Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 06/07/2021

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

Πλατό/Βραχίονας/Κεφαλή

Dual CS 600 MKII/Skyanalog G1

Dual CS 600 MKII/Skyanalog G1

Η βασική διαφορά του νέου CS 600 με την αρχική εκδοχή είναι το πλατό. Δεν την λες και άνευ ουσίας, φυσικά, αφού η μηχανική συμπεριφορά του συγκεκριμένου μέρους καθορίζει κάποιες σημαντικές πλευρές της συνολικής απόδοσης. Σε αντίθεση με το πρώτο μοντέλο, που χρησιμοποιούσε ένα πλατό η κατασκευή του οποίου είχε την μορφή σάντουιτς, η νέα έκδοση χρησιμοποιεί ένα πλατό από αλουμίνιο με το διπλάσιο βάρος (2,1kg), επιλογή η οποία σύμφωνα με την εταιρία εξασφαλίζει μεγαλύτερη αντοχή σε εξωγενείς κραδασμούς και ομαλότερη περιστροφή (αμφότερα στοιχεία που φαίνονται ξεκάθαρα μέσω μετρήσεων, αν πιάνετε το υπονοούμενο...).

Dual CS 600 MKII/Skyanalog G1

H μοναδική εμφανής διαφορά του ΜΚΙΙ σε σχέση με το αρχικό CS 600 είναι το πλατό, το οποίο κατασκευάζεται από μονοκόμματο αλουμίνιο. Το μοντέλο της δοκιμής είχε το κλασικό μαύρο φινίρισμα, το οποίο είναι πολύ καλής ποιότητας και, φυσικά, οι παρατηρητικοί θα έχουν ήδη προσέξει την G1 της Skyanalog στο κέλυφος του βραχίονα.

Το υπόλοιπο σύστημα περιστροφής παραμένει το ίδιο, έχουμε δηλαδή να κάνουμε με ένα υποπλατό από συνθετικό υλικό, το οποίο διαθέτει άξονα 10mm σε ένα πηγάδι με επιφάνεια τριβής από ορείχαλκο και έδρανο βάσης από τεφλόν. Η κίνηση μεταδίδεται με ιμάντα και προέρχεται από έναν κινητήρα συνεχούς, ο οποίος ελέγχεται ηλεκτρονικά και προφέρει επιλογές 33, 45 και 78σαλ.
Το CS600 MKII δεν περιλαμβάνει κάποιο είδος ανάρτησης, εκτός από τρία ελαστικά σημεία στήριξης. Η απομόνωση προφέρεται, κυρίως, από τον μεγάλης μάζας πλίνθο, ο οποίος είναι κατασκευασμένος από MDF και είναι διαθέσιμος σε δύο φινιρίσματα, μαύρο (που βλέπετε στις φωτογραφίες) και λάκα πιάνου. Κρίνοντας από το προηγούμενο μοντέλο, η λάκα πιάνου της Dual είναι πολύ καλής ποιότητας, αλλά και το λιτό (συγκριτικά) μαύρο που είχαμε για την τρέχουσα δοκιμή ήταν πραγματικά πολύ καλό.

Dual CS 600 MKII/Skyanalog G1

Ο διακόπτης On/επιλογής στροφών δεν έχει αλλάξει και η Dual έκανε πολύ καλά, καθώς η αίσθησή του είναι πραγματικά θετική και ευχάριστη.

Dual CS 600 MKII/Skyanalog G1

Κλασικά πράγματα α λα Dual: Ηλεκτρονικά ελεγχόμενος κινητήρας, μετάδοση με ιμάντα, υποπλατό από συνθετικό υλικό και χαλύβδινος άξονας με ορειχάλκινες επιφάνειες τριβής και έδρανο βάσης από τεφλόν.

