Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 16/05/2017

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

ΠΡΟΕΝΙΣΧΥΤΗΣ LINE

Air Tight ATC-2

Air Tight ATC-2

Ο ATC-2 είναι μια κατασκευή με vintage επιρροές και δεν το κρύβει. Ο προενισχυτής διαφοροποιείται σαφώς από την σύγχρονη αισθητική που βλέπουμε παντού γύρω μας και υιοθετεί ένα κλασικό user interface που παραπέμπει (με επιτυχία) σε κορυφαίες κατασκευές περασμένων δεκαετιών. Πρόκειται για μια συνειδητή επιλογή που δεν είναι, εννοείται, τυχαία, αφού συνοδεύεται από ανάλογες δυνατότητες και προσανατολισμό: Η συσκευή προσφέρει έναν μεγάλο αριθμό εισόδων (επτά συνολικά) από τις οποίες οι δύο περιλαμβάνουν και βρόχο εγγραφής με δυνατότητα tape/source monitoring και (άλλη μια ξεχασμένη επιλογή) δυνατότητα αντιγραφής από την μία συσκευή εγγραφής στην άλλη (και αντιστρόφως). Οι φίλοι του παραδοσιακού signal routing έχουν κάθε λόγο να χαίρονται και όσοι έχουν διαθέτουν συσκευές εγγραφής (οι οποίες εσχάτως αποκτούν όλο και περισσότερους φίλους, ειδικά οι αναλογικές) θα βρουν στην περίπτωση του ATC-2 έναν προενισχυτή που τιμά την παλιά, καλή, έννοια του όρου. Εκτός από τον επιλογέα εισόδου και τους διακόπτες Copy και Monitor, ο χρήστης έχει στη διάθεσή του διακόπτη φίμωσης, διακόπτη επιλογής mono/stereo, ρυθμιστικό στάθμης και ρυθμιστικό ισορροπίας καναλιών.

Air Tight ATC-2

Η αισθητική του ATC-2 αντλεί ιδέες από μια παλαιότερη εποχή, αλλά το κάνει με τρόπο επιτυχημένο και πειστικό. Η επιμονή της Air Tight σε αυτό που θεωρούμε σήμερα “παράδοση” είναι μέρος μιας συνολικής θεώρησης που συνοδεύεται από μια συνέπεια τόσο στον εσωτερικό κόσμο της συσκευής όσο και στις δυνατότητές της.

Ο προενισχυτής προσφέρει μόνο single ended εισόδους και εξόδους οι οποίες υλοποιούνται με βύσματα καλής ποιότητας. Υπάρχουν δύο ζεύγη εξόδων, ώστε ο προενισχυτής να μπορεί να οδηγήσει δύο τελικούς ή κάποια δευτερεύουσα συσκευή (για παράδειγμα έναν ενισχυτή ακουστικών). H ποιότητα και το φινίρισμα του περιβλήματος δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια για κριτική. Χωρίς να καταφεύγει σε υπερβολές, ο ATC-2 φαίνεται πολύ καλοκατασκευασμένος και είναι διαθέσιμος σε δύο χρωματισμούς.

Air Tight ATC-2

Ο χρήστης έχει στη διάθεσή του επιλογέα εισόδων, ξεχωριστό επιλογέα μεταξύ πηγής και βρόχου εγγραφής καθώς και διακόπτη source/tape monitor. Υπάρχουν ακόμη διακόπτες Mute και Mono/Stereo.

Air Tight ATC-2

Ο εξοπλισμός της πρόσοψης συμπληρώνεται από τα ρυθμιστικά στάθμης και ισορροπίας των καναλιών.

