Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 14/06/2022

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

Προενισχυτής/DAC

Cyrus Audio Pre-XR

Cyrus Audio Pre-XR

Το πλάτος των συσκευών της Cyrus δεν είναι, απλώς, μια γεωμετρική διάσταση. Είναι ιδέα, φιλοσοφία με αντοχή δεκαετιών, ένα από τα σύμβολα της υψηλής πιστότητας. Εντάξει. Υπερβολή είναι όλα αυτά, αλλά καταλαβαίνετε το πνεύμα: Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τις ίδιες διαστάσεις στα σασί τους από... πάντα. Υπάρχουν, όμως. και κάποια πράγματα που αλλάζουν. Τα σύγχρονα σασί της Cyrus είναι χυτά, με αρκετά μεγάλη μάζα και το φινίρισμα τους είναι το νέο, ιδιαίτερα εντυπωσιακό, “Phantom Black” που έχει παρουσιάσει η εταιρία, ένα φινίρισμα που δένει άψογα με τις εντυπωσιακές γωνίες που καθορίζουν την πρόσοψη και την επιφάνεια των χειρισμών.

Cyrus Audio Pre-XR

Η αισθητική του Pre-XR έχει πίσω της δεκαετίες παράδοσης, επομένως είναι απολύτως αναγνωρίσιμη, αλλά με βελτιωμένο φινίρισμα και πολύ καλή ποιότητα κατασκευής στο σασί.

Το user interface βασίζεται σε φωτιζόμενα πλήκτρα αφής τα οποία συνοδεύονται από μια φωτεινή, μονόχρωμη οθόνη, λίγο συντηρητική, ίσως, με τα σημερινά κριτήρια αλλά με πολύ καλή ευκρίνεια. Αυτή ρυθμίζεται πλήρως ως προς την φωτεινότητα, την αντίθεση και την πολικότητά της (αυτό το τελευταίο σημαίνει ότι μπορείς να διαλέξεις λευκό φόντα με μαύρους χαρακτήρες ή το αντίστροφο). Όλες οι επιλογές και οι ρυθμίσεις που είναι διαθέσιμες από την συσκευή, ανάμεσά τους τα φίλτρα του DAC, η ισορροπία των καναλιών και τα ονόματα των εισόδων, είναι διαθέσιμα μέσω ενός λογικά δομημένου μενού.
Ο προενισχυτής προσφέρει ένα καλό πακέτο συνδεσιμότητας, το οποίο ξεκινά από τέσσερις αναλογικές εισόδους στάθμης line, περιλαμβάνει είσοδο phono -περιέργως για αυτό το επίπεδο τιμής, μόνο MM- και καταλήγει σε single ended και balanced εξόδους, έξοδο σταθερής στάθμης (αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε ως έξοδος εγγραφής, είτε ως έξοδος για την οδήγηση ενός άλλου συστήματος σε άλλο δωμάτιο) και έξοδο ακουστικών με βύσμα TRS 3,5mm στην πίσω πλευρά της συσκευής.

Cyrus Audio Pre-XR

Το user interface βασίζεται σε ένα συνδυασμό πλήκτρων αφής και μονόχρωμης οθόνης. Είναι αρκετά συντηρητικό σε εμφάνιση, αλλά καλοσχεδιασμένο και προφανές στην χρήση. Ο χρήστης θα νοιώσει αμέσως άνετα.

Cyrus Audio Pre-XR

Όπως συμβαίνει με τις περισσότερες σχεδιάσεις που βασίζονται σε τσιπ της ESS, ο Pre-XR προσφέρει μια μεγάλη ποικιλία φίλτρων από τα οποία μπορεί να επιλέξει ο χρήστης, σύμφωνα με τις προτιμήσεις του.

Το ψηφιακό κομμάτι του προενισχυτή περιλαμβάνει τέσσερις συμβατικές ψηφιακές εισόδους, 2 ομοαξονικές (RCA) και δύο οπτικές (Toslink) καθώς και θύρα USB, B-Type για streaming από υπολογιστή. Στην πίσω πλευρά της συσκευής, υπάρχει επίσης και ένα βύσμα D-Type όπου μπορεί να συνδεθεί το εξωτερικό τροφοδοτικό της σειράς, PSU-XR. Η πίσω πλευρά του Pre-XR συμπληρώνεται από τα βύσματα του MC Bus, ενός διαύλου επικοινωνίας της Cyrus που επιτρέπει τον κεντρικό έλεγχο των συσκευών της σε ένα σύστημα. Μιλώντας για έλεγχο, ο προενισχυτής συνοδεύεται από ένα πλήρως, φωτιζόμενο τηλεχειριστήριο το οποίο είναι ευαίσθητο στην κίνηση, ώστε να φωτίζεται όποτε το κρατάς.

Cyrus Audio Pre-XR

Οι είσοδοι, αναλογικές και ψηφιακές δεν θα λείψουν ακόμη και από χρήστες με αυξημένες απαιτήσεις. Ο προενισχυτής προσφέρει single ended και balanced εξόδους (χωρίς όμως να έχει balanced είσοδο) και η μοναδική απουσία είναι η δυνατότητα προενίσχυσης MC.

Cyrus Audio Pre-XR

Το εσωτερικό του προενισχυτή δεν είναι εντυπωσιακό, αλλά στις λεπτομέρειες που πρέπει να παρατηρήσει κάποιος ανήκει το βαρύ (για προενισχυτή) τροφοδοτικό.

Το εσωτερικό του Pre-XR κρύβει ένα φροντισμένο στις λεπτομέρειές του κύκλωμα το οποίο βασίζεται σε ένα αρκετά “βαρύ”, για το είδος της συσκευής, τροφοδοτικό με μετασχηματιστή 74VA και μεγάλα φίλτρα, και ακολουθείται, κατά την προσφιλή τακτική της εταιρίας, από πολλές τοπικές σταθεροποιήσεις. Ο εξασθενητής του προενισχυτή βασίζεται σε PGA2311, το γνωστό, ψηφιακά ελεγχόμενο, αναλογικό τσιπ της Texas Instruments .Η Cyrus έχει φροντίσει ιδιαίτερα το ψηφιακό μέρος του προενισχυτή, το οποίο βασίζεται στην δεύτερη γενιά του QXR DAC της εταιρίας. Η μετατροπή του ψηφιακού σήματος σε αναλογικό γίνεται -και εδώ- από ολοκληρωμένο της ESS, αλλά οι Βρετανοί έχουν κάνει βελτιώσεις στο αναλογικό φίλτρο που ακολουθεί τον μετατροπέα καθώς και στην τοπική τροφοδοσία, τόσο στο επίπεδο της σταθεροποίησης όσο και στο επίπεδο των διαδρομών στο τυπωμένο κύκλωμα, ώστε να ελαχιστοποιήσουν τους θορύβους. Ο μετατροπέας μπορεί να διαχειριστεί σήματα 24/192 από τις συμβατικές ψηφιακές εισόδους, ανεβαίνει μέχρι τα 32/384 και DSD256 για stream μέσω της θύρας USB (η οποία υποστηρίζεται από επεξεργαστή της XMOS) και προσφέρει την δυνατότητα επιλογής ψηφιακού φίλτρου μεταξύ επτά διαφορετικών.

Cyrus Audio Pre-XR

Καλά κρυμμένο από την δεύτερη πλακέτα βρίσκεται το ρυθμιστικό στάθμης της συσκευής, το οποίο βασίζεται σε PGA2311 (επάνω δεξιά).