Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 14/04/2010


english abstract

Πρωτοσέλιδο Aρχείο Νέων Αρθρα Τεχνολογία HowTo Δίσκοι Αναφοράς Links Contact About

LOCATION BAR►REVIEWS: ΤΕΛΙΚΟΣ ΕΝΙΣΧΥΤΗΣ XTZ CLASS-PA 100...

SITE MAP


REVIEW

ΤΕΛΙΚΟΣ ΕΝΙΣΧΥΤΗΣ

ΧΤΖ CLASS-AP 100

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ...

ΓΕΝΙΚΩΣ...

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ

ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ, ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ...

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ...

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►

Συχνά λέμε για μια συσκευή ότι “τα δείχνει τα λεφτά της” όταν η φυσική της παρουσία αντιστοιχεί με την τιμή της. Με βάση αυτό το κριτήριο, ο AP 100 δεν τα δείχνει τα λεφτά του καθόλου και το εννοώ αυτό με την αντίθετη λογική: Είναι πολύ πιο καλοκατασκευασμένος από όσο θα περίμενε κανείς με βάση το κόστος του και, ειδικά στην μαύρη έκδοση, μπορεί άνετα να χαρακτηριστεί επιβλητικός. Τα 20τόσα κιλά, η πρόσοψη από μεγάλου πάχους αλουμίνιο, ο έξυπνος τρόπος κάλυψης των επιφανειών ψύξης και η συνολική συναρμολόγηση δεν αφήνουν περιθώρια για κριτική.
Όπως θα περίμενε κανείς, η συσκευή είναι μάλλον λιτή: Ένας διακόπτης On/Off και ο επιλογέας της τάξης λειτουργίας βρίσκονται στην πρόσοψη μαζί με τα αντίστοιχα ενδεικτικά ενώ στην πίσω πλευρά μπορεί κανείς να βρει δύο ομάδες εισόδων (balanced και single ended, επιλεγόμενες μέσω διακόπτη), ένα ζεύγος υποδοχών σύνδεσης για ηχεία πολύ καλής ποιότητας που μπορούν να δεχτούν αγωγούς μεγάλης διατομής γυμνούς ή τερματισμένους με δίχαλα ή βύσματα τύπου μπανάνα καθώς και μια σειρά διακοπτών που επιλέγουν την στερεοφωνική ή την γεφυρωμένη λειτουργία και τον χρονοδιακόπτη αφού ο ενισχυτής μπορεί να παραμένει συνεχώς εν λειτουργία ή να σβήνει αυτόματα σε καθορισμένο χρονικό διάστημα και να τίθεται πάλι σε λειτουργία όταν εμφανιστεί σήμα στην είσοδο.
Ο Class-AP 100 είναι ένας επιβλητικός ενισχυτής και η αίσθηση αυτή επιτείνεται όταν μάθεις την τιμή του. Υπάρχουν δύο ακόμη φινιρίσματα, αλλά κατά την υποκειμενική μας άποψη αυτό είναι το καλύτερο.
Ο χρήστης έχει στη διάθεσή του εισόδους single ended και balanced, καλής ποιότητας υποδοχές σύνδεσης για τα ηχεία και δυνατότητα επιλογής αυτόματης ενεργοποίησης.
Το εσωτερικό της συσκευής ακολουθεί την αρχιτεκτονική που συναντήσαμε στον ολοκληρωμένο της εταιρίας: Βαρύ σασί με διαμερίσματα για κάθε μέρος του κυκλώματος και συναρμολόγηση επιπέδου... υποβρυχίου. Γνωρίζω ότι θα δυσαρεστήσω αρκετούς, αλλά ομολογώ ότι μετά την τριακοστή βίδα (και ενώ δεν είχε μετακινηθεί τίποτε από την συνολική δομή του ενισχυτή) αποφάσισα ότι κάποια μέρη του κυκλώματος (τα πιο σημαντικά) θα παρέμεναν για πάντα ένα μυστικό. Έτσι, θα πρέπει να αρκεστούμε στις ελάχιστες πληροφορίες που δίνει η εταιρία, η οποία απλώς αναφέρει ότι χρησιμοποιούνται τέσσερις ημιαγωγοί ισχύος ανά κανάλι και δεν εξηγεί καθόλου πως λειτουργεί το κύκλωμα επιλογής της τάξης λειτουργίας (πέραν του προφανούς, ότι αλλάζει το ρεύμα ηρεμίας στο στάδιο εξόδου). Αν κατάλαβα καλά το σχετικό κείμενο στο εγχειρίδιο χρήσης , ο ενισχυτής μπορεί να λειτουργήσει σε τάξη λειτουργίας AB με υψηλό ρεύμα ηρεμίας (και αντιστοίχως υψηλές θερμικές απώλειες) έτσι ώστε να αποδίδει σε τάξη Α τα 50 πρώτα βατ ενώ για τις πιο θερμές ημέρες ο χρήστης μπορεί να επιλέξει μέσω του σχετικού διακόπτη μια πιο “δροσερή” ρύθμιση.
Σε αυτή τη φωτογραφία διακρίνονται ο μετασχηματιστής, το τροφοδοτικό και το στάδιο εισόδου. Περισσότερες λεπτομέρειες δεν υπάρχουν, γιατί ο ενισχυτής ανοίγει πολύ δύσκολα!
Στα κομμάτια του κυκλώματος που φαίνονται, διακρίνει κανείς ένα διπλό τροφοδοτικό με δύο σετ πυκνωτών εξομάλυνσης (2x4.700μF και 4x12.000μF) καθώς και το στάδιο εισόδου το οποίο περιλαμβάνει τα all time classics 5532 και TL072 και διαχειρίζεται το σήμα από τις single ended και τις balanced εισόδους. Σύμφωνα με την XTZ το κύκλωμα του ενισχυτή είναι fully balanced και μπορεί να λειτουργήσει και γεφυρωμένο (από + σε + μέσω της αριστερής εισόδου).
Διπλό τροφοδοτικό με δύο πυκνωτές των 4.700μF (υποθέτουμε για το στάδιο κέρδους) και 4 των 12.000μF, για το στάδιο ισχύος.
Αυτό είναι το στάδιο εισόδου. Βασίζεται σε ολοκληρωμένο 5532 και TL072.

ΓΕΝΙΚΩΣ...

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ

ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ, ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ...

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ...

ΚΟΡΥΦΗ

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►


Πρωτοσέλιδο | Αρχείο Νέων | Αρθρα | Τεχνολογία | HowTo | Δίσκοι | Links | Contact | Αbout


©Δημήτρης Σταματάκος/Ακραίες Εκδόσεις 2010
Σχετικά με το avmentor.gr (προβλήματα, παρατηρήσεις κ.λπ): webmaster@avmentor.gr Eπαφή με την σύνταξη (ύλη, σχόλια, ερωτήσεις κ.λπ): contact@avmentor.gr