Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 07/05/2019

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

ΠΛΑΤΟ/ΒΡΑΧΙΟΝΑΣ/ΚΕΦΑΛΗ

Rega Planar 2/Rega RB220/Rega Carbon

Rega Planar 2/Rega RB220/Rega Carbon

Αν και το Planar 2 είναι ιδιαίτερα απλό ως κατασκευή (ακολουθώντας την παράδοση του συγκεκριμένου μοντέλου, αλλά και την γενική άποψη της εταιρίας), η Rega έχει καταβάλει σοβαρή προσπάθεια και έχει επιτύχει να κερδίζει εύκολα τις εντυπώσεις με την φυσική του παρουσία. Ο πολύ απλός πλίνθος, επάνω στον οποίο βασίζονται όλα τα υπόλοιπα μέρη του πλατό, είναι κατασκευασμένος από Medite (αυτό που ονομάζουμε, γενικώς MDF, δηλαδή ένα μείγμα από ίνες ξύλου και συγκολλητικής ρητίνης) αλλά το φινίρισμά του από glossy ακρυλικό υλικό τον κάνει να ξεχωρίζει και να αποπνέει μια αίσθηση ποιότητας. Η Rega προσφέρει τρεις διαφορετικές επιλογές για το χρώμα του φινιρίσματος, μαύρο, λευκό και κόκκινο (όπως είναι η συσκευή της δοκιμής)

Rega Planar 2/Rega RB220/Rega Carbon

Το Planar 2 παραμένει πιστό στην μινιμαλιστική λογική που διέπει τις περισσότερες σχεδιάσεις της Rega, αποπνέει όμως έναν αέρα ποιότητας και σε κερδίζει αμέσως με το προσεγμένο του φινίρισμα.

Η αρχιτεκτονική του πλατό είναι η κλασική: Ελαστική στήριξη του κινητήρα, για απομόνωση των κραδασμών, δομή πλατό/υποπλατό και μετάδοση της κίνησης μέσω ιμάντα. Σε αυτά τα σημεία βρίσκονται οι περισσότερες διαφορές σε σχέση με τις παλαιότερες εκδόσεις του “2”. Ο κινητήρας που χρησιμοποιείται είναι ο νέος της Rega, σύγχρονος, χαμηλής τάσης (24V) με νέο κύκλωμα οδήγησης και χαμηλότερους κραδασμούς. Το έδρανο χρησιμοποιεί χαλύβδινο άξονα 11 χιλιοστών σε πηγάδι με επιφάνεια τριβής από ορείχαλκο και το, μικρό σε διάμετρο, υποπλατό είναι κατασκευασμένο από συνθετικό υλικό. Ο ιμάντας εφαρμόζει στην περιφέρειά του και μια διπλή τροχαλία από αλουμίνιο, προσαρμοσμένη στον άξονα του κινητήρα επιτρέπει την αλλαγή των στροφών με μεταφορά του ιμάντα από την μια διάμετρο στην άλλη. Η ύπαρξη του υποπλατό, δημιουργεί την ανάγκη εξαγωγής του πλατό για την αλλαγή των στροφών, κάτι που μειώνει λίγο την ευχρηστία, αλλά σίγουρα το έχουμε ξαναδεί. Το πλατό έχει ύψος 10 χιλιοστά και είναι κατασκευασμένο από γυαλί Optiwhite. Το Optiwhite είναι ένα είδος γυαλιού με χαμηλές προσμίξεις σε σίδηρο, του οποίου το κύριο χαρακτηριστικό είναι η μεγάλη διαφάνεια (χρησιμοποιείται συχνά στην κατασκευή μεγάλων ενυδρείων). Η αλήθεια είναι ότι η μεγαλύτερη διαφάνεια του πλατό είναι εμφανής ακόμη και στον ανυποψίαστο παρατηρητή, αλλά η ιδιότητα αυτή κρύβεται από το κλασικό τσόχινο ματ που καλύπτει την επιφάνειά του, επιτρέποντας μας να υποθέσουμε ότι η επιλογή του συγκεκριμένου υλικού βασίζεται σε κάποιο άλλο κριτήριο, πιθανώς στην συμπεριφορά του στην μετάδοση κραδασμών (κάποια στοιχεία για το Optiwhite αναφέρουν ότι έχει καλύτερες ηχομονωτικές ιδιότητες σε σχέση με το συμβατικό γυαλί).

