Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 06/02/2018

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

CD/MEDIA PLAYER, STREAMER/DAC, ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΣ ΕΝΙΣΧΥΤΗΣ

Musical Fidelity M6 Encore 225

Musical Fidelity M6 Encore 225

Το M6 Encore 225 είναι μια μεγάλη σε διαστάσεις συσκευή με αισθητική που βασίζεται στις γνωστές γραμμές της εταιρίας όπως τις έχουμε δει στις σειρές M8 και M6s, αν και αυτό που ξεχωρίζει, κατά κύριο λόγο, είναι η μεγάλη έγχρωμη οθόνη στο κέντρο της πρόσοψης, όπου εμφανίζεται το μενού της συσκευής και τα metadata των αρχείων. Το user interface είναι καλοφτιαγμένο και ο χρήστης αισθάνεται, σχεδόν από την πρώτη στιγμή, άνετα κατά την περιήγησή του σε αυτό.

Musical Fidelity M6 Encore 225

Το M6 Encore 225 είναι μια μεγάλη σε διαστάσεις συσκευή, με κύριο χαρακτηριστικό μια έγχρωμη οθόνη υψηλής ανάλυσης στο κέντρο της πρόσοψης.

Ο χειρισμός της συσκευής γίνεται μέσω ενός jog dial (στην αριστερή πλευρά) και δύο σειρών διακοπτών εκατέρωθεν της οθόνης. Η μια από αυτές δίνει άμεση πρόσβαση σε διάφορες λειτουργίες ενώ η δεύτερη περιλαμβάνει τους βασικούς χειρισμούς του τρανσπόρτ, όταν αυτό λειτουργεί ως συμβατικό CD player. Η ρύθμιση της στάθμης γίνεται παραδοσιακά μέσω ενός περιστρεφόμενου ρυθμιστικού. Η πρόσοψη συμπληρώνεται από την έξοδο ακουστικών (TRS, 6.4mm) και από μια θύρα USB στην οποία μπορούν να τοποθετηθούν εξωτερικές μονάδες αποθήκευσης ή και media players προς φόρτιση.

Musical Fidelity M6 Encore 225

Το jog-dial που χρησιμοποιείται για την πρόσβαση στο μενού, μαζί με μια σειρά διακοπτών που ενεργοποιούν τις σημαντικότερες επιλογές.

Musical Fidelity M6 Encore 225

Ο χρήστης έχει στη διάθεσή του μια σειρά από κλασικούς διακόπτες χειρισμού του transport, το ρυθμιστικό στάθμης, έξοδο ακουστικών και μια θύρα USB 2.0/A.

Οι δυνατότητες σύνδεσης που προσφέρει το M6 Encore 225 καλύπτουν ένα μεγάλο εύρος σημάτων. Ο χρήστης έχει στη διάθεσή του τρεις αναλογικές εισόδους στάθμης line (RCA) και τέσσερις συμβατικές ψηφιακές εισόδους (δύο ομοαξονικές και δύο οπτικές), ώστε να μπορεί να συνδεθεί με συνήθεις αναλογικές και ψηφιακές πηγές ήχου. Διαθέτει, επίσης, μια θύρα σύνδεσης σε ενσύρματο δίκτυο (Ethernet, RJ45) καθώς επίσης και τρεις θύρες USB, τύπου “Α” οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν, όπως και αυτή της πρόσοψης, για την σύνδεση εξωτερικών συσκευών αποθήκευσης (σκληρών δίσκων και flash sticks). Σε ό,τι αφορά τις εξόδους, η συσκευή προσφέρει ένα ζευγάρι ψηφιακών εξόδων (ομοαξονική και οπτική), αναλογική έξοδο στάθμης line, έξοδο προενισχυτή (της οποίας η στάθμη ελέγχεται) και ένα ζευγάρι ακροδεκτών σύνδεσης ηχείων ανά κανάλι. Στην πίσω πλευρά, υπάρχει ακόμη η υποδοχή τοποθέτησης του εξωτερικού σκληρού δίσκου (στην περίπτωση της συγκεκριμένης συσκευής η χωρητικότητα ήταν 2ΤΒ) καθώς επίσης και μια θύρα USB τύπου “B” η οποία όμως προς το παρόν δεν χρησιμοποιείται (αναμένεται κάποια σχετική αναβάθμιση) και δεν προσφέρει την δυνατότητα streaming μέσω υπολογιστή. Η δυνατότητα αυτή (να δει δηλαδή ένας υπολογιστής το M6 Encore 225 ως εξωτερικό DAC) καθώς και η απουσία οποιασδήποτε δυνατότητας ασύρματης σύνδεσης (μέσω Wi-Fi ή Bluetooth) είναι δύο στοιχεία που θα μπορούσε να τα θεωρήσει κανείς ως “έλλειψη” στο κατά τα άλλα πλήρες πακέτο συνδέσεων.

