαλό στο μάτι και οι ήχοι συμπαθείς.
H θύρα USB επιτρέπει την σύνδεση με τον έξω κόσμο και την διαχείριση των αρχείων. Ο υπολογιστής βλέπει το PSP ως Removable Storage Device. Για την αποθήκευση των δεδομένων του (παιχνιδιών, μουσικής, ήχου και φωτογραφιών), ο χρήστης πρέπει να χρησιμοποιήσει Memory Stick.

ΓΕΝΙΚΩΣ...

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ, ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ...

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ...

ΚΟΡΥΦΗ

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►

Το πακέτο που είχαμε στην διάθεσή μας περιείχε μερικές ενδιαφέρουσες εκδόσεις γνωστών παιχνιδιών για το PSP (ανάμεσά τους το Ridge Racer της Namco, το Fusion Wipeout, το F1 και το πολύ καλό MediEvil Ressurection). H πρώτες εντυπώσεις που αποκομίσαμε ήταν ότι το PSP μπορεί να διαχειριστεί εξαιρετικά την μεγάλη ταχύτητα (Ridge Racer, Fusion Wipeout) καθώς και τις πλούσιες σε λεπτομέρειες, φωτοσκιάσεις και βάθος, τριδιάστατες εικόνες (MediEvil), ενώ είναι πολύ καλό και σε θέματα ρεαλισμού (F1) μεταφέροντας αρκετές πληροφορίες.  Σαφώς, η συνολική αίσθηση υπήρξε ανώτερη άλλων φορητών συστημάτων με τα οποία μάλλον δεν είναι καν δίκαιο να συγκριθεί, ενώ εντύπωση μας έκανε ο ήχος του: Με δύο μικρές οπές να παίζουν τον ρόλο των ηχείων, οι χαμηλές συχνότητες είναι βεβαίως ανύπαρκτες, αλλά υπάρχει εξαιρετική διαύγεια, απουσία τριγμών και, κάποιες στιγμές, πληροφορία χώρου που δεν την περιμένεις.  Εννοείται ότι για ακρόαση μουσικής σε αποδεκτά ποιοτικά επίπεδα θα χρησιμοποιήσετε τα ακουστικά -το ίδιο μπορεί να γίνει και με τα παιχνίδια βεβαίως.
Η χρήση του PSP σε ρόλο media player δεν έκρυψε εκπλήξεις: Η ποιότητα του αποκωδικοποιητή MP3 ήταν πολύ καλή και οι φωτογραφίες απεικονίστηκαν εντυπωσιακά στην οθόνη.  Το PSP κροπάρει τα κλασικά καρέ 4:3 στο ύψος της οθόνης και θα αφήσει λευκές λωρίδες δεξιά και αριστερά. Δεν θα ήταν κακή ιδέα να μπορείς να επιλέξεις το χρώμα των λωρίδων μέσα από τα settings. Τέλος, μή έχοντας στην διάθεσή μας ταινίες σε UMD, αρκεστήκαμε σε ένα trailer του Spiderman 2 (που υπήρχε στο πακέτο) και το αποτέλεσμα ήταν πολύ καλό με λίγα τεχνουργήματα κατά τις σκηνές έντονης κίνησης.  Είναι δύσκολο να ισχυριστεί κανείς ότι μία (έστω κορυφαία) οθόνη των 10 εκατοστών επαρκεί για να παρακολουθήσεις ένα μπλοκμπάστερ, αλλά από την άλλη, η ύπαρξη της δυνατότητας, δεν μας στεναχωρεί καθόλου.
Για καλύτερη ποιότητα ήχου μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα ακουστικά που τοποθετούνται σε αυτή την υποδοχή H Sony έχει διατηρήσει και στο PSP τα shoulder triggers, μόνο που εδώ είναι μόνον δύο και διαφανή, ώστε να διατηρείται η συμμετρία της συσκευής.
