Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 07/11/2017

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΣ ΕΝΙΣΧΥΤΗΣ/STREAMER-DAC

Audionet DNA I

Audionet DNA I

H ακουστική αξιολόγηση του DNA I περιέλαβε τρεις φάσεις. Αρχικώς ο ενισχυτής αξιολογήθηκε ως ολοκληρωμένος, μέσω των αναλογικών του εισόδων και στην συνέχεια ως προενισχυτής phono και ως streamer/DAC. Στην πρώτη περίπτωση ως πηγή χρησιμοποιήθηκε το ζευγάρι Teac Esoteric P70/D70, στην δεύτερη περίπτωση το Linn Sondek LP12 (Ittok/Karma), ενώ στην τρίτη περίπτωση, ο ενισχυτής συνδέθηκε ενσύρματα με το τοπικό δίκτυο και πραγματοποίησε streaming αρχείων συμβατικής και υψηλής ανάλυσης μέσω ενός σέρβερ UPnP. Σε όλες τις περιπτώσεις τα ηχεία που κλήθηκα να οδηγήσει ήταν τα ATC SCM-50PSL.
Η αρχική εγκατάσταση του ενισχυτή δεν κρύβει κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα. Το μόνο που θα απασχολήσει το χρήστη λίγο παραπάνω είναι η ασύρματη σύνδεση με το τοπικό δίκτυο για την οποία, πάντως, αρκεί να ακολουθήσει τις οδηγίες που δίνονται στο αρκετά αναλυτικό εγχειρίδιο. Η πλοήγηση στο μενού (με την βοήθεια του τηλεχειριστηρίου) είναι εύκολη, παρά το γεγονός ότι η text-based οθόνη έχει συγκεκριμένες δυνατότητες απεικόνισης, και οι διαθέσιμες επιλογές είναι λογικές ως προς την οργάνωσή τους. Η μοναδική “περίεργη” επιλογή εδώ, είναι αυτή της Audionet να τοποθετήσει την έξοδο των ακουστικών στο πίσω μέρος της συσκευής, κάτι που θα δυσκολέψει λίγο όσους χρησιμοποιούν ακουστικά σε τακτική βάση. Το θετικό είναι ότι μπορεί κανείς να τα αφήσει συνδεδεμένα στην έξοδο και να απενεργοποιεί τον ενισχυτή από το μενού.

Η πρώτη εντύπωση που έχει κανείς ακούγοντας τον DNA-I στην θέση των ενισχυτών αναφοράς (Melos Plus Series Line/Parasound HCA3500) είναι ότι το τελικό ηχητικό αποτέλεσμα βελτιώνεται ως προς την λεπτομέρεια και την διαφάνεια και ότι το σύστημα έχει αναβαθμιστεί σε ότι αφορά τις δυνατότητές του να αναπαράγει τα μικροδυναμικά του προγράμματος. Το σύστημα με τον ολοκληρωμένο της Audionet ακούστηκε ταχύτερο, πληρέστερο, με μεγαλύτερη έκταση ψηλά και πιο διαφανές, όντας ικανό να μεταφέρει το περιεχόμενο και τις λεπτομέρειες μιας ηχογράφησης, ξεκάθαρα προσαρμοσμένο στις απαιτήσεις ενός ακροατή που αναζητά την ακρίβεια και την ουδετερότητα.
Δεν είναι, βεβαίως, τυχαίο ότι παρόμοια χαρακτηριστικά “είδαμε” και στο σημαντικά ακριβότερο ζευγάρι DNP/AMP I v2 και είναι εμφανές ότι έχουμε να κάνουμε με μια συνειδητή επιλογή της Audionet. Το τελικό στάδιο του DNA I φάνηκε παραπάνω από ικανό στην οδήγηση των ηχείων αναφοράς και θα δημιουργήσει καλές στάθμες σε έναν μικρό ή μέτριο χώρο ακόμη και με δύσκολα ηχεία. Χωρίς να διαθέτει την (πρακτικώς) ανεξάντλητη ισχύ του HCA3500, ο ενισχυτής μετέφερε άνετα το μακροδυναμικό προφίλ του προγράμματος όντας εξαιρετικά ήσυχος στα ήρεμα περάσματα και ικανός για ρεαλιστικές στάθμες στις κορυφώσεις, χωρίς ίχνη συμπίεσης και χωρίς να αποκλίνει από την ουδέτερη ηχητική του συμπεριφορά, ακόμη και κοντά στα όριά του.

