Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 12/09/2006


english abstract

Πρωτοσέλιδο Aρχείο Νέων Αρθρα Τεχνολογία HowTo Δίσκοι Αναφοράς Links Contact About

LOCATION BAR►REVIEWS: ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΣ ΕΝΙΣΧΥΤΗΣ ADVANCE ACOUSTIC MAP-305DA...

AV BLOG 

SITE MAP


REVIEW

ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΣ ΕΝΙΣΧΥΤΗΣ - DAC

Advance Acoustic MAP-305DA

ENTYΠΩΣΕΙΣ-ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ...

ΓΕΝΙΚΩΣ...

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ, ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ...

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ...

 

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►

Με ονομαστική ισχύ 2x100w/8Ω και 2x200w/4Ω o ΜAP-305DA δεν είναι ένας ενισχυτής που ζητά από τον ιδιοκτήτη του να κάνει συμβιβασμούς όσον αφορά τα ηχεία που θα χρησιμοποιήσει.  Με βάση την τιμή της συσκευής (και επομένως την γενική κατηγορία των συστημάτων στα οποία θα κληθεί να "υπηρετήσει") δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιος περιορισμός όσον αφορά το φορτίο που θα τοποθετηθεί στην έξοδό του. Χρησιμοποιήσαμε τον MAP-305DA για να οδηγήσουμε τα ηχεία αναφοράς μας (Audio Spectrum Eros με το παθητικό υπογούφερ της Audio Spectrum) και ως πηγή το Esoteric X-01 συνδεδεμένο τόσο μέσω των αναλογικών single ended εξόδων όσο και μέσω της ψηφιακής εξόδου του σε μία προσπάθεια να εκτιμήσουμε την ποιότητα των ενσωματωμένων μετατροπέων.
Η ρύθμιση της στάθμης γίνεται με ένα μεγάλο ρυθμιστικό τοποθετημένο στο κέντρο της πρόσοψης. Η επιλογή της πηγής γίνεται με πιεστικούς διακόπτες για τις αναλογικές εισόδους...
Ο ενισχυτής επαλήθευσε με άνεση την αρχική άποψη μας περί της δυνατότητας οδήγησης. Αποδείχθηκε ικανός να επιτύχει υψηλές στάθμες χωρίς εμφανή σημάδια κόπωσης, διατηρώντας παράλληλα τον έλεγχο των χαμηλών συχνοτήτων και χωρίς να γίνεται κουραστικός.  Ακούσαμε επί μακρόν και σε αρκετά υψηλές στάθμες χωρίς πρόβλημα και μόνο όταν αλλάξαμε το τελικό στάδιο (συνδέοντας στην έξοδο του MAP-305DA τον Parasound HCA-3500) είδαμε -συγκριτικά- την συμπίεση στα δυναμικά που οφείλεται στο τελείωμα του τροφοδοτικού. Ωστόσο, μην γελιέστε από την αφύσικη αυτή σύγκριση: Ο Advance Acoustic δείχνει ότι μπορεί να αντιπαρατεθεί με κάθε κλασικό ολοκληρωμένο επώνυμου κατασκευαστή στην κατηγορία τιμής του (αν βεβαίως υπάρχουν ακόμη τέτοιοι) και να κερδίσει.  Από ιστορικής άποψης θα μπορούσε να ανήκει στην χρυσή εποχή των ευρωπαικών ολοκληρωμένων και να κρατήσει ψηλά την σημαία της σχετικής παράδοσης που απαιτούσε από τους ενισχυτές διαφάνεια και χαμηλό θόρυβο, δηλαδή, στην πράξη, απουσία ταυτότητας.  Ισως ακουστεί υπερβολικό, αλλά προιόντα όπως το εν λόγω, επαναφέρουν την συζήτηση γύρω από τις αρετές ενός καλού ενισχυτή, τις οποίες συχνά ξεχνούμε στο κυνήγι των πολλαπλών επιπέδων επεξεργασίας του σήματος που σήμερα επιβάλλεται στον χώρο από τους πολυκαναλικούς ενισχυτές AV οι οποίοι αποτελούν και το μεγαλύτερο ποσοστό των συσκευών της αγοράς στην μεσαία και χαμηλή κατηγορία. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο χρήστης έχει πολλά να κερδίσει από αυτούς αλλά ποιές είναι οι επιλογές του αν θέλει κάτι απλό και αποτελεσματικό;  Σαφώς, η Advance Acoustic στόχευσε τον MAP-305 ώστε να είναι μία από τις επιλογές αυτές.

ΓΕΝΙΚΩΣ...

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ, ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ...

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ...

