Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 27/02/2007


english abstract

Πρωτοσέλιδο Aρχείο Νέων Αρθρα Τεχνολογία HowTo Δίσκοι Αναφοράς Links Contact About

LOCATION BAR►REVIEWS: REVIEW: ΡΑΔΙΟΕΝΙΣΧΥΤΗΣ AV SONY STR-DA5200ES...

AV BLOG 

SITE MAP


REVIEW

ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΣ ΡΑΔΙΟΕΝΙΣΧΥΤΗΣ AV

Sony STR-DA5200ES

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ...

ΓΕΝΙΚΩΣ...

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ, ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ...

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ...

 

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►

Η προσπάθεια της Sony να διατηρήσει τον DA5200ES όσο το δυνατόν πιο απλό και με φιλική εμφάνιση είναι προφανής. Η γνωστή, από τα μεγαλύτερα μοντέλα, πρόσοψη με την διαμόρφωση σε δύο επίπεδα φιλοξενεί ελάχιστους διακόπτες  οι περισσότεροι από τους οποίους ενεργοποιούν άμεσα κάποιες από τις πλέον συνήθεις λειτουργίες της συσκευής, ώστε ο χρήστης να μην πρέπει να καταφύγει σε κάποιο μενού. Υπάρχουν ρυθμιστικό τόνου, πλήκτρο χειρισμού του δέκτη, επιλογέας εισόδων, ρυθμιστής στάθμης και μια σειρά από μικρούς διακόπτες που επιτρέπουν την επιλογή της εισόδου HDMI, την ενεργοποίηση του προσομοιωτή ηχητικών πεδίων, το bypass του επεξεργαστή (κατά το οποίο το μόνο πράγμα που έχει στη διάθεσή του ο χρήστης είναι το volume), τον έλεγχο της φωτεινότητας της οθόνης και την αποκωδικοποίηση των "surround back" καναλιών σε συστήματα 6.1 και 7.1. Ενδιαφέρον σημείο στην κατά τα άλλα συμβατική πρόσοψη, είναι το σετ των βοηθητικών εισόδων το οποίο περιλαμβάνει μια ψηφιακή Toslink και μια θύρα USB για την τοποθέτηση συμβατού media player.
Οι δυνατότητες σύνδεσης που προσφέρει ο ενισχυτής είναι, όπως θα έχετε ήδη καταλάβει πολύ μεγάλες: Ο χρήστης έχει στην διάθεσή του τρείς εισόδους HDMI (που υποστηρίζουν όχι μόνο 1080p αλλά και oκτακάναλο ήχο LPCM 192kHz ώστε να υπάρχει πλήρης συμβατότητα με τα νέα φορμά εικόνας υψηλής ευκρίνειας), επτά ψηφιακές εισόδους ήχου (τρείς ομοαξονικές και τέσσερεις Toslink), τρείς εισόδους βίντεο component, πέντε εισόδους composite/S-video με αντίστοιχες γραμμές ήχου, τέσσερεις εισόδους δικαναλικού ήχου (από τις οποίες η μια είναι phono) και μία είσοδο 7.1. Από πλευράς εξόδων προσφέρεται μια HDMI (1080p και LPCM 192kHz x8), μια ψηφιακή Toslink, μια βίντεο component, τρείς composite/S-Video, δύο δικαναλικές ήχου και, τέλος, μια έξοδος προενισχυτή 7.1 για την οδήγηση εξωτερικών τελικών. Υπάρχουν ακόμη έξοδοι ήχου και εικόνας για δεύτερη ζώνη, έξοδος ήχου για τρίτη ζώνη καθώς και μια ξεχωριστή είσοδος εικόνας της οποίας το περιεχόμενο μπορεί να προβληθεί σε PIP mode, εμβόλιμα δηλαδή στην βασική προβολή.