Audionet DNA I Audionet DNA I

Από τα πλέον δυνατά σημεία του DNA I είναι η στερεοφωνική εικόνα που δημιουργεί. Εδώ, κατά πάσα πιθανότητα παίζουν το ρόλο τους ο χαμηλός θόρυβος, η ομοιότητα μεταξύ των δύο καναλιών και η μεγάλη έκταση ψηλά και το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό. Μείξεις με πολλές πληροφορίες θέσης και χώρου, ακούγονται ιδιαίτερα ρεαλιστικά και ο ακροατής βρίσκεται απέναντι από μια υποθετική σκηνή που χαρακτηρίζεται από εξαιρετικές δυνατότητες εστιασμού μεμονωμένων πηγών (με πολύ καλή περιγραφή του αέρα και της κίνησης) αλλά και δυνατότητες περιγραφής μεγάλων ομάδων, όπως απαιτείται σε έργα με πολυπληθείς ορχήστρες ή/και χορωδίες. Υπάρχει μια καλά ισορροπημένη αίσθηση εγγύτητας και ο ενισχυτής φάνηκε παραπάνω από ικανός να υποστηρίξει ένα σύστημα που δίνει έμφαση στην ακρίβεια και στην λεπτομέρεια. Μείξεις με ακραίες επιλογές (όπως η τοποθέτηση πηγών εκτός φάσης) “πέρασαν” άνετα στον χώρο και η αίσθηση του βάθους ήταν, επίσης πολύ καλή.
Σε ό,τι αφορά την φασματική του συμπεριφορά, ο DNA I δεν άφησε και πολλά περιθώρια κριτικής. Στην πραγματικότητα είναι απών, αφήνοντας την πρωτοβουλία καθορισμού της συνολικής ταυτότητας του ακούσματος στο υπόλοιπο σύστημα. Με βάση την παρατήρηση αυτή, το κλισέ της συσκευής που είναι “απαιτητική ως προς τα συνοδά” είναι αναπόφευκτο αλλά και μια πραγματικότητα: Ο ολοκληρωμένος της Audionet θα αξιοποιήσει άνετα τις δυνατότητες μιας καλής πηγής ή ενός καλού ηχείου σε θέματα τονικής ισορροπίας και ακρίβειας αλλά θα προβάλλει, επίσης, τις ιδιαιτερότητές τους (τις οποίες ο χρήστης μπορεί να έχει αναζητήσει επιμόνως και να έχει πληρώσει αδρά, επομένως δεν έχει λόγο να τις δει να ισοπεδώνονται) και θα περάσει στον χώρο τα χαρακτηριστικά μιας κακής, υπερβολικά συμπιεσμένης ηχογράφησης.

