Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 13/02/2018

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

To Κάτι Παραπάνω στο Βινύλιο…

Furutech Monza, SK III, SK-Filter, destat III & Sunhayato EG-5.

Furutech Monza, SK III, SK-Filter, destat III & Sunhayato EG-5.

Γράφει ο Δημήτρης Σταματάκος

Ανεξάρτητα με το τι πιστεύει κανείς για την ποιότητα που είναι σε θέση να προσφέρει ένα αναλογικό σύστημα βασισμένο σε δίσκους βινυλίου, όλοι συμφωνούμε σε ένα πράγμα: Η αίσθηση από την χρήση των δίσκων και των συσκευών παίζει σημαντικό ρόλο στην συνολική εμπειρία που αποκομίζει κανείς και είναι αυτό το “κάτι παραπάνω” σε σχέση με τα ψηφιακά συστήματα, το οποίο πολλές φορές αρκεί για να σε κερδίσει.
Μηχανικά στην βάση τους και, συνήθως, εκτεθειμένα στο περιβάλλον πολύ περισσότερο από τα αρχεία μιας μουσικής συλλογής, τα βινύλια απαιτούν -αντικειμενικά- αυξημένη προσοχή στον χειρισμό τους και περισσότερη φροντίδα, αν θέλει κανείς να τα διατηρήσει σε καλή κατάσταση. Η “ευαισθησία” του μέσου έχει παγιώσει μια σειρά από διαδικασίες οι οποίες, πλέον, έχουν θεσμοθετηθεί ως τελετουργίες. Η εξαγωγή του δίσκου από τον φάκελλο, η τοποθέτηση στο πλατό, ο καθαρισμός, ο χειρισμός του βραχίονα αποτελούν τις πλευρές μιας τέχνης που πρέπει να την μάθεις αν θέλεις να ανήκεις στο κλαμπ των αναλογικών audiophiles. Κάθε τελετουργία έχει και τα εργαλεία/σύμβολά της και στην περίπτωση των βινυλίων τα αντικείμενα αυτά διακρίνονται ξεκάθαρα γύρω από το ίδιο το πλατό: Κάθε χρήστης διαθέτει ένα μέσο καθαρισμού των δίσκων και μια σειρά από άλλα αξεσουάρ ανάλογα με τις απόψεις του. Οι μινιμαλιστές θα αρκεστούν σε ένα απλό ύφασμα, άλλοι δεν συμβιβάζονται με τίποτε λιγότερο από τα άκρα όπως καθορίζονται από ένα πλήρως αυτοματοποιημένο πλυντήριο δίσκων, έναν ηλεκτρονικό ζυγό (με ακρίβεια εκατοστού του γραμμαρίου) για την ρύθμιση της δύναμης ανάγνωσης και ό,τι άλλο μπορεί να βρει κανείς στους κάτι παραπάνω από ευφάνταστους καταλόγους προϊόντων των εξειδικευμένων κατασκευαστών.
Στο κείμενο αυτό προσπαθήσαμε να παραμείνουμε στην λογική πλευρά των πραγμάτων. Ο στατικός ηλεκτρισμός και η σκόνη είναι υπαρκτά (και αρκούντως ενοχλητικά) προβλήματα των δίσκων, όπως είναι και η ανάγκη για μηχανική σταθερότητα. Με βάση αυτή την παρατήρηση, τα πέντε προϊόντα που δοκιμάσαμε μπορούν, πράγματι, να προσφέρουν το κάτι παραπάνω στην τελική ποιότητα που προσφέρει μια αναλογική πηγή.
Το Monza είναι ένα puck για την σταθεροποίηση του δίσκου στο πλατό, το σκουπάκι SK III διαθέτει, ταυτόχρονα, καθαριστικές και αντιστατικές ιδιότητες, το SK-Filter είναι ένα παθητικό σύστημα απομάκρυνσης του στατικού ηλεκτρισμού και το destat III είναι η τελευταία εκδοχή του ενεργού αντιστατικού/καθαριστικού σκόνης της Furutech. Η πέμπτη συσκευή που παρουσιάζεται στις σελίδες αυτές δεν ανήκει στην Furutech και είναι περισσότερο διαγνωστικό, παρά θεραπευτικό εργαλείο. Είναι ένας μετρητής στατικού ηλεκτρισμού της Sunhayato (EG-5) ο οποίος θα επιβεβαιώσει την ύπαρξη του προβλήματος (δίνοντας μια ακριβή τιμή σε kV) αλλά και την επίλυσή του όταν χρησιμοποιείται κάποιο σύστημα αποφόρτισης.

