Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 23/02/2021

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

Σύστημα Ακουστικών/Ηλεκτρικών Μετρήσεων

Audiocontrol DM-RTA Pro Kit

Audiocontrol DM-RTA Pro Kit

Στην πράξη...

Το DM-RTA μπορεί να πραγματοποιήσει όλες τις στάνταρντ μετρήσεις ενός RTA, αλλά και αρκετές παραπάνω, ανάλογα με το σύστημα, τις απαιτήσεις και την... φαντασία του χρήστη. Η εγκατάσταση του λογισμικού είναι απλή υπόθεση και σε περιβάλλον Win10 δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα. Το ίδιο το λογισμικό είναι καλοσχεδιασμένο, ιδιαίτερα ευανάγνωστο και απλό και δεν θα δυσκολέψει ακόμη και όποιον δεν έχει ξαναδεί αναλυτή. Θα θέλαμε να δούμε μερικές δυνατότητες παραπάνω, για παράδειγμα δυνατότητα export σε αρχείο αλλά το καλό με αυτά τα πράγματα είναι ότι αναβαθμίζονται συνεχώς

Audiocontrol DM-RTA Pro Kit

To βολτόμετρο του DM-RTA μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την μέτρηση στης στάθμης των ηλεκτρικών σημάτων σε ένα σύστημα. Εδώ, επιβεβαιώνει τα -10dBV (316mVrms) της τυπικής στάθμης line.

Το σημαντικότερο παρελκόμενο του κιτ είναι φυσικά το μικρόφωνο. Εδώ, περιλαμβάνεται το μοντέλο CM-10 της εταιρίας το οποίο θα πρέπει να επιλεχθεί μέσω του μενού, ώστε, όπου αυτό απαιτείται (για παράδειγμα στις μετρήσεις SPL) το σύστημα να είναι καλιμπραρισμένο και ακριβές. Βρήκαμε την ακρίβεια του ζεύγους DM-RTA/CM-10 απολύτως ικανοποιητική καθώς η απόκλισή του από το ηχόμετρο 2232 της Bruel & Kjaer που χρησιμοποιούμε συστηματικά (και καλιμπράρεται με ειδική διάταξη) δεν ξεπερνά το 1,1dB.

Audiocontrol DM-RTA Pro Kit

Ο παλμογράφος επιτρέπει τον έλεγχο για την ύπαρξη φαινομένων ψαλιδισμού ή θορύβων σε μια εγκατάσταση. Η συσκευή επιτρέπει μέτρηση μόνο σε ένα κανάλι και έχει σχετικώς περιορισμένες (αλλά πάντως επαρκείς στις περισσότερες περιπτώσεις) ρυθμίσεις ευαισθησίας για το κάθετο άξονα και για την βάση χρόνου.

Το φάσμα του RTA μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αξιολόγηση της συμπεριφοράς του χώρου στο πεδίο της συχνότητας, την ρύθμιση ισοσταθμιστών και την εύρεση προβλημάτων ακουστικής. Η ανάλυση σε πραγματικό χρόνο (Real Time Analysis) μπορεί να γίνει σε εύρος 1/3, 1/6 και 1/12 της οκτάβας, σε ό,τι αφορά την βαθμονόμηση του οριζόντιου άξονα, ενώ ο κάθετος άξονας είναι βαθμονομημένος σε dB, καλύπτοντας ένα διάστημα ±12dB, με δυνατότητα επιλογής της μέγιστης στάθμης μεταξύ 50-90dB σε βήματα των 10dB. Ο χρήστης μπορεί να “παγώσει” μια ανάλυση αποθηκεύοντάς την σε μια από τις έξι μνήμες. Κάθε μνήμη μπορεί να φορτωθεί στην οθόνη και η τρέχουσα ανάλυση να προβάλλεται ως overlay, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα υπολογισμού του μέσου όρου των μετρήσεων από όλες τις μνήμες. Ανάλογα με τις ανάγκες της μέτρησης, μπορεί να επιλεγεί και ο χρόνος αντίδρασης του οργάνου σε τρία επίπεδα (μακρός, μέσος, βραχύς).

Audiocontrol DM-RTA Pro Kit

Η μέτρηση της ηχητικής στάθμης είναι από τις σημαντικότερες που κάνει το πακέτο. Το DM-RTA είναι προρυθμισμένο για χρήση με το συγκεκριμένο μικρόφωνο, προσφέρει δυνατότητα ρύθμισης της ταχύτητας ανταπόκρισης και έχει δυνατότητα hold. Η ακρίβειά του είναι απολύτως ικανοποιητική.

Το μετρητικό στάθμης μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να καθοριστούν οι στάθμες αναφοράς και οι μέγιστες στάθμες σε ένα σύστημα, με την παρατήρηση ότι ο αναλυτής μπορεί να διαχειριστεί μόνο ένα από τα δύο κανάλια κάθε φορά, με το δεύτερο κανάλι να πρέπει να αποσυνδεθεί κατά την μέτρηση. Ένας επιλογέας, σε επίπεδο hardware ή software δεν θα ήταν, εδώ, κακή ιδέα.
Η επιλογή φάσης/πολικότητας, χρησιμοποιεί το μικρόφωνο ώστε να επιβεβαιώσει ότι όλα τα ηχεία είναι συνδεδεμένα σε φάση. Χρησιμοποιεί ένα ειδικό ηχητικό σήμα (Clicker) και η ένδειξη είναι ένα απλό “+” ή ένα απλό “-”.

