Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 18/10/2022

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

Ολοκληρωμένος ενισχυτής

FIM Audio TK005 D

FIM Audio TK005 D

Για τις ανάγκες της ακουστικής εκτίμησης, ο TK005 D αντικατέστησε του ενισχυτές αναφοράς (Melos Plus Series Line/Parasound HCA3500) και ανέλαβε να οδηγήσει τα ηχεία αναφοράς ATC SCM-50PSL).
Όντας ένας ενισχυτής με διακοπτικό στάδιο εξόδου και διακοπτικό τροφοδοτικό, ο TK005 D δεν δείχνει την ισχύ του μέσω της φυσικής του παρουσίας. Τον σηκώνεις εύκολα, μπορεί να τοποθετηθεί σε κάθε ρακ με τυποποιημένες διαστάσεις και οι ανάγκες ψύξης του είναι εντελώς λογικές, αν λάβεις υπόψιν σου ότι μιλάμε για ενισχυτή που ξεπερνά τα 200W ανά κανάλι.
Εννοείται, ότι τα πράγματα αλλάζουν εντυπωσιακά όταν βρεθείς αντιμέτωπος με τον ενισχυτή σε λειτουργία. Η πρώτη εντύπωση που έχεις ακούγοντας, είναι ότι έχεις να κάνεις με μια συσκευή η οποία έχει πολύ μεγάλα περιθώρια και μπορεί να περάσει στον χώρο το μακροδυναμικό προφίλ κάθε κομματιού με εξαιρετική άνεση χωρίς το παραμικρό ίχνος συμπίεσης. Ο TK005 ανήκει στους (λίγους) ενισχυτές των οποίων το όριο καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από τα ίδια τα ηχεία και τον χώρο. Δεν θα τον ακούσεις να “τελειώνει” εύκολα, σε μεσαίους χώρους με ηχεία λογικής ευαισθησίας και αυτό είναι ένα πρώτο βήμα προς την ακουστική... ευτυχία. Σε θέματα δυνατοτήτων οδήγησης και στάθμης, είναι ένας από τους καλύτερους ενισχυτές που έχουμε δοκιμάσει τον τελευταίο καιρό, σίγουρα, δε, ο πιο “μαζεμένος” σε διαστάσεις.

FIM Audio TK005 D FIM Audio TK005 D

Ο συνδυασμός της ικανότητας οδήγησης με τον πολύ χαμηλό θόρυβο, δημιουργεί τις συνθήκες για πολύ ρεαλιστική απόδοση των δυναμικών. Το υπόβαθρο του συστήματος με τον TK005 D στην θέση του ενισχυτή ήταν πραγματικά μαύρο και ο θόρυβος πρακτικώς ανύπαρκτος, με αποτέλεσμα μια εξαιρετική αίσθηση παρουσίας στον χώρο, ειδικά σε μουσικά κομμάτια με έντονες διακυμάνσεις στην στάθμη. Το συνολικό άκουσμα παρέμεινε ξεκούραστο χωρίς το παραμικρό ίχνος φτιασιδώματος. Στην πραγματικότητα, ο TK005 D δεν φαίνεται να έχει καθόλου χαρακτήρα, ακόμη και κοντά στα όριά του. Δεν στρογγυλεύει, αλλά δεν είναι αιχμηρός, δεν κρύβει λεπτομέρειες αλλά δεν έχει καθόλου αυτή την γνωστή, in-your-face λογική. Δημιουργεί άνετα μια μεγάλη εικόνα, με αισθητό βάθος, πολύ καλή περιγραφή της κίνησης και εξαιρετική αίσθηση αέρα. Το “άνετος” δεν είναι -ίσως- ένας δόκιμος χαρακτηρισμός για την περιγραφή της συμπεριφοράς ενός ενισχυτή, αλλά, πράγματι, ο TK005 D ακούγεται ακριβώς έτσι: Άνετος. Τα καλά των πολλών βατ, υποθέτω.
Σε ό,τι αφορά την τονική ισορροπία, τα πράγματα κινούνται σε παρόμοια λογική. Ο ακροατής έχει μια πολύ καλή αίσθηση έκτασης και πληρότητας πολύ χαμηλά, με πολύ καλή περιγραφή του παλμού και του όγκου, τα ρυθμικά μέρη είναι γεμάτα και γρήγορα και η κλίμακα μεγέθους των ακουστικών οργάνων και των οργανικών ομάδων στις μεγάλες ορχήστρας σωστή. Η ομοιογένεια είναι από τα βασικά χαρακτηριστικά του ενισχυτή και αυτό το βλέπεις στην απόδοση της μεσαίας περιοχής, όπου τίποτε δεν προβάλλεται και δεν ενοχλεί, αλλά όλα βρίσκονται στην σωστή απόσταση από τον ακροατή, με διαφάνεια και λεπτομέρεια στις περιγραφές. Η περιοχή των υψηλών συχνοτήτων έχει ευχάριστη αίσθηση ροής και έκτασης. Όποιος ανήκει σε αυτούς που θεωρούν τους ενισχυτές τάξης D “σκληρούς”, θα απογοητευθεί ιδιαίτερα.

Τελικώς...

... τόσο η σύνθεση όσο και η υλοποίηση του TK005 D είναι κάτι παραπάνω από αξιοσημείωτες. Η FIM συνεχίζει την καλή παράδοση, με κυκλώματα που είτε έχουν κάτι να πουν (όπως ο προενισχυτής phono του Self και το Devinyliser), είτε βρίσκονται στην πρωτοπορία όπως το άρθρωμα Purifi/Eigentakt, αλλά δεν παραμένει εκεί. Το συνολικό πακέτο είναι ένας σωστά στημένος, πολύ καλόηχος και ακριβής ενισχυτής, με πολύ καλές δυνατότητες οδήγησης και όλες τις απαραίτητες δυνατότητες. Πρόκειται για την πιο ώριμη συσκευή της εταιρίας και προτείνουμε, ανεπιφύλακτα, να τον δείτε και να τον ακούσετε από κοντά!