Στην περιοχή των χαμηλών συχνοτήτων το σύστημα με το DNA I ακούστηκε πλήρες με πολύ καλή αίσθηση της έκτασης, επιβλητικό, χωρίς να γίνεται υπερβολικό και με πολύ καλές δυνατότητες περιγραφής του όγκου και των λεπτομερειών, με τα ρυθμικά μέρη να αποδίδονται με ταχύτητα και καλό σώμα, χαρακτηριστικά που επέβαλλαν τον ρυθμό στον χώρο χωρίς να δημιουργούν κάποια αίσθηση ανομοιογένειας. Η μεσαία περιοχή ακούστηκε ευχάριστα φωτεινή και λεπτομερής με την απόδοση των φωνών να είναι εξαιρετικά ρεαλιστική ενώ, ψηλά, η αίσθηση της μεγάλης έκτασης συμπληρώνεται από πολύ καλή ταχύτητα και δυνατότητα περιγραφής των μικρολεπτομερειών και του αρμονικού πλούτου.
Οι βασικές αξίες που καθορίζουν τον DNA I δεν μεταβλήθηκαν αισθητά όταν χρησιμοποιήθηκε μέσω τις εισόδου phono, αντίθετα, η “εμμονή” του στις λεπτομέρειες ανέδειξε τις αξίες μιας καλής χάραξης και του επέτρεψε να αξιοποιήσει στο έπακρο το περιεχόμενό της, τόσο σε θέματα σκηνικής παρουσίας και δυναμικών, όσο και για να περάσει την αίσθηση που δημιουργεί το ίδιο το βινύλιο (και περιλαμβάνει συγκεκριμένα στοιχεία μιας ηχητικής ταυτότητας). Ο θόρυβος της εισόδου είναι χαμηλός και η ουδετερότητα του ενισχυτή παραμένει βασικό χαρακτηριστικό, αν και τα ρυθμικά μέρη ακούστηκαν ελάχιστα πιο έντονα (με τρόπο που ικανοποιεί, χωρίς να καταπιέζει).
O ενσωματωμένος DAC είναι, προφανώς, κάτι περισσότερο από μια απλή προσθήκη διεκπεραιωτικής φύσης, ακολουθώντας κατά πόδας τις δυνατότητες του υπόλοιπου ενισχυτή σε θέματα τονικής ισορροπίας και δυνατότητας απόδοσης των λεπτομερειών. Η συνολική αίσθηση από το streaming ήταν πολύ καλή, χωρίς προβλήματα με διακοπές και άλλες παραξενιές κάνοντας σαφές ότι η λύση που προτείνει η Audionet είναι σταθερή και πλήρης και μπορεί να αποτελέσει ένα εργαλείο διαχείρισης μιας μεγάλης ψηφιακής δισκοθήκης.

Τελικώς...

... η αναπόφευκτη παρατήρηση ότι έχουμε να κάνουμε με έναν ακριβό ολοκληρωμένο ενισχυτή συμπιέζεται στο επίπεδο της κοινοτοπίας, αν αναλογιστεί κανείς τα προσφερόμενα: Ο κάτοχος ενός DNA I διαθέτει έναν πλήρη αναλογικό ολοκληρωμένο ενισχυτή με σοβαρές δυνατότητες οδήγησης, έναν πλήρη μετατροπέα d/a με πολύ καλές δυνατότητες streaming και διαχείρισης των πόρων του οικιακού δικτύου, ένα phono με καλές επιδόσεις, ενισχυτή ακουστικών και (δυνητικά) έναν πλήρη και ποιοτικό προενισχυτή, αν και όταν αποφασίσει να αναβαθμίσει το σύστημά του με έναν τελικό υψηλότερης ισχύος. Κάτω από αυτή την οπτική, το κόστος αρχίζει να φαντάζει λογικό, με την προϋπόθεση ότι κάποιος βρίσκεται σε αναζήτηση όλων αυτών και ταυτόχρονα έχει κάποιες σοβαρές απαιτήσεις σε θέματα ποιότητας. Στην πραγματικότητα, το πακέτο που προτείνει η Audionet περιλαμβάνει όλα όσα χρειάζεται ένα σύγχρονο σύστημα αξιώσεων (λαμβάνοντας υπόψιν ακόμη και το μετα-trend του αναλογικού ήχου!) και, κατά την άποψη του γράφοντος, εν πολλοίς, καθορίζει αυτό που πρέπει να είναι ένας ολοκληρωμένος ενισχυτής, σήμερα. Είναι σαφές ότι έχουμε να κάνουμε με μια συσκευή που θέτει το επίπεδο αναφοράς στην συγκεκριμένη κατηγορία τιμής. Προτείνεται ανεπιφύλακτα.