Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 17/10/2023

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

Upsampler/DAC/Ενισχυτής ακουστικών

Chord Electronics Hugo M Scaler/Hugo TT2

Chord Electronics Hugo M Scaler/Hugo TT2

H έξοδος του M Scaler (S/PDIF) είναι ιδιαίτερα καλής ποιότητας σε ρυθμό bypass, με την κυματομορφή να μην έχει σχεδόν καθόλου θόρυβο και, επίσης, πολύ καλές επιδόσεις σε θέματα jitter. Το διάγραμμα οφθαλμού απέχει πολύ από τα όρια που θέτει η προδιαγραφή με zero crossing που δεν ξεπερνά τα 0.039UI (6.7ns). Το jitter κινήθηκε σε ανάλογα χαμηλά επίπεδα, 0.045 και 0.047UI για το sampling και το data jitter αντιστοίχως (8 και 8.4ns).
Η εικόνα αλλάζει ελαφρώς σε low και medium ρύθμιση (88.2kHz και 176.4kHz αντιστοίχως, από σήμα 44.1kHz). Προοδευτικά κάνει την εμφάνισή του θόρυβος και ασάφεια στην κυματομορφή η οποία, στην περίπτωση των 176.4kHz “αγγίζει” τα όρια της προδιαγραφής.

Thumbnail Thumbnail

S/PDIF stream, διάγραμμα/άνοιγμα οφθαλμού, 44.1kHz, Bypass Oversampling Mode (sample rate 44.1kHz, ψηφιακή έξοδος (BNC).

S/PDIF stream, διάγραμμα/άνοιγμα οφθαλμού, 44.1kHz, Low Oversampling Mode (sample rate 88.2kHz, ψηφιακή έξοδος (BNC).

To zero crossing αυξάνει σε πλάτος, φθάνοντας τα 0.085UI (7.6ns) και τα 0.184UI (7.05ns) για τα 88.2kHz και τα 176.4kHz αντιστοίχως. Ανάλογες αυξήσεις είδαμε και στο jitter με την έξοδο να φθάνει, στο low upsampling τα 0.095/0.095UI (8.45/8.60ns) και στο medium upsampling τα 0.190/0.217UI (8.5/9.6ns) στο sampling και το data jitter αντιστοίχως. Με βάση αυτά τα ευρήματα, η καλύτερη επιλογή είναι να χρησιμοποιείται η διπλή έξοδος BNC, όπου είναι δυνατόν.
Το ψηφιακό interface του TT2 είναι από τα καλύτερα που έχουμε συναντήσει. Προσφέρει πολύ σημαντική καταστολή του εισερχόμενου jitter με το σχετικό διάγραμμα να κινείται γύρω από τα -50dB ακόμη και στις πολύ χαμηλές συχνότ

Thumbnail Thumbnail

S/PDIF stream, διάγραμμα/άνοιγμα οφθαλμού, 44.1kHz, Medium Oversampling Mode (sample rate 176.4kHz, ψηφιακή έξοδος (BNC).

Καταστολή jitter σε συνάρτηση με την συχνότητα. Σήμα 10kHz, jitter 80nS p-p.

Με βάση αυτή την πολύ καλή επίδοση στην καταστολή, η ανοχή στο εισερχόμενο jitter είναι, όπως θα περίμενε κάποιος, πολύ καλή. Οι σχετικές καμπύλες βρίσκονται όλες κάτω από τα -90dB, μια -επίσης- εξαιρετική επίδοση. Με βάση αυτά, το TT2 μπορεί να συνδεθεί πρακτικώς με οτιδήποτε, χωρίς να υπάρχει άγχος.
Το jitter που εισάγει η ίδια η συσκευή είναι πολύ χαμηλό. Ακόμη και πολύ χαμηλά (στην περιοχή των 10Hz) η τιμή που υπολογίσαμε είναι 88ps, ενώ στις χαμηλές συχνότητες κυμάνθηκε μεταξύ 15 και 22ps.

