Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 21/09/2021

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

Προενισχυτής Phono

Pro-Ject Audio Phono Box RS2

Pro-Ject Audio Phono Box RS2

Παρά την υψηλή θέση του στον κατάλογο της εταιρίας, το Phono Box RS2 καταφέρνει να παραμείνει, με κάποιον τρόπο, εντελώς λογικό ως προς την κατασκευή, αποφεύγοντας της υπερβολές οι οποίες -πιθανώς- θα ανέβαζαν το κόστος. Μετά την αποσυσκευασία βρίσκεσαι αντιμέτωπος με ένα καλοκατασκευασμένο σασί και μια πρόσοψη που περιλαμβάνει αρκετά πράγματα, αλλά όχι περισσότερα από όσα χρειάζεσαι (ο μέσος χρήστης δεν θα χρειαστεί να ανατρέξει στο εγχειρίδιο χρήσης για να καταλάβει την συσκευή).

Pro-Ject Audio Phono Box RS2

Ο Phono Box RS2 βασίζεται στην κλασική (πλέον) αισθητική της σειράς Box της Pro-Ject. Η ποιότητα κατασκευής και φινιρίσματος είναι πολύ καλή και το user interface σαφές, παρά τους αρκετούς διακόπτες.

Βασικό μέλημα της Pro-Ject ήταν, φυσικά, οι αυξημένες δυνατότητες προσαρμογής της κεφαλής. Έτσι, ο χρήστης έχει στην διάθεσή του συνεχώς (όχι βηματικά) ρυθμιζόμενη αντίσταση εισόδου (από 10Ω μέχρι 1kΩ) για κεφαλές κινητού πηνίου και οκτώ επίπεδα κέρδους (από 40dB μέχρι 70dB) και οκτώ βήματα ρύθμισης της χωρητικότητας (από 50pF μέχρι 400pF). Η επιλογή μεταξύ MM και MC γίνεται αυτόματα, ανάλογα με την επιλογή κέρδους που κάνει ο χρήστης. Ίσως το σημαντικότερο ρυθμιστικό του προενισχυτή, πάντως, να είναι το ρυθμιστικό ισορροπίας. Αυτό ενεργοποιείται μέσω διακόπτη και δίνει στον χρήστη ένα διάστημα ρύθμισης ±2dB μεταξύ των καναλιών ώστε να διορθώνεται η ισορροπία καναλιών της κεφαλής (ένα χαρακτηριστικό στο οποίο όλες οι κεφαλές “πάσχουν”, άλλες λίγο, άλλες περισσότερο). Η μεγάλη διαδρομή του ρυθμιστικού και το στενό διάστημα ρύθμισης, εξασφαλίζουν μεγάλη ανάλυση (δηλαδή μεγάλη ακρίβεια), κάτι που το χρειάζεσαι, αφού, συχνά, η ισορροπία καναλιών της κεφαλής είναι της τάξης του δέκατου του 1dB.

Pro-Ject Audio Phono Box RS2

Η συνεχώς ρυθμιζόμενη φόρτιση της κεφαλής κινητού πηνίου είναι μια πολύ καλή ιδέα που επιτρέπει την εύκολη προσαρμογή ακόμη και “περίεργων” κεφαλών. Ακριβώς από κάτω, φαίνεται ο επιλογέας κέρδους.

Pro-Ject Audio Phono Box RS2

Αυτή είναι μια πολύ καλή ιδέα που θα θέλαμε να την δούμε σε περισσότερες συσκευές. Η κατ' επιλογήν μικρομετρική ρύθμιση της ισορροπίας επιτρέπει την προσαρμογή της κεφαλής η οποία, σίγουρα, εμφανίζει μικρές διαφορές μεταξύ των καναλιών. Ακριβώς από κάτω, διακρίνεται ο επιλογέας της χωρητικότητας (για κεφαλές MM), ενώ δεξιά διακρίνονται ο επιλογέας εισόδου, ο διακόπτης ενεργοποίησης του υποηχητικού φίλτρου και ο επιλογέας της καμπύλης αποέμφασης.

