Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 30/10/2018

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

USB DAC/ΕΝΙΣΧΥΤΗΣ ΑΚΟΥΣΤΙΚΩΝ

RME ADI-2 DAC FS

RME ADI-2 DAC FS

Είναι πολύ πιθανό την RME να μην την γνωρίζετε για τρεις λόγους. Πρώτον είναι ένας κατασκευαστής ο οποίος εξειδικεύεται σε συσκευές pro audio, δεύτερον είναι μια σχετικώς νέα εταιρία στον χώρο (ιδρύθηκε το 1996, επομένως δεν ανήκει στα... “μεγάλα τζάκια”) και, τρίτον και κυριότερο, μέχρι πριν από ένα-δύο χρόνια δεν είχε να προσφέρει καμία συσκευή η οποία θα μπορούσε να βρει τον δρόμο της προς το σπίτι ενός audiophile. Ακόμη και σήμερα, η λίστα με τα προϊόντα της RME αποκλίνει “βαριά” προς το στούντιο, περιλαμβάνοντας δεκάδες συσκευές οι οποίες είναι σχεδιασμένες να λειτουργούν ως περιφερειακά υπολογιστών (για διαύλους PCI και PCI Express), ως interface με δυνατότητα σύνδεσης μέσω Firewire/USB και ως συσκευές συμβατές με επαγγελματικά πρωτόκολλα πολυκαναλικού ήχου όπως το MADI.
Η εταιρία διαθέτει, ακόμη, επεξεργαστές σήματος, προενισχυτές μικροφώνων και διάφορες συσκευές που διευκολύνουν τον μηχανικό ήχου ή όσους σχεδιάζουν στούντιο αλλά, η εικόνα είναι σαφής: Η σχέση της RME με τον χώρο των οικιακών συστημάτων υψηλών επιδόσεων είναι ελάχιστη. Αυτό, βεβαίως, άλλαξε πριν από ενάμιση περίπου χρόνο όταν πληροφορηθήκαμε ότι βγήκε στην αγορά η “επετειακή, για το 20 χρόνια της εταιρίας” έκδοση μιας συσκευής που ονομαζόταν ADI-2 Pro. O ADI-2 Pro είναι ένας δικαναλικός μετατροπέας A/D-D/A, και μπορεί να τον βρει κανείς “θαμμένο” στην λίστα με τους επεξεργαστές σήματος της RME, σε πέντε (!) διαφορετικές εκδόσεις. Παρά το γεγονός ότι η μετατροπή A/D δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στους κύκλους των audiophiles, η συσκευή φωνάζει από μακρυά ότι είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα περίπτωση, καθώς μεταφέρει στο επίπεδο των συσκευών υψηλής πιστότητας μια σειρά από αξίες της RME οι οποίες είναι ιδιαίτερα σημαντικές, ανάμεσά τους η προσεγμένη στις λεπτομέρειες σχεδίαση, οι μεγάλες δυνατότητες επεξεργασίας σήματος, η παραμετροποίηση της συσκευής ώστε να προσαρμόζεται στις ανάγκες του χρήστη και η λογική τιμή. Αυτά, είναι πράγματα χωρίς τα οποία δεν μπορείς να κάνεις καριέρα κατασκευαστή στον χώρο του pro audio, αλλά αγαθά εν ανεπαρκεία στο χώρο του Hi-Fi.

Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω αν η εμφάνιση του επετειακού ADI-2 Pro έπαιξε κάποιο ρόλο, ή αν -απλώς- έφτασε το πλήρωμα του χρόνου, αλλά η RME, από το 2017 και μετά κέρδισε το ενδιαφέρον μας και αντέδρασε αναλόγως. Ο ADI-2 DAC FS που δοκιμάζουμε στις σελίδες που ακολουθούν είναι, βεβαίως, ένας επεξεργαστής σήματος για monitoring ο οποίος ταιριάζει μια χαρά στη σειρά “Converters” της γερμανικής εταιρίας, όμως η πρόθεση είναι σαφής: Έχουμε να κάνουμε με έναν USB-DAC/Ενισχυτή ακουστικών ο οποίος μπορεί να σταθεί άνετα σε ένα οικιακό ρακ. Για την ακρίβεια, αφήνει και πολύ ελεύθερο χώρο στο ράφι, καθώς χρησιμοποιεί σασί μισού πλάτους (στο πρότυπο των 19 ιντσών) και ύψους 1U. Σας θυμίζει κάτι; Εμάς ναι. Ωστόσο, αν και οι prosumer λύσεις στο συγκεκριμένο είδος συσκευής έχουν καταφέρει να κερδίσουν τους απαιτητικούς της υψηλής πιστότητας, ο ADI-2 DAC διαφοροποιείται σε ένα κρίσιμο σημείο: Αντί να κρύβει την ισχύ του DSP που βρίσκεται στο εσωτερικό του, την χρησιμοποιεί ευθαρσώς για να προσφέρει ένα μεγάλο πακέτο δυνατοτήτων στο οποίο περιλαμβάνεται ένας παραμετρικός ισοσταθμιστής, ένας αναλυτής φάσματος, ρυθμιζόμενο loudness, ρυθμιζόμενο cross-feed, ρυθμιζόμενα ρυθμιστικά τονικότητας, η δυνατότητα ελέγχου για bit-accurate αναπαραγωγή αρχείων, ακόμη και η συνεργασία με λογισμικό ανάλυσης σημάτων (το οποίο προσφέρεται δωρεάν από την εταιρία). Αν σε αυτά προσθέσει κανείς τις δυνατότητες διαχείρισης σημάτων υψηλής ανάλυσης (32/768 και DSD256) και την τιμή, το μείγμα γίνεται εκρηκτικό. Ας δούμε τις λεπτομέρειες...