Thumbnail Thumbnail

Ανοχή στο jitter του σήματος εισόδου. Σήμα: -3dBFS, sample rate 96kHz, είσοδος S/PDIF, ημιτονοειδές jitter 40nS, Fs/192 (πράσινη καμπύλη), 997Hz (κόκκινη), Fs/4 (πορτοκαλί).

Φάσμα τεκμαρτού jitter (σήμα 24kHz).

Η γραμμικότητα στάθμης του μετατροπέα ήταν κορυφαία. Οι σχετικές καμπύλες διατηρούν την ιδανική τους μορφή ακόμη και κάτω από τα -110dBFS και ο θόρυβος κάνει την εμφάνισή του κοντά στα -120dBFS. Εξαιρετικές επιδόσεις.
Οι παραμορφώσεις που εισάγει η συσκευή κινήθηκαν σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Σε συνάρτηση με την συχνότητα, η αρμονική παραμόρφωση βρίσκεται συστηματικά κάτω από τα -100dB και το σύνολο αρμονικής παραμόρφωσης και θορύβου κάτω από τα -95dB.

Thumbnail Thumbnail

Διάγραμμα γραμμικότητας στάθμης εξόδου σε συνάρτηση με την στάθμη του ψηφιακού σήματος. Σήμα 1kHz, είσοδος S/PDIF, 96kHz.

Αρμονική παραμόρφωση και θόρυβος σε συνάρτηση με την συχνότητα. Sample rate 96kHz. Στάθμη: -1dBFS. THD+N (ροζ καμπύλη), THD ( μοβ).

Σε συνάρτηση με την στάθμη, δεν υπήρξαν εκπλήξεις. Το σύνολο αρμονικής παραμόρφωσης και θορύβου βρίσκεται κάτω από τα -35dB για σήματα στάθμης -60dBFS, και -για τις ίδιες συνθήκες- η αρμονική παραμόρφωση βρίσκεται κάτω από τα -45dB.
Τα ψηφιακά φίλτρα του TT2 είναι -κατά τα φαινόμενα- αυτά που συνηθίζει η Chord (είναι άλλωστε δικές της δημιουργίες). Με το Incisive Neutral, η συμπεριφορά είναι η αναμενόμενη σε συνάρτηση με το sample rate και η περιοχή αποκοπής είναι εξαιρετικά ήσυχη.

Thumbnail Thumbnail

Αρμονική παραμόρφωση σε συνάρτηση με την στάθμη. Sample rate 96kHz. THD+N (ροζ καμπύλη), THD ( μοβ).

Απόκριση βαθυπερατού φίλτρου. 44.1kHz (πορτοκαλί), 96kHz (ιώδης καμπύλη), 176,4kHz (μπλε) φίλτρο Incisive Neutral.

Αλλάζοντας φίλτρο, οι διαφορές δεν είναι σπουδαίες, με εξαίρεση την περίπτωση των φίλτρων με συμπεριφορά roll-off τα οποία εμφανίζουν μια ήπια αποκοπή η οποία ξεκινά μέσα από το ακουστικό φάσμα (δηλαδή κάτω από τα 20kHz).
Η συμπεριφορά της εξόδου στο πεδίου του χρόνου, επίσης δεν αλλάζει πολύ σε συνάρτηση με το φίλτρο που έχει επιλεγεί. Σε όλες τις περιπτώσεις υπάρχει pre-ringing, αλλά το πλάτος του αλλάζει ελαφρώς, ανάλογα με το φίλτρο.

Thumbnail Thumbnail

Απόκριση φίλτρων. Sample rate: 96kHz. Incisive Neutral (πράσινη καμπύλη), Incisive Neutral - HF Roll-Off (κόκκινη), Warm (πορτοκαλί), Warm - HF Roll-Off (ιώδης).

