Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 10/10/2023

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

Ηχείο Βάσης

Elac Vela BS 404

Elac Vela BS 404

Επί του πρακτέου...

Εντάξει, είναι κλισέ για την περίπτωση ηχείων όπως το BS 404, αλλά είναι αδύνατον να το αποφύγεις. Το μικρό Elac εξαφανίζεται αμέσως από τον χώρο, λάμπει δια της απουσίας του θα έλεγα. Αυτό είναι κάτι που το περιμένεις, λίγο πολύ, αν και το εφέ είναι ιδιαίτερα έντονο εδώ, δείγμα ότι οι περιθλάσεις είναι εξαιρετικά μειωμένες και η ίδια η καμπίνα ιδιαίτερα ουδέτερη.
Αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία, όμως, είναι η σκηνική παρουσία που δημιουργεί το ηχείο, μια στερεοφωνική εικόνα πραγματικά κορυφαία, με εξαιρετικές δυνατότητες εστιασμού των ακουστικών αντικειμένων, άψογη περιγραφή της κίνησης και, επίσης, εξαιρετικό βάθος. Ηχογραφήσεις που έχουν δουλευτεί σε ό,τι αφορά το stereo, ακούγονται πραγματικά εντυπωσιακά και το ηχείο περιγράφει με την ίδια δεινότητα μια μικρή ορχήστρα με λίγα όργανα και ένα μεγάλο συμφωνικό έργο. Όλα βρίσκονται μπροστά σου, παρόντα και ζωντανά. Μια αίσθηση που την δημιουργούν μόνο τα σπουδαία ηχεία.

Elac Vela BS 404

Καλής ποιότητας ακροδέκτες σύνδεσης, οι οποίοι υποστηρίζουν διπλοκαλωδίωση. Οι γέφυρες είναι μεγάλης διατομής.

Στο φάσμα, έχουμε να κάνουμε με ένα ουδέτερο χαρακτήρα, κυρίως στην μεσαία περιοχή, όπου τίποτε δεν τονίζεται και δεν υπερβάλλει, τίποτε δεν φωνάζει αλλά και τίποτε δεν χάνεται. Η ανάλυση των BS 404 είναι ιδιαίτερα καλή, το layering χειροπιαστό και το τελικό αποτέλεσμα όσο πρέπει φωτεινό. Εννοείται ότι δεν θα κουράσει ποτέ, δεν θα ακουστεί προβολικό ή τραχύ, ακόμη και αν το παρακάνεις με την στάθμη.
Στα άκρα του φάσματος, το μικρό Elac έχει έναν πολύ καλοστημένο χαρακτήρα. Ψηλά, καθορίζεται από το τουίτερ του, το οποίο ακούστηκε εκτεταμένο και γρήγορο, χωρίς να φαίνεται καθόλου ότι “προσπαθεί”. Χρησιμοποιώ το “προσπαθεί” επίτηδες: Τα συστήματα με μεγάλη έκταση (τουίτερ που φτάνουν ψηλά, sample rates που δίνουν εύρος πάνω από τα 20kHz, κλπ) δημιουργούν μια αίσθηση ηρεμίας, λιτότητας και άνεσης που αρχικώς μπορεί να εκληφθεί ως υποτονικός χαρακτήρας. Χρειάζεται λίγη ώρα για να καταλάβεις ότι όλα είναι στην θέση τους, σωστά, χωρίς υπερβολές (και συντονισμούς, στην περίπτωση του τουίτερ). Αυτό ακριβώς συμβαίνει στο BS 404. Το JET 5 μου δημιούργησε την εντύπωση ότι οι αντίπαλοί του -στο συμβατικό επίπεδο των τουίτερ θόλου- είναι μονάδες από σπάνια και δύσκολα στον χειρισμό τους υλικά που τις συναντάς σε πολύ ακριβότερα προϊόντα.

