Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 06/06/2023

AVMENTOR.net
Go to
AVMENTOR.net

Μόναχο, M.U.C., 18-21/05/2023

High End 2023 - Show Report

Λογότυπος
Φωτό_Ανοίγματος

φωτό: Δημήτρης Σταματάκος

Αν το 2022 διαγνώσαμε ένα ασυνήθιστο κέφι, μοιρασμένο τόσο στους εκθέτες όσο και στους επισκέπτες, επαγγελματίες και μη, το 2023 -δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι- τα πράγματα ήταν ακόμη καλύτερα. Το κέφι παρέμεινε και καθώς ο πλανήτης ανοίγει όλο και περισσότερο μετά την πανδημία, αυξήθηκαν αισθητά τόσο οι εκθέτες, όσο και οι επισκέπτες. Το ευχαριστηθήκαμε το φετινό σόου, δεν είναι κακό να το ομολογήσουμε και είδαμε πολλά και ενδιαφέροντα. Καταρχήν ήταν πιο πλούσιο στο επίπεδο της οργάνωσης: Εφέτος είχαμε κάποιες ενδιαφέρουσες ομιλίες και συζητήσεις σε ένα, συντηρητικό, αλλά ενδιαφέρον παράλληλο πρόγραμμα, είχαμε μια σαφώς πιο ενδιαφέρουσα ομιλία από τον “πρέσβη” Al Di Meola, είχαμε την “υποέκθεση” OEM, όπου μπορούσες να δεις μερικές καλές ιδέες πριν αυτές ενσωματωθούν σε προϊόντα καθώς και αρκούντως ενδιαφέροντες “Newcomers”. Ένα αξιοσημείωτο στοιχείο είναι ότι τα Hall του ισογείου δεν είχαν σχεδόν τίποτα να ζηλέψουν από τα Atria, με αρκετές σημαντικές παρουσίες, δείγμα ότι ο χώρος “επάνω” δεν έφτασε. Κάποιοι μάλιστα που άργησαν δεν βρήκαν διαθέσιμο χώρο επίδειξης.
Τι άλλο παρατηρήσαμε; Την έντονη ελληνική παρουσία στο επίπεδο των εκθετών, με όλα τα γνωστά ονόματα αλλά και νέες εμφανίσεις. Μια σοβαρή, αισθητή, τάση αύξησης των τιμών στα κορυφαία συστήματα, τα οποία τείνουν -κατά την ταπεινή άποψη του γράφοντος- να υπερβούν την λογική, ανεξαρτήτως της προσφερόμενης ποιότητας. ένα θέμα που πρέπει να απασχολήσει την αγορά. Μια, επίσης αισθητή, τάση για επιστροφή σε “παλιές δόξες”, με την επανεμφάνιση θρυλικών συσκευών σε νέα έκδοση (η εμπειρία στο άμεσο μέλλον θα δείξει αν αυτό είναι καλή ιδέα) και στην vintage αισθητική, την οποία κατανοούμε μερικώς και προτιθέμεθα να την υπομείνουμε (!) μέχρι κάποιου ορίου. Την αγάπη του κόσμου για τα αναλογικά συστήματα, η οποία μεταφράζεται, λογικά, σε προϊόντα. Εφέτος, εκτός από τα αμέτρητα πλατό, βραχίονες και κεφαλές, είδαμε πολλά μαγνητόφωνα και ένα κασετόφωνο (προσωπικό, μεν, κασετόφωνο δε).
Στο επίπεδο της δημοσιογραφικής κάλυψης, αποφασίσαμε και εμείς μια αλλαγή. Αντί να να επιλέξουμε για εσάς, αποφασίσαμε να δημοσιεύσουμε όλες τις διαθέσιμες φωτογραφίες, κάτι που σημαίνει ότι έχετε να δείτε κάτι παραπάνω από 400!
Τέλος, εφέτος η κάλυψη της περιφερειακής/εναλλακτικής έκθεσης HiFi deluxe, η οποία γίνεται για ένα τριήμερο, παράλληλα με το High End γίνεται εδώ και όχι σε ξεχωριστό θέμα, επειδή ήταν πολύ μικρή. Στους δημοσιογράφους δεν αρέσει η ιδέα διαφορετικών χώρων και εκθέσεων γιατί τους επιβαρύνει με πρόσθετες μετακινήσεις, αλλά η deluxe έχει το δικό της στυλ, αισθητική και περιεχόμενο και -παρά την γκρίνια μας- δεν θα θέλαμε να σταματήσει. Ευελπιστούμε. Μπορείτε να δείτε τα εκθέματα της από εδώ. Οι φωτογραφίες για την High End 2023 ξεκινούν εδώ.

Δημήτρης Σταματάκος