Ο βραχίονας είναι ειδικά σχεδιασμένος για το συγκεκριμένο πλατό, αλλά βασίζεται στις γνωστές αρχές της Dual. Περιλαμβάνει στέλεχος από αλουμίνιο και headshell από ανθρακονήματα, είναι δυναμικά ζυγισμένος (η δύναμη ανάγνωσης εξασκείται από ελατήριο) και η ανάρτησή του είναι καρντανική με τέσσερα σημεία έδρασης τα οποία υλοποιούνται από ρουλμάν. Ο χρήστης έχει την δυνατότητα να ρυθμίζει το ύψος του βραχίονα ώστε να διευκολύνεται η τοποθέτηση της κεφαλής και να είναι δυνατή η αλλαγή του VTA. Για τον σκοπό αυτό, η βάση του βραχίονα απελευθερώνεται εύκολα μέσω ενός κοχλία Allen στο πίσω μέρος. Η σύνδεση του πλατό με τον προενισχυτή γίνεται μέσω θηλυκών RCA και η εταιρία προσφέρει ένα καλής ποιότητας καλώδιο interconnect.

Dual CS 600 MKII/Skyanalog G1

Ο βραχίονας είναι ειδικά σχεδιασμένος για το CS 600 αλλά παραμένει... γνήσιος Dual. Το βασικό υλικό είναι το αλουμίνιο για τα μεταλλικά μέρη, το κέλυφος της κεφαλής κατασκευάζεται από ανθρακονήματα και η ανάρτηση είναι καρντανική, τεσσάρων σημείων.

Dual CS 600 MKII/Skyanalog G1

Ο βραχίονας είναι δυναμικά ζυγισμένος. Αυτό σημαίνει ότι η δύναμη ανάγνωσης εφαρμόζεται από ελατήριο. Η βάση του βραχίονα έχει μια απλή βαθμονόμηση που θα διευκολύνει την ρύθμιση του VTA.

Με δεδομένο ότι το CS 600 MKII δεν αποτελεί επανάσταση σε σχέση με το προηγούμενο μοντέλο, ίσως το πλέον ενδιαφέρον μέρος του πακέτου ήταν η κεφαλή η οποία το συνόδευε. Εδώ, ο αντιπρόσωπος της Dual στην ελληνική αγορά έβγαλε, κατά τα φαινόμενα, έναν λαγό από το καπέλο του, φορτώνοντας τον βραχίονα με μια G1 της Skyanalog. H εταιρία αυτή είναι ένας από τους γνωστούς OEMάδες στον συγκεκριμένο χώρο, αλλά η παρουσία της στην αγορά με δικά της μοντέλα (έχει τρία, όλα κινητού πηνίου, αυτή τη στιγμή) είναι πολύ πρόσφατη και ήταν η πρώτη φορά που είδαμε μια κεφαλή της από κοντά. Η G1 βασίζεται σε γεννήτρια iron cross και χρησιμοποιεί στέλεχος από Βόριο και ακίδα με κατατομή Super Line Contact σε ένα κέλυφος από αλουμίνιο. Η G1 είναι το φθηνότερο μοντέλο της σειράς και με τιμή λίγο κάτω από τα €1000,- φαίνεται να βρίσκεται στο “σωστό” επίπεδο για να υποστηρίξει το γερμανικό πλατό.

Dual CS 600 MKII/Skyanalog G1

Η κεφαλή G1 της Skyanalog ήταν η πρώτη της εταιρίας που είχαμε την ευκαιρία να δούμε από κοντά. Καλοκατασκευασμένη (και με ωραίο χρώμα), διαθέτει καθαρές γραμμές που διευκολύνουν τις ρυθμίσεις. Μας εξέπληξε ευχάριστα.

Dual CS 600 MKII/Skyanalog G1

Η σύνδεση του MK II με τον προενισχυτή phono γίνεται μέσω θηλυκών RCA (συνοδεύεται από καλής ποιότητας καλώδια, αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτό που κρίνετε εσείς σωστό). Αριστερά, διακρίνεται ο κοχλίας Allen που ελευθερώνει τον βραχίονα για την ρύθμιση του VTA.