Απόκριση στο πεδίο του χρόνου, Φίλτρο Incisive Neutral

Σε θέματα θορύβου, ο TT2 κινήθηκε σε κορυφαία επίπεδα. Το φάσμα στο αδρανές κανάλι βρίσκεται συστηματικά κάτω από τα -100dBFS, με το πιο ήσυχο από τα δύο κανάλια να βρίσκεται στα -110dBFS στην υψηλότερη συχνότητα μέτρησης.
Το φάσμα θορύβου και παρεμβολών επιβεβαιώνει την πολύ καλή συμπεριφορά της συσκευής. με εξαίρεση μια αιχμή στα 100Hz (και μια μόλις διακρινόμενη στα 200Hz) αμφότερες κάτω από τα -120dBFS (διαστημική επίδοση), δεν υπάρχει τίποτε άλλο. Ο λόγος σήματος προς θόρυβο υπολογίστηκε στα -120dB (CCIR) και ο θόρυβος από την τροφοδοσία μετρήθηκε στα 2.7μVrms.

Thumbnail Thumbnail

Θόρυβος σε αδρανές κανάλι.

Φάσμα θορύβου και παρεμβολών.

Αναλόγως χαμηλή είναι και η διαμόρφωση του σήματος από θόρυβο. Η σχετική καμπύλη εμφανίζει ίχνη διαμόρφωσης από πολύ χαμηλές συχνότητες, πιθανώς από jitter, τα οποία βρίσκονται κάτω από τα -110dBu, επομένως μπορούν να θεωρηθούν ως αμελητέα. Το τροφοδοτικό είναι σα να μην υπάρχει.
Τέλος, η διαφωνία των καναλιών είναι ένας ακόμη δείκτης της ποιότητας κατασκευής της συσκευής. Οι καμπύλες βρίσκονται στην περιοχή των -110dB, επίδοση που θα πρέπει να θεωρηθεί ως εξαιρετική.

Thumbnail Thumbnail

Διαμόρφωση του σήματος από θόρυβο (Signal modulation noise). Σήμα αναφοράς: 23.995,50Hz, 96kHz.

Διαφωνία καναλιών.

Ο ενισχυτής ακουστικών απέδωσε 2x2.49Wrms (8.9Vrms) σε φορτίο 32Ω και 2x139.9mWrms (9.2Vrms) σε φορτίο 600Ω, στο όριο του ψαλιδισμού (0.3% THD+N), ρυθμισμένος σε High Gain. Η ευαισθησία του ενισχυτή βρίσκεται πολύ κοντά στο nominal level για εισόδους line (αν και, εδώ, μιλάμε για ψηφιακή είσοδο, βεβαίως), στα 328mVrms για φορτίο 32Ω και στα 336mVrms για φορτίο 600Ω (στην μέγιστη ισχύ).
Οι στατικές μετρήσεις παραμόρφωσης κινούνται σε πολύ καλά επίπεδα, με την συσκευή να μην ξεφεύγει από το τρίτο δεκαδικό ψηφίο και να μην ξεπερνά το 0.003% σε μετρήσεις THD και THD+N για μέτρηση στο 1kHz και τα 10kHz. Η παραμόρφωση ενδοδιαμόρφωσης (κατά SMOTE) βρίσκεται ακόμη χαμηλότερα, στα 0.0009%.
Ο στατικά μετρημένος θόρυβος είναι πολύ χαμηλός, στα -104dBr(A) με αναφορά την στάθμη που αντιστοιχεί στο 1/3 της μέγιστης ισχύος με φορτίο 32Ω. Η διαφωνία των καναλιών είναι τυπικώς καλή και με δεδομένη την εξαιρετική συμπεριφορά του DAC στον τομέα αυτό, τα -63dB (με αναφορά το 1/3 της ισχύος σε φορτίο 32Ω για συχνότητα 10kHz) μάλλον οφείλονται στο βύσμα (TRS 6.35mm) παρά στην υλοποίηση του κυκλώματος.
Η απόκριση συχνότητας του ενισχυτή ακουστικών είναι ιδιαίτερα εκτεταμένη και δεν δείχνει να επηρεάζεται από το φορτίο. Ο ενισχυτής ξεπερνά τα 60kHz (-3dB), με μηδενικές αποκλίσεις χαμηλά και παραδειγματική ομοιότητα μεταξύ των δύο καναλιών.
Με σήμα 1kHz στην είσοδο και με στάθμη αναφοράς αυτήν που αντιστοιχεί στο 1/3 της μέγιστης ισχύος στα 32Ω, το φάσμα της εξόδου είναι εξαιρετικά ήσυχο. Δεν υπάρχουν ευρήματα από το τροφοδοτικό και η ισχυρότερη δεύτερη αρμονική βρίσκεται αισθητά κάτω από τα -110dBR, επιβεβαιώνοντας τις στατικές μετρήσεις.