H Sony έχει διατηρήσει την πρόσοψη του DA5200ES πολύ απλή: Υπάρχει επιλογέας εισόδων και ρυθμιστικό στάθμης (αριστερά) καθώς επίσης και το ρυθμιστικό τόνου μαζί με το πλήκτρο συντονισμού του ραδιοφωνικού δέκτη. Υπάρχει ακόμη και είσοδος USB για media player (δεξιά).
Ο ενισχυτής βασίζεται σε δύο επεξεργαστές τον Genesis FLI8668 για τα σήματα βίντεο και τον ADSP-21266 "Sharc" της Αnalog Devices για τα σήματα ήχου.
Ο Genesis τρέχει τους αλγόριθμους DCDi Cinema της Faroudja και προσφέρει όλα τα απαραίτητα για την μετατροπή των αναλογικών σημάτων σε ψηφιακά, τον διαχωρισμό των συνιστωσών των σύνθετων σημάτων (composite και S-Video) μέσω του κατάλληλου φίλτρου κτένας, και χειρίζεται το de-interlacing και το upscaling. H έξοδός του οδηγείται είτε απ΄ευθείας στις ψηφιακές εξόδους HDMI είτε στις αναλογικές εξόδους μέσω μετατροπέων 216ΜΗz/11bit. Oσον αφορά στις δυνατότητες του DA5200ES είναι σημαντικό να αναφέρουμε το up-conversion: Στο σημείο αυτό ο DA5200ES εμφανίζεται εξαιρετικά ευέλικτος προσφέροντας πλήρες πακέτο δυνατοτήτων αφού επιτρέπει την μετατροπή κάθε αναλογικού σήματος σε οποιοδήποτε από τα τέσσερα διαθέσιμα φορμά (HDMI, component, S-Video και composite) και επιπροσθέτως προσφέρει την δυνατότητα scaling/de-interlacing για τα σήματα που οδηγούνται στις εξόδους component και HDMI (μέχρι τα 1080i στην component και μέχρι 1080p στην HDMI). To αποτέλεσμα είναι ότι μπορείτε, απλώς να συνδέσετε στην έξοδο του ενισχυτή το σύστημα προβολής σας με ένα καλώδιο HDMI και να κάνετε όλο το routing από αυτόν.
Οσον αφορά στα σήματα ήχου, ο ενισχυτής χρησιμοποιεί μετατροπείς a/d 24bit/96kHz και χρησιμοποιεί το LC89057 της Sanyo για το interface των ψηφιακών σημάτων (το ίδιο τσιπ με τον 7100ES δηλαδή). O επεξεργαστής της Analog Devices είναι τοποθετημένος σε ξεχωριστή πλακέτα (για να ελαχιστοποιηθούν οι παρεμβολές) και το κύκλωμα χρονισμού μαζί με το PLL είναι σχεδιασμένα από την ίδια την Sony με στόχο την μείωση του jitter. Τα σήματα μετατρέπονται και πάλι σε αναλογικά μέσω DACs 24bit/192kHz.
H πίσω πλευρά του ενισχυτή είναι υπερπλήρης. Θα θέλαμε τις (καλής ποιότητας) υποδοχές σύνδεσης των ηχείων λίγο πιο αραιά τοποθετημένες ώστε η τοποθέτηση των καλωδίων να γίνεται ευκολότερα.

