Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 24/09/2019

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

ΗΧΕΙΟ ΒΑΣΗΣ/ΡΑΦΙΟΥ

Acoustic Energy AE100

Acoustic Energy AE100

Η μεταβολή του μέτρου και της φάσης της εμπέδησης του AE100 αποκαλύπτει ένα ηχείο που έχει κάποιες απαιτήσεις οδήγησης από τον ενισχυτή. Το μέτρο της αντίστασης δεν πέφτει κάτω από τα 5.6Ω στις χαμηλές συχνότητες, γεγονός που καταγράφεται στα θετικά στοιχεία, αλλά από την άλλη, έχουμε μια αρκετά μεγάλη διακύμανση καθώς το μέτρο φτάνει τα 52Ω και, επιπροσθέτως υπάρχει σημαντική διακύμανση της φάσης, μέσα στο διάστημα ±60°. Ειδικά η χωρητική συμπεριφορά (-62°, λίγο πάνω από τα 110Hz) θα καταπονήσει θερμικά τον ενισχυτή. Με βάση τα δεδομένα αυτά, το μικρό Acoustic Energy απαιτεί ένα στιβαρό (και καλά ψυχόμενο) στάδιο ισχύος με σχετικώς υψηλό συντελεστή απόσβεσης ώστε να μην επηρεάζεται η απόκριση συχνότητας από τις μεταβολές της αντίστασης. Το διάγραμμα του μέτρου παρουσιάζει μια σειρά από ασυνέχειες που υποδηλώνουν κάποιους συντονισμούς στο εσωτερικό της καμπίνας. Ειδικά η μικρή ασυνέχεια στην περιοχή των 1400Hz αντιστοιχεί, περίπου στην εσωτερική διάσταση του πλάτους και θα μπορούσε να αποδοθεί σε αντίστοιχο στάσιμο κύμα.
Η ψευδοανηχοϊκή μέτρηση επί του ακουστικού άξονα (πάνω από τα 500Hz) δείχνει ένα αρκετά ομοιογενές ηχείο, με μια χαρακτηριστική μείωση της ευαισθησίας στην περιοχή μεταξύ των 1500Hz και των 4500Hz. Η περιοχή των υψηλών συχνοτήτων δεν εμφανίζει σημαντικές αποκλίσεις και η αποκοπή ψηλά είναι ιδιαίτερα ομαλή. Εν προκειμένω, αξίζει κανείς να συγκρίνει τον “μαλακό” θόλο του AE100 με τον μεταλλικό θόλο του AE1 Active ο οποίος έχει έναν χαρακτηριστικό συντονισμό κοντά στα 25kHz.

Thumbnail Thumbnail

Μέτρο και φάση της εμπέδησης (πράσινη και κόκκινη καμπύλη αντιστοίχως).

Διάγραμμα ευαισθησίας (dBSPL/1m/2.83Vrms). Ψευδοανηχοϊκή μέτρηση σε απόσταση 1m (συχνότητες πάνω από τα 500Hz).

Η συνολική απόκριση του ηχείου, όπως προκύπτει από το splicing της ανηχοϊκής μέτρησης και της near field μέτρησης, απεικονίζει, έναν ισορροπημένο χαρακτήρα, με αποκλίσεις οι οποίες, συνολικά, δεν ξεφεύγουν από το διάστημα των ±3dB, μια επίδοση που ασφαλώς είναι απροσδόκητη για ένα ηχείο με τόσο χαμηλό κόστος. Η μέση ευαισθησία υπολογίστηκε κοντά στα 86dB (αρκετά κοντά σε αυτήν που δίνει η εταιρία) και με βάση αυτήν τα σημεία αποκοπής (-3dB) βρίσκονται στα 75Hz για τις χαμηλές συχνότητες και στα 22.3kHz στην περιοχή των υψηλών. Η σύγκριση της απόκρισης με και χωρίς το προστατευτικό πλέγμα αποκαλύπτει μια σημαντική μείωση της ευαισθησίας (στην περιοχή 4-12kHz) και δικαιώνει την επιλογή της Acoustic Energy να προτείνει την αφαίρεσή του “για σοβαρές ακροάσεις” στο καλογραμμένο εγχειρίδιο χρήσης.
Η σύγκριση της συνολικής απόκρισης, επί του άξονα και ως μέσου όρου σειράς μετρήσεων εντός και εκτός άξονα, δείχνει μια ιδιαίτερα ομαλή συμπεριφορά εκτός άξονα, καθώς η μορφή της δεύτερης καμπύλης ακολουθεί, σχεδόν στο ακέραιο, την μορφή της πρώτης, με εξαίρεση την -αναμενόμενη- μείωση της ευαισθησίας σε συνάρτηση με την συχνότητα.

