Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 19/10/2010

flag
english
abstract

ΗΧΕΙΟ

XTZ Divine 100.49

Thumbnail_φωτο

Το Divine 100.49 είναι ένα μεγάλο ηχείο δαπέδου, τριών δρόμων τεσσάρων μεγαφώνων. Η εταιρία το προσφέρει σε δυο φινιρίσματα, λάκα πιάνου (φινίρισμα το οποίο είχε και το ηχείο της δοκιμής) και φυσικό ξύλο καρυδιάς. Με ύψος πάνω από 1.2m (χωρίς τις ακίδες), πλάτος λίγο μεγαλύτερο από 40 εκατοστά και βάθος 60 εκατοστά, είναι σίγουρα επιβλητικό και από πλευράς βάρους δεν πηγαίνει πίσω: κάθε ηχείου του ζεύγους ζυγίζει 70 κιλά. Η επιλογή της εταιρίας να χρησιμοποιήσει καμπίνα με καμπυλωμένα πλευρικά τοιχώματα προσφέρει μεγαλύτερη ακαμψία παρά το γεγονός ότι το πάχος των τοιχωμάτων αυτών είναι -που λέει ο λόγος- μέτριο, 28 χιλιοστά και ταυτόχρονα ελαφραίνει το ηχείο από πλευράς αισθητικής. Η κατασκευή των πλευρικών τοιχωμάτων έχει γίνει με δύο φύλλα MDF που έχουν συγκολληθεί μεταξύ τους. Στις κάθετες επιφάνειες οι Σουηδοί δεν έχουν κάνει οικονομίες: Παντού χρησιμοποιήται MDF, με την μπάφλα να είναι επίσης κατασκευασμένη ως σάντουιτς με πάχος 38 χιλιοστά, την οριζόντια επιφάνεια να έχει πάχος 30 χιλιοστά και την πίσω πλευρά να φτάνει τα 90 χιλιοστά. Πολύ υλικό, στο οποίο θα πρέπει να προσθέσετε επτά εσωτερικές ενισχύσεις και μια βαριά βάση 75 χιλιοστών. Όλα αυτά αφήνουν σοβαρές υποσχέσεις για μια άκαμπτη και ακουστικώς ουδέτερη κατασκευή αλλά αυτό που είναι πολύ πιο ενδιαφέρον είναι, φυσικά, τα μεγάφωνα που έχουν χρησιμοποιηθεί.

Φωτογραφία

Οι υψηλές και οι μεσαίες συχνότητες έχουν ανατεθεί σε ένα τουίτερ κεραμικού θόλου της Visaton και ένα μιντ αντεστραμμένου κεραμικού θόλου της Accuton. Το τελευταίο θεωρείται ως ένα από τα κορυφαία μεγάφωνα στο είδος του.

Φωτογραφία

Οι χαμηλές συχνότητες αποδίδονται από δύο γούφερ 10 ιντσών της Seas με κώνο από αλουμίνιο. Φορτίζονται από κοινή καμπίνα με διπλό bass reflex.

Εδώ η XTZ κάνει την έκπληξη χρησιμοποιώντας ένα τουίτερ κεραμικού θόλου της Visaton για την περιοχή των υψηλών συχνοτήτων, ένα μιντ με αντεστραμμένο κεραμικό θόλο της Accuton (με τις χαρακτηριστικές μαύρες “τελείες” για την απόσβεση των χρωματισμών, ένα από τα κορυφαία μιντ αυτή την στιγμή) για την περιοχή των μεσαίων και δύο γούφερ 10 ιντσών με κώνο από αλουμίνιο της SEAS. Το γεγονός ότι το πακέτο περιλαμβάνει τρεις διαφορετικές εταιρίες και επίσης το ότι περιλαμβάνει κορυφαίες μονάδες που συνήθως τις συναντούμε σε ηχεία με πολύ υψηλότερες τιμές, αφήνει σαφή υπονοούμενα για το ότι το 100.49 δεν είναι απλώς ένα ακριβό ηχείο αλλά κάτι που είναι αποτέλεσμα ψαξίματος. Το φίλτρο που οδηγεί τα μεγάφωνα είναι, σύμφωνα με την εταιρία πολύ προσεγμένο από την πλευρά της ποιότητας των εξαρτημάτων, χρησιμοποιεί έναν συνδυασμό πηνίων αέρα και με πυρήνα σιδήρου, πυκνωτές MKP και αντιστάσεις οξειδίου μετάλλων (οι οποίες έχουν ως χαρακτηριστικό την πολύ χαμηλή αυτεπαγωγή) φιλοξενείται δε σε απομονωμένο χώρο, στο εσωτερικό της καμπίνας. Οι συχνότητες αποκοπής είναι 250Hz για την περιοχή των χαμηλών/μεσαίων και 2.5kHz για την περιοχή των μεσαίων/υψηλών συχνοτήτων. Τα γούφερ βρίσκονται σε κοινό θάλαμο και φορτίζονται από διπλό bass reflex, ενώ το μιντ φορτίζεται από τον δικό του θάλαμο ο οποίος έχει μη παράλληλες πλευρές ώστε να αποφεύγεται η ενίσχυση των στάσιμον κυμάτων (όπως άλλωστε συμβαίνει και συνολικά στο ηχείο, χάρις στις καμπυλωμένες πλευρικές επιφάνειες).

