Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 06/05/2014

avmentor.eu
Go to
avmentor.eu

ΒΕΛΤΙΩΤΙΚΑ

Akiko Audio Tuning Sticks

Thumbnail_φωτο

Η Akiko Audio προσφέρει μια αρκετά εκτεταμένη σειρά από Tuning Sticks με κύρια διαφοροποίηση τον τρόπο ενσωμάτωσής τους στο σύστημα. Σε όλες τις περιπτώσεις έχουμε να κάνουμε με έναν κύλινδρο μήκους 150 χιλιοστών ο οποίος είναι φινιρισμένος με ένα φύλλο από ανθρακονήματα. Η απλούστερη εκδοχή είναι το μοντέλο Universal το οποίο τοποθετείται απλώς παράλληλα με τα καλώδια (interconnect κάθε είδους αλλά και καλώδια κεραιών και μεταφοράς δεδομένων) με την βοήθεια δύο ταινιών βέλκρο. Υπάρχουν, επίσης τρία μοντέλα που τοποθετούνται σε ηλεκτρικές επαφές. Το RCA και το XLR για τα αντίστοιχα βύσματα και το AC με έναν ρευματολήπτη σούκο για τοποθέτηση στο δίκτυο. Η εταιρία κάνει σαφές ότι η μοναδική ηλεκτρική σύνδεση είναι με την γραμμή γείωσης στην κάθε περίπτωση (και θα πρέπει να θυμάται κανείς ότι η “γείωση” μπορεί να είναι κάτι διαφορετικό από βύσμα σε βύσμα, ανάλογα με το σύστημα...). Με αυτό ως δεδομένο πάντως, δεν μπορεί να σκεφτεί κανείς έναν διαφορετικό τρόπο λειτουργίας των “απλών” sticks σε σχέση με τα “ηλεκτρικώς συνδεδεμένα”, ούτε και η εταιρία αναφέρει κάτι σχετικό. Για χρήση σε καλώδια τροφοδοσίας υπάρχει ακόμη το E-Tuning Gold mkII με σημαντικά μεγαλύτερη διάμετρο (55 χιλιοστών) το οποίο, επίσης, τοποθετείται με την βοήθεια βέλκρο. H εμφάνιση των Tuning Sticks είναι καλή και αποπνέει υψηλή ποιότητα κατασκευής και αντοχή. Ούτως ή άλλως τα περισσότερα θα τοποθετηθούν σε θέσεις από τις οποίες θα φαίνονται δύσκολα.

Φωτογραφία

Η κατασκευή των Tuning Sticks είναι ποιοτική και περιλαμβάνει φινίρισμα με φύλλο ανθρακονημάτων και glossy επικάλυψη. Οι διαστάσεις τους είναι 150x22mm για όλα, με εξαίρεση το E-Tuning Gold mkII το οποίο είναι σημαντικά μεγαλύτερο (150x55mm).

Η Akiko είναι ιδιαίτερα προσεκτική στην περιγραφή της κατασκευής των Tuning Sticks και αυτό, από μια πλευρά, είναι κατανοητό. Σε τελική ανάλυση, έχουμε να κάνουμε με ένα παθητικό εξάρτημα που βασίζεται σε κάποια υλικά και δεν είναι φρόνιμο για κάποιον κατασκευαστή να δίνει την συνταγή του με όλες τις λεπτομέρειες. Από το σχετικό κείμενο, καταλαβαίνει κανείς ότι ο εσωτερικός κόσμος του κάθε Tuning Stick είναι μια μείξη τριών υλικών, ενός κρυσταλλικού, ενός παραμαγνητικού και ενός πιεζοηλεκτρικού, η συνδυασμένη δράση των οποίων οδηγεί στο ζητούμενο αποτέλεσμα. Οι παράμετροι οι οποίες πιθανώς να έχουν σχέση με την λειτουργία των Sticks είναι η κρυσταλλική δομή, οι παραμαγνητικές ιδιότητες του χρησιμοποιούμενου υλικού (η δυνατότητά του δηλαδή να μαγνητίζεται όταν βρεθεί εντός μαγνητικού πεδίου) και η μηχανική αντίδραση που συνδέεται με το πιεζοηλεκτρικό φαινόμενο. Δεν δίνονται λεπτομέρειες για το είδος των υλικών που χρησιμοποιούνται αν και αναφέρεται ότι το πιεζοηλεκτρικό υλικό είναι ο Τουρμαλίνης και ότι για την σταθεροποίηση του μείγματος χρησιμοποιείται μια μαύρη ρητίνη.

Φωτογραφία

Αυτό είναι το βασικό μοντέλο (Universal) το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κάθε είδος καλωδίου. Η Akikο αναφέρει ότι θα υπάρξουν ευεργετικά αποτελέσματα ακόμη και σε καλώδια data και RF. Οι ταινίες βέλκρο χρησιμοποιούνται για την στήριξη.

Φωτογραφία

Η έκδοση RCA μπορεί να τοποθετηθεί σε οποιοδήποτε ελεύθερο βύσμα. Ηλεκτρική σύνδεση υπάρχει μόνο με την γραμμή γείωσης του βύσματος και η αντίσταση/χωρητικότητα αντιστοιχούν σε ανοικτό κύκλωμα. Η έκδοση XLR είναι παρόμοια αλλά με διαφορετικό βύσμα (προφανώς...)

Οι Ολλανδοί αναφέρουν, επίσης, ότι παρά την φαινομενική ομοιότητά τους, τα Sticks είναι διαφορετικά ως προς την σύνθεση σε επίπεδο υλικών και έχουν διαφορετική αποτελεσματικότητα σε διάφορες θέσεις του συστήματος, επομένως ο χρήστης θα πρέπει να δώσει σημασία στο τι βάζει που. Αναφέρεται, επίσης, ότι η επίδραση των Sticks είναι σωρευτική, δηλαδή μπορούν να χρησιμοποιηθούν περισσότερα από ένα είδη, για καλύτερα αποτελέσματα.

Φωτογραφία

Αυτή είναι η έκδοση AC η οποία μπορεί να τοποθετηθεί σε ρευματοδότη. Ένα σημείο που αξίζει προσοχής είναι ότι αυτή η εκδοχή συνδέεται ηλεκτρικά με την γείωση ασφαλείας του συστήματος ενώ η έκδοση RCA μπορεί να συνδέεται μπορεί και όχι με την γείωση αυτή (αναλόγως με την δομή της συσκευής).

Φωτογραφία

Το μοντέλο E-Tuning Gold mkII είναι σχεδιασμένο να τοποθετείται σε καλώδια AC. Στις μετρήσεις φάνηκε να είναι το πλέον αποτελεσματικό, για την συγκεκριμένη συσκευή που χρησιμοποιήσαμε.