Thumbnail Thumbnail

Διάγραμμα ευαισθησίας (dBSPL/1m/2.83Vrms) με εξομάλυνση 0.33oct. Συνδυασμός far field/near field μέτρησης. Μέτρηση επί του άξονα, χωρίς το προστατευτικό πλέγμα (πράσινη καμπύλη) και με το προστατευτικό πλέγμα (κόκκινη καμπύλη).

Διάγραμμα ευαισθησίας (dBSPL/1m/2.83Vrms) με εξομάλυνση 0.33oct. Συνδυασμός far field/near field μέτρησης. Μέτρηση επί του άξονα (πράσινη καμπύλη) και μέση τιμή μετρήσεων εκτός άξονα (κόκκινη καμπύλη).

Η βηματική απόκριση είναι ομαλή, μα καλή μετάβαση από το τουίτερ στο γούφερ, χωρίς ορατούς συντονισμούς (άλλωστε αυτό φαίνεται και στην απόκριση του τουίτερ) και με καλή απόσβεση στις χαμηλές συχνότητες.
Το διάγραμμα των αποσβεννυμένων φασμάτων αποκαλύπτει ένα αρκετά γρήγορο ηχείο, με μοναδικό σημαντικό εύρημα τον συντονισμό στα 1400Hz (ο οποίος συμπίπτει με την ασυνέχεια που παρατηρήσαμε στην μέτρηση της εμπέδησης). Οι υπόλοιποι συντονισμοί που γίνονται εμφανείς βρίσκονται στην περιοχή του 1-1.2ms (για -25dBr).

Thumbnail Thumbnail

Βηματική απόκριση.

Διάγραμμα CSD (αποσβεννυμένων φασμάτων), ψευδοανηχοϊκή μέτρηση στον ακουστικό άξονα.

Η πολική απόκριση του ηχείου στο οριζόντιο επίπεδο είναι ιδιαίτερα ομαλή, μια συμπεριφορά η οποία θα πρέπει, εν μέρει τουλάχιστον, να αποδοθεί στην χοάνη WDT. Η μείωση της απόδοσης στην περιοχή των υψηλών είναι προοδευτική αλλά εμφανής για συχνότητες πάνω από τα 10kHz και το ηχείο απαιτεί toe-in, αν θέλει να έχει κανείς την καλύτερη δυνατή απόδοση. Από την άλλη, η ομαλή ακτινοβολία, επιτρέπει την ακρόαση στο far-field, όπου η ποιότητα των ανακλάσεων παίζει σημαντικό ρόλο.
Στο κατακόρυφο επίπεδο, το ηχείο παραμένει “ήρεμο” για μικρές θετικές γωνίες ακρόασης (μέχρι περίπου τις 15°), γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί κανείς να το ακούσει όντας λίγο ψηλότερα από τον ακουστικό άξονα. Το διάγραμμα δείχνει, επίσης, ότι το AE100 δεν συμπαθεί ιδιαίτερα τις αρνητικές γωνίες, δηλαδή την ακρόαση με το ηχείο ψηλότερα από τον ακροατή, κάτι που θα πρέπει να αποφεύγεται, ενώ καλή ιδέα θα ήταν να αποφεύγεται και μια “κοντινή” πρώτη ανάκλαση από το δάπεδο.

Thumbnail Thumbnail

Διάγραμμα πολικής απόκρισης στο οριζόντιο επίπεδο. Συχνότητες: 1kHz (κόκκινη καμπύλη), 2kHz (πράσινη καμπύλη), 4kHz (γκρι καμπύλη), 8kHz (πορτοκαλί καμπύλη), 16kHz (μοβ καμπύλη) και 20kHz (μπλε καμπύλη).

Διάγραμμα πολικής απόκρισης στο κατακόρυφο επίπεδο. Συχνότητες: 1kHz (κόκκινη καμπύλη), 2kHz (πράσινη καμπύλη), 4kHz (γκρι καμπύλη), 8kHz (πορτοκαλί καμπύλη), 16kHz (μοβ καμπύλη) και 20kHz (μπλε καμπύλη).

Η καμπίνα του μικρού ΑΕ είναι, όπως θα περίμενε κανείς αρκετά στιβαρή, τόσο λόγω του πάχους των τοιχωμάτων της όσο και λόγω των διαστάσεών της. Οι επιταχύνσεις της μπάφλας βρίσκονται γύρω και κάτω από τα -50dBm/s2 με εξαίρεση έναν συντονισμό στην περιοχή των 1400Hz. Οι επιταχύνσεις των πλευρικών επιφανειών είναι ακόμη χαμηλότερες, κάτω από τα -55dBm/s2.

Thumbnail

Στάθμη επιταχύνσεων της μπάφλας (κόκκινη καμπύλη) και του πλευρικού τοιχώματος (πράσινη).