Furutech Monza

Το Monza είναι ένα αρκετά βαρύ puck (στα 350gr) το οποίο είναι κατασκευασμένο από έναν συνδυασμό τριών υλικών. Το σώμα αποτελείται από μη μαγνητικό ανοξείδωτο χάλυβα και τα δύο μέρη του είναι δεμένα από ανθρακονήματα. Η επιφάνεια η οποία έρχεται σε επαφή με τον δίσκο έχει μια επίστρωση από ένα ελαστικό υλικό διαμορφωμένο σε δεκαέξι ομόκεντρους δακτυλίους. Η εταιρία αναφέρει ότι αυτός ο συνδυασμός υλικών (ο οποίος χρησιμοποιείται και σε άλλα προϊόντα της όπως είναι οι ακροδέκτες της σειράς FI-50) διαθέτει τόσο μηχανικά όσο και ηλεκτρικά χαρακτηριστικά απόσβεσης, αφού έχει και πιεζοηλεκτρικές ιδιότητες.
Με την ευκαιρία, αξίζει, εδώ, να διευκρινισθεί η διαφορά μεταξύ ενός clamp και ενός puck (όπως το Monza). Το πρώτο είναι ένα σύστημα το οποίο είναι σχεδιασμένο να εφαρμόζει μια δύναμη στο κέντρο του δίσκου μέσω κάποιου μηχανισμού, ο οποίος μπορεί να έχει διάφορες μορφές όπως με ελατήριο, έναν εσωτερικό κοχλία/σφιγκτήρα ή ακόμη και με άμεση σύσφιξη στον άξονα του πλατό (μέθοδος η οποία απαιτεί κοχλιοτόμηση του άξονα και χρησιμοποιείται συνήθως σε clamp που συνοδεύουν την συσκευή). Το δεύτερο, είναι ένα σύστημα το οποίο εξαρτάται από την μάζα του για την εφαρμογή της δύναμης στο κέντρο του δίσκου. Η ονομασία του, προέρχεται -πιθανώς- από την λέξη που χρησιμοποιούν οι αγγλόφωνοι για να περιγράψουν πολύ πυκνά κυλινδρικά αντικείμενα (όπως για παράδειγμα είναι το “puck” του χόκεϊ στον πάγο). Είναι προφανές, ότι ένα clamp μπορεί να είναι πολύ ελαφρύ ενώ ένα pack πρέπει να είναι βαρύ.

Furutech Monza, SK III, SK-Filter, destat III & Sunhayato EG-5.

Το Monza είναι κατασκευασμένο από δύο τμήματα ανοξείδωτου/μη μαγνητικού χάλυβα τα οποία δένονται με ανθρακονήματα.

Furutech Monza, SK III, SK-Filter, destat III & Sunhayato EG-5.

Η πλευρά του puck της Furutech, η οποία έρχεται σε επαφή με τον δίσκο έχει επίστρωση από ελαστικό υλικό το οποίο είναι διαμορφωμένο σε δακτυλίους και έχει πιεζοηλεκτρικές ιδιότητες.

