Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 02/11/2021

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

Ηχείο Βάσης/Ραφιού

JBL L82 Classic

JBL L82 Classic

Τα L82 Classic αντικατέστησαν τα ηχεία αναφοράς (ATC SCM-50PSL) και οδηγήθηκαν από το υπόλοιπο σύστημα (Teac Esoteric P70/D70, Melos Plus Series Line, Parasound HCA3500). Η τοποθέτηση του ηχείου στον χώρο δεν κρύβει προβλήματα, καθώς ο όγκος του είναι μικρός, αλλά υπάρχουν ορισμένες λεπτομέρειες που έχουν σημασία. Κατ' αρχήν, οι βάσεις. Η JBL περιγράφει τις βάσεις του L82 Classic ως προαιρετικές, αλλά -κατά τη γνώμη μου- είναι απολύτως απαραίτητες. Δίνουν το σωστό ύψος και την σωστή κλίση σε ένα ηχείο που είναι αρκετά μικρό για να τοποθετηθεί στο πάτωμα (ούτε να το σκεφτείτε!) αλλά αρκετά μεγάλο για να τοποθετηθεί σε ένα συνηθισμένο τραπέζι, ράφι, ή κλασική βάση (ας πούμε 60 εκατοστών). Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, ο ακροατής θα κάθεται λάθος σε θέση ως προς τον άξονα του ηχείου. Οπότε, ναι. Αγοράστε και τις βάσεις μαζί.
Στην συνέχεια, το ρυθμιστικό του τουίτερ. Αρχικώς, αφήστε το στην ησυχία του, δηλαδή στα 0dB. Η ίδια η JBL αναφέρει ότι οποιαδήποτε ρύθμιση θα πρέπει να γίνει μετά από ένα χρονικό διάστημα ώστε να στρώσουν τα ελαστικά μέρη των μεγαφώνων, αλλά -ούτως ή άλλως- θα πρέπει πρώτα να μάθετε τον ήχο του ηχείου καλά και μετά να επιχειρήσετε να τον “φέρετε” αντισταθμίζοντας την απορροφητικότητα του χώρου σε υψηλές συχνότητες ή ο,τιδήποτε άλλο.
Τελευταίο, αλλά όχι έσχατο: Τοποθετήστε το σωστά. Αυτό σημαίνει σε κάποια σχετική απόσταση από τους τοίχους και σε ισόπλευρο τρίγωνο, με πλευρά όχι μεγαλύτερη από τα 2,4m.

Με όλα τα παραπάνω να έχουν ληφθεί υπόψιν, το L82 Classic είναι ένα ηχείο γεμάτο ευχάριστες εκπλήξεις. Το πρώτο πράγμα που παρατηρήσαμε είναι ότι μπορεί να στήσει μια από τις καλύτερες στερεοφωνικές εικόνες που έχουμε ακούσει τον τελευταίο καιρό από ηχείο τέτοιων διαστάσεων και τιμής. Το κλισέ “εξαφανίζεται από τον χώρο” δεν επαρκεί για να περιγράψει το soundstage των JBL, το οποίο είναι εξαιρετικά καθορισμένο σε πλάτος, ελάχιστα πίσω σε εστιασμό, με πολύ καλό βάθος και φυσική παρουσίαση. Γενικώς, η εντύπωση που αποκομίζεις είναι αυτή ενός μεγαλύτερου σε όγκο ηχείου, με καλή αίσθηση ρυθμού, αέρινη μεσαία περιοχή και καλή έκταση/συμπεριφορά ψηλά, το οποίο είναι ξεκούραστο, έχει σημαντικές δυνατότητες στάθμης και πολύ καλή απόδοση των μακροδυναμικών. Το L82 Classic ακούστηκε απρόοπτα επιβλητικό και άνετο, δημιουργώντας, από την αρχή, μια πολύ θετική εντύπωση.