Rega Planar 2/Rega RB220/Rega Carbon

Η μετάδοση της κίνησης γίνεται από τον κινητήρα στο συνθετικό υποπλατό, μέσω ενός κυλινδρικού ιμάντα. Η διπλή τροχαλία του κινητήρα επιτρέπει την αλλαγή της ταχύτητας περιστροφής με το χέρι.

Rega Planar 2/Rega RB220/Rega Carbon

Η κεφαλή που συνόδευε το πλατό της δοκιμής ήταν η Carbon της Rega, η φθηνότερη της εταιρίας. Η απόδοσή της ήταν μια ευχάριστη έκπληξη.

Σημαντικό νέο συστατικό στο νέο Planar 2 είναι, επίσης, ο βραχίονάς του. Η Rega έχει τοποθετήσει εδώ τον νέο RB220, το εισαγωγικό της μοντέλο (κάτω από τον RB330). Πρόκειται για έναν ευθύγραμμο βραχίονα, με ενσωματωμένο headshell, στέλεχος από αλουμίνιο με μεταβλητή διατομή και ανάρτηση με τρία έδρανα. Τα έδρανα αυτά είναι κατασκευασμένα από συνθετικό, πολυμερές, υλικό και αποτελούν την νέα προσέγγιση της Rega στο θέμα της έδρασης. Με βάση τις πληροφορίες που διαθέτουμε είναι κατασκευασμένα, με βάση τις δικές της προδιαγραφές, από την εταιρία Igus, έναν από τους σημαντικότερους κατασκευαστές συστημάτων έδρασης, η οποία εξειδικεύεται στις σχεδιάσεις με συνθετικά υλικά. Το αποτέλεσμα της επιλογής αυτής, σύμφωνα με την Rega, είναι ένας βραχίονας με μηδενικές ανοχές και πολύ χαμηλές τριβές. Η βάση του βραχίονα είναι κατασκευασμένη, επίσης, από αλουμίνιο. Η εφαρμογή της δύναμης ανάγνωσης γίνεται με κλασικό αντίβαρο (μια περιστροφή ισοδυναμεί με ένα γραμμάριο δύναμης με αναφορά την θέση ευσταθούς ισορροπίας), ενώ είναι αρκετά ενδιαφέρον το γεγονός ότι δεν υπάρχει σύστημα ρύθμισης της δύναμης αντιολίσθησης. Εν προκειμένω, η ρύθμιση γίνεται αυτόματα, αναφέρει η Rega, χωρίς, πάντως να δίνει ιδιαίτερες λεπτομέρειες. Το καλώδιο σύνδεσης της κεφαλής με τον προενισχυτή είναι τυπικής ποιότητας
. Το πακέτο συμπληρώνεται από τρία ελαστικά σημεία στήριξης, τα οποία είναι αρκετά ογκώδη και έχουν ως αποστολή να απομονώσουν την κατασκευή από τους κραδασμούς του περιβάλλοντος που μεταδίδονται μηχανικά. Το πλατό συνοδεύεται από καπάκι το οποίο μπορεί να αφαιρεθεί.
Το Planar 2 μπορεί να παραδοθεί με εγκατεστημένη την κεφαλή Carbon της εταιρίας. Σε αναλογία με τον βραχίονα έχουμε και στην περίπτωση αυτή να κάνουμε με το εισαγωγικό μοντέλο της Rega, με γεννήτρια κινητού μαγνήτη, δυνατότητα αλλαγής της βελόνας και στέλεχος από ίνες άνθρακα.

Rega Planar 2/Rega RB220/Rega Carbon

Ο νέος RB220 χρησιμοποιεί στήριξη τριών σημείων και συνθετικά έδρανα, μια νέα ιδέα της Rega η οποία, κατά τα λεγόμενα της, εξασφαλίζει εξαιρετικά χαμηλές ανοχές. Η ρύθμιση της δύναμης αντιολίσθησης γίνεται αυτόματα.