Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 14/12/2021

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

Wi-Fi Streamer/DAC/Ενισχυτής - Ηχεία δαπέδου

Adastra STA40 - Magnat Tempus 55

Adastra STA40 - Magnat Tempus 55

Στην πραγματικότητα, η Adastra δεν είναι και τόσο άγνωστη ως εταιρία, απλώς είναι ένα όνομα που δεν το συναντούμε συχνά στον οικιακό χώρο. Για την ακρίβεια, πρόκειται για έναν κατασκευαστή, το brand name του οποίου βρίσκεται πλέον κάτω από την ομπρέλα της AVSL, ο οποίος εξειδικεύεται σε συστήματα ήχου για δημόσιες ανακοινώσεις και καλύψεις μεγάλων χώρων (public address), με μια πολύ μεγάλη γκάμα συσκευών που ξεκινά από ενισχυτές και κατανεμητές και καταλήγει σε ηχεία και συστήματα διαχείρισης/μείξης ήχου για πολυζωνικές εγκαταστάσεις. Μεταξύ όλων αυτών των “pro” συσκευών υπάρχει και ο STA40, ένας μικρός, δικαναλικός ενισχυτής ο οποίος όμως διαθέτει όλα τα απαραίτητα, προκειμένου να συνδεθεί ασύρματα με ένα οικιακό δίκτυο και να πραγματοποιήσει streaming.

Adastra STA40 - Magnat Tempus 55

Ο STΑ40 είναι ένας ενισχυτής με πραγματικά μικρές διαστάσεις και, σε συνδυασμό με τις χαμηλές θερμοκρασίες που αναπτύσσει μπορεί να τοποθετηθεί εύκολα οπουδήποτε. Ο χρήστης έχει στη διάθεσή του ρυθμιστικό στάθμης που παίζει και τον ρόλο του στοιχειώδους επιλογέα εισόδων. Ο διακόπτης WPS διευκολύνει πολύ την ασύρματη σύνδεση με το δίκτυο.

Το να πεις ότι ο STA40 “μικρό στο μάτι” δεν είναι μομφή, είναι κυριολεξία: Με διαστάσεις 150x135x48 χιλιοστά η παρουσία του είναι χαμηλότερων τόνων από αυτήν ενός κλασικού DAC και μπορεί να βολευτεί πραγματικά οπουδήποτε, ακόμη και πάνω σε ένα ηχείο, χωρίς να δημιουργεί προβλήματα. Η απλή πρόσοψη περιλαμβάνει ένα κλασικό ρυθμιστικό στάθμης, τρία LED και έναν διακόπτη. Ο χρήστης μπορεί να δει, μέσω των LED, ότι ο ενισχυτής είναι σε κατάσταση ON και το ποιά από τις δύο διαθέσιμες εισόδους, Wi-Fi/Line έχει επιλεγεί, κάτι που γίνεται πιέζοντας το ρυθμιστικό στάθμης, το οποίο παίζει και τον ρόλο του -στοιχειώδους- επιλογέα εισόδου. Ο μοναδικός διακόπτης είναι το WPS (Wi-Fi Protected Setup) που, συνδυασμό με έναν συμβατό ρούτερ, διευκολύνει σημαντικά την εγκατάσταση.
Η πίσω πλευρά της συσκευής δεν κρύβει εκπλήξεις. Εκεί ο χρήστης θα βρει μια είσοδο στάθμης line, με βύσματα RCA και τους ακροδέκτες σύνδεσης των ηχείων, αρκετά καλής ποιότητας, οι διαστάσεις των οποίων είναι συμβατές με τον (λίγο) διαθέσιμο χώρο, καθώς επίσης και μια έξοδο προενισχυτή, υλοποιημένη με jack TRS 3,5mm. Αυτή, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την οδήγηση ενεργών ηχείων, ενεργού υπογούφερ ή οποιασδήποτε άλλης συμβατής συσκευής.

Το εσωτερικό του ενισχυτή είναι τυπικής ποιότητας αλλά σχετικώς προσεγμένο. Στον ρόλο του προενισχυτή έχει επιστρατευθεί ένα line driver της Texas Instruments και η διαχείριση του Wi-Fi γίνεται από μια θυγατρική πλακέτα της LinkPlay (A31), η οποία μπορεί να διαχειριστεί σήματα μέχρι 24/192. Το στάδιο ισχύος είναι διακοπτικό και, σύμφωνα με τον κατασκευαστή, μπορεί να αποδώσει 2x20W/8Ω, με τα ηχεία 4Ω να μην προτείνονται, πιθανώς επειδή το στάδιο εξόδου δεν αισθάνεται άνετα με φορτία αισθητά μικρότερα από την τιμή αυτή.
Για τον έλεγχο της συσκευής σε ό,τι αφορά το ασύρματο streaming προτείνεται, στο εγχειρίδιο χρήσης, από την Adastra, η εφαρμογή Muzo η οποία ωστόσο, σήμερα, έχει αλλάξει όνομα και ονομάζεται WiiM (χωρίς σοβαρές αλλαγές στην λειτουργικότητά της) και βασίζεται σε λογισμικό που έχει αναπτύξει η Linkplay Tech (η ίδια εταιρία που υπογράφει το άρθρωμα Wi-Fi της συσκευής)