Δεν θα περιμέναμε και τίποτε άλλο: Το εσωτερικό του ενισχυτή είναι μάλλον "σφιχτό". Ο μετασχηματιστής τροφοδοσίας είναι θωρακισμένος με λωρίδα χαλκού.

Το στάδιο ισχύος, όπως ήδη αναφέρθηκε, είναι γραμμικό και χρησιμοποιεί δύο ημιαγωγούς ισχύος ανά κανάλι, αποδίδοντας συνολικά 7x120W σε φορτία 8Ω. Οι υποδοχές σύνδεσης των ηχείων είναι καλής ποιότητας και μπορούν να δεχτούν γυμνά καλώδια και βύσματα τύπου "μπανάνα", θα τους θέλαμε όμως τοποθετημένους με μεγαλύτερες αποστάσεις μεταξύ τους ώστε οι συνδέσεις να γίνονται πιο εύκολα (όχι, βεβαίως, ότι υπάρχει και πολύς ανεκμετάλλευτος χώρος στην πίσω πλευρά του DA5200ES...). Μία ενδιαφέρουσα δυνατότητα που προσφέρεται εδώ είναι η διαχείριση των δύο καναλιών που περισσεύουν στην περίπτωση που το σύστημα είναι 5.1. Ο χρήστης μπορεί να επιλέξει είτε να τα χρησιμοποιήσει σε συνεργασία με τα κυρίως κανάλια, ώστε να οδηγήσει τα ηχεία με διενίσχυση, είτε να τα χρησιμοποιήσει για την οδήγηση ηχείων στην δεύτερη ζώνη. Ο DA5200ES μπορεί να αποκωδικοποίησει όλα τα φορμά της Dolby (Dolby Digital, Dolby Digital EX και Dolby Pro Logic IIx), όλα τα φορμά της DTS (DTS, DTS ES DTS 96/24 DTS Neo:6) και βεβαίως "τρέχει" το γνωστό Digital Cinema Sound Processing της Sony.
Το τελευταίο ερώτημα που θα πρέπει να απαντηθεί όσον αφορά την εσωτερική δομή του DA5200ΕS είναι το θέμα του by-passing: Αν κρίνουμε από το διάγραμμα βαθμίδων του ενισχυτή, ο χρήστης μπορεί, αν το επιθυμεί, να επιλέξει μια πλήρως αναλογική διαδρομή για τα σήματα εικόνας ως "pass through" θυσιάζοντας, βεβαίως, τις μεγάλες δυνατότητες που προσφέρει το τσιπ της Genesis. Παρόμοια επιλογή δεν υπάρχει στην περίπτωση των σημάτων ήχου τα οποία υπόκεινται υποχρεωτικά σε μετατροπή a/d με μοναδική δυνατότητα την επιλογή της παράκαμψης όλων των επεξεργασιών πλην της ρύθμισης της στάθμης και της ισορροπίας στα κυρίως κανάλια (κάτι που η Sony ονομάζει 2CH A.Direct).
Ο ενισχυτής συνοδεύεται από δύο τηλεχειριστήρια, ένα για τον χειρισμό της συσκευής και ένα για τις επιλογές που αφορούν στην δεύτερη ζώνη.
Το στάδιο ισχύος είναι γραμμικό και χρησιμοποιεί δύο ημιαγωγούς ισχύος ανά ανάλι. H Sony δεν χρησιμοποιήσε στον DA5200ES τα γνωστά αρθρώματα S-Master Pro. H πλακέτα με τον επεξεργαστή FLI8668 της Genesis ο οποίος "τρέχει" το DCDi Cinema της Faroudja και είναι υπεύθυνος για το up-conversion, το de-interlacing και το scaling των πηγών εικόνας. Τα video DACs είναι 216MHz/11bit.
Ο ADSP 21266 της Analogue Devices είναι τοποθετημένος σε μια ξεχωριστή πλακέτα για μειωθούν οι παρεμβολές. Για την μετατροπή των αναλογικών σημάτων σε ψηφιακά χρησιμοποιούνται μετατροπείς 24bit/96kHz ενώ για την μετατροπή των ψηφιακών σημάτων σε αναλογικά, μετατροπείς 24bit/192kHz.

ΓΕΝΙΚΩΣ...

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ, ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ...

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ...

ΚΟΡΥΦΗ

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►


Πρωτοσέλιδο | Αρχείο Νέων | Αρθρα | Τεχνολογία | HowTo | Δίσκοι | Links | Contact | Αbout


©Δημήτρης Σταματάκος/Ακραίες Εκδόσεις 2007
Σχετικά με το avmentor.gr (προβλήματα, παρατηρήσεις κ.λπ): webmaster@avmentor.gr Eπαφή με την σύνταξη (ύλη, σχόλια, ερωτήσεις κ.λπ): contact@avmentor.gr