ΚΟΡΥΦΗ

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►

... και με έναν διακόπτη για τις ψηφιακές.  Η αισθηση κατά τον χειρισμό του ενισχυτή είναι καλή. Ο MAP-305DA συνοδεύεται από ένα καλαίσθητο και πλήρες τηλεχειριστήριο.
Οι ακροάσεις μας έφεραν στην επιφάνεια έναν ισορροπημένο χαρακτήρα που ίσως ρέπει λίγο προς το δυναμικό παρά προς το κλινικό και το ήπιο. Δίσκοι με σημαντική πληροφορία στις χαμηλές συχνότητες αποδόθηκαν με άνεση, λεπτομέρεια και παλμό, χωρίς υπερβολές, η μεσαία περιοχή εμφανίστηκε διαυγής και ευχάριστη με μία -όχι υπερβολική- εγγύτητα προς τον ακροατή και οι υψηλές συχνότητες ζωντανές και ταχύτατες χωρίς να γίνονται κουραστικές ακόμη και σε υψηλές στάθμες.  Η στερεοφωνική εικόνα διατηρήθηκε σε υψηλά επίπεδα με άνεση στην περιγραφή του αέρα ανάμεσα στα όργανα και σταθερότητα, στοιχεία ικανά να φέρουν στην επιφάνεια μικρές αλλά ουσιώδεις λεπτομέρειες.  Οπως, ίσως, θα γνωρίζετε μία από τις σημαντικότερες διαφορές που μπορεί να διακρίνει κανείς μεταξύ DACs εστιάζεται ακριβώς στο sound stage.  Ο MAP-305DA απεδείχθη επαρκώς λεπτομερής ώστε να "δούμε" με άνεση τις διαφορές μεταξύ του μετατροπέα που βρίσκεται στο εσωτερικό του Esoteric X-01 και του μετατροπέα που έχει ενσωματώσει η Advance Acoustic στον ενισχυτή.  Με κόστος που ξεπερνά τα 11.000 ευρώ, το X-01 ακούστηκε περισσότερο ανοιχτό και ομοιογενές από τις αναλογικές του εξόδους -κάτι άλλωστε αναμενόμενο.  Το πείραμα αυτό, ωστόσο, έδειξε ότι ο dac του MAP-305DA θα αποτελέσει βελτίωση ή στην χειρότερη περίπτωση δεν θα αλλοιώσει τον ήχο μίας πηγής σε κατηγορία τιμής η οποία συμβαδίζει με αυτήν του ενισχυτή. Αν έχετε μία καλή πηγή του παρελθόντος που δεν θέλετε να αποχωριστείτε και της οποίας το ψηφιακό τμήμα έχει πλέον ξεπεραστεί, ο συγκεκριμένος ενισχυτής μπορεί να την αναβαθμίσει.
Τελικώς...
... ο MAP-305DA είναι ο πρώτος ολοκληρωμένος ενισχυτής που συναντούμε εδώ και αρκετό καιρό, ο οποίος έχει ως σαφή στόχο τον υποψήφιο αγοραστή που θέλει να δημιουργήσει ένα καλό, μεσαίου κόστους δικαναλικό ηχοσύστημα. Με ενδιαφέρουσα αισθητική, αφθονία δυνατοτήτων (και έκδοση με ενσωματωμένο dac), προσφέρει την απαιτούμενη ισχύ για τα περισσότερα ηχεία σε έναν τυπικό χώρο και διαθέτει έναν χαρακτήρα δυναμικό και ευχάριστο, κατάλληλο για κάθε άκουσμα. Μία εξαιρετική επιλογή για το ξεκίνημα στον χώρο των audiophile συστημάτων που είναι ξεκάθαρο ότι συμβαδίζει με την πραγματικότητα και δεν αποτελεί ένα λείψανο του παρελθόντος αλλά μία συνειδητή σχεδιαστική επιλογή η οποία επιπροσθέτως έχει και πολύ καλή τιμή.

Δημήτρης Σταματάκος

ΓΕΝΙΚΩΣ...

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ, ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ...

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ...

ΚΟΡΥΦΗ

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►


Πρωτοσέλιδο | Αρχείο Νέων | Αρθρα | Τεχνολογία | HowTo | Δίσκοι | Links | Contact | Αbout


©Δημήτρης Σταματάκος/Ακραίες Εκδόσεις 2006
Σχετικά με το avmentor.gr (προβλήματα, παρατηρήσεις κ.λπ): webmaster@avmentor.gr Eπαφή με την σύνταξη (ύλη, σχόλια, ερωτήσεις κ.λπ): contact@avmentor.gr