Adastra STA40 - Magnat Tempus 55

Ο χρήστης έχει στη διάθεσή του είσοδο line, έξοδο προενισχυτή και ακροδέκτες για την σύνδεση ηχείων που δέχονται όλων των ειδών τους τερματισμούς καλωδίων. Η τροφοδοσία βασίζεται σε ένα εξωτερικό τροφοδοτικό και η ενεργοποίηση της συσκευής γίνεται από το πίσω μέρος.

Adastra STA40 - Magnat Tempus 55

Τυπικής ποιότητας βιομηχανική κατασκευή. Δεξιά, φαίνεται το κύκλωμα για την διαχείριση του Wi-Fi, ενώ αριστερά ο προενισχυτής της συσκευής. Η δομή της συσκευής είναι πραγματικά άξια προσοχής, αν αναλογιστείς ότι στοιχίζει €165,-.

Το ηχείο της Magnat που συνόδευε τον STA40 είναι το μικρότερο μοντέλο δαπέδου της σειράς Tempus (Tempus 55). Η Tempus είναι η δεύτερη περισσότερο οικονομική σειρά της Magnat και περιλαμβάνει, ακόμη, το τρίδρομο δαπέδου Tempus 77 καθώς και το δίδρομο ραφιού/βάσης Tempus 33.
Το Tempus 55 είναι μια σχεδίαση 2 1/2 δρόμων και βασίζεται σε ένα τουίτερ μαλακού θόλου ίντσας με ενσωματωμένο κυματοδηγό για την απόδοση των υψηλών συχνοτήτων και σε δύο γούφερ 6,5 ιντσών με κώνο από επεξεργασμένο χαρτί για την απόδοση των μεσαίων και των χαμηλών συχνοτήτων. Ο χαρακτηρισμός “δυόμιση” στους δρόμους, σημαίνει ότι το φίλτρο (στην περίπτωση του Tempus 55 τέταρτης ακουστικής τάξης), χρησιμοποιεί δύο low pass κλάδους με διαφορετικές συχνότητες αποκοπής. Εν προκειμένω, το crossing του “επάνω” μιντ/γούφερ με το τουίτερ γίνεται στα 3,3kHz ενώ το “κάτω” γούφερ αρχίζει να λειτουργεί κάτω από τα 350Hz (ταυτόχρονα με το πρώτο), ώστε να συμπληρώνει τον όγκο πολύ χαμηλά. Η φόρτιση των γούφερ γίνεται με διπλό bass reflex στο πίσω μέρος της καμπίνας, όπου συναντούμε και τους ακροδέκτες σύνδεσης με τον ενισχυτή, οι οποίοι υποστηρίζουν διπλοκαλωδίωση.

Adastra STA40 - Magnat Tempus 55

Το Tempus 55 της Magnat είναι ένα ηχείο δαπέδου με σεβαστές διαστάσεις, που βασίζεται σε δύο μεγάφωνα 6,5 ιντσών σε αρχιτεκτονική 2 1/2 δρόμων. Η ποιότητα κατασκευής είναι καλή, με καλοσχεδιασμένη βάση (που διαθέτει ρυθμιζόμενες ακίδες).

Adastra STA40 - Magnat Tempus 55

Η φόρτιση των δύο γούφερ γίνεται μέσω διπλού bass reflex με καμπυλωμένα χείλη ώστε να μην δημιουργούνται αεροδυναμικοί θόρυβοι. Το ηχείο διαθέτει ακροδέκτες που υποστηρίζουν διπλοκαλωδίωση.

Η ποιότητα κατασκευής του ηχείου είναι τυπικώς καλή, αισθητικώς άψογες βάσεις στήριξης στο δάπεδο, οι οποίες περιλαμβάνουν ρυθμιζόμενες ακίδες και συμβατικά προστατευτικά πλέγματα.

Adastra STA40 - Magnat Tempus 55

Οι υψηλές συχνότητες αποδίδονται από ένα τουίτερ μαλακού θόλου μίας ίντσας, το οποίο υποστηρίζεται από κυματοδηγό για την βελτιστοποίηση της διασποράς. Τα γούφερ του ηχείου έχουν κώνο από επεξεργασμένο χαρτί και είναι σχεδιασμένα με την χρήση του συστήματος του Klippel.