Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 14/05/2019

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

CD PLAYER/DAC

Audionet Planck

Audionet Planck

Το Planck αντικατέστησε το CD player αναφοράς (Teac Esoteric P70/D70) και χρησιμοποιήθηκε ως πηγή στο γνωστό σύστημα (Melos Plus Series Line, Parasound HCA3500, ATC SCM-50PSL). Το μεγαλύτερο μέρος της διαδικασίας αξιολόγησης έγινε με CD, αλλά χρησιμοποιήσαμε και την ψηφιακή είσοδο της συσκευής ώστε να αξιολογήσουμε τις δυνατότητές τους ως “σκέτου” μετατροπέα d/a. Για την περίπτωση αυτή, χρησιμοποιήθηκε η ομοαξονική είσοδος, με την πηγή να είναι ένα netbook σε συνδυασμό με το dCS Puccini U-Clock σε ρόλο μετατροπέα USB/SPDIF.
Η μοναδική δυσκολία που θα συναντήσει κανείς κατά την εγκατάσταση του Planck είναι το μεγάλο του βάρος. Αυτό πλησιάζει τα 25 κιλά και σίγουρα απαιτεί μια σταθερή επιφάνεια, η οποία, επιπροσθέτως, θα πρέπει να επιτρέπει την άνετη πρόσβαση στο επάνω μέρος της συσκευής, ώστε να τοποθετούνται οι δίσκοι. Για την περίπτωση που θα χρησιμοποιηθεί η θύρα USB για streaming από υπολογιστή (σε πλατφόρμα Windows) θα απαιτηθεί και η εγκατάσταση του σχετικού driver. Η συσκευή της δοκιμής συνοδευόταν από ένα καλώδιο τροφοδοσίας της ISOL-8 (Isolink Wave), το οποίο βασίζεται σε επαργυρωμένους αγωγούς από χαλκό υψηλής καθαρότητας, διηλεκτρικό από PFA και εξωτερικό μανδύα από συνθετικό ελαστικό και είναι ιδιαίτερα εύκαμπτο.

Η πρώτη εντύπωση που σχηματίζει κανείς ακούγοντας το Planck είναι ότι το σύστημα αναφοράς παραμένει σχεδόν αμετάβλητο σε ό,τι αφορά την ηχητική του συμπεριφορά, δείγμα ότι έχουμε να κάνουμε με μια συσκευή πολύ κοντά στην πηγή αναφοράς. Το επίπεδο της λεπτομέρειας, η αίσθηση της έκτασης και της ταχύτητας, η ποιότητα της στερεοφωνικής εικόνας και ο γενικός χαρακτήρας παρέμειναν σχεδόν αναλλοίωτα, με τις ελάχιστες διαφορές να εντοπίζονται στην μεσαία περιοχή, στην αίσθηση του χώρου και στην απόδοση του αρμονικού πλούτου και να παραμένουν στο επίπεδο της “άποψης”, περισσότερο, και λιγότερο της αντικειμενικής διαφοράς η οποία θα επέτρεπε την διατύπωση μιας δίκαιης αξιολογικής κρίσης, με βάση την ηχητική συμπεριφορά. Με απλά λόγια, το Planck ανήκει στις λίγες συσκευές που έφθασαν (και πιθανώς ξεπέρασαν σε κάποια σημεία) το player αναφοράς, επομένως μπορεί κανείς να θεωρήσει ότι ανήκει στα κορυφαίες, διαθέσιμες αυτή την στιγμή, συσκευές του είδους.

Audionet Planck Audionet Planck

Για να μπούμε στις λεπτομέρειες, στην περιοχή των πολύ χαμηλών συχνοτήτων, το Audionet φάνηκε να έχει εξαιρετική έκταση και έλεγχο και πολύ μεγάλες δυνατότητες δημιουργίας ενός επιβλητικού τελικού αποτελέσματος, χωρίς, όμως, να υπερβάλλει ποτέ. Η απόδοσή του χαρακτηρίστηκε από πολύ καλή λεπτομέρεια και άνεση στην απόδοση του όγκου, στοιχεία που δημιουργούν μια πολύ έντονη και εντυπωσιακή παρουσία, στο μέτρο που επιτρέπει το μουσικό κομμάτι. Γενικώς, οι χαμηλές συχνότητες του CD player είναι από τα πολύ δυνατά του σημεία. Τα όργανα της περιοχής αποδίδονται σε σωστή κλίμακα, ποτέ μεγεθυμένα, με σωστό παλμό και παρουσία, ενώ τα ρυθμικά μέρη είναι γρήγορα, γεμάτα και με εξαιρετική αίσθηση ροής. Το Planck σε παρασύρει πολύ εύκολα στο rhythm section του κομματιού και σου επιτρέπει να απολαύσεις την σύνθεση, παραμένοντας εντυπωσιακά αόρατο λόγω της ουδετερότητας που προσφέρει.
Αυτή η έντονη αίσθηση παρουσίας διατηρείται και την μεσαία περιοχή. Εδώ, έχεις μια σαφή αίσθηση εγγύτητας (ίσως το σημείο στο οποίο το Planck πλησίασε περισσότερο την αναφορά), η οποία αναδεικνύει με εξαιρετικό τρόπο τις λεπτομέρειες της σύνθεσης, χωρίς την παραμικρή ασάφεια. Τα πάντα βρίσκονται στις σωστές θέσεις, ανάγλυφα, όσο πρέπει φωτεινά με πολύ καλή απόδοση του αέρα και χωρίς ίχνος τραχύτητας, ακόμη και σε περάσματα με έντονη ενέργεια. Οι φωνές εστιάζονται άψογα, με πολύ καλή περιγραφή της άρθρωσης και των ηχοχρωμάτων και ιδιαίτερα φυσική παρουσία στον χώρο. Το τελικό αποτέλεσμα είναι πολύ φιλικό στα αυτί, ξεκούραστο και διαφανές.