Furutech SK III

Η σκόνη και ο στατικός ηλεκτρισμός στην επιφάνεια ενός δίσκου (LP, CD) ή ακόμη και μιας οθόνης, είναι αλληλένδετα. Αν μια επιφάνεια είναι, για κάποιο λόγο, φορτισμένη, έλκει σωματίδια από το περιβάλλον και ο μόνος τρόπος να παραμείνει καθαρή είναι να αποφορτιστεί, κατά προτίμηση ταυτόχρονα με τον καθαρισμό της. Το SK III είναι ένα απλό στην χρήση του εργαλείο για τον σκοπό αυτό αν και η κατασκευή του είναι περισσότερο σύνθετη από όσο φαίνεται. Αποτελείται από ένα συνδυασμό φυσικών και τεχνητών ινών, στην πλευρά που έρχεται σε επαφή με την επιφάνεια που θα καθαρίσει και από ένα μεταλλικό περίβλημα το οποίο επιτρέπει την “γείωση” του φορτίου μέσω του χρήστη.
Οι ίνες που αποτελούν το SK III προέρχονται, κατά ένα μέρος, από αίγα και είναι ιδιαίτερα μαλακές (και με υψηλό κόστος, σημειώνει η εταιρία) και, κατά το υπόλοιπο, είναι κατασκευασμένες από ένα ακρυλικό υλικό το οποίο έχει γίνει αγώγιμο μέσω της εμβάπτισής του σε μια ένωση χαλκού. Οι φυσικές ίνες έρχονται σε επαφή με την επιφάνεια του δίσκου και απομακρύνουν τα σωματίδια της σκόνης ενώ οι ακρυλικές απλώς αποφορτίζουν την επιφάνεια μέσω του φαινομένου αποφόρτισης κορώνας (corona effect) το οποίο δεν απαιτεί φυσική επαφή.

Furutech Monza, SK III, SK-Filter, destat III & Sunhayato EG-5.

Το SK III χρησιμοποιεί δύο διαφορετικά είδη ίνας, ένα φυσικό το οποίο έρχεται σε επαφή με τον δίσκο και ένα τεχνητό που πραγματοποιεί αποφόρτιση μέσω του φαινομένου κορώνας.

Furutech SK-Filter

Η συσσώρευση στατικών φορτίων σε μια επιφάνεια (εν προκειμένω στην επιφάνεια ενός LP) είναι ένα φαινόμενο με πολλές αιτίες, η κυριότερη από τις οποίες είναι η τριβή. Μπορεί να προκληθεί, για παράδειγμα, από την εισαγωγή και την εξαγωγή του δίσκου από τον φάκελλο, και σχετίζεται με την υγρασία στην ατμόσφαιρα (όσο πιο ξηρή είναι η τελευταία τόσο εντονότερα τα φαινόμενα) αλλά, βεβαίως, κατά κύριο λόγο οφείλεται στην τριβή του δίσκου με την ακίδα και την ίδια την ατμόσφαιρα και δευτερευόντως (ανάλογα με την κατασκευή του πλατό) με την τριβή του ιμάντα.
Σε “δύσκολες” περιπτώσεις είναι απαραίτητο ένα σύστημα συνεχούς αποφόρτισης και αυτό ακριβώς κάνει το SK-Filter. Πρόκειται για ένα αιωρούμενο μάκτρο (δεν έρχεται σε επαφή με την επιφάνεια του δίσκου) το οποίο μπορεί να τοποθετηθεί σαν “δεύτερος” βραχίονας ώστε να αποφορτίζει τον δίσκο κατά την διάρκεια της αναπαραγωγής του. Η αντιστατική δράση του βασίζεται στην χρήση μιας ίνας η οποία ονομάζεται Thunderon. Το Thunderon έχει δημιουργηθεί από την εταιρία Sanmo και ανάμεσα στα χαρακτηριστικά του είναι οι μεγάλες δυνατότητες αποφόρτισης μέσω του φαινομένου κορώνας. Κατασκευάζεται με την εμβάπτιση μιας συνθετικής ίνας (ακρυλικής ή νάιλον) σε μια ένωση θείου-χαλκού. Η ομοιότητα της αρχής λειτουργίας με αυτήν του SK III είναι προφανής, αλλά η Furutech δεν αποσαφηνίζει αν το τελευταίο χρησιμοποιεί ίνες Thunderon ή όχι.

Furutech Monza, SK III, SK-Filter, destat III & Sunhayato EG-5.

To φαινόμενο κορώνας (αποφόρτιση μέσω του αέρα, χωρίς φυσική επαφή), χρησιμοποιείται και από το SK Filter, το οποίο βασίζεται σε μια ειδική συνθετική ίνα η οποία ονομάζεται Thunderon.

