Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 25/04/2017

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

ΗΧΕΙΟ ΔΑΠΕΔΟΥ

Polk Audio Signature S55

Polk Audio Signature S55

Το διάγραμμα ευαισθησίας του S55 αποκαλύπτει ένα ηχείο με καλή ομοιογένεια και περιορισμένους χρωματισμούς. Η μεσαία περιοχή, μέχρι -περίπου- την συχνότητα cross είναι ιδιαίτερα επίπεδη με μικρές μόνο αποκλίσεις, οι οποίες, στην ψευδοανηχοϊκή μέτρηση (χωρίς εξομάλυνση) φαίνεται να ξεπερνούν λίγο τα -3dB (στα 26kHz), σημείο από το οποίο αναλαμβάνει το τουίτερ. Η μέτρηση επί του άξονα δείχνει μια έμφαση στις υψηλές συχνότητες η οποία φθάνει τα 5.5dB (9.8kHz) αλλά η επίδοση αυτή οφείλεται αποκλειστικά στην ύπαρξη ενός συντονισμού στην συγκεκριμένη συχνότητα, το μικρό εύρος του οποίου ελαχιστοποιεί την ακουστική επίδραση της συγκεκριμένης αιχμής. Με αυτή την εξαίρεση, η έμφαση ψηλά δεν ξεπερνά τα 2.5dB, επομένως η ευαισθησία του ηχείου κυμαίνεται μέσα σε ένα εύρος ±3dB, επίδοση ασφαλώς αξιόλογη στη συγκεκριμένη κατηγορία τιμής. Η τοποθέτηση του προστατευτικού των μεγαφώνων έχει μια μικρή επίδραση στην περιοχή των κατώτερων υψηλών συχνοτήτων (2.5-4kHz) και μειώνει ομοιογενώς την ευαισθησία στην περιοχή 7-12kHz.
Η συνολική απόκριση του ηχείου, όπως προκύπτει από splicing near field μέτρησης στην περιοχή των χαμηλών συχνοτήτων και ψευδοανηχοϊκής μέτρησης, με εξομάλυνση τρίτου της οκτάβας, δείχνει -ίσως- πιο καθαρά τις επιλογές της Polk. Με βάση την σχετική καμπύλη, η μέση ευαισθησία του ηχείου βρίσκεται κοντά στα 88dBSPL/2.83V/1m, κοντά την τιμή που δίνει η ίδια η εταιρία στα χαρακτηριστικά της. Χαμηλά, έχει επιλεγεί να δοθεί μια πολύ ήπια έμφαση, η οποία ωστόσο έχει μεγάλο εύρος (μέγιστη τιμή +2.3dB/130Hz, εύρος μέχρι τα 800Hz), ενώ η περιοχή των υψηλών συχνοτήτων είναι επίσης τονισμένη, μέχρι τα 16kHz περίπου. Αυτή η απόκριση αναμένεται να δώσει στο ηχείο έναν δυναμικό χαρακτήρα με καλή παρουσία στον χώρο. Με βάση την μέση ευαισθησία, η τυπική απόκριση του ηχείου εκτείνεται από τα 50Hz μέχρι τα 26kHz (-6dB). Η Polk αναφέρει σαφώς ότι το τουίτερ που χρησιμοποιεί στο S55 φθάνει τα 40kHz. Αυτό δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί καθώς το μικρόφωνο του μετρητικού συστήματος δεν διαθέτει την απαραίτητη ακρίβεια σε αυτό το εύρος.
Η συνολική απόκριση του ηχείου ως μέσος όρος μετρήσεων κάτω από διαφορετικές γωνίες (±10° στο οριζόντιο και το κατακόρυφο επίπεδο) φαίνεται να επιβεβαιώνει τους ισχυρισμούς της Polk για ομαλή συμπεριφορά εκτός άξονα. Η καμπύλη που προέκυψε με την μέθοδο αυτή (κατά πολλούς περισσότερο ρεαλιστική, ως προς την σχέση της με την πραγματική εντύπωση που σχηματίζει ο ακροατής), είναι ιδιαίτερα ομαλή με ελαχιστοποιημένη την ενίσχυση στην περιοχή των υψηλών συχνοτήτων και ιδιαίτερα ομοιόμορφη μείωση της ευαισθησίας ψηλά, δείγμα μιας πολύ καλής συμπεριφοράς εκτός άξονα.

Thumbnail Thumbnail

Διάγραμμα ευαισθησίας (dBSPL/2.83V/1m). Ανηχοϊκή μέτρηση σε απόσταση 1m (συχνότητες πάνω από τα 300Hz).

Διάγραμμα ευαισθησίας (dBSPL/2.83V/1m) με εξομάλυνση 0.33oct. Συνδυασμός far field/near field μέτρησης. Μέτρηση επί του άξονα (κόκκινη καμπύλη) και μέση τιμή μετρήσεων εκτός άξονα (πράσινη).