Το εσωτερικό του M6 encore 225 αποκαλύπτει ξεκάθαρα την λογική πίσω από την σχεδίαση της Musical Fidelity. Η συσκευή είναι σχεδιασμένη γύρω από έναν υπολογιστή βασισμένο σε επεξεργαστή της Intel (διπύρηνο, Ε3800 Atom, 64-bit), σε μητρική της mi embedded, ο οποίος τρέχει λειτουργικό Linux και τις απαραίτητες για την λειτουργία της συσκευής εφαρμογές. Εδώ, εκτός από το user interface, περιλαμβάνεται το software για την δικτύωση και το online streaming (προσφέρεται πρόσβαση σε υπηρεσίες όπως το Tidal, το Spotify και το Qobuz) καθώς επίσης και για το CD ripping το οποίο, σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες βασίζεται στο γνωστό EAC (κατάλληλα διαμορφωμένο). Ο εσωτερικός χώρος αποθήκευσης περιορίζεται σε έναν σκληρό δίσκο ο οποίος στην βασική έκδοση της συσκευής έχει χωρητικότητα 1TB και μπορεί να αναβαθμιστεί με drive 2ΤΒ. H Musical Fidelity έχει ανακοινώσει ότι θα υπάρξει δυνατότητα χρήσης SSDs (για μεγαλύτερη ταχύτητα) ενώ, την περίοδο της δοκιμής ανακοινώθηκε μια αναβάθμιση η οποία επιτρέπει στο M6 Encore 225 να προσπελάσει και να πραγματοποιήσει streaming από συσκευές NAS. Στην πραγματικότητα, πάντως, το βασικό μοντέλο λειτουργίας της συσκευής είναι το “εσωτερικό”, η μεταφορά δηλαδή του υλικού στον σκληρό δίσκο είτε μέσω ripping είτε μέσω απλής αντιγραφής αρχείων (η οποία γίνεται εύκολα από το web interface) και η αναπαραγωγή τους από εκεί. Αυτό εξασφαλίζει μεγαλύτερη ταχύτητα ανταπόκρισης στους διάφορους χειρισμούς και θέτει έξω από την καθημερινότητα του χρήστη τα διάφορα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν από το οικιακό δίκτυο.

Musical Fidelity M6 Encore 225

Οι θύρες USB στο πίσω μέρος της συσκευής, μαζί με την θύρα του Ethernet και τον σκληρό δίσκο, ο οποίος μπορεί να αλλάξει χωρίς να χρειαστεί να ανοίξει η συσκευή.

Musical Fidelity M6 Encore 225

Εκτός από τους ακροδέκτες σύνδεσης των ηχείων, υπάρχουν ακόμη αναλογικές (Line/Preamp) και ψηφιακές (ομοαξονική/οπτική) έξοδοι, ώστε να μπορεί να ενσωματωθεί η συσκευή σε ένα συμβατικό σύστημα.

Ο ενσωματωμένος υπολογιστής πλαισιώνεται από μια σειρά “συμβατικών” κυκλωμάτων audio τα οποία συμπληρώνουν την λειτουργικότητά του. Ο M6 Encore 225 βασίζεται σε έναν απλό αναλογικό προενισχυτή με ρύθμιση στάθμης μέσω ενός PGA2320 και από έναν μετατροπέα d/a ο οποίος χρησιμοποιεί ένα ασύγχρονο sample rate converter (Texas Instruments SRC4392) σε διπλό ρόλο (upsampling και συμβατικού ψηφιακού interface) και ένα DAC PCM5242, επίσης της Texas Instruments, με δυνατότητα χειρισμού σημάτων 32-bit/384kHz.
Ο τελικός ενισχυτής βασίζεται σε ένα στάδιο εξόδου σε τάξη ΑΒ, με συμπληρωματικά ζεύγη Darlington, δύο STD03N/03P της Sanken ανά κανάλι, τα οποία περιλαμβάνουν ενσωματωμένη δίοδο για την θερμική τους αντιστάθμιση και υποστηρίζονται από τέσσερις ηλεκτρολυτικούς 4.700μF. Ο μετασχηματιστής τροφοδοσίας είναι κοινός (με ξεχωριστά τυλίγματα για κάθε στάδιο).

Musical Fidelity M6 Encore 225

Το εσωτερικό του M6 Encore 225 είναι όσο σύνθετο περιμένει κανείς. Επάνω φαίνεται ο αναλογικός προενισχυτής (κάτω από τον οποίο βρίσκεται ο DAC, στο κάτω μέρος ο ενσωματωμένος υπολογιστής ενώ στις πλευρές βρίσκονται τα τελικά στάδια.

Musical Fidelity M6 Encore 225

Ο υπολογιστής της mi embedded (διπύρηνος Ιntel, Ε3800 Atom, 64-bit με λειτουργικό Linux) στον οποίο βασίζεται η συσκευή για όλες τις λειτουργίες της.

Musical Fidelity M6 Encore 225

Ο αναλογικός προενισχυτής που χρησιμοποιείται για την ενίσχυση των σημάτων από τις εισόδους line, την ρύθμιση της στάθμης, την απομόνωση των εξόδων και την οδήγηση του τελικού ενισχυτή.

Musical Fidelity M6 Encore 225

Τα τελικά στάδια του M6 Encore 225 είναι από τα αγαπημένα της εταιρίας, καθώς τα χρησιμοποιεί και σε άλλες συσκευές της. Λειτουργούν σε τάξη ΑΒ και βασίζονται σε συμπληρωματικά ζεύγη Darlington με ενσωματωμένο κύκλωμα θερμικής αντιστάθμισης, η ύπαρξη του οποίου προδίδεται από τον τέταρτο ακροδέκτη κάθε ημιαγωγού.