Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 22/12/2020

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

Προενισχυτής Phono

Chord Electronics Huei

Chord Electronics Huei

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι να δεις τον Huei, αλλά, ίσως, ο πιο ενδιαφέρον είναι ως μια συνισταμένη αντιθέσεων. Από πλευράς δυνατοτήτων σύνδεσης, προσφέρει μόνο τα βασικά (σχεδόν), δηλαδή μια single ended είσοδο και μια single ended έξοδο, η οποία -πάντως- συνοδεύεται και από μια balanced έξοδο, η οποία, εκτός της δυνατότητας σύνδεσης με αντίστοιχα καλώδια και της μεγαλύτερης αντοχής σε θέματα επαγώμενων θορύβων, προσφέρει και μεγαλύτερες στάθμες εξόδου. Από την πλευρά των δυνατοτήτων ρύθμισης, κινείται στην αντίθετη πλευρά: Προσφέρει μια πλήρη σειρά ρυθμίσεων, με το κέρδος να επιλέγεται σε οκτώ διαφορετικά βήματα, από 21-42dB για κεφαλές κινητού μαγνήτη και από 49-70dB για κεφαλές κινητού πηνίου, την αντίσταση εισόδου να ρυθμίζεται μεταξύ 100Ω και 3,7kΩ σε δώδεκα βήματα για τις κεφαλές κινητού πηνίου και συμπληρώνει τις επιλογές του χρήστη με ένα υποηχητικό φίλτρο (στο οποίο θα επανέλθουμε).

Chord Electronics Huei

Ο Huei ακολουθεί την κλασική συνταγή της Chord σε ό,τι αφορά την αισθητική. Το περίβλημα από μονοκόμματο αλουμίνιο με το χαρακτηριστικό “παράθυρο” μέσα από το οποίο φαίνεται το κύκλωμα, συνδυάζεται με το νέο στυλ των διακοπτών που έχουν μορφή φωτεινής σφαίρας, το χρώμα της οποίας αντιστοιχεί σε μια συγκεκριμένη λειτουργία/επιλογή παραμέτρου.

Σε ότι αφορά το σασί, έχουμε να κάνουμε με τις κλασικές επιλογές της Chord τόσο ως προς την υψηλή ποιότητα όλων των μερών που το απαρτίζουν (περιλαμβανόμενων των βυσμάτων) με την αντίθεση να καταγράφεται στους ενδιαφέροντες αισθητικώς αλλά συζητήσιμους ως προς την λειτουργικότητα, σφαιρικούς, φωτιζόμενους, πιεστικούς διακόπτες που αλλάζουν χρώμα ανάλογα με την επιλογή. Μην με παρεξηγείτε: Ο Huei είναι πραγματικά εντυπωσιακός, ίσως και όμορφος, αλλά είναι πρακτικώς δύσκολο να θυμάσαι το χρώμα του διακόπτη για τα 100Ω ή για το κέρδος των 68dB, χωρίς να ανατρέξεις στο εγχειρίδιο.

Chord Electronics Huei

Ο προενισχυτής υποστηρίζει κεφαλές κινητού πηνίου και κινητού μαγνήτη και διαθέτει ένα φίλτρο υποηχητικών συχνοτήτων το οποίο επενεργεί μόνο σε σήματα εκτός φάσης, αφήνοντας την μουσική πληροφορία αλώβητη.

Chord Electronics Huei

Ο χρήστης έχει στην διάθεσή του δυνατότητα ρύθμισης του κέρδους σε οκτώ βήματα και του φορτίου που βλέπει η κεφαλή σε δώδεκα βήματα. Η τελευταία, αφορά, φυσικά, στις κεφαλές κινητού πηνίου. Το φορτίο για τις κεφαλές κινητού μαγνήτη είναι 47kΩ.

Το πράγμα γίνεται ακόμη πιο ενδιαφέρον, πάντως, στο εσωτερικό της συσκευής. Για “εισαγωγικό” μοντέλο, ο προενισχυτής είναι κάτι παραπάνω από προσεγμένος. Κατ' αρχήν, από πλευράς τροφοδοσίας, αυτή ξεκινά από ένα εξωτερικό πακ με την είσοδο στην συσκευή να είναι χαμηλή τάση και στην συνέχεια, μπορεί κανείς να δει ότι όλο το πακέτο βασίζεται σε διακοπτική τεχνολογία (για την οποία η Chord είναι εξόχως γνωστή).
Το σύνολο των ρυθμίσεων και των επιλογών γίνεται μέσω μικροεπεξεργαστή και ηλεκτρονόμων και η συνέχεια (κρυμμένη στην άλλη πλευρά του τυπωμένου κυκλώματος) βρίσκεται στην χρήση των υψηλής ταχύτητας/χαμηλού θορύβου τελεστικούς OP27 της Texas Instruments σε όλα τα στάδια του κυκλώματος, από το στάδιο προ-προενίσχυσης της κεφαλής κινητού πηνίου μέχρι το στάδιο της αποέμφασης και το στάδιο οδήγησης των balanced εξόδων.

Chord Electronics Huei

Η συσκευή διαθέτει μια είσοδο single ended και δύο σετ εξόδων, single ended και balanced. Μέσω της εξόδου balanced το κέρδος είναι κατά 6dB μεγαλύτερο, φθάνοντας τα 48dB για την είσοδο κινητού μαγνήτη και τα 76dB για την είσοδο κινητού πηνίου.

Chord Electronics Huei

Όλες οι επιλογές ελέγχονται από μικροεπεξεργαστή (κάτω δεξιά) και το routing για τις ρυθμίσεις γίνεται μέσω ηλεκτρονόμων. Η μικρή κάθετη πλακέτα στα δεξιά είναι μέρος του τροφοδοτικού.

Άφησα για το τέλος το υποηχητικό φίλτρο. Αυτό βασίζεται σε μια τοπολογία πολλαπλής ανάδρασης (Rauch), έχει συχνότητα αποκοπής τα 50Hz και κλίση 24dB/oct. Το πολύ ενδιαφέρον στην περίπτωση του Huei είναι ότι το φίλτρο είναι έτσι σχεδιασμένο ώστε να επιδρά μόνο σε σήματα που βρίσκονται σε αντίθεση φάσης (μεταξύ των καναλιών), με αποτέλεσμα να μην επιδρά στην χρήσιμη πληροφορία αλλά μόνο στους θορύβους. Για λόγους που δεν μπορούν να εξηγηθούν εδώ (λόγω χώρου), στους δίσκους βινυλίου οι πολύ χαμηλές συχνότητες (στην περιοχή από τα 150Ηz και κάτω) του χρήσιμου σήματος είναι πάντοτε σε φάση, ενώ ο θόρυβος που προκαλείται από το ίδιο το σύστημα ανάγνωσης είναι, πάντοτε, εκτός φάσης, μεταξύ των καναλιών. H Chord δεν είναι ο μοναδικός κατασκευαστής που έχει αυτή την προσέγγιση, αλλά δεν την βλέπουμε και πολύ συχνά, είναι η αλήθεια!

Chord Electronics Huei

Το κύκλωμα του Huei είναι εξολοκλήρου βασισμένο σε τελεστικούς ενισχυτές OP27 της Texas Instruments.