Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 07/11/2023

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

Ολοκληρωμένος ενισχυτής

NAD C 3050 LE

NAD C 3050 LE

Οι vintage και οι επετειακές εκδόσεις, οι ρετροσπεκτίβες και τα tributes είναι πλέον ένα προσφιλές modus vivendi για πολλούς κατασκευαστές. Όσοι έχουν πίσω τους μια ιστορία, ένα παρελθόν, ένα όνομα, το χρησιμοποιούν δημιουργώντας συσκευές που παραπέμπουν στο ένδοξο παρελθόν, προσπαθώντας να διεγείρουν το συναίσθημα ενός κοινού, το οποίο συχνά νοιώθει ασύνδετο με τις τρέχουσες εξελίξεις στις τεχνολογίες. Κλώνοι συσκευών που έγραψαν την δική τους ιστορία πριν από δεκαετίες, σχεδιαστικές γραμμές που παραπέμπουν στις “παλιές καλές εποχές”, ονόματα που σημαίνουν -στους γνωρίζοντες- κάτι παραπάνω, όλα βρίσκονται γύρω μας και διεκδικούν την θέση τους στην αγορά. Αυτό που στην αρχή ήταν κάτι το αξιοπερίεργο, σήμερα είναι... market segment. Όχι ότι δεν μας αρέσει. Το αντίθετο. Βρίσκουμε αυτή την πρακτική εφαρμογή του “για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεώτεροι” ενδιαφέρουσα και -έν τινι μέτρω- χρήσιμη. Σε τελική ανάλυση, το audio έχει την δική του ιστορία, παράδοση και μύθους, την οποία οφείλουμε να διατηρήσουμε.
Με βάση τα παραπάνω, δεν είναι περίεργο που η NAD παρουσίασε στο τέλος της περασμένης χρονιάς την “Limited Edition” του ολοκληρωμένου ενισχυτή C 3050. Μια βιαστική ματιά στις φωτογραφίες αρκεί για να πιάσεις το υπονοούμενο. Η ξύλινη επένδυση στο σασί, τα όργανα μέτρησης της ισχύος, η συνολική σχεδίαση της πρόσοψης και ο πρώτος λογότυπος της εταιρίας, με ένα φαρδύ-πλατύ “New Acoustic Dimension” (από όπου προέρχεται το NAD), είναι σαφείς αναφορές στα πρώτα χρόνια της εταιρίας, όταν οι Martin Boris και Bjorn Edvardsen έθεταν τις βάσεις για μια από τις πλέον μακρόχρονες ιστορικές πορείες που έχουμε δει στον χώρο της υψηλής πιστότητας, βάζοντας την NAD στην αγορά.
Οι δύο ιθύνοντες της NAD δημιούργησαν, στην πράξη, την ιδέα του “affordable Hi-Fi”, και ο Edvardsen (ο οποίος έφυγε από την ζωή το 2018), έχει υπογράψει μερικές από τις πλέον ενδιαφέρουσες ιδέες, όπως τα τελικά στάδια με μικρή ονομαστική ισχύ αλλά μεγάλα δυναμικά περιθώρια, το Power Drive και τα κυκλώματα ελέγχου του τρόπου που παραμορφώνει ο ενισχυτής στο όριο (Soft Clipping). Παραπέμποντας στο έτος ίδρυσης της εταιρίας (1972) και στα πενήντα χρόνια που συμπληρώθηκαν το 2022, o C 3050 LE είναι διαθέσιμος σε 1972 κομμάτια για όσους θα ήθελαν να επενδύσουν σε ένα κομμάτι της ιστορίας του Hi-Fi.
Ας δούμε τις λεπτομέρειες...