Φωτογραφία

To ηχείο προσφέρει δυνατότητες σύνδεσης και ρύθμισης που ξεφεύγουν κατά πολύ από τον μέσο όρο, ανεξαρτήτως κατηγορίας τιμής. Η επιφάνεια με τους ακροδέκτες είναι πολύ καλής ποιότητας.

Φωτογραφία

Το διπλό bass reflex είναι τοποθετημένο στην πίσω πλευρά του ηχείου και μπορεί να ελεγχθεί με την χρήση παρεμβυσμάτων από αφρώδες υλικό. Δεν ακούστηκε ποτέ κατά τη διάρκεια της δοκιμής.

Παράδειγμα προς μίμηση αποτελεί, κατά την άποψη του υποφαινόμενου, και η προσέγγιση της XTZ στο θέμα της ρύθμισης του ηχείου. Η εταιρία προσφέρει την δυνατότητα ρύθμισης και των τριών περιοχών ως προς την στάθμη (με την ύπαρξη γεφυρώσεων στην πίσω πλευρά) αλλά και δυνατότητα ρύθμισης της κλίσης της καμπύλης απόκρισης στην περιοχή κοντά στην αποκοπή με τα κλασικά αφρώδη παρεμβύσματα που τοποθετούνται στις οπές του bass reflex. Το 100.49 είναι ένα από τα πλέον ευέλικτα ηχεία που έχουμε συναντήσει: Προσφέρει συνολικά έξι ρυθμίσεις στις χαμηλές συχνότητες, και από δύο ρυθμίσεις στις μεσαίες και τις υψηλές. Όλοι αυτοί οι συνδυασμοί κάνουν απίθανο το ενδεχόμενο να μην καταφέρει κάποιος να προσαρμόσει το ηχείο στην προσωπική του προτίμηση ή/και στις ιδιοτροπίες του χώρου του. Σε αυτό, θα πρέπει να προσθέσετε την δυνατότητα δημιουργίας ενός ενεργού συστήματος με τρεις τελικούς ενισχυτές και ενεργό φίλτρο και την δυνατότητα οδήγησης του ηχείου σε έναν ρυθμό που η XTZ ονομάζει “ημι-ενεργό” και στην πραγματικότητα περιλαμβάνει οδήγηση του κλάδου των μεσαίων/υψηλών από έναν ενισχυτή (και χρήση του παθητικού φίλτρου για τις περιοχές αυτές) και οδήγηση του κλάδου των χαμηλών από άλλον τελικό ενισχυτή (επιτρέποντας και την χρήση DSP για την ακουστική του χώρου). Όλα αυτά είναι δυνατά χάρις σε ένα πολύ καλοσχεδιασμένο και ποιοτικό πάνελ συνδέσεων που ξεφεύγει κατά πολύ από την κλασική “χούφτα' που συναντάμε στα περισσότερα ηχεία και προσφέρει πραγματικά κορυφαία ευελιξία. Μετά από όλα αυτά θα ήταν, πιθανόν, πλεονασμός το αναφέρει κανείς ότι οι υποδοχές σύνδεσης είναι πολύ καλής ποιότητας... Όλα τα παραπάνω οδηγούν σε ένα ηχείο με ευαισθησία 89dB και ονομαστική αντίσταση 4Ω. Εντελώς περιέργως, η εταιρία δεν δίνει άλλες λεπτομέρειες όσον αφορά τα τεχνικά χαρακτηριστικά, ούτε καν απόκριση συχνότητας...