Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 03/10/2017

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

ΕΝΕΡΓΟ ΗΧΕΙΟ/ΨΗΦΙΑΚΟ INTERFACE

Audiovector SR 1 Super Discreet/Hub

Audiovector SR 1 Super Discreet/Hub

Η εργαστηριακή αξιολόγηση του SR 1 Super Discreet έγινε, αναγκαστικά, αντιμετωπίζοντάς το ως σύστημα, δηλαδή μέσω της εισόδου line που υπάρχει στο Hub. Η προσέγγιση αυτή έχει ορισμένα κρυφά σημεία, όχι μόνο επειδή μεσολαβούν οι ενισχυτές, αλλά -και κυρίως- επειδή μεσολαβεί ένα άγνωστης λειτουργικότητας στάδιο ψηφιακής επεξεργασίας σήματος.. Με βάση αυτά, οι επιδόσεις (και τα αντίστοιχα σχόλια) που θα βρείτε εδώ αφορούν αποκλειστικά την συγκεκριμένη έκδοση του ηχείου και είναι πιθανόν να διαφοροποιούνται σε σχέση με τις επιδόσεις του παθητικού SR 1 Super ειδικά γύρω από την συχνότητα cross καθώς και σε μετρήσεις εκτός άξονα.
Έχοντας τα παραπάνω ως δεδομένα, η απόκριση συχνότητας του συστήματος εμφανίστηκε αρκετά ομαλή με μοναδικό εύρημα μια σημαντική βύθιση γύρω από την συχνότητα cross (η οποία, με βάση τα δημοσιευμένα χαρακτηριστικά βρίσκεται στα 3.1kHz, τουλάχιστον για το παθητικό ηχείο. Σε αντίθεση με την κάπως “ζωηρή” συμπεριφορά του σε αυτή την περιοχή (η οποία φαίνεται να είναι χαρακτηριστική της Audiovector καθώς την είδαμε και στην αντίστοιχη μέτρηση του SR 3), το ηχείο στο υπόλοιπο φάσμα είναι αξιοσημείωτα ομαλό. Η επίδραση του προστατευτικού πλέγματος είναι ορατή και με βάση το αντίστοιχο διάγραμμα, θα είναι καλό να αφαιρείται για απαιτητικής ακροάσεις.
Η συνολική απόκριση (με splicing μεταξύ near field και ανηχοϊκής μέτρησης), δείχνει ένα ηχείο με πολύ ομοιογενή και ισορροπημένη συμπεριφορά στις περιοχές των χαμηλών και των πολύ υψηλών συχνοτήτων. Με βάση το σχετικό διάγραμμα, η τυπική απόκριση του SR 1 Super Discrete είναι 56Hz-21kHz (-3dB) και 49Hz-22kHz (-6dB) και η “ρύθμιση” των χαμηλών συχνοτήτων είναι ιδιαίτερα ήπια, κοντά στα 2.5dB στα 90Hz, ένα σαφές δείγμα ότι η Audiovector δεν προσπάθησε να σχεδιάσει έναν χαρακτήρα με κριτήριο τον εντυπωσιασμό χαμηλά. Αρκετό ενδιαφέρον έχει η καμπύλη που έχει προκύψει με βάση την μέση απόκριση (η οποία προκύπτει ως μέσος όρος μετρήσεων επί και εκτός άξονα). Η διακύμανση της απόκρισης διατηρείται μέσα στο διάστημα ±4dB, μια συμπεριφορά η οποία μπορεί να θεωρηθεί τυπικώς καλή και σίγουρα έχει καλύτερο συσχετισμό με το πώς ακούγεται το ηχείο στην πράξη. Η μορφή της ακολουθεί με αρκετή ακρίβεια αυτήν της ανηχοϊκής απόκρισης, δείγμα ότι έχουμε να κάνουμε με ένα ηχείο που συμπεριφέρεται με καλό τρόπο εκτός άξονα.

Thumbnail Thumbnail

Διάγραμμα απόκρισης συχνότητας. Ανηχοϊκή μέτρηση σε απόσταση 1m (συχνότητες πάνω από τα 400Hz), με και χωρίς το προστατευτικό πλέγμα (κόκκινη και πράσινη καμπύλη αντιστοίχως).

