Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 02/04/2024

avmentor.net
Go to
AVMENTOR.net

Ολοκληρωμένος ενισχυτής

Octave Audio V 80SE

Octave Audio V 80SE

Με όριο παραμόρφωσης το 3%, ο V 80SE απέδωσε 76Wrms ανά κανάλι, τιμή που ανέβηκε στα 94Wrms ανά κανάλι όταν το φορτίο έγινε 4Ω. Με συντελεστή αύξησης της ισχύος 1.2 μπορεί να θεωρηθεί ως δυνατός ως λαμπάτος, με καλές δυνατότητες οδήγησης, κάτι που δεν το συναντούμε και πολύ συχνά. Ο συντελεστής απόσβεσης κινήθηκε κοντά στο 4, επίδοση λογική για το είδος του τελικού σταδίου, αλλά δείχνει ότι το τελικό ηχητικό αποτέλεσμα θα εξαρτηθεί αρκετά από τον τρόπου με τον οποίο μεταβάλλεται το μέτρο της εμπέδησης του ηχείου.
Οι στατικές μετρήσεις του ενισχυτή είναι καλές. Στο 1/3 της μέγιστης ισχύος είδαμε τιμές της τάξης του 0.1% τόσο για φορτία 8Ω (0.25% THD+N και 0.20% IMD) με την αρμονική παραμόρφωση να ανεβαίνει εμφανώς στις υψηλές συχνότητες (0.74% στα 10kHz). Με φορτίο 4Ω, η παραμόρφωση αυξήθηκε, στην περιοχή του 1% (1.5% THD+N και 1.3 IMD) με ανάλογη τάση αύξησης της αρμονικής παραμόρφωσης στις υψηλές συχνότητες (3% περίπου, στα 10kHz).
Ο ενισχυτής αποδείχθηκε ιδιαίτερα αθόρυβος με τον λόγο σήματος προς θόρυβο, με στάθμη αναφοράς αυτήν που αντιστοιχεί στο 1Wrms/8Ω, να βρίσκεται στην περιοχή των -86dBr(A), επίδοση που πρέπει να θεωρηθεί εξαιρετική και, λογικά, συνδυάζεται με υψηλή δυναμική περιοχή που αγγίζει τα 94dB.
Η απόκριση συχνότητας του V 80SE με ωμικό φορτίο στην έξοδο, είναι πρακτικώς επίπεδη από τα 20kHz μέχρι τα 50kHz περίπου. Χαμηλά, είναι εμφανές ότι υπάρχει κάποιο high pass φίλτρο με συχνότητα αποκοπής κοντά στα 10Hz ενώ στην περιοχή των πολύ υψηλών συχνοτήτων εμφανίζεται μια πολύ ήπια ενίσχυση, αισθητά μικρότερη του 0.5dB, στα 40kHz. Με σύνθετο φορτίο στην έξοδο, ο χαμηλός συντελεστής απόσβεσης μπαίνει στο παιχνίδι και οι καμπύλες εμφανίζουν αποκλίσεις που ξεπερνούν, ελάχιστα το 1.5dB μέσα στο ακουστικό φάσμα. Υπάρχει ένας εμφανής συντονισμός στην περιοχή των 45kHz αλλά αυτός, πιθανότατα σχετίζεται με το ίδιο το σύνθετο φορτίο και τον συνδυασμό του με τον ενισχυτή. Η ομοιότητα μεταξύ των καναλιών κρίνεται παραδειγματική.
Το φάσμα στην έξοδο, με σήμα εισόδου 1kHz και ισχύ το 1/3 της μέγιστης στα 8Ω περιλαμβάνει μια δέσμη ιδιαίτερα ισχυρών αρμονικών, με ισχυρότερη την τρίτη, λίγο κάτω από τα -50dBr. Το σχετικό διάγραμμα πέφτει κάτω από τα -80dBr μετά την 10η αρμονική. Η παρουσία του θορύβου από την τροφοδοσία είναι εμφανής αλλά, με την συνιστώσα των 50Hz να βρίσκεται στα -90dBr το φάσμα επιβεβαιώνει τις καλές στατικές μετρήσεις.

Thumbnail Thumbnail

Απόκριση συχνότητας και για τα δύο κανάλια. Στάθμη αναφοράς: 1/3 Pmax. Φορτίο 8Ω (πράσινη/κόκκινη καμπύλη), σύνθετο φορτίο (πορτοκαλί/ιώδης).

Φάσμα αρμονικών για σήμα 1kHz, στάθμη αναφοράς: 1/3 Pmax/8Ω.