Thumbnail Thumbnail

Απόκριση συχνότητας και για τα δύο κανάλια. Στάθμη αναφοράς: 1/3 Pmax. Φορτίο 32Ω (πράσινη/κόκκινη καμπύλη), 600Ω (πορτοκαλί/ιώδης).

Φάσμα αρμονικών για σήμα 1kHz, στάθμη αναφοράς: 1/3 Pmax/32Ω.

Ανάλογη συμπεριφορά είδαμε και στο φάσμα ενδοδιαμόρφωσης. Εδώ, η τρίτη και η πέμπτη τάξη βρίσκονται κάτω από τα -110dBr με την συνιστώσα πέμπτης τάξης να βρίσκεται κοντά στα -120dBr, όπως και η συνιστώσα πρώτης τάξης, μια επίδοση που κρίνεται ως εξαιρετική.
Το φάσμα του θορύβου χωρίς σήμα στην είσοδο είναι ίσως το καλύτερο που έχουμε δει μέχρι σήμερα για ενισχυτή ακουστικών. Με αναφορά το 1/3 της μέγιστης ισχύος στα 32Ω, βρίσκεται συστηματικά κάτω από τα -140dBr, χωρίς ίχνη επίδρασης από το τροφοδοτικό ή στην περιοχή των πολύ υψηλών συχνοτήτων (κάποιος δικαιούται να υποπτευθεί κάποιο σύστημα mute όταν δεν υπάρχει σήμα στην είσοδο, αλλά η Chord δεν αναφέρει τίποτα και εμείς δεν μπορέσαμε να το διαπιστώσουμε, πάντως).

Thumbnail Thumbnail

Φάσμα ενδοδιαμόρφωσης για σήμα 19-20kHz, 1:1, στάθμη αναφοράς: 1/3 Pmax/32Ω.

Φάσμα θορύβου χωρίς σήμα στην είσοδο, στάθμη αναφοράς: 1kHz, 1/3 Pmax/32Ω.

Η μεταβολή της παραμόρφωσης σε συνάρτηση με την συχνότητα και την στάθμη εξόδου, επιβεβαιώνει, εν πολλοίς, τις στατικές μετρήσεις. Σε χαμηλές στάθμες (-9dBr, με αναφορά την μέγιστη ισχύ) η σχετική καμπύλη βρίσκεται στο 0.003% ενώ κοντά στην μέγιστη ισχύ (-1dBr) οι επιδόσεις βρίσκονται κοντά στο 0.001%, αισθητά κάτω από το 0.002%.
Σε συνάρτηση με την ισχύ, η παραμόρφωση μεταβάλλεται όπως θα περίμενε κανείς, μειούμενη όσο τα mW αυξάνονται, μέχρι τα σημεία όπου εμφανίζεται η υπερφόρτωση.

Thumbnail Thumbnail

THD+N σε συνάρτηση με την συχνότητα και την στάθμη εισόδου. Αναφορά 0dBr: στάθμη για την μέγιστη ισχύ στα 32Ω, -9dBr (πράσινη καμπύλη), -7dBr (κόκκινη), -5dBr (πορτοκαλί), -3dBr (ιώδης), -1dB (μπλε).

THD+N σε συνάρτηση με την ισχύ εξόδου. Φορτίο 600Ω (πράσινη καμπύλη) και 32Ω (κόκκινη καμπύλη).