Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 16/02/2021

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

Ηχείο δαπέδου/Τελικός ενισχυτής

Amphion Argon 7LS/Amp700

Amphion Argon 7LS/Amp700

Τα ηχεία είναι αρκετά μεγάλα σε ύψος (επιβλητικά θα τα χαρακτήριζε κανείς, καθώς φθάνουν το 1,16m) με το φινίρισμά τους να φαίνεται ιδιαίτερα προσεγμένο. Το 7LS προσφέρεται σε τέσσερις παραλλαγές λευκού και μαύρου, για την καμπίνα αλλά ο χρήστης μπορεί να επιλέξει προστατευτικά μεγαφώνων σε 8 στάνταρντ (και ζωηρά) χρώματα, ενώ -κατόπιν παραγγελίας- είναι διαθέσιμα και όλα τα χρώματα της παλέτας RAL. Μπορεί, επίσης, κάποιος να αποκτήσει το ηχείο και με φινίρισμα σε φυσικό ξύλο.

Amphion Argon 7LS/Amp700

Παρά την σκανδιναβική του λιτότητα, το Argon 7LS είναι ένα εντυπωσιακό ηχείο. Το μικρό του πλάτος διευκολύνει, ασφαλώς, την τοποθέτηση στον χώρο. Τα μεγάφωνα προστατεύονται από μεταλλικά πλέγματα που, προφανώς, δεν είναι σχεδιασμένα να αφαιρούνται με ευκολία, σε καθημερινή βάση.

Όποιος δει τα μοντέλα της εταιρίας, συνολικά, αντιλαμβάνεται ότι η Amphion έχει επενδύσει πολύ σοβαρά στο τουίτερ και τον κυματοδηγό που το συνοδεύει, με αποτέλεσμα να το χρησιμοποιεί σε όλα της τα μοντέλα, μια επιλογή που δημιουργεί, εκτός των άλλων και μια πολύ συγκεκριμένη αισθητική υπογραφή. Ο κυματοδηγός αυτός κατασκευάζεται από το συνθετικό υλικό Corian (με βασικά συστατικά ένα ακρυλικό πολυμερές και αλουμίνα) και η μορφοποίησή του γίνεται με CNC και ένα ειδικά σχεδιασμένο κοπτικό. Το ίδιο το τουίτερ είναι μια σχεδίαση θόλου από τιτάνιο μίας ίντσας (της Seas) και είναι τοποθετημένο στον μεγάλης διαμέτρου κυματοδηγό το χείλος του οποίου φθάνει μέχρι τις ακμές της στενής μπάφλας. Τα αποτελέσματα αυτής της προσέγγισης είναι διάφορα: Πρώτον η αυξημένη ευαισθησία, δεύτερον η βελτιστοποιημένη ακτινοβολία στο χώρο και, τρίτον, ο περιορισμός των περιθλάσεων.

Amphion Argon 7LS/Amp700

Οι χαμηλές/μεσαίες συχνότητες αποδίδονται από δύο γούφερ 6,5 ιντσών με κώνο από αλουμίνιο.

Amphion Argon 7LS/Amp700

Ανάμεσα στα δύο μιντ/γούφερ βρίσκεται το τουίτερ του ηχείου, με θόλο ίντσας από τιτάνιο. Καθοριστικός παράγοντας στην απόδοση του ηχείου ψηλά είναι ο μεγάλης διαμέτρου κυματοδηγός, ο οποίος κατασκευάζεται από Corian.

Το 7LS είναι μια δίδρομη σχεδίαση και η απόδοση της περιοχής των μεσαίων/χαμηλών έχει ανατεθεί σε δύο γούφερ 6,5 ιντσών με κώνο από αλουμίνιο, τα οποία είναι τοποθετημένα εκατέρωθεν του τουίτερ σε μια τυπική αρχιτεκτονική MTM (η εταιρία πάντως δεν αναφέρει τίποτε σχετικό). Η φόρτιση των γούφερ γίνεται με δύο παθητικούς ακτινοβολητές, επίσης 6,5 ιντσών, τοποθετημένους στο πίσω μέρος της καμπίνας. Η Amphion αναφέρει ότι αυτή η μέθοδος είναι προτιμότερη, διότι εξασφαλίζει καλύτερη χρονική συμπεριφορά για την οπίσθια ακτινοβολία, σε σχέση με το συμβατικό ρεφλέξ και έχει μικρότερα προβλήματα συντονισμών σε σχέση με αυτό.

