Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 14/07/2020

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

ΠΡΟΕΝΙΣΧΥΤΗΣ PHONO

Leema Acoustics Elements Ultra Phono

Leema Acoustics Elements Ultra Phono

Το σασί και την γενική αισθητική της σειράς Elements την είχαμε συναντήσει για πρώτη φορά πριν από επτά χρόνια περίπου, όταν είχαμε δοκιμάσει τον DAC της σειράς και μας είχε αφήσει θετικές εντυπώσεις. Η συσκευή διαπνέεται από μια αίσθηση ποιότητας, χωρίς υπερβολές αν και το μοναδικό ενδιαφέρον πράγμα στην πρόσοψη είναι, μάλλον, ο λογότυπος της Leema. Δεν υπάρχει διακόπτης on-off (αυτός υπάρχει στο πίσω μέρος, υποδηλώνοντας ότι δεν είναι απαραίτητο να αναβοσβήνεις τον προενισχυτή κάθε μέρα) και το μόνο πράγμα με το οποίο μπορεί να αλληλεπιδράσει ο χρήστης είναι ένας διακόπτης mono/stereo η θέση του οποίου αντιστοιχεί, προφανώς, με το είδος του δίσκου. Ένα μπλε LED ενημερώνει για το γεγονός ότι ο προενισχυτής έχει τεθεί σε λειτουργία

Leema Acoustics Elements Ultra Phono

Ο Ultra Phono φιλοξενείται σε ένα κλασικό σασί της σειράς Elements. Δίνει αίσθηση καλής ποιότητας, χωρίς υπερβολές και είναι πολύ χαμηλών τόνων.

Στην πίσω πλευρά, βρίσκει κανείς τα αναμενόμενα: Μία είσοδο single ended (RCA) για την σύνδεση της κεφαλής και τις εξόδους προς τον προενισχυτή οι οποίες είναι single ended (RCA) και balanced (XLR). Η επιλογή του σταδίου προ-προενίσχυσης για τις κεφαλές MC γίνεται με έναν μικρό διακόπτη ο οποίος απαιτεί κάτι αιχμηρό για να τον ενεργοποιήσεις (“απαλά”, όπως γράφει το εγχειρίδιο χρήσης). Που είναι οι ρυθμίσεις; Λοιπόν, αν σκεφτεί κανείς ότι ο Ultra είναι ένας από τους πιο ευπροσάρμοστους προενισχυτές που έχουμε δει, είναι καλά κρυμμένες, στο κάτω μέρος της συσκευής. Υλοποιούνται από έξι τετραπλούς και τέσσερις διπλούς διακόπτες DIL οι οποίοι, προφανώς, πατούν απευθείας στο τυπωμένο κύκλωμα της συσκευής (από την πλευρά του χαλκού). Η τοποθέτηση τους σε διαφορετικό σημείο θα σήμαινε μια πολύ πιο σύνθετη κατασκευή και η Leema, προφανώς, ήθελε να την αποφύγει. Μέσω των διακοπτών αυτών, ο χρήστης μπορεί να επιλέξει το ωμικό φορτίο που “βλέπει” η κεφαλή, την χωρητικότητα της εισόδου, το κέρδος του προ-προενισχυτή MC, το κέρδος του κυρίως προενισχυτή και την ενεργοποίηση του φίλτρου υποηχητικών συχνοτήτων. Οι διαθέσιμες τιμές είναι πολλές: Στην περίπτωση της αντίστασης και της χωρητικότητας υπάρχουν τέσσερις βασικές, και ο χρήστης μπορεί να πραγματοποιήσει και παράλληλους συνδυασμός ενεργοποιώντας παραπάνω από έναν διακόπτες, στην περίπτωση του κέρδους MC υπάρχουν πέντε επιλογές (12, 18, 21, 24 και 28dB) και στην περίπτωση του κέρδους MM δύο, 36 και 42dB. Όσοι χρησιμοποιούν κεφαλές κινητού πηνίου μπορούν να συνδυάσουν μια ρύθμιση κέρδους στο πρώτο στάδιο και μια στο δεύτερο ώστε να προσεγγίσουν πιο εύκολα μια ιδανική για την περίπτωσή τους τιμή.