Όπως ήταν αναμενόμενο, με φορτίο 4Ω, το φάσμα γίνεται εμφανώς ζωηρότερο, με την τρίτη αρμονική να είναι υψηλότερη των -40dBr, αλλά την γενική δομή των συνιστωσών να παραμένει η ίδια.
Το φάσμα της ενδοδιαμόρφωσης περιλαμβάνει πολλές συνιστώσες σε αρκετά υψηλές στάθμες, με την τρίτη και την πέμπτη να βρίσκονται πάνω από τα -60dBr (αναφορά το 1/3 της μέγιστης ισχύος στα 8Ω), ενώ αρκετά υψηλή είναι και η συνιστώσα πρώτης τάξης (1kHz), λίγο πάνω από τα -60dBr, επίσης.

Thumbnail Thumbnail

Φάσμα αρμονικών για σήμα 1kHz, στάθμη αναφοράς: 1/3 Pmax/4Ω.

Φάσμα ενδοδιαμόρφωσης. Σήμα 19kHz/20kHz, 1:1, στάθμη αναφοράς: 1/3 Pmax/8Ω.

Με φορτίο 4Ω το φάσμα της ενδοδιαμόρφωσης μεταβάλλεται λίγο, επί τα χείρω, αλλά αυτή είναι μια συμπεριφορά που την περιμένεις. Ενδιαφέρον, πάντως, είναι το γεγονός ότι η συνιστώσα πρώτης τάξης αλλάζει ελάχιστα.
Το φάσμα του θορύβου αποκαλύπτει έναν ενισχυτή με πολύ καλές επιδόσεις στον τομέα. Το τροφοδοτικό κάνει εμφανή την παρουσία του με συνιστώσες στα 50/100Hz αλλά παραμένει συνολικά κάτω από τα -90dBr με αναφορά την στάθμη που αντιστοιχεί σε ισχύ 1Wrms/8Ω και πάνω από τα 250Hz βρίσκεται γύρω και κάτω από τα -110dBr, επίδοση εξαιρετική.

Thumbnail Thumbnail

Φάσμα ενδοδιαμόρφωσης. Σήμα 19kHz/20kHz, 1:1, στάθμη αναφοράς: 1/3 Pmax/4Ω.

Φάσμα θορύβου στην έξοδο. Στάθμη αναφοράς: 1Wrms/8Ω.

Το διάγραμμα μεταβολής της παραμόρφωσης σε συνάρτηση με την συχνότητα επιβεβαιώνει τις στατικές μετρήσεις. Οι τιμές αυξάνονται αρκετά όσο ανεβαίνουν τα kHz, πάνω από τα 3kHz περίπου και σε χαμηλή ισχύ ο ενισχυτής ¨”αισθάνεται” πιο άνετα.
Με φορτίο 4Ω, η γενική συμπεριφορά δεν αλλάζει. Και εδώ, έχουμε αύξηση των τιμών σε συνάρτηση με την συχνότητα και την ισχύ, αλλά οι τιμές είναι υψηλότερες, της τάξης του 1%, επίδοση που δεν δυσαρεστεί καθόλου, δεδομένου του είδους του ενισχυτή.

Thumbnail Thumbnail

THD+N σε συνάρτηση με την συχνότητα. Έξοδος: 1Wrms/8Ω (πράσινη καμπύλη), 10Wrms/8Ω (κόκκινη), 1/3 Pmax/8Ω (πορτοκαλί).

THD+N σε συνάρτηση με την συχνότητα. Έξοδος: 1Wrms/4Ω (πράσινη καμπύλη), 10Wrms/4Ω (κόκκινη), 1/3 Pmax/4Ω (πορτοκαλί).

Η μεταβολή της αρμονικής παραμόρφωσης σε συνάρτηση με την ισχύ και το φορτίο χαρακτηρίζεται από την γνωστό, λαμπάτη συμπεριφορά, με τις τιμές στα 4Ω να είναι εμφανώς υψηλότερες.
Το στάδιο ισχύος αποδείχθηκε αρκετά γρήγορο για λαμπάτο, με χρόνο ανόδου 5.2μs και ρυθμό ανύψωσης 10V/μs, τιμή πολύ μεγαλύτερη από την ελάχιστη απαιτούμενη για τις συνθήκες της μέτρησης. Η απόκριση σε τετραγωνικό σήμα ήταν καλή με εμφανές overshoot αλλά ελάχιστη ιδιοταλάντωση.

Thumbnail Thumbnail

THD+N σε συνάρτηση με την ισχύ εξόδου. Φορτίο 8Ω (πράσινη καμπύλη) και 4Ω (κόκκινη καμπύλη).

Απόκριση σε τετραγωνικό σήμα 1kHz. Μέγιστη τάση εξόδου σε φορτίο 8Ω. Οριζόντιος άξονας: 20μS/Div, κατακόρυφος άξονας: 10V/Div.