Το εσωτερικό του προενισχυτή αποκαλύπτει μια λιτή προσέγγιση, η οποία ωστόσο απέχει πολύ από το να θεωρηθεί επιτηδευμένα απλοποιημένη. Ο προενισχυτής βασίζεται σε δύο στάδια μοιρασμένα σε τρεις συνολικά διπλοτριόδους. Το πρώτο στάδιο περιλαμβάνει μια 12ΑΧ7 (μια τρίοδος ανά κανάλι) και ακολουθείται από το στάδιο εξόδου με μία 12AU7 ανά κανάλι. Οι δύο τρίοδοι που περιλαμβάνει η κάθε 12AU7 είναι συνδεσμολογημένες κατά την τοπολογία SRPP (η οποία είναι γνωστή και ως totem pole). Η επιλογή της Air Tight, εδώ, είναι ενδιαφέρουσα και σχετίζεται, κατά πάσα πιθανότητα, με την ανάγκη δημιουργίας ενός προενισχυτή με χαμηλή αντίσταση εξόδου και καλές δυνατότητες οδήγησης του επόμενου σταδίου (δηλαδή του τελικού). H τοπολογία SRPP παρουσιάστηκε το 1943 (η ονομασία της τότε ήταν Series-Balanced) και είναι, στην πράξη, ένας ενισχυτής push-pull του οποίου οι δύο κλάδοι λειτουργούν σε τάξη Α. Η ρύθμιση της στάθμης γίνεται με το κορυφαίο ποτενσιόμετρο RK-501 της Alps, ένα εξάρτημα ειδικά σχεδιασμένο για απαιτητικές εφαρμογές σε συσκευές ήχου, το οποίο προσφέρει εξασθένηση 120dB και σφάλμα στο τράκινγκ (gang error) που δεν ξεπερνά τα 3dB σε όλο την περιοχή από τα 0 μέχρι τα -100dB. Η Air Tight προσφέρει το RK-501 ως προαιρετικό εξοπλισμό, αλλά οι τιμές που αναφέρονται στο τέλος του κειμένου αφορούν την έκδοση του προενισχυτή με το συγκεκριμένο εξάρτημα. Η ρύθμιση της ισορροπίας των καναλιών γίνεται με ένα κλασικό “μπλε” Alps, μια επιλογή που δείχνει την προσήλωση της εταιρίας στα ποιοτικά υλικά, καθώς το συγκεκριμένο ρυθμιστικό αντιμετωπίζεται, τις περισσότερες φορές, εντελώς συμβατικά.
Το κύκλωμα του προενισχυτή είναι υλοποιημένο σε μια πλακέτα τυπωμένου κυκλώματος (η Air Tight είναι γνωστή για τις “αράχνες” της, δηλαδή για τις συνδεσμολογίες point-to-point χωρίς την χρήση τυπωμένων, εδώ, προφανώς, γίνεται μια εξαίρεση) και βασίζεται σε ποιοτικούς πυκνωτές φιλμ της ASC (με τον πυκνωτή σύζευξης να είναι “ειδικά επιλεγμένος ώστε να εξασφαλίζεται φυσικός ήχος και να ελαχιστοποιείται η παραμόρφωση ενδοδιαμόρφωσης” όπως αναφέρει η εταιρία).

Air Tight ATC-2

Ο προενισχυτής προσφέρει μόνο single ended εισόδους και εξόδους. Τα βύσματα είναι καλής ποιότητας.

Air Tight ATC-2

Το κύκλωμα του προενισχυτή βασίζεται σε τρεις διπλοτριόδους οι οποίες χρησιμοποιούν και καλύμματα θωράκισης (εδώ έχει αφαιρεθεί το ένα από την αριστερή λυχνία). Σε δεύτερο πλάνο φαίνονται το κορυφαίο ποτενσιόμετρο της Alps (αριστερά) και δύο από τους τρεις επιλογείς εισόδου.

Η τροφοδοσία βασίζεται σε ανόρθωση με λυχνία 6Χ4 για την υψηλή τάση και σε μια σειρά από σταθεροποιημένα, μέσω ημιαγωγών, τροφοδοτικά. Οι λυχνίες ενεργοποιούνται μέσω χρονικής καθυστέρησης. Ο ATC-2 χρησιμοποιεί αρκετή καλωδίωση για την μεταφορά του σήματος, ωστόσο το σασί του είναι σχεδιασμένο με τέτοιο τρόπο ώστε να επικρατεί απόλυτη τάξη και να ελαχιστοποιούνται οι παρεμβολές. Στην πραγματικότητα και εδώ η Air Tight έχει ακολουθήσει την δοκιμασμένη (και αξιόπιστη) προσέγγιση, με ένα πολύ άκαμπτο σασί τύπου “π” στο πρώτο επίπεδο του οποίου φιλοξενούνται τα ενεργά εξαρτήματα (και οι πλακέτες) και στο δεύτερο όλες οι απαραίτητες συνδέσεις και οι αγωγοί.

Air Tight ATC-2

Ο ATC-2 χρησιμοποιεί τυπωμένα κυκλώματα για την στήριξη των παθητικών υλικών. Σε πρώτο πλάνο φαίνεται το κύκλωμα του προενισχυτή με τους πυκνωτές της ASC ενώ σε δεύτερο πλάνο το κύκλωμα τροφοδοσίας της υψηλής τάσης. Πίσω δεξιά διακρίνεται ο χρονοδιακόπτης που επιβάλλει την καθυστέρηση κατά την εκκίνηση του προενισχυτή.

Air Tight ATC-2

Το τροφοδοτικό βασίζεται σε έναν μετασχηματιστή, λαμπάτη ανόρθωση για τις υψηλές τάσεις (η 6X4 μόλις διακρίνεται πίσω από τον μετασχηματιστή) και κυκλώματα solid state για την σταθεροποίηση.