Elac Vela BS 404

Εξαιρετικό φινίρισμα και σημασία στην λεπτομέρεια. Οι ακμές της καμπίνας είναι καμπυλωμένες. Η έκδοση της φωτογραφίας (καρυδιά) είναι λίγο ακριβότερη.

Χαμηλά, ο όγκος και η διάμετρος του γούφερ είναι οι παράγοντες που καθαρίζουν το τελικό άκουσμα. Τα 38Hz που δίνει η Elac ίσως φαίνονται πολύ αισιόδοξα (όμως, με βάση την εμπειρία μου από άλλα μοντέλα, οι Γερμανοί είναι ειλικρινείς με τα νούμερά τους), αλλά σε κάθε περίπτωση το ηχείο έχει κάποιο όριο χαμηλά. Στην πράξη, η πληροφορία που χάνεται είναι περιορισμένη και αφορά ακραίο περιεχόμενο που βρίσκεις σε λίγες παραγωγές. Το σώμα και ο όγκος των περισσότερων οργάνων είναι στοιχεία παρόντα και είναι σαφές ότι η Elac δεν έχει προσπαθήσει να “δώσει” κάτι τι στο ηχείο χαμηλά. Τα ρυθμικά μέρη έχουν καλό έλεγχο και γέμισμα και το ηχείο θα επιβληθεί άνετα σε έναν μικρό χώρο με τον κατάλληλο ενισχυτή. Αν θέλετε -οπωσδήποτε- να ακούσετε το κατώτερο άκρο του φάσματος, οι Γερμανοί προσφέρουν μια μεγάλη σειρά από υπογούφερ.

Elac Vela BS 404

Εν Κατακλείδι...

Για να συνοψίσω, το BS 404 είναι ένα μικρό σε όγκο ηχείο με σπουδαία απόδοση και κινείται με άνεση στα όρια που θέτει ο όγκος του, με έναν τρόπο που είναι αξιοθαύμαστος. Ο ηχητικός του χαρακτήρας σημαδεύεται από την εξαιρετική στερεοφωνική του εικόνα, μεγάλη ακρίβεια στην μεσαία περιοχή και υψηλές συχνότητες που τις βρίσκεις μόνο με τουίτερ AMT (ή συμβατικές κατασκευές θόλου, εξοντωτικά ακριβές). Το αποτέλεσμα είναι ένα ηχείο που, άπαξ και το ακούσετε, θα σας μείνει αξέχαστο. Αν έχετε μικρό χώρο και αναζητάτε ένα κόμπακτ ηχείο αξιώσεων, είναι κάτι που σας αφορά άμεσα!



Elac Vela BS 404

Τεχνικά Χαρακτηριστικά (κατά τον κατασκευαστή)
Περιγραφή: Ηχείο Βάσης/Ραφιού.
Δρόμοι/Μεγάφωνα: 2/2.
Μεγάφωνα: 1x μιντ/γούφερ AS-XR Crystal, 180mm, 1x τουίτερ JET 5 (AMT).
Φόρτιση: Bass Reflex.
Συχνότητα cross: 2.400Hz.
Ευαισθησία: 87dBSPL/2.83V/1m.
Αντίσταση: 4Ω (ονομαστική), 3.2Ω/240Hz (ελάχιστη).
Απόκριση συχνότητας: 38Hz-50kHz.
Προτεινόμενοι ενισχυτές: 40-200W.
Άλλες δυνατότητες: Διαθέσιμο σε τρία φινιρίσματα, Διπλοκαλωδίωση.
Διαστάσεις: 412x276x332 (mm, υxπxβ).
Βάρος: 9.7kg.
Τιμή - Πληροφορίες
Elac Vela BS 404: €3.410 (μαύρο/λευκό), €3.630 (Καρυδιά)
Πληροφορίες: All About Audio Video, τηλ.: 213-0998.206, web: http://www.allaboutav.gr/, https://www.elac.com/