Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 09/05/2018

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

GROUP TEST

Group test: DAC/Ενισχυτές Ακουστικών: Συμπεράσματα

Group test: DAC/Ενισχυτές Ακουστικών

To πρώτο συμπέρασμα που μπορεί να βγάλει κανείς από την δοκιμή αυτή, προκύπτει εύκολα από την αρχή: Υπάρχει, πραγματικά, μια πολυφωνία στην αγορά, σε ό,τι αφορά τις δυνατότητες και τις προσεγγίσεις που είναι διαθέσιμες. Στην συνέχεια, τώρα ας δούμε μερικές παρατηρήσεις ακόμη:

Γίνεται σαφές ότι η ηχητική ποιότητα είναι πολύ υψηλή συνολικά. Ακόμη και στο κατώτερο άκρο του δείγματος (Brik AP-24H), το αποτέλεσμα ήταν πάνω από τις προσδοκίες μας, χωρίς σημαντικά προβλήματα (θορύβου, απόκρισης ή δυνατοτήτων οδήγησης) ενώ στο μεσαίο και το ανώτερο κομμάτι του δείγματος η απόδοση ήταν πολύ κοντά στον ενισχυτή αναφοράς και σε κάποιες παραμέτρους πάνω από αυτόν (Meridian Prime, Furutech ADL Stratos, Quad PA-One, North Star Design Incanto).

Οι εταιρίες δεν διστάζουν να ενσωματώσουν τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα και αυτό μετράει. Από τις οκτώ συσκευές του δείγματος, οι τέσσερις ανήκουν σε κατασκευαστές με ιδιαίτερα δομημένες απόψεις γύρω από κάποιες πλευρές της σχεδίασης. Το DSP της Chord Electronics και της Meridian, η λαμπάτη τοπολογία της Quad και η επιμονή της North Star στην πολύ υψηλής ποιότητας τροφοδοσία φαίνεται ότι παίζουν καθοριστικό ρόλο και μπορούν να κάνουν τη διαφορά.

Η ποιότητα κατασκευής παίζει ρόλο. Ακόμη και ο φθηνότερος Brik είναι καλοκατασκευασμένος, αλλά -εν προκειμένω- το σχόλιο αφορά στον Furutech ADL Stratos. Η δημιουργία ενός τέτοιου mixed signal κυκλώματος (με προενισχυτή phono MC στην ίδια πλακέτα -για όνομα) σε τόσο μικρό χώρο είναι ένα εγχείρημα δύσκολο αλλά οι επιδόσεις της συγκεκριμένης συσκευής πραγματικά εκπλήσσουν. Χωρίς πανάκριβα εξαρτήματα αλλά με άψογη κατασκευή, η Furutech πραγματικά σε κάνει να αναρωτιέσαι...

Οι ενισχυτές ακουστικών έχουν πρόβλημα με την διαφωνία των καναλιών. Είναι ένα φαινόμενο που το συναντάμε συνεχώς (ακόμη και σε μεμονωμένες δοκιμές ακριβών συσκευών) και, ειλικρινά, δεν έχει κάποια προφανή εξήγηση. Η διαφωνία των καναλιών (δηλαδή η διαρροή του σήματος του ενός καναλιού στο άλλο) κινείται σε όλες τις περιπτώσεις σε μέτρια επίπεδα, με κριτήριο τις γενικές επιδόσεις που υπάρχουν, πλέον, στο audio. Το γεγονός ότι η μέτρηση της διαφωνίας των DAC (από την έξοδο line) είναι κατά κανόνα πολύ καλύτερη (συστηματικά κοντά στα -100dB) μας κάνει να σκεφτόμαστε ότι το πρόβλημα έγκειται είτε στα βύσματα TRS είτε στα ίδια τα στάδια εξόδου των ενισχυτών.

Απαιτείται λίγη τόλμη ακόμη στα στάδια ισχύος. Με εξαίρεση την συσκευή αναφοράς, μόνο τρία από τα οκτώ δείγματα περιλαμβάνουν ένα στάδιο εξόδου με διακριτή τοπολογία (Chord Electronics Mojo, Advance Acoustic Smart DX1 και Quad PA-One). Τα υπόλοιπα πέντε βασίζονται σε έτοιμες λύσεις με την μορφή ολοκληρωμένου. Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον το γεγονός ότι το ίδιο εξάρτημα ισχύος (TPA6120A2) χρησιμοποιεί ο Brik AP-24Η (€170,-), o Grace m900 (€595,-) και ο Furutech ADL Stratos (€1.490,-). Ειδικά στην ανώτερη κατηγορία τιμής θα περίμενε κανείς λίγη φαντασία παραπάνω (αν και στον Stratos, μάλλον δεν θα χωρούσαν πολλά εξαρτήματα ακόμη!).

Οι κατασκευαστές δεν εκτιμούν την ιδέα του cross-feed. Κακώς. Πολύ κακώς. Αδικαιολόγητο. Αυτού του είδους τα κυκλώματα (ή οι αλγόριθμοι, αν υλοποιούνται στο ψηφιακό πεδίο) κάνουν την ακρόαση με ακουστικά περισσότερο ευχάριστη και ξεκούραστη και δεν είναι δύσκολο να υλοποιηθούν. Η χρήση τους θα πρέπει, κατά το δυνατόν, να γενικευθεί.

Group test: DAC/Ενισχυτές Ακουστικών Group test: DAC/Ενισχυτές Ακουστικών Group test: DAC/Ενισχυτές Ακουστικών

Brik AP-24H

Chord Electronics Mojo

Grace Design m900

Group test: DAC/Ενισχυτές Ακουστικών Group test: DAC/Ενισχυτές Ακουστικών Group test: DAC/Ενισχυτές Ακουστικών

Advance Paris Smart DX1

Meridian Prime

Furutech ADL Stratos

Group test: DAC/Ενισχυτές Ακουστικών Group test: DAC/Ενισχυτές Ακουστικών

Quad PA-One

North Star Design Incanto