Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 22/05/2018

AVMENTOR.net
Go to
AVMENTOR.net

ΜΟΝΑΧΟ, 10-13 ΜΑΪΟΥ

High End 2018 - Show Report

Λογότυπος
Φωτό_Ανοίγματος

Μετά από την μάλλον... “δροσερή” εκκίνηση του 2018 στην CES, το High End show το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Μόναχο, στα μέσα Μαΐου, ήταν μια ευχάριστη αλλαγή. Μπορεί οι αριθμοί τους οποίους δημοσίευσε ο διοργανωτής να ήταν οριακά χαμηλότεροι του 2017, η αίσθηση όμως ήταν διαφορετική και σαφώς θετική. Αρκετές οι νέες ιδέες (και νέες εταιρίες), πολλά από τα βαριά ονόματα (και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού) παρόντα και το κυνήγι της χωρίς όρια υψηλής πιστότητας φαίνεται να συνεχίζεται.
Μακροσκοπικά, η αγορά φαίνεται να βρίσκεται σε μια φάση συντήρησης (με την καλή έννοια), κατά την οποία ενσωματώνει τα τεχνολογικά κέρδη περασμένων ετών. Ο όρο “ενσωματώνει” περιγράφει με καλή ακρίβεια την τάση των κορυφαίων τεχνολογιών να εφαρμόζονται, πλέον, σε συσκευές χαμηλότερης κατηγορίας τιμής αλλά και την τάση των κατασκευαστών να αποδέχονται και να εφαρμόζουν εργαλεία και τάσεις που μέχρι πριν από μερικά χρόνια ήταν άγνωστα ή/και απορριπτέα (ενίοτε μετά βδελυγμίας). Ένα ηχηρό παράδειγμα, εδώ, είναι τα ασύρματα ηχεία τα οποία διέγραψαν τα τελευταία χρόνια μια τροχιά από το αξιοπερίεργο μέχρι το απολύτως κορυφαίο (με τιμή στα... $250.000!). Οι υπηρεσίες streaming είναι πλέον -σχεδόν- στάνταρντ, τα user interface των εφαρμογών βελτιώνονται και κάποιες ιδέες φαίνεται να κερδίζουν έδαφος, αν κρίνει κανείς από την ενσωμάτωση των σχετικών επεξεργασιών σε ολοκληρωμένα κυκλώματα (το DSD το οποίο είναι διαθέσιμο, πλέον, για ενσωμάτωση σε κινητά είναι ένα θετικό παράδειγμα, το MQA το οποίο ενσωματώνεται σε κάποια chip-set, συζητήσιμο, αλλά -και πάλι- ενδεικτικό).
Φυσικά ο χώρος της υψηλής πιστότητας σπανίως κινείται συντεταγμένα προς κάποια κοινά αποδεκτή κατεύθυνση και το εφετινό Μόναχο δεν μπορούσε παρά να αναδείξει και τους ριζοσπάστες. Τα ηλεκτρονικά με λυχνίες και οι χοάνες κάθε είδους δεν είναι -ίσως- κάτι νέο (και έχουν αποδείξει την αξία τους, διαχρονικά), αλλά η αλήθεια είναι ότι ο χώρος των μαγνητοφώνων ανοικτής ταινίας διπλασιάστηκε φέτος (είχαμε δύο νέες συσκευές έναντι μίας, πέρυσι), ενώ διστακτικά αλλά με σαφή βήματα κινείται και η παραγωγή πλατό με idler wheels, καθώς η απόκτηση των δικαιωμάτων της Garrard από την SME δίνει έναν κάποιο τόνο (και σοβαρές υποσχέσεις)... Αν αυτά σας φαίνονται ένα δείγμα οπισθοδρόμησης, ξανασκεφτείτε το: Ο χώρος του audio έχει αποδείξει ότι διαχειρίζεται πολύ καλά παλιές ιδέες στο νέο περιβάλλον (τεχνολογικό και οικονομικό) και από το πουθενά ξεπηδούν νέοι τομείς της αγοράς, εκεί που δεν το περιμένει κανείς. Πλάκα έχουμε!
Οι φωτογραφίες ξεκινούν από εδώ.

Δημήτρης Σταματάκος