Διάγραμμα απόκρισης συχνότητας με εξομάλυνση 0.33oct. Συνδυασμός far field/near field μέτρησης. Μέτρηση επί του άξονα (κόκκινη καμπύλη) και μέση τιμή μετρήσεων εκτός άξονα (πράσινη).

Η βηματική απόκριση περιλαμβάνει, καταρχήν, το χαρακτηριστικό pre-ringing που εμφανίζουν τα ψηφιακά συστήματα και, κατά τα άλλα, δείχνει ένα ηχείο γρήγορο, με μικρά μόνο προβλήματα μετάβασης από το ένα μεγάφωνο στο άλλο και ομαλή απόσβεση χαμηλά.
Η ταχύτητα του ηχείου στην περιοχή των υψηλών συχνοτήτων επιβεβαιώνεται και από το διάγραμμα αποσβεννυμένων φασμάτων, όπου στην περιοχή πάνω από τα 7kHz όλες οι αποσβέσεις απαιτούν χρόνους μικρότερους του 1mS. Η πλέον εμφανής καθυστέρηση στην απόσβεση εμφανίζεται στην περιοχή των 2.2kHz (2.5mS) και στην περιοχή των 3.2kHz (2.2mS).

Thumbnail Thumbnail

Βηματική απόκριση.

Διάγραμμα CSD (αποσβεννυμένων φασμάτων), ανηχοϊκή μέτρηση στον ακουστικό άξονα.

Η συμπεριφορά του ηχείου εκτός άξονα, στο οριζόντιο επίπεδο, επιβεβαιώνει αυτό που φάνηκε από την σύγκριση της απόκρισης επί του άξονα με την μέση απόκριση, είναι, δηλαδή, ιδιαίτερα ομοιογενής μέχρι την περιοχή των ανώτερων μεσαίων και των υψηλών συχνοτήτων με τις αντίστοιχες καμπύλες (μέχρι τα 4kHz) να βρίσκονται μέσα σε ένα διάστημα 3dB για γωνίες που ξεπερνούν άνετα τις ±30° Πάνω από αυτή την περιοχή, το ηχείο στενεύει με ομαλό και προβλέψιμο τρόπο, χωρίς να εμφανίζει λοβούς ή άλλα προβλήματα.
Το διάγραμμα κατευθυντικότητας στο κατακόρυφο επίπεδο είναι σαφώς πιο ζωηρό, με τις μεγαλύτερες αποκλίσεις να επικεντρώνονται στην περιοχή γύρω από τα 4kHz (η οποία βρίσκεται κοντά στην περιοχή cross). Σε κάθε περίπτωση, είναι σαφές ότι το SR 1 Super Discreet θα πρέπει να ακούγεται από θέσεις γύρω από τον ακουστικό άξονα, αν κάποιος θέλει να πάρει την μεγαλύτερη δυνατή ακρίβεια από το ηχείο.

Thumbnail Thumbnail

Διάγραμμα πολικής απόκρισης στο οριζόντιο επίπεδο. Συχνότητες: 1kHz (κόκκινη καμπύλη), 2kHz (πράσινη καμπύλη), 4kHz (γκρι καμπύλη), 8kHz (πορτοκαλί καμπύλη), 16kHz (μοβ καμπύλη) και 20kHz (μπλε καμπύλη).

Διάγραμμα πολικής απόκρισης στο κατακόρυφο επίπεδο. Συχνότητες: 1kHz (κόκκινη καμπύλη), 2kHz (πράσινη καμπύλη), 4kHz (γκρι καμπύλη), 8kHz (πορτοκαλί καμπύλη), 16kHz (μοβ καμπύλη) και 20kHz (μπλε καμπύλη).

Τέλος, το διάγραμμα επιταχύνσεων της καμπίνας εμφανίζει μια σειρά από συντονισμούς στην μπάφλα, οι οποίοι βρίσκονται γύρω και κάτω από τα -50dBm/S2 και μια πολύ πιο ήπια συμπεριφορά από τα πλευρικά τοιχώματα, δείγμα ότι η απομόνωση μεταξύ της μπάφλας και της υπόλοιπης δομής του ηχείου είναι πολύ καλή.

Thumbnail

Στάθμη επιταχύνσεων της μπάφλας και στο μέσον της πλευρικής επιφάνειας (κόκκινη και πράσινη καμπύλη αντιστοίχως).