Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 09/03/2021

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

Ηχείο Βάσης/Ραφιού

Elac Debut Reference DBR62

Elac Debut Reference DBR62

Η πρώτη εντύπωση από την εμφάνιση του DBR62 είναι πραγματικά πολύ θετική. Το ηχείο είναι διαθέσιμο σε δύο διαφορετικές διχρωμίες, μια η οποία περιλαμβάνει λευκή μπάφλα και δρύινο φινίρισμα στην υπόλοιπη καμπίνα και μια με μαύρη μπάφλα και φινίρισμα καρυδιάς (έκδοση την οποία είχαμε στην διάθεσή μας για την δοκιμή). Η συνολική εικόνα συμπληρώνεται από ένα προστατευτικό ύφασμα με μαγνητική στήριξη που έχει εξαιρετική αίσθηση και εμφάνιση και το συνολικό αποτέλεσμα είναι ιδιαίτερα ελκυστικό.

Elac Debut Reference DBR62

Το Elac DBR62 είναι ένα ιδιαίτερα προσεγμένο, ως προς την αισθητική του, ηχείο. Η έξυπνη διχρωμία μπάφλας/καμπίνας και ο ανασχεδιασμένος κυματοδηγός, σε συνδυασμό με την παράλληλη οπή του bass reflex του δίνουν προσωπικότητα και το κάνουν να ξεχωρίζει.

Σε ό,τι αφορά την τεχνική πλευρά τώρα, το DBR62 είναι μια σχεδίαση δύο δρόμων, δύο μεγαφώνων, με τις υψηλές συχνότητες να αποδίδονται από ένα τουίτερ ίντσας, με υφασμάτινο θόλο (το ίδιο με αυτό της σειράς Debut 2.0) το οποίο “βλέπει” έναν νέο κυματοδηγό (ειδικά σχεδιασμένο για την σειρά Reference, στόχος του οποίου είναι η βελτίωση της διασποράς των υψηλών συχνοτήτων στον χώρο και την απόκρισης ψηλά (η οποία ξεπερνά τα 30kHz κατά την εταιρία.

Elac Debut Reference DBR62

Οι υψηλές συχνότητες αποδίδονται από ένα τουίτερ υφασμάτινου θόλου μίας ίντσας. Ο μεταλλικός κυματοδηγός βελτιώνει, κατά την Elac, την απόκριση ψηλά.

Elac Debut Reference DBR62

Το γούφερ στη σειρά Debut Reference έχει νέο σασί από χυτό αλουμίνιο και κώνο από ανθρακονήματα.

Η χαμηλή/μεσαία περιοχή συχνοτήτων έχει ανατεθεί σε ένα γούφερ 6,5 ιντσών με κώνο από ίνες αραμιδίου (ανθρακονήματα, δηλαδή, απλώς η ονομασία Kevlar δεν χρησιμοποιείται για προφανείς λόγους) και νέο χυτό σασί από αλουμίνιο (το οποίο δεν διαθέτει το αντίστοιχο γούφερ της σειράς Debut 2.0). Τα δύο μεγάφωνα οδηγούνται από ένα φίλτρο με συχνότητα cross στα 2.2kHz, το οποίο δεν προσφέρει δυνατότητα διπλοκαλωδίωσης. Ως αντιστάθμισμα, η Elac έχει χρησιμοποιήσει ένα ζευγάρι ακροδεκτών με πολύ καλή ποιότητα, που επιτρέπουν την χρήση καλωδίων μεγάλης διατομής (τερματισμένα με τους συνήθεις τρόπους) και σφίγγουν εύκολα, και σωστά, μια επιλογή που θεωρούμε θετική.

Elac Debut Reference DBR62

Η φόρτιση του γούφερ γίνεται από μια παράλληλη οπή η οποία βρίσκεται στην μπάφλα.

Elac Debut Reference DBR62

Οι ακροδέκτες για την σύνεση των ηχείων είναι πολύ καλής ποιότητας και σφίγγουν τα καλώδια εύκολα και σωστά.

Η καμπίνα του ηχείου είναι κατασκευασμένη από MDF υψηλών προδιαγραφών σε ό,τι αφορά την χημική σύνθεση (πιστοποιημένο ως CARB2, με χαμηλή ποσότητα φορμαλδεΰδης, αυτό βεβαίως δεν έχει σχέση με την ηχητική απόδοση, όσο με θέματα υγείας και προστασίας του περιβάλλοντος) και έχει βελτιωμένη ακαμψία χάρις στο διαφορετικό εσωτερικό δέσιμο που χρησιμοποιείται, σε σχέση με την Debut 2.0, και περιλαμβάνει μια περιμετρική ενίσχυση.
Η φόρτιση του γούφερ γίνεται με bass reflex το οποίο είναι μεταβλητής, παραλληλόγραμμης διατομής και τοποθετημένο στην μπάφλα, κάτι που διευκολύνει την τοποθέτηση του ηχείου σε ράφι ή σχετικώς κοντά σε τοίχο.
Το συνολικό αποτέλεσμα είναι ένα ηχείο με μάλλον χαμηλή ευαισθησία (86dBSPL/2,83Vrms/1m), ονομαστική αντίσταση 6Ω και απόκριση που εκτείνεται από τα 44Hz μέχρι τα 35kHz, με βάση τα όσα αναφέρει η ίδια η Elac.

Elac Debut Reference DBR62

Το προστατευτικό κάλυμμα των ηχείων είναι πολύ καλής ποιότητας αλλά επηρεάζει την απόδοσή τους αρκετά. Ευτυχώς τοποθετείται και αφαιρείται πολύ εύκολα, καθώς είναι μαγνητικό.