Δικτυακός τόπος για τις Τεχνολογίες Audio, Video, HiFi, High End, Home Entertainment
Greek site for Audio Video & Home Entertainment technologies
Tελευταία Ενημερωση/Last Update: Τρίτη, 08/12/2009


english abstract

Πρωτοσέλιδο Aρχείο Νέων Αρθρα Τεχνολογία HowTo Δίσκοι Αναφοράς Links Contact About

LOCATION BAR►REVIEWS: AUDIO VALVE ECLIPSE/AVALON...

SITE MAP


REVIEW

ΠΡΟΕΝΙΣΧΥΤΗΣ / ΤΕΛΙΚΟΣ ΕΝΙΣΧΥΤΗΣ

Audio Valve Eclipse/Avalon

ENTYΠΩΣΕΙΣ-ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ...

ΓΕΝΙΚΩΣ...

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ

ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ, ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ...

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ...

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►

Το ζευγάρι Eclipse/Avalon αντικατέστησε τα ενισχυτικά αναφοράς (Melos Plus Series Line και Parasound HCA3500) και κλήθηκε να οδηγήσει τα ATC SCM50 PSL. Ως πηγή χρησιμοποιήθηκε το κλασικό ζεύγος P70/D70 της Teac Esoteric με σύνδεση διπλού AES-3 και καλώδια μεταφοράς ψηφιακού σήματος τα Nordost Valhalla Digital), ενώ κατά περιόδους χρησιμοποίησα και υλικό υψηλής ανάλυσης μέσω foobar2000/dCS Puccini U-Clock.
Ο προενισχυτής διαθέτει ενσωματωμένο χρονοδιακόπτη ο οποίος εισάγει καθυστέρηση περίπου ενός λεπτού ώστε τα ρεύματα να σταθεροποιηθούν και τα νήματα των λυχνιών να θερμανθούν. Ο χρήστης πρέπει να ενεργοποιήσει την έξοδο του προενισχυτή με το χέρι και το ίδιο συμβαίνει και με τον διακόπτη “Activator” στην πρόσοψη του τελικού ενισχυτή. Σε όλη τη διάρκεια της δοκιμής άφηνα το σύστημα θα “ζεσταθεί” περίπου ένα δεκάλεπτο πριν αρχίσω τις κριτικές ακροάσεις, αν και στην πράξη έχω την εντύπωση ότι κάτι τέτοιο δεν χρειάζεται. Τα εξαρτήματα που χρησιμοποιεί η Audio Valve είναι μεγάλης ακρίβειας και ζωηρώς αμφιβάλλω αν ολισθαίνουν με την θερμοκρασία σε σημαντικό βαθμό, ενώ το γεγονός ότι τόσο ο προενισχυτής όσο και ο τελικός λειτουργούν σε τάξη Α σημαίνει ότι ζεσταίνονται πραγματικά γρήγορα.
Η πρώτη εντύπωση η οποία δημιουργείται κατά την ακρόαση των Eclipse/Avalon είναι ότι έχεις να κάνεις με ένα σύστημα που έχει σημαντικές δυνατότητες οδήγησης και ελέγχου, ιδιότητα που του δίνει έναν χαρακτήρα ευχάριστο που σε προσελκύει να ακούσεις για μεγάλα χρονικά διαστήματα και σε αρκετά υψηλές στάθμες. Σαφώς, ο Avalon δεν είναι ένα τέρας ισχύος και, στον χώρο μου έφθανε στο όριό του σε στάθμες αρκετά χαμηλότερες από αυτές που έχω συνηθίσει με τον HCA3500, ωστόσο, το όριο αυτό ήταν αρκετά υψηλό ώστε να σε ικανοποιεί ενώ, την ίδια στιγμή, στο όριό του και λίγο πέρα από αυτό ο ενισχυτής δεν γίνεται ποτέ δυσάρεστος. Αντιλαμβάνεσαι την υπερφόρτωση ως μια σταδιακή μείωση της διαύγειας και τίποτε άλλο. Αν τον κρατήσεις μέσα στα περιθώριά του, τώρα, εισπράττεις  χαμηλές συχνότητες με σωστό όγκο και πολύ καλή απόδοση λεπτομερειών, με την παρατήρηση ότι ο έλεγχος ίσως τείνει λίγο προς την υπερβολή, εξαιρετικά διαυγή μεσαία περιοχή που είναι από τις πλέον ξεκούραστες που έχω ακούσει και υψηλές συχνότητες με καλή έκταση, μεγάλες δυνατότητες περιγραφής και ίσως λίγο κολακευτικές για το πρόγραμμα. Η τελευταία αυτή παρατήρηση ίσως είναι η ουσία της ηχητικής ταυτότητας του συνδυασμού. Το ζευγάρι της Audio Valve αποδείχθηκε μεγαλόψυχο απέναντι σε διάφορες σκληρές ηχογραφήσεις που χρησιμοποίησα προσφέροντας μια άνεση στην ακρόαση που την συναντάς δύσκολα και ισορροπώντας την τάση των SCM50 να αποκαλύπτουν τα πάντα σε βαθμό ενοχλητικό. Ωστόσο, η ισορροπία στην συνταγή διατηρείται: Θα χαρακτήριζα άνετα το αποτέλεσμα ακριβές καθώς σε κανένα σημείο της δοκιμής δεν αισθάνθηκα ότι μου αποκρύπτεται κάτι ουσιώδες, πολύ δε περισσότερο δεν έμεινα με την εντύπωση ότι “κάτι λείπει”.