Οι δυνατότητες σύνδεσης που προσφέρονται είναι μίνιμαλ (και είναι ίσως το μοναδικό σημείο στο οποίο θα μπορούσε κάποιος να ζητήσει κάτι παραπάνω από την Pro-Ject). Ο χρήστης μπορεί να συνδέσει την κεφαλή του είτε μέσω της single ended εισόδου, είτε μέσω της Balanced, αν κάτι τέτοιο υποστηρίζεται από την καλωδίωση του πλατό (ή να συνδέσει δύο κεφαλές ταυτόχρονα, αφού υπάρχει επιλογέας εισόδου. Η έξοδος προς τον προενισχυτή είναι υλοποιημένη είτε ως single ended (RCA) είτε ως balanced (XLR).
Το πακέτο δυνατοτήτων συμπληρώνεται από έναν στοιχειώδη επιλογέα εισόδου (αφού υπάρχει μόνο μια balanced και μια single ended είσοδος), φίλτρο υποηχητικών συχνοτήτων και επιλογέα καμπύλης αποέμφασης (μεταξύ ισοσταθμίσεων RIAA και Decca).
Το γεγονός ότι ο προενισχυτής περιλαμβάνει balanced εισόδους και εξόδους δεν είναι ένα απλό τέχνασμα μάρκετινγκ. Το Phono Box RS2 είναι μια πλήρως ισορροπημένη (fully balanced) σχεδίαση από την είσοδο μέχρι την έξοδο, χρησιμοποιεί, δηλαδή δύο κλάδους ενίσχυσης, όπου το σήμα προωθείται με διαφορά φάσης 180 μοιρών. H ιδέα είναι να ακυρώνεται ο κοινά επαγώμενος θόρυβος είτε στην στην έξοδο της συσκευής (αν ο χρήστης επιλέξει την single ended έξοδο) είτε σε κάποιο άλλη σημείο του συστήματος.

Pro-Ject Audio Phono Box RS2

Ο προενισχυτής διαθέτει balanced και single ended εισόδους και εξόδους.

Pro-Ject Audio Phono Box RS2

Το κύκλωμα του Phono Box RS2 βασίζεται σε διακριτούς ημιαγωγούς για όλα τα στάδια και είναι υλοποιημένος, κυρίως, με εξαρτήματα επιφανειακής στήριξης. Οι επιλογές της διαδρομής του σήματος γίνονται με ηλεκτρονόμους.

Η υλοποίηση του κυκλώματος που διαχειρίζεται το σήμα γίνεται με διακριτούς ημιαγωγούς, χωρίς την χρήση ολοκληρωμένων τελεστικών ενισχυτών. Αυτό, κατά την Pro-Ject εξασφαλίζει καλύτερη ποιότητα, το σίγουρο πάντως είναι ότι απαιτεί πολύ μεγαλύτερη προσπάθεια στην φάση του σχεδιασμού, επομένως, θα πρέπει -το λιγότερο- να αναγνωρίσουμε την πρόθεση. Ο σχεδιασμός του κυκλώματος προβλέπει, ακόμη, παθητική αποέμφαση και μάλιστα διαχωρισμένη για τις διαφορετικές κλίσεις της καμπύλης. Αυτό σημαίνει δύο πράγματα: Πρώτον, ότι ο έλεγχος της απόκρισης του κυκλώματος δεν γίνεται με επέμβαση στον βρόχο ανάδρασης (μια προσέγγιση της οποίας το μειονέκτημα είναι ότι μεταβάλλει την αντίσταση εισόδου του σχετικού σταδίου) αλλά με δικτύωμα μεταξύ δύο ενισχυτικών σταδίων (κάτι που προσφέρει απομόνωση του φίλτρου, το οποίο δεν επηρεάζει τον υπόλοιπο ενισχυτή και δυνατότητα για μεγαλύτερη ακρίβεια στην αποέμφαση) και μάλιστα με διαφορετικά δικτυώματα για κάθε χρονική σταθερά. Η συνήθης πρακτική, εδώ, είναι να χρησιμοποιείται ένα δικτύωμα για τα 3180μs και τα 318μs και ένα για τα 75μs (αν μιλάμε για την καμπύλη RIAA), αλλά η Pro-Ject δεν δίνει περισσότερες λεπτομέρειες.
Το κύκλωμα συμπληρώνεται από ένα αρκετά προσεγμένο στάδιο τροφοδοσίας, το οποίο από ό,τι καταλάβαμε περιλαμβάνει έναν low drop-out σταθεροποιητή LM1085 καθώς και κυκλώματα σταθεροποίησης με διακριτούς ημιαγωγούς και άφθονη χωρητικότητα στα φίλτρα. Αυτή η προσέγγιση έρχεται σε αντίθεση με το κάπως... λιτό πακ που συνοδεύει την συσκευή, αλλά υπάρχει πάντα η δυνατότητα χρήσης ενός εξωτερικού γραμμικού τροφοδοτικού από την σειρά Power Box RS για όσους αναζητούν το απόλυτο.

Pro-Ject Audio Phono Box RS2

Το κύκλωμα επιλογής του φορτίου και ρύθμισης της ισορροπίας των καναλιών. Εδώ, χρησιμοποιούνται δυο τελεστικοί J-FET.

Pro-Ject Audio Phono Box RS2

Ο γραμμικός σταθεροποιητής LM1085. Η συσκευή περιλαμβάνει και σταθεροποιήσεις με διακριτούς ημιαγωγούς (τρανζίστορ και ζένερ).