Η στερεοφωνική εικόνα που δημιουργεί το Planck είναι πραγματικά κορυφαία. Έχεις την αίσθηση μιας πειθαρχημένης και σταθερής σκηνής, η οποία είναι πολύ σαφής σε ό,τι αφορά την περιγραφή της θέσης των μεμονωμένων πηγών, την απόδοση του αέρα και του βάθους, ενώ η μεγάλη ορχήστρα εμφανίζεται αληθοφανής, με εξαιρετική περιγραφή των ομάδων, της κίνησης και της αίσθησης του χώρου όπου έγινε η ηχογράφηση. Και εδώ, το Audionet πλησίασε εξαιρετικά το P70/D70, εστιάζοντας την σκηνή στον οριζόντιο άξονα των ηχείων (δηλαδή, σχετικώς, κοντά στον ακροατή) και δίνοντας έμφαση στην λεπτομέρεια και φάνηκε να αποτελεί ένα αναλυτικό εργαλείο ακριβείας.
Ψηλά, ο ακροατής έχει την αίσθηση μιας άκρως ισορροπημένης απόδοσης, με εξαιρετικά χρονικά χαρακτηριστικά (μετώπων, σώματος και απόσβεσης) και έκταση. Ο αρμονικός πλούτος της ηχογράφησης αποδίδεται άριστα, με τον ακροατή να γίνεται αποδέκτης μιας ισορροπημένης ταυτότητας, χωρίς στοιχεία λαμπρότητας ή ροπή προς έναν ευφωνικό χαρακτήρα.
Η ακρόαση μέσω της ψηφιακής εισόδου, ανέδειξε τις δυνατότητες του DAC να κάνει μερικά βήματα παραπάνω σε σχέση με το CD player (το οποίο είναι περιορισμένο σε εύρος) και οι διαφορές στην αίσθηση μιας πραγματικά oversampled ηχογράφησης ήταν αρκετά σαφείς, με το άκουσμα να είναι ήπιο, αέρινο και περισσότερο ξεκούραστο σε σχέση με την απόδοση που επιβάλλει το “Red Book”. Η συμπεριφορά αυτή δικαιώνει την άποψη ότι το Planck είναι, εκτός των άλλων, ένας πολύ καλός DAC για χρήση με άλλες πηγές, επιβεβαιώνοντας στην πράξη το πλεονέκτημα που του δίνουν οι ψηφιακές είσοδοι που διαθέτει: Μπορεί πράγματι, να παίξει τον ρόλο αυτό σε ένα ψηφιακό σύστημα υψηλών απαιτήσεων.

Τελικώς...

... αν και με βάση τα όσα είχαμε δει στην περίπτωση του Watt, ήταν κάτι αναμενόμενο, είναι ωραίο να βλέπεις την επιβεβαίωση, στην πράξη, μιας... υπόσχεσης: H Audionet δηλώνει ευθαρσώς ότι το Planck είναι “η τελική της πρόταση” σε ό,τι αφορά την αναπαραγωγή CD, η συσκευή που ενσωματώνει όλη την γνώση, την εμπειρία και τις δυνατότητές της. Οφείλουμε να συμφωνήσουμε. Πρόκειται για ένα κορυφαίο player, το οποίο συνδυάζει ένα ιδιαίτερα αποτελεσματικό τρανσπόρτ με πολύ προσεγμένα ψηφιακά και αναλογικά μέρη με τρόπο που δεν αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης. Διαθέτει άριστες επιδόσεις, εξαιρετικό ήχο και κορυφαία ποιότητα κατασκευής (χωρίς... ψυχοτρόπες υπερβολές) τιμώντας το όνομα της εταιρίας και θέτοντας το επίπεδο αναφοράς σε μια υψηλή κατηγορία, χωρίς να αφήνει έξω τον παράγοντα της ευελιξίας. Αν αναζητάτε ένα κορυφαίο ψηφιακό front-end, με ανάλογες δυνατότητες αναπαραγωγής CD, το Planck αποτελεί μια κορυφαία επιλογή.

LISTENING SESSIONS

Η ηχογράφηση έγινε με το master recorder DV-RA1000 της Tascam σε PCM (24bit/192kHz) και τα αρχεία που προέκυψαν βρίσκονται στο διαδίκτυο σε μορφή FLAC ώστε να μπορούν να αξιοποιηθούν από τους αναγνώστες. Η διαδικασία απαιτεί την εγκατάσταση του media player foobar2000 μαζί με το plug-in για την δυνατότητα εκτέλεσης δοκιμής double blind ΑΒΧ. Μετά την εγκατάσταση του λογισμικού, το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να κατεβάσετε τα αρχεία (θα το βρείτε σε μορφή .zip), να τα αποσυμπιέσετε, να το φορτώσετε στο foobar2000 και είτε απλώς να το ακούσετε, είτε, επιλέγοντας το μαζί με κάποιο άλλο (shift click), να ενεργοποίησετε την δοκιμή ABX.

TRACK LIST:

  1. Audionet Planck, CD Audio Playback, Έξοδος single ended.
  2. Αναφορά: Teac Esoteric P70/D70 (DSD Transcoded FLAC)