JBL L82 Classic JBL L82 Classic

Στις λεπτομέρειες τώρα, το μικρό JBL είναι παρόν στην περιοχή των πολύ χαμηλών συχνοτήτων, με καλό όγκο και έλεγχο, ικανοποιητική έκταση (στην πραγματικότητα ακούγεται πιο εκτεταμένο σε σχέση με αυτό που περιμένεις) και καλές δυνατότητες περιγραφής του παλμού και των λεπτομερειών της περιοχής. Το ενδιαφέρον, εν προκειμένω, είναι ότι αυτές οι θετικές πλευρές διατηρούνται ακόμη και σε υψηλές στάθμες.
Το μεσοχαμηλό και το ανώτερο χαμηλό του L82 ακούστηκε πειστικό, παρόν, ήπια εμφατικό, χωρίς να ενοχλεί και ίσως λίγο αδρό σε σχέση με το ηχείο αναφοράς. Πρόκειται για μια συμπεριφορά που είναι ελκυστική, σε προκαλεί να ακούσεις περισσότερο (και σε υψηλότερες στάθμες), δίνοντας, κατά πάσα πιθανότητα τον επιβλητικό χαρακτήρα του ηχείου. Τα ρυθμικά μέρη ακούστηκαν αρκετά γρήγορα, γεμάτα και με αίσθηση ροής και το foot-tapping ήταν πολύ συχνά αυθόρμητο. Το γεγονός ότι το ηχείο απέδωσε καλά τα ρυθμικά μέρη, μας άφησε να θέλουμε το κάτι παραπάνω στις πολύ χαμηλές συχνότητες, κάτι που δεν εκπλήσσει, με δεδομένα τα -6dB στα 44Hz. Αυτό αποδείχθηκε ότι μπορεί να γίνει σε καθεστώς ψηφιακής αντιστάθμισης, με το ηχείο να αντέχει αρκετή διόρθωση χωρίς προβλήματα στο γούφερ και το reflex.
Η μεσαία περιοχή αποδίδεται με σωστή αίσθηση φωτεινότητας, είναι ευχάριστη και ξεκούραστη, με αρκετά καλή ανάλυση και απόδοση των λεπτομερειών. Το τελικό αποτέλεσμα δεν θα καταπιέσει ποτέ, με τα δρώμενα να εστιάζονται ελάχιστα πίσω από τον άξονα που ενώνει τα δύο ηχεία. Ο ακροατής έχει πολύ καλή αίσθηση της κίνησης των ηχητικών πηγών, του όγκου και του αέρα, και -εκούσια ή ακούσια- η παράδοση του στούντιο μόνιτορ της JBL φαίνεται να ζει μέσα από τα L82 Classic. Γενικώς, ο “αέρας” είναι χαρακτηριστικό του μικρού ηχείου. Αποδίδει τις δυναμικές αντιθέσεις με τρόπο εμφανώς αβίαστο και δημιουργεί ένα συνολικό άκουσμα ξεκούραστο, ευχάριστο και μεγάλο, πολύ μεγαλύτερο από αυτό που περιμένεις με βάση τις διαστάσεις του.
Ψηλά, ακούστηκε γρήγορο και φωτεινό, χωρίς ίχνος μεταλλικότητας, αρκετά διάφανο και πειστικό και, ίσως, ελαφρώς αδρό στην λεπτομέρεια, αλλά ικανό στην περιγραφή της ατάκας και του σώματος των κρουστών στην περιοχή. Ο ξεκούραστος χαρακτήρας του L82 στην μεσαία περιοχή φάνηκε να διατηρείται και ψηλά, με τον αρμονικό πλούτο να αποδίδεται σωστά και τον συνολικό χαρακτήρα να αποκλίνει, ελάχιστα, προς το ζεστό και το ευχάριστο.
Συνολικά, ακούγοντας το μικρό JBL, αυτό που σου μένει είναι η αίσθηση ότι μόλις βρέθηκες απέναντι από ένα εξαιρετικά διασκεδαστικό ηχείο, του οποίου η προτεραιότητα είναι να σου επιτρέψει να ευχαριστηθείς την μουσική σου, αποδίδοντας άψογα τα δυναμικά και την τονική ισορροπία κάθε ηχογράφησης, χωρίς να γίνεται αυστηρό (νομίζω ότι ο αγγλικός όρος που ταιριάζει, εδώ, είναι pedantic).

Τελικώς...

... μην αφήσετε την εμφάνιση του L82 Classic να σας παρασύρει σε ιδέες και πρώιμα συμπεράσματα που δεν είναι ακριβή: Εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα εξαιρετικά σύγχρονο, καλοσχεδιασμένο και με προσεγμένο voicing, ηχείο, το οποίο -απλώς- θυμίζει εμφανισιακά κάποια ιστορικά προϊόντα της JBL. Η πραγματικότητα, όμως, ξεπερνά, κατά πολύ, οποιαδήποτε επιφανειακή εντύπωση. Η JBL έχει σχεδιάσει ένα ηχείο με εξαιρετικό χαρακτήρα που θα αξιοποιήσει στο έπακρο την μουσική σας συλλογή. Ακούστε το οπωσδήποτε σε πρώτη ευκαιρία!