Leema Acoustics Elements Ultra Phono

Ο μοναδικός διακόπτης στην πρόσοψη είναι αυτός που επιλέγει την μονοφωνική λειτουργία (για τους αντίστοιχους δίσκους).

Leema Acoustics Elements Ultra Phono

Στην πίσω πλευρά, υπάρχουν τα βασικά: Μια είσοδος single ended (επίχρυσα RCA) και έξοδοι single ended (επίχρυσα RCA) και balanced (XLR). Δίπλα στην είσοδο διακρίνεται ο διακόπτης ενεργοποίησης του προ-προενισχυτή MC.

Όλα αυτά, μπορεί να φαντάζουν πολύπλοκα αλλά η αλήθεια είναι ότι η Leema έχει φροντίσει να υποστηρίξει τον χρήστη της συσκευής, πρώτον με το καλογραμμένο εγχειρίδιο χρήσης και, δεύτερον και σημαντικότερο, περιγράφοντας με ακρίβεια την κάθε λειτουργία στο σασί της συσκευής δίπλα από κάθε ρύθμιση. Στην πραγματικότητα, δεν χρειάζεται να διαβάσει κάποιος ούτε το εγχειρίδιο χρήσης και αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να αποτιμηθεί θετικά.

Leema Acoustics Elements Ultra Phono

Εδώ παίζεται όλο το παιχνίδι. Στην κάτω πλευρά του σασί υπάρχουν συνολικά 15 διακόπτες DIL ανά κανάλι, οι οποίοι ρυθμίζουν το φορτίο της εισόδου, το κέρδος και ενεργοποιούν το υποηχητικό φίλτρο. Πολύ έξυπνα, η Leema έχει τυπώσει τις οδηγίες και τα δεδομένα δίπλα σε κάθε διακόπτη.

Leema Acoustics Elements Ultra Phono

Πειθαρχημένο εσωτερικό, με καλωδιώσεις που σχετίζονται μόνο με τον έλεγχο και την τροφοδοσία. Διακρίνεται το διακοπτικό τροφοδοτικό της Traco Power, το οποίο απαλλάσσει τον προενισχυτή από τον μετασχηματιστή τροφοδοσίας.

Στο εσωτερικό του Ultra Phono συναντούμε μια αρκετά μαζεμένη κατασκευή, το πρώτο εμφανές χαρακτηριστικό της οποίας είναι η απουσία μετασχηματιστή. Η Leema, έχει επιλέξει εδώ ένα διακοπτικό άρθρωμα τροφοδοσίας της Traco Power (ενός κατασκευαστή που εξειδικεύεται στα διακοπτικά τροφοδοτικά), απομακρύνοντας, με τον τρόπο αυτόν, μια σοβαρή πηγή θορύβων στην περιοχή των 50/100Ηz. Το κυρίως κύκλωμα της προενίσχυσης/αποέμφασης και του σταδίου εξόδου είναι υλοποιημένο με τους κλασικούς, αειθαλείς, τελεστικούς ΝΕ5532 (της Texas Instruments) ενώ το στάδιο προ-προενίσχυσης για τις κεφαλές κινητού πηνίου είναι υλοποιημένο με διακριτά εξαρτήματα, με παράλληλους ημιαγωγούς στο στάδιο εισόδου. Χρησιμοποιούνται τέσσερις ανά κανάλι, κάτι που σημαίνει ότι υπάρχει μια βελτίωση στο λόγο σήματος προς θόρυβο κατά 6dB περίπου. Η κατασκευή είναι προσεγμένη, αλλά χωρίς υπερβολικά υλικά. Έχει δοθεί σημασία σε μερικές κρίσιμες λεπτομέρειες, όπως είναι το routing του σήματος το οποίο γίνεται με ρελέ κοντά στα βύσματα και οι καλωδιώσεις, εκτός της τροφοδοσίας είναι ανύπαρκτες.

Leema Acoustics Elements Ultra Phono

Το κυρίως κύκλωμα του Ultra βασίζεται σε NE5532 (αριστερά). Το στάδιο προ-προενίσχυσης, για τις κεφαλές κινητού πηνίου (δεξιά) βασίζεται σε τέσσερα παράλληλα τρανζίστορ σε μια προσπάθεια βελτίωσης των επιδόσεων στον θόρυβο.