Furutech destat III

To destat της Furutech υπάρχει στην αγορά λίγο πάνω από δέκα χρόνια και είναι ένα καλό παράδειγμα για το πώς μια βιομηχανική διαδικασία μπορεί να μεταφερθεί στο επίπεδο του οικιακού χρήστη. Η αποφόρτιση μιας μη αγώγιμης επιφάνειας από τα στατικά φορτία μπορεί να γίνει με την τοποθέτησή της σε μια ροή αέρα ο οποίος περιλαμβάνει ιονισμένα (αρνητικά και θετικά) σωματίδια. Στην βιομηχανία χρησιμοποιούνται μεγάλες γεννήτριες ιόντων σε συνδυασμό με ανεμιστήρες που δημιουργούν την ροή αυτή και ένας τομέας (όχι άσχετος με το audio), όπου μια τέτοια διαδικασία έχει εφαρμογή είναι η κατασκευή τυπωμένων κυκλωμάτων.
Στην τρίτη του έκδοση, το destat περιλαμβάνει μια γεννήτρια ιόντων (η Furutech την ονομάζει Balanced Ion Flow Generator, αναφερόμενη στην ταυτόχρονη παραγωγή αρνητικών και θετικών ιόντων) και έναν ανεμιστήρα ο οποίος δημιουργεί μια ήπια ροή. Το μόνο που χρειάζεται να κάνει ο χρήστης είναι να πλησιάσει την συσκευή στην επιφάνεια που θέλει να αποφορτίσει και να πιέσει τον διακόπτη. Η διαδικασία διαρκεί περίπου δεκαπέντε δευτερόλεπτα και το destat III απενεργοποιείται μόνο του. Η τροφοδοσία της συσκευής γίνεται με τέσσερις μπαταρίες ΑΑ.

Furutech Monza, SK III, SK-Filter, destat III & Sunhayato EG-5.

To destat III είναι η οικιακή εκδοχή μιας βιομηχανικής διαδικασίας αποφόρτισης επιφανειών από στατικό ηλεκτρισμό, η οποία βασίζεται σε μια γεννήτρια ιόντων και ρεύμα αέρα.

Furutech Monza, SK III, SK-Filter, destat III & Sunhayato EG-5.

Η κάτω πλευρά του destat αποκαλύπτει τον ανεμιστήρα ο οποίος προωθεί τα ιόντα προς την επιφάνεια η οποία πρέπει να αποφορτιστεί. Ταυτοχρόνως απομακρύνει και σωματίδια σκόνης.

Sunhayato EG-5

Η στενή σχέση του στατικού ηλεκτρισμού με τα τυπωμένα κυκλώματα (που αναφέρθηκε πιο πάνω με αφορμή το destat III), εξηγεί την ύπαρξη μιας εταιρίας όπως η Sunhayato στις σελίδες αυτές. H Sunhayato κατασκευάζει βιομηχανικό εξοπλισμό για την κατασκευή πλακετών και οθονών LCD, και το EG-5, το μόνο αξεσουάρ που δεν ανήκει στην Furutech, είναι ένα όργανο μέτρησης του στατικού φορτίου σε επιφάνειες και κατ'επέκταση της αποτελεσματικότητας των διαφόρων μεθόδων απομάκρυνσής του. Στην πραγματικότητα, η κατοχή και η χρήση του EG-5 αποκλειστικά στο περιβάλλον ενός ηχοσυστήματος είναι -πιθανώς- υπερβολή, αλλά και οι υπερβολές έχουν το ενδιαφέρον τους!
Η συσκευή είναι ιδιαίτερα απλή στην χρήση της καθώς το μόνο που χρειάζεται είναι να στρέψεις τον αισθητήρα προς την επιφάνεια που σε ενδιαφέρει και να διατηρήσεις μια σταθερή απόσταση περίπου πέντε εκατοστών από αυτήν. Η στατική φόρτιση (σε V ή kV) εμφανίζεται στην οθόνη. Η τροφοδοσία της συσκευής γίνεται από τέσσερις μπαταρίες ΑΑ.

Furutech Monza, SK III, SK-Filter, destat III & Sunhayato EG-5.

Ο μετρητής στατικού ηλεκτρισμού EG-5 της Sunhayato είναι μικρός και πολύ εύχρηστος. Το αποτέλεσμα εμφανίζεται στην οθόνη, απευθείας σε kV.

Furutech Monza, SK III, SK-Filter, destat III & Sunhayato EG-5.

Ο αισθητήρας του EG-5 επιτρέπει την μέτρηση χωρίς την ανάγκη επαφής με την επιφάνεια. Η ιδανική απόσταση είναι, κατά την εταιρία, πέντε εκατοστά.