Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 14/01/2014

avmentor.eu
Go to
avmentor.eu

LAS VEGAS, 7-10/01/2014

CES 2014

Λογότυπος
Φωτό_Ανοίγματος

Λοιπόν, είναι πλέον σαφές: Ακόμη και ο πλέον δύσπιστος έχει πεισθεί ότι οι μεγάλοι κατασκευαστές μπορούν να κατασκευάσουν μεγάλες τηλεοράσεις με κοίλες οθόνες, μεγάλες διαγώνιους και πολύ υψηλές αναλύσεις. Και τώρα που ξεκαθαρίστηκε αυτό το ύψιστης σημασίας τεχνολογικό θέμα, ας δούμε τι άλλο είχε η εφετινή CES, ε;
Στην πραγματικότητα, έχω την υποψία ότι όλος αυτός ο θόρυβος δεν προέρχεται αποκλειστικά από τα τμήματα μάρκετινγκ των αντίστοιχων εταιριών. Σίγουρα, αυτά παίζουν τον ρόλο τους αλλά εδώ έχουμε να κάνουμε μάλλον με αυθυποβολή εντυπώσεων. Όντως, οι τηλεοράσεις των 105 ιντσών που επιδείχθηκαν τις πρώτες ημέρες της χρονιάς στο Λας Βέγκας ήταν εντυπωσιακές, αλλά μέχρι η τεχνολογία να ωριμάσει και να γίνουν... πώς να το πει κανείς... “αγοράσιμες”, αποτελούν μια απλή επίδειξη, έναν αβανταδόρο αν θέλετε, για την τεχνολογία 4K η οποία είναι, ασφαλώς, σημαντική και αφήνει πολύ μεγαλύτερες υποσχέσεις σε σύγκριση με την τεχνολογία 3D για την οποία από την αρχή είχαμε υποψιαστεί ότι πρόκειται περί μιας υπόθεσης μάλλον αδύναμης.
Ο χώρος των consumer electronics, όπως κάθε χρονιά άλλωστε, έσφυζε από ενέργεια με την πληροφορική να έχει κατέβει σε ένα τελείως διαφορετικό επίπεδο χρηστικότητας χάρις στα tablets, τα περιφερειακά τους και τις αντίστοιχες εφαρμογές (η σωματική άσκηση και η παρακολούθηση διαφόρων παραμέτρων του οργανισμού ήταν ένα από τα πλέον ενδιαφέροντα θέματα) αλλά και η βιομηχανία των μέσων δείχνει να ωριμάζει σιγά-σιγά και να προσαρμόζεται στις νέες συνθήκες της αγοράς (όπου τα μέσα αποθήκευσης με φυσική υπόσταση δεν τα πάνε καθόλου καλά). O χώρος του audio είχε και αυτός μερικές πολύ ενδιαφέρουσες πλευρές. Η ιδέα του ασύρματου ηχείου είναι πλέον κοινότοπη αλλά το πρότυπο WiSA δίνει ένα νέο ενδιαφέρον σε επίπεδο υψηλής πιστότητας πλέον. Οι απαιτητικοί θα χαρούν να μάθουν ότι η βιομηχανία συσκευών ήχου ανακάλυψε (ή ξανά-ανακάλυψε;) την υψηλή ανάλυση, με την έκθεση να φιλοξενεί ειδική ενότητα με σχετικές ομιλίες και πολλούς κατασκευαστές να δείχνουν αντίστοιχα προϊόντα τόσο σε επίπεδο consumer (όπως η Sony) όσο και σε πολύ υψηλό επίπεδο (με κορυφαία DACs να υποστηρίζουν πλέον 32/384 και DSD128.
Οι φωτογραφίες αρχίζουν από εδώ.

Δημήτρης Σταματάκος