ΓΕΝΙΚΩΣ...

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ

ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ, ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ...

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ...

ΚΟΡΥΦΗ

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►

Ένα άλλο ενδιαφέρον σημείο είναι οι δυνατότητες των ενισχυτών σε θέματα δυναμικών. Το σύστημα αποδείχθηκε πραγματικά αθόρυβο (ακόμη και για τον υπέρμετρα ερευνητικό που έχει την εκνευριστική συνήθεια να κολλά το αυτί του στο τουίτερ) και εκτοξεύεται από την σιωπή στο κρεσέντο με χαρακτηριστική άνεση, δυνατότητα που θέτει τις βάσεις για ακροάσεις απαιτητικών έργων που προχωρούν αρκετά βήματα πέρα από το πολύ καλό, προκαλώντας, -ενίοτε- αίσθηση. Σε αυτό συντείνει και η πολύ καλή στερεοφωνική εικόνα που είναι σε θέση να δημιουργήσουν οι ενισχυτές. Με μια πηγή που μεταφέρει πληθώρα λεπτομερειών όπως ο συνδυασμός  P70/D70 και μερικές ηχογραφήσεις υψηλής ανάλυσης που η αλήθεια είναι ότι το έχουν το over-engineering τους σε μια προσπάθεια εντυπωσιασμού, το σύστημα Eclipse/Avalon δημιούργησε μια σταθερή και αεράτη σκηνή με εξαιρετικό βάθος και κίνηση όπου μπορούσες σαφώς να καθορίσεις θέσεις οργάνων και, σχεδόν, να δεις τους σολίστ μέσα στο χώρο σου κι αυτό ακόμη και σε υψηλές στάθμες. Η συμπεριφορά αυτή επιβεβαιώθηκε από τις μετρήσεις: Οι διαφορές μεταξύ των δύο καναλιών του ενισχυτή είναι πολύ μικρές (της τάξης των λίγων δεκάτων του dB) και το crosstalk, επίσης, αρκετά χαμηλό.
Όλα τα παραπάνω στοιχεία έχουν, τελικώς, μια ενδιαφέρουσα συνισταμένη: Οι ενισχυτές αποδείχθηκαν σοβαρά εργαλεία γενικής χρήσης που αισθάνονται άνετα με μια μεγάλη ποικιλία προγράμματος από ηλεκτρονική μουσική μέχρι συμβατικά συμφωνικά έργα και έργα για μικρά σύνολα δωματίου και, ακόμη, φάνηκε να βρίσκονται στο στοιχείο τους όταν αποφασίσεις να τους πιέσεις ζητώντας στάθμες, ένα χαρακτηριστικό που σίγουρα δεν το συναντάς πολύ συχνά σε υλοποιήσεις με λυχνίες (εδώ το μεγαλύτερο βάρος πέφτει -φυσικά- στον τελικό ενισχυτή).
Τελικώς...
... το ζευγάρι της Audio Valve αποδείχθηκε μια πολύ ευχάριστη έκπληξη: Παρά την ντελικάτη του εμφάνιση, είναι σχεδιασμένο για πραγματική, σκληρή χρήση χωρίς να θέτει προϋποθέσεις και να απαιτεί συμβιβασμούς, διαθέτει ορισμένα πολύ καλά στοιχεία, όπως είναι η μεγάλη δυναμική περιοχή, η ικανότητα οδήγησης και η απειροελάχιστη, σοφά ζυγισμένη “άποψη” στις υψηλές συχνότητες, ιδιότητες που με δεδομένη την τιμή του το κάνουν μια άκρως ενδιαφέρουσα επιλογή για όποιον αναζητά ένα καθαρόαιμο λαμπάτο ενισχυτικό σε μια υψηλή αλλά όχι υπερβολική κατηγορία τιμής. Ακούστε το οπωσδήποτε!

Δημήτρης Σταματάκος

Συζητείστε το στα forums του avmentor...                                                    

ΓΕΝΙΚΩΣ...

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ-ΤΕΧΝΙΚΑ

ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ, ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ...

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ...

ΚΟΡΥΦΗ

...ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ

ΕΠΟΜΕΝΗ...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ...►


Πρωτοσέλιδο | Αρχείο Νέων | Αρθρα | Τεχνολογία | HowTo | Δίσκοι | Links | Contact | Αbout


©Δημήτρης Σταματάκος/Ακραίες Εκδόσεις 2009
Σχετικά με το avmentor.gr (προβλήματα, παρατηρήσεις κ.λπ): webmaster@avmentor.gr Eπαφή με την σύνταξη (ύλη, σχόλια, ερωτήσεις κ.λπ): contact@avmentor.gr