Audiocontrol DM-RTA Pro Kit

Ακριβώς πάνω από το πάνελ του οργάνου που έχει επιλέξει κάθε φορά ο χρήστης, βρίσκεται το πάνελ ελέγχου της γεννήτριας με τις επιλογές του σήματος, της συχνότητας και της στάθμης. Οι δύο τελευταίες μπορούν να εισαχθούν είτε με το slider είτε με απευθείας πληκτρολόγηση για μεγαλύτερη ακρίβεια. Υπάρχει, επίσης διακόπτης mute.

Μετρώντας τις στάθμες σε ένα σύστημα, μπορεί κανείς να εξακριβώσει ότι όλες οι συσκευές και τα καλώδια που τις συνδέουν λειτουργούν όπως πρέπει και ότι όλες οι ρυθμίσεις είναι σωστές. Αν κάποιος θέλει να διαπιστώσει την ύπαρξη παραμορφώσεων, μπορεί να χρησιμοποιήσει το μενού του παλμογράφου, όπου φαίνεται ο ψαλιδισμός, όχι μόνο των τελικών ενισχυτών αλλά και κάποιου ενδιάμεσου σταδίου.

Audiocontrol DM-RTA Pro Kit

H μέτρηση της φάσης είναι πολύ απλή. Το “+” υποδηλώνει ότι τα ηχεία βρίσκονται σε φάση.

Η χρήση του αναλυτή της Audiocontrol είναι παραδειγματικά απλή. Αν έχετε την παραμικρή πείρα από τέτοια πράγματα, το καλογραμμένο εγχειρίδιο δεν σας χρειάζεται, καθώς το user interface είναι πολύ καθαρό και καλοσχεδιασμένο. Αν ξεκινάτε τώρα στον χώρο των ακουστικών μετρήσεων, δεν θα δυσκολευτείτε καθόλου να το χειριστείτε. Θα πρέπει, βεβαίως να έχετε υπόψιν σας ότι είναι άλλο πράγμα ο χειρισμός και άλλο η ερμηνεία των μετρήσεων που θα κάνετε. Ωστόσο, κάποιος που θα δαπανήσει λίγο χρόνο, μπορεί να βρει πληθώρα πόρων γύρω από αυτά τα θέματα στο διαδίκτυο, ή ακόμη να παρακολουθήσει κάποιο μάθημα online με χαμηλό κόστος. Το kit είναι πραγματικά φορητό καθώς περιλαμβάνει επαναφορτιζόμενη μπαταρία, ενώ περιλαμβάνεται και φορτιστής αυτοκινήτου.

Audiocontrol DM-RTA Pro Kit

Ο αναλυτής σε πραγματικό χρόνο δίνει μια σαφή εικόνα για την κατανομή του φάσματος και μπορεί να αποκαλύψει προβλήματα στην ακουστική. Το γεγονός ότι έχουμε να κάνουμε με μέτρηση σε πραγματικό χρόνο, κάνει τις ρυθμίσεις πιο εύκολη υπόθεση. Προφανώς, απαιτείται και μια σχετική εμπειρία!

Εν Κατακλείδι...

... το βασικό όργανο του κιτ, το DM-RTA, είναι σχεδιασμένο για όσους θέλουν να τρέξουν όλα τα βασικά διαγνωστικά τεστ σε ένα ηχητικό σύστημα (είτε επαγγελματικό είτε οικιακό), ενώ το πλήρες κιτ που βλέπετε εδώ είναι σχεδιασμένο ώστε να εξυπηρετήσει όλες τις πιθανές συνδέσεις που θα χρειαστεί κάποιος και εξασφαλίζει ότι η μεταφορά όλων των υλικών “στο πεδίο” γίνεται με ασφάλεια. Αν ασχολείστε με το... σπορ, είναι μια πολύ καλή περίπτωση, αλλά αποτελεί και ένα πολύ καλό εργαλείο για να μάθει κανείς!



Audiocontrol DM-RTA Pro Kit

Τεχνικά Χαρακτηριστικά (κατά τον κατασκευαστή)
Περιγραφή: Πλήρες κιτ ακουστικών/ηλεκτρικών μετρήσεων.
Γεννήτρια: Ημίτονο, Τετράγωνο, Ροζ θόρυβος, μέγιστη στάθμη 5Vrms.
Είσοδοι: 1x Balanced (TRS, 6,3mm), 2x single ended (RCA), 1x Ηχείων (40Vrms max.), 1x μικροφώνου (XLR).
Έξοδοι: 1x Balanced (TRS, 6,3mm), 2x single ended (RCA), 1x S/PDIF, ομοαξονική (75Ω), 1x S/PDIF οπτική (Toslink), 1x USB.
Εφαρμογή μετρήσεων: RTA, Μετρητής SPL, Έλεγχος πολικότητας/φάσης, Μετρητής τάσης, Παλμογράφος.
Περιβάλλον: PC, Android, iOS, Mac.
Τιμή - Πληροφορίες
Audiocontrol DM-RTA Pro Kit: €899,-
Πληροφορίες: Audiodesigner, τηλ.: 2310-329.232, web: https://www.audiodesigner.gr/, https://www.audiocontrol.com/