Η έκδοση 2.0 του λειτουργικού συστήματος, η οποία συνοδεύει όλα τα PSP πλέον, διαθέτει και έναν browser για το διαδίκτυο.  Η πρόσβαση γίνεται μόνο μέσω WLAN (από router ή hotspot) και ο χρήστης θα ανακαλύψει ότι πολύ λίγες σελίδες web είναι σχεδιασμένες με 480 pixels πλάτος με αποτέλεσμα να πρέπει να κινηθεί κανείς και οριζοντίως στις περισσότερες περιπτώσεις.  Η Sony έχει προβλέψει την ανάγκη αυτή και προσφέρει δύο ρυθμούς λειτουργίας κατά τους οποίους τα περιεχόμενα της σελίδας αναδιαμορφώνονται ώστε να ταιριάζουν στο πλάτος της οθόνης.  Δεν έχει προβλέψει, πάντως, να υποστηρίζονται ελληνικά (εμείς τουλάχιστον δεν τα βρήκαμε) με αποτέλεσμα πολλοί δικτυακοί τόποι να εμφανίζονται δυσανάγνωστοι.  Είναι, προφανώς κάτι που θα πρέπει να αλλάξει στο κοντινό μέλλον. Η εισαγωγή χαρακτήρων γίνεται με την βοήθεια ενός εικονικού πληκτρολογίου τύπου τηλεφώνου (που περιλαμβάνει επίσης shortcuts για μερικά από τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα προθέματα και καταλήξεις των URLs) το οποίο ενώ δεν μπορεί να συγκριθεί με την ταχύτητα ενός πληκτρολογίου qwerty εν τούτοις είναι βολικό και με την χρήση μπορεί να το συνηθίσει κανείς.  Η αυτονομία της συσκευής είναι περίπου 3 ώρες, ανάλογα με την κατανάλωση (πόσο τακτικά εργάζεται το UMD drive, αν είναι ενεργοποιημένο το Wi-Fi, κ.λπ).
Η πρόσβαση στο internet μέσω του ενσωματωμένου browser είναι απλή αλλά έχει μικροπτοβλήματα στις συνήθεις σελίδες με εύρος 640 ή 800 pixels. Αν έχετε ήδη ένα PSP, ρίξτε μία ματιά στην ειδική έκδοση του avBlog εδώ.
Τελικώς...
...το PSP είναι από τις λίγες συσκευές που μας άφησε με την αίσθηση ότι δεν καταφέραμε να εξαντλήσουμε όλες τις δυνατότητες που προσφέρει κατά την χρονική περίοδο της δοκιμής, ένα επίτευγμα σημαντικό, αν αναλογιστεί κανείς ότι θεωρητικά είχαμε να κάνουμε με ένα φορητό... παιχνίδι.  Η πράξη, έδειξε άλλα. Η Sony έκανε Την κίνηση, προσφέροντας στην αγορά του gaming (και δευτερευόντως των media players) μία συσκευή κορυφαίας ποιότητας και δυνατοτήτων που, κατά πάσα πιθανότητα, θα αλλάξει εντελώς τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε την interactive διασκέδαση. Εχω την εντύπωση ότι πρόκειται για μία μάλλον αναπόφευκτη αγορά...

Δημήτρης Σταματάκος

ΓΕΝΙΚΩΣ...

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ, ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ...

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ...

ΚΟΡΥΦΗ

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►


Πρωτοσέλιδο | Αρχείο Νέων | Αρθρα | Τεχνολογία | HowTo | Δίσκοι | Links | Contact | Αbout


©Δημήτρης Σταματάκος/Ακραίες Εκδόσεις 2005
Σχετικά με το avmentor.gr (προβλήματα, παρατηρήσεις κ.λπ): webmaster@avmentor.gr Eπαφή με την σύνταξη (ύλη, σχόλια, ερωτήσεις κ.λπ): contact@avmentor.gr