Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 21/02/2006


english abstract

Πρωτοσέλιδο Aρχείο Νέων Αρθρα Τεχνολογία HowTo Δίσκοι Αναφοράς Links Contact About

LOCATION BAR►REVIEWS: TOTEM ACOUSTIC WIND...

AV BLOG 

SITE MAP


REVIEW

Η Χ Ε Ι Ο   Δ Α Π Ε Δ Ο Υ

Totem Acoustic Wind

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ...

ΓΕΝΙΚΩΣ...

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ, ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ...

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ...

 

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►

Γέρνει; Η μου φαίνεται;
H απάντηση στο παραπάνω ερώτημα είναι καταφατική, αλλά έχει και ένα δεύτερο μέρος: Πρώτον, ναι, αμέσως μετά την αποσυσκευασία το πρώτο πράγμα που παρατηρείς στο Wind είναι η περίεργη κλίση του. Δεύτερον, η κλίση αυτή οφείλεται στο ότι δεν πήρες είδηση το σφαιρίδιο που υπάρχει και πρέπει να τοποθετηθεί στην ειδική θέση, αν θέλεις δηλαδή να χρησιμοποιήσεις το ηχείο όπως προβλέπεται, και όχι να γίνεις καταγέλαστος σε εχθρούς και φίλους...  Η πρώτη εντύπωση (κάθε κακοπροαίρετου) είναι ότι η πρισματική, με τις πολλές επιφάνεις και γωνίες καμπίνα του Wind δεν είναι παρά μία θεαματική επίδειξη τεχνικής του ξυλουργού που έχει αναλάβει την κατασκευή της. Αλλά, μεταξύ μας (και όπως απέδειξε το Mani-2 πολλά χρόνια πριν) η Totem φαίνεται ότι δεν ακολουθεί τέτοιες τακτικές: Στην πραγματικότητα, το Wind αποτελεί μία ενδιαφέρουσα και εν τέλει αποτελεσματική προσπάθεια συγκερασμού κάποιων χαρακτηριστικών ενός μικρού ηχείου με τα πλεονεκτήματα της καμπίνας δαπέδου (όγκος, όγκος και πάλι όγκος -ξέρετε τώρα): Ο παρατηρητικός θα δεί ότι η κορυφή του ηχείου, που φιλοξενεί το τουίτερ είναι όσο στενή γίνεται ώστε να μειωθούν οι περιθλάσεις και να αρθεί η ποιότητα της στερεοφωνικής εικόνας στο ύψος ενός μικρού μόνιτορ, ότι το κομμάτι που αφορά τις μονάδες των μεσαίων είναι υπό κλίση ώστε να εξασφαλίζεται ένα μηχανικό time allignement, κλίση η οποία επεκτείνεται και στην περίπτωση του γούφερ, ενώ οι ακμές έχουν "σπάσει" χωρίς δισταγμό καταλήγοντας σε μία μορφή, κατά την άποψη του υπογράφοντος, πραγματικά ακαταμάχητη (το προσωπικό του ξυλουργείου της Totem, βεβαίως, θα είχε άλλη άποψη υποθέτω που θα επικεντρωνόταν σε φράσεις του τύπου "τί λες τώρα", "δεν γίνεται", "αποκλείεται" και "παραιτούμαι"...).
Σε αντίθεση με τα υπόλοιπα μοντέλα της εταιρίας, το Wind χρησιμοποιεί μία καμπίνα με κεκλιμένες επιφάνειες η οποία, εκτός των άλλων, του προσδίδει μία άκρως ενδιαφέρουσα αισθητική. Το ηχείο χρησιμοποιεί για την απόδοση των υψηλών συχνοτήτων ένα τουίτερ μεταλλικού θόλου με διάμετρο μίας ίντσας και για τις μεσαίες δύο μιντ με πηνίο φωνής μεγάλης διαμέτρου.
Η καμπίνα του Wind κλείνει ως έκφραση βιομηχανικού design με το σύστημα στηριξής της: Μία μεταλλική φωλιά μέσα στην οποία κάθεται ένα σφαιρίδιο (όταν το βρείς μέσα στην συσκευασία) το οποίο, πρώτον φέρνει την μπάφλα στην σωστή θέση και δεύτερον εξασφαλίζει ελάχιστη επιφάνεια στήριξης ώστε να μειώνονται οι κραδασμοί. Με λίγη προσοχή, διαπιστώνεις ότι η βάση του ηχείου δεν είναι επίπεδη, ακριβώς για να παίρνει την σωστή κλίση. Τώρα, βεβαίως, δοκιμή χωρίς γκρίνια δεν γίνεται: Μετά από τόση μελέτη, είμαι σίγουρος  ότι οι άνθρωποι της Totem κάτι καλύτερο θα μπορούσαν να σκεφτούν για την στήριξη του πίσω μέρους, πέρα από το ακουμπά απλώς η καμπίνα στο πάτωμα...
Το ηχείο είναι τριών δρόμων, τεσσάρων μεγαφώνων, με ένα τουίτερ μεταλλικού θόλου μίας ίντσας, δύο μιντ με ιδιαίτερα μεγάλο πηνίο φωνής (που θυμίζουν μονάδες της Dynaudio) και ένα γούφερ 8.5 ιντσών με χαρακτηριστικά κατά παραγγελίαν της Totem.  Tα μιντ και το γούφερ έχουν χυτά σασί και τα πρώτα χρησιμοποιούν μαγνητικό σύστημα από νεοδύμιο.  Τα φίλτρα που χρησιμοποιούνται στο Wind είναι δεύτερης τάξης, τόσο στο cross από τις χαμηλές στις μεσαίες όσο και στο cross από τις μεσαίες προς τις υψηλές και η καμπίνα είναι ανοικτού τύπου με το bass reflex στην πίσω πλευρά.  Ολα τα παραπάνω καταλήγουν σε ένα ηχείο του οποίου η απόκριση εκτείνεται από τα 24Hz μέχρι τα 21kHz (για αποκλίσεις των 3dB, μετρημένο μή-ανηχοικά, όπως διευκρινίζει η εταιρία), η ευαισθησία είναι χαμηλή, στα 87dB και η ονομαστική εμπέδηση βρίσκεται στα 4Ω.  Στα χαρτιά, πρόκειται για ένα φορτίο που ζητά έναν καλό ενισχυτή, αλλά σε αυτή την κατηγορία τιμής κανείς δεν θα μπορούσε να κατηγορήσει την Totem για υπερβολές.  Η σύνδεση με τον ενισχυτή γίνεται μέσω τεσσάρων ακροδεκτών πολύ καλής ποιότητας.
Οι χαμηλές συχνότητες αποδίδονται από ένα custom γούφερ με διάμετρο 8.5 ιντσών με χυτό σασσί και μεγάλη διαδρομή. Τα φίλτρα διαχωρισμού του Wind είναι δεύτερης τάξης.

ΓΕΝΙΚΩΣ...

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ, ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ...

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ...

ΚΟΡΥΦΗ

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►


Πρωτοσέλιδο | Αρχείο Νέων | Αρθρα | Τεχνολογία | HowTo | Δίσκοι | Links | Contact | Αbout


©Δημήτρης Σταματάκος/Ακραίες Εκδόσεις 2005
Σχετικά με το avmentor.gr (προβλήματα, παρατηρήσεις κ.λπ): webmaster@avmentor.gr Eπαφή με την σύνταξη (ύλη, σχόλια, ερωτήσεις κ.λπ): contact@avmentor.gr