Amphion Argon 7LS/Amp700

Η φόρτιση των γούφερ γίνεται από δύο παθητικούς ακτινοβολητές οι οποίοι είναι τοποθετημένοι στην πίσω πλευρά της καμπίνας και έχουν διάμετρο, επίσης, 6,5 ίντσες. Όλες οι μονάδες του ηχείου είναι της Seas.

Amphion Argon 7LS/Amp700

Για την σύνδεσή του με τον ενισχυτή, το ηχείο χρησιμοποιεί ακροδέκτες της Argento, ένα εξάρτημα που δεν το συναντούμε συχνά, είναι αρκετά περίεργο σε εμφάνιση αλλά κάνει τη δουλειά του πολύ καλά, επιτρέποντας την χρήση ακροδεκτών τύπου “μπανάνα”, δίχαλων και γυμνού καλωδίου. Στις δύο τελευταίες περιπτώσεις, η σύσφιγξη γίνεται πολύ εύκολα. Στην αριστερή πλευρά φαίνεται ο διακόπτης ενίσχυσης των υψηλών συχνοτήτων.

Αρκετό ενδιαφέρον έχει η επιλογή της συχνότητας cross, η οποία είναι τοποθετημένη στα 1600Hz, αφήνοντας ένα μεγάλο μέρος της ευαίσθητης περιοχής των μεσαίων συχνοτήτων στο τουίτερ. Αυτό, λέει ο Hyvönen, κάνει το ηχείο μια “σχεδόν” σημειακή πηγή, χωρίς προβλήματα από την μετάβαση μεταξύ των μεγαφώνων. Η σύνδεση με τον ενισχυτή γίνεται μέσω των πολύ καλής ποιότητας (και πρωτότυπων σε εμφάνιση) ακροδεκτών της Argento, δίπλα στους οποίους υπάρχει και ένας διακόπτης που ενισχύει τις υψηλές συχνότητες κατά 1dB. H εσωτερική καλωδίωση γίνεται με επαργυρωμένους αγωγούς από χαλκό υψηλής καθαρότητας. Τα ηχεία της δοκιμής συνοδευόντουσαν από ένα σετ καλωδίων κατασκευής της Amphion.
Ο ενισχυτής Amp700 που συνόδευε τα ηχεία (χωρίς, φυσικά, να αποτελεί απαραίτητο παρελκόμενό τους), ανήκει στην επαγγελματική σειρά της Amphion. Είναι μια απλή, λιτή, αλλά προσεγμένη στην κατασκευή της συσκευή, βασισμένη σε άρθρωμα τεχνολογίας ICE Power της σειράς AS (700AS2). Τα αρθρώματα αυτά περιλαμβάνουν τόσο το στάδιο ισχύος όσο και το τροφοδοτικό (αμφότερα διακοπτικά). Η Amphion φαίνεται να έχει βάλει το χέρι της στο στάδιο εισόδου της συσκευής, με ένα κύκλωμα απομόνωσης/προσαρμογής, απευθείας τοποθετημένο στα βύσματα της (balanced) εισόδου. Ως έχει, ο ενισχυτής αποδίδει 2x350W/8Ω και 2x700W/4Ω, επίδοση που κρίνεται μάλλον... επαρκής για ένα ηχείο του οποίου η ευαισθησία είναι 91dBSPL, με βάση τα επίσημα χαρακτηριστικά του.

Amphion Argon 7LS/Amp700

Ο Amp700 είναι ένας απλός, αλλά πολύ αποτελεσματικός τελικός ενισχυτής. Έχει σχεδιαστεί με το μυαλό στο περιβάλλον του στούντιο, αλλά έχει πολύ σημαντικές δυνατότητες οδήγησης και μπορεί να χρησιμοποιηθεί άνετα και σε οικιακό περιβάλλον.