Ως φορτίο, το S55 έχει τις απαιτήσεις του. Η ελάχιστη αντίσταση στις πολύ χαμηλές συχνότητες βρίσκεται στα 4.5Ω (40Ηz) και με βάση την τιμή αυτή, η ονομαστική αντίσταση του είναι 5Ω. Αυτή η τιμή δεν είναι ασυνήθιστη και δεν θα πρέπει να προβληματίσει κανέναν αξιοπρεπή ενισχυτή, ωστόσο η διακύμανση της αντίστασης, η μέγιστη τιμή της οποίας φθάνει τα 50Ω, απαιτεί έναν ενισχυτή με καλό συντελεστή απόσβεσης (δηλαδή χαμηλή αντίσταση εξόδου). Ενισχυτές με μεγάλη αντίσταση εξόδου (όπως οι περισσότεροι με λυχνίες) θα επηρεαστούν ως προς την απόκριση συχνότητάς τους. Επίσης, η φάση της αντίστασης έχει μεγάλο εύρος μεταβολής, φθάνοντας ακόμη και τις -65° (80Hz). Αυτό σημαίνει ότι το S55 θα “ζεστάνει” αρκετά το στάδιο ισχύος του ενισχυτή. Με βάση αυτά, αν και με καλή ευαισθησία, το ηχείο θέλει έναν καλοσχεδιασμένο ενισχυτή για να αποδώσει τα μέγιστα, με προτίμηση στα ημιαγωγικά στάδια εξόδου.
Στο πεδίο του χρόνου, το S55 φαίνεται να συμπεριφέρεται αρκετά καλά. Καταρχήν η βηματική απόκριση είναι ομαλή, χωρίς ορατά προβλήματα στην μετάβαση από το τουίτερ στα γούφερ και με ομαλή, χωρίς έντονες διακυμάνσεις απόσβεση.

Thumbnail Thumbnail

Μέτρο και φάση της εμπέδησης (πράσινη και κόκκινη καμπύλη αντιστοίχως).

Βηματική απόκριση.

Στη συνέχεια, το διάγραμμα αποσβεννυμένων φασμάτων περιλαμβάνει μια σειρά από συντονισμούς, ο ισχυρότερος των οποίων βρίσκεται στην περιοχή cross (2.4mS για -25dBr στα 2.7kHz). Τα υπόλοιπα ευρήματα του σχετικού διαγράμματος βρίσκονται κάτω από ta 2mS με ισχυρότερα αυτό στα 4.2kHz (1.6mS) και στα 12.2kHz (1.3mS).
Το διάγραμμα κατευθυντικότητας στο οριζόντιο επίπεδο υποδηλώνει έναν ιδιαίτερα ομαλό χαρακτήρα στην συμπεριφορά του ηχείου εκτός άξονα. Το S55 παραμένει μέσα στο όριο των -6dB/±30° ακόμη και για συχνότητες 16kHz, δείγμα ότι μπορεί να αποδώσει πολύ καλά ακόμη και για μη ιδανικές θέσεις ακρόασης (όπως υπόσχεται η Polk), αλλά και ότι δημιουργεί ένα πολύ ομοιογενές πεδίο ανακλάσεων. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να το ακούσει κανείς από σχετικώς μεγάλη απόσταση χωρίς προβλήματα. Πάνω από τα 16kHz, όπως θα περίμενε κανείς, το ηχείο “στενεύει” γρήγορα, αλλά η συμπεριφορά του παραμένει πολύ ομαλή χωρίς το παραμικρό ίχνος beaming.

Thumbnail Thumbnail

Διάγραμμα CSD (αποσβεννυμένων φασμάτων), ανηχοϊκή μέτρηση στον ακουστικό άξονα.

Διάγραμμα πολικής απόκρισης στο οριζόντιο επίπεδο. Συχνότητες: 1kHz (κόκκινη καμπύλη), 2kHz (πράσινη καμπύλη), 4kHz (γκρι καμπύλη), 8kHz (πορτοκαλί καμπύλη), 16kHz (μοβ καμπύλη) και 20kHz (μπλε καμπύλη).

Τέλος, η καμπίνα φαίνεται να είναι καλή από πλευράς ακαμψίας. Η μπάφλα εμφανίζεται λίγο περισσότερο “ζωηρή” (η μέτρηση έγινε στο συνθετικό μέρος της) με τρεις σαφείς συντονισμούς μεταξύ 150Hz και 300Hz και έναν λίγο πάνω από το 1kHz, ενώ οι πλευρική επιφάνεια είναι σαφώς πιο ήσυχη.

Thumbnail

Στάθμη επιταχύνσεων της μπάφλας και στο μέσον της πλευρικής επιφάνειας (κόκκινη